gaskama A to lego to może gwiazda śmierci? 02.02.12, 15:23 Ja i mąż oddajemy się z dużym umiłowaniem "konsumpcjyjnemu trybowi życia", czym zapewne nakręcamy polską gospodarkę. Kupujemy sobie i dziecku to, na co mamy ochotę i na co nas stać. Lubimy wydawać pieniądze. Wieć moja odpowiedź jest jasna. Telefon za 200-400 to też nie jakiś wypas. Ja mam dylemat, czy kupić gwiazdę śmierci lego. Główny argument na nie: raz złoży a potem będzie się walała po mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
h2so4_pl Re: drogie prezenty dla dzieci 02.02.12, 15:40 Telefon za 200-400 zł to jakiś taki strasznie drogi. Inna sprawa czy tak małe dziecko będzie umiało obsługiwać ekran dotykowy. Choć znając życie dziś dzieci prawie rodzą się z telefonami w ręku więc pewnie tak. Nigdy nie żałowałam pieniędzy na mądre zabawki dla mojego syna i....nie rzucałam zabawki, żeby sam się nią bawił. Jak lego to wspólnie składaliśmy, jak gra to razem graliśmy. To co w pokoleniu PRL było zabawką ekskluzywną ( a często niedostępną albo ze względu na cenę albo po prostu czegoś takiego nie było) dziś jest normą lub prawie normą. W bardzo niewielu domach nie ma komputera. Czy pamiętacie kiedy zaczęły pojawiać się komputery osobiste i ile kosztowały? 20 lat temu było to dobro luksusowe, rzadkie. Telefon komórkowy? To samo. Dziś samochód jest dobrem powszechnego użytku, jeszcze 30 lat temu w wielu gospodarstwach nie było auta a w wielu maluchy ( często powód do dumy). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: drogie prezenty dla dzieci 02.02.12, 15:44 Cytat Inna sprawa czy tak małe dziecko będzie umiało obsługiwać ekran dotykowy Moja siostrzenica w wieku 2,5 umiała; ekran dotykowy jest dla dziecka bardziej intuicyjny w uzytku niż mysz czy klawiatura. Wnuczka mojego klienta, dla której programowałam grę, ma półtora roku - wg dziadka doskonale sobie radzi z iphonem. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: drogie prezenty dla dzieci 02.02.12, 16:22 Tak bedzie umialo obslugiwac ekran dotykowy, bo ten jest latwy w obsludze, w dodatku niewiele mozna pochrzanic tak jak np. przy manipulowaniu klawiatura. Swego czasu moj chyba wtedy 3latek twrdy dysk mi schrzanil, trzeba bylo konfigurowac i fragmentowac od nowa Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: drogie prezenty dla dzieci 02.02.12, 16:20 Nie, nie jestem przeciwna, wrecz czesto nasz syn dostaje nieco drozsze prezenty, aczkolwiek ostatni prezent, ktory kupil tatus, mnie mocno wyprowadzil z rownowagi i przeprowadzilam odpowiednia pogadanke ze wspolmalzonkiem. Nie wiem, czy do niego dotarlo Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: drogie prezenty dla dzieci 02.02.12, 16:33 Ja jestem przeciwna kupowaniu gadżetów dla...samego ich posiadania. Tel. to rzecz uzytkowa i tego chcę swojego syna nauczyć. Przywiązanie do posiadania każdorazowe kolejnego modelu czegos tam to konumpcjonizm nic więcej. Sama tez nie mam parcia na posiadanie 30 par butów czy 10 par dzinsów. Rozumiem Cię i pochwalam to, co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: drogie prezenty dla dzieci 02.02.12, 16:41 Cytat Ja jestem przeciwna kupowaniu gadżetów dla...samego ich posiadania. A dla używania? nie znam nikogo kto ma tablet czy lego tylko po to, aby mieć Telefon to insza inszość i tu się zgadzam z tobą, dla mnie telefon ma służyć do niezbędnej komunikacji (dzwonienie + sms) oraz jako budzik Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: drogie prezenty dla dzieci 02.02.12, 16:55 teraz rodzice kupuja nastolatkom telefony z blokada na sms, wiec juz kolejna funkcja opada Odpowiedz Link Zgłoś