marzeka1 13.02.12, 18:39 Możecie mi wyjaśnić, jak to możliwe, by aż tak wysoka była premia? 570 tyś. premii, bo słucham pani minister i dalej nie pasuje mi aż tak wysoka kwota. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iuscogens Re: Odprawy , premie 13.02.12, 18:45 Za ciężką pracę i oszałamiające efekty chyba się należy, nie?? Ktoś tu pisał, że zamknęli gdzieś jedyne żłobek w okolicy, bo za drogi był. To za drogi to było chyba 600 000 rocznie. Niech mi ktoś jeszcze powie, że w tym kraju nie ma pieniędzy. Kasa jest, tylko jak jest tak rozdzielana to nie dziwne, ze szkoły, sądy, przychodnie są zamykane, a budują stadiony i napychają kieszenie znajomkom. Ciekawe ile fryzjer minister Muchy dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 18:52 Naprawdę nie ma we mnie komusznej idei, że wszyscy muszą po równo itp.; ale szokujący jest jednak ten rozrzut między tzw. przeciętnymi wynagrodzeniami/premiami a odprawą dla JEDNEGO człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Odprawy , premie 13.02.12, 19:01 > Naprawdę nie ma we mnie komusznej idei, że wszyscy muszą po równo itp.; ...we mnie się rodzi, jak to czytam Nic , ide zazdrość wytrząsnać na aerobiku Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 19:17 To nawet nie zazdrość, ale zdumienie, że tak można, za publiczną kasę; bo jeśli to jest prywatny biznes, to ktoś może i milion kasować: jego biznes, jego ryzyko; ale to są publiczne pieniądze. I gdy na tym tle patrzy się na ludzi na umowach śmieciowych, likwidowane szkoły, zamykane przedszkola itp., to to po prostu wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
tezee Re: Odprawy , premie 13.02.12, 22:45 Ty ale Oleksy twierdził dziś w TVN że to nie jest majątek Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 19:15 marzeka1 napisała: Możecie mi wyjaśnić, jak to możliwe, by aż tak wysoka była premia? 5 > 70 tyś. premii, bo słucham pani minister i dalej nie pasuje mi aż tak wys > oka kwota. Witam, Kwota mnie nie szokuje, bo topowi menedżerowie w Polsce dostają takie premie. Są to jednak wyjątki, normalny menedżer - rzemieślnik, taki jak ja, nigdy nie zobaczy takiej kasy, nawet jak stanie na głowie i w międzyczasie zrobi rzęsami origami;-P Pytanie tylko, czy zasadnie dostał tę pierwszą premię? Skoro Mucha mówi, że prawo stoi po jego stronie, to znaczy, że spełnił warunki, które miał zapisane w kontrakcie. I możemy się bujać. Można by się czepiać, że kontrakt był korzystny tylko dla menedżera, ale to śliska sprawa, bo przecież jakieś kancelarie prawnicze były w to zaangażowane. I wszystko jest zgodne z prawem;-P Jednym słowem, jest po ptakach. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Odprawy , premie 13.02.12, 19:18 Ale tu nie chodzi o to czy to było zgodne z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 19:32 iuscogens napisał: > Ale tu nie chodzi o to czy to było zgodne z prawem. - no dokładnie; i serio, w prywatnym biznesie mi to rybka, ile dostanie menadżer, niech dostaje tyle, ile waży- ale to są PUBLICZNE pieniądze, w ten stadion wpompowano gigantyczną kasę, której teraz nie ma gdzie indziej i JEDEN człowiek zostaje tak nagrodzony, gdy do jego pracy są zastrzeżenia, a dymisja jest wymuszona, a nie dobrowolna. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 19:48 marzeka1 napisała: > - no dokładnie; i serio, w prywatnym biznesie mi to rybka, ile dostanie menadżer, niech dostaje tyle, ile waży- ale to są PUBLICZNE pieniądze, w ten stadion w > pompowano gigantyczną kasę, której teraz nie ma gdzie indziej i JEDEN człowiek > zostaje tak nagrodzony, gdy do jego pracy są zastrzeżenia, a dymisja jest wymus > zona, a nie dobrowolna. Witam, No tak, ale zapominasz, że kontrakt menedżerski ma dwie strony medalu. Jedna strona to nagrody, druga strona to odpowiedzialność finansowa za przedsięwzięcie. Bez wglądu do tego kontraktu nie ma co bić piany. Może miał zapisane 500 000 kary w razie obsuwy, albo 2 000 000. Nie chcę wybielać tego kolesia, bo nie o to chodzi,ale to nie jest tak, że jak publiczna kasa to dawaj zatrudniamy studenta za 2000 zł. i będzie taniej i gitara. To nie działa tak. Menedżer zawiadujący takim przedsięwzieciem musi być wypłacalny. Jak popełni błąd, będzie płacił miliony za niedbalstwo. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 19:56 "Nie chcę wybielać tego kolesia, bo nie o to chodzi,ale to nie jest tak, że jak publiczna kasa to dawaj zatrudniamy studenta za 2000 zł. i będzie taniej i gitara. " Inguszetia, nie sprowadzaj rzeczy ad absurdum : jest morze możliwości między 570 tyś. odprawy a 2 tyś. dla studenta; ja naprawdę rozumiem, że dobry menadżer musi i powinien być dobrze wynagradzany. I właśnie chodzi o to,że facet miał iść na odstrzał, BYŁY zastrzeżenia do jego pracy, to wymuszona dymisja i serio, chciałabym być zdymisjonowana z taką kasą. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:14 Jak się dymisjonuje to chyba nie dlatego, że odniósł sukces. Zresztą fajnie jest, że premia jest za samo wybudowania, o wybudowaniu w terminie (bo jest przecież paromiesięczne opóźnienie) już nikt nie wspomina, bo to nieistotny szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:34 marzeka1 napisała: I właśnie chodzi o to,że facet miał iść na odstrzał, BYŁY zastrzeżenia do jego > pracy, to wymuszona dymisja i serio, chciałabym być zdymisjonowana z taką kasą. Witam, Być może facet jest kompletnym idiotą i powinien był iść na odstrzał, ale ma dobry kontrakt i tam jest czarno na białym, że mu się coś należy i on korzysta ze swoich praw. Jeśli prawnicy "z urzędu" dali d..y to nie jest jego problem. On korzysta z zapisów umowy, która przyznaje mu premię za określone działania. Poza tym, zastrzeżenia to jedno, a dowieść działania na szkodę, niegospodarność, zaniedbanie - to drugie. Można się z nim sądzić. Droga wolna, ale premia mu się należy, bo ją sobie zakontraktował. I jak widać, zapisy są dla niego korzystne. Koordynował co trzeba, ze swojej strony nie dał ciała. Na pewno ma kwity na wszystko. A prawo stoi po jego stronie. Gdyby mieli czarno na białym, że jest do bani, to by rozwiązali kontrakt i przywalili kary. Myślę, że bez wglądu do kontraktu nie ma sensu dalsza dyskusja. Jaki był zakres odpowiedzialności, jaka odpowiedzialność? Bez tego, wszystko jest gdybaniem, snuciem wizji, niczym więcej. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:42 Powtórzę się, nam naprawdę nie o to chodzi. Nam chodzi o to, że ktoś mu tę premię w takiej wysokości umożliwił w tym kontrakcie w sytuacji gdy cały kraj ma oszczędzać, chodzi o to, że premia jest po prostu za to co należało do jego obowiązków, że nie ma żadnego związku z terminowością wybudowania stadionu. Patrzysz na to tylko pod względem kontraktu menadżerskiego a my mówimy o sensowności i racjonalności wydawania pieniędzy publicznych. To są dwie różne kwestie. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 21:07 iuscogens napisał: > Patrzysz na to tylko pod względem kontraktu menadżerskiego a my mówimy o sensow > ności i racjonalności wydawania pieniędzy publicznych. To są dwie różne kwestie >Witam, Nie rozumiesz mnie, w ogóle. Sensowność i racjonalność powinni ocenić prawnicy, specjaliści od zamówień publicznych etc. Powinni sprawdzić, ile za taką robotę biorą menedżerowie na rynku i wybrać opcję najlepszą czyli wziąć pod uwagę stosunek jakości do ceny. Zakładam, że wybrali to, co najlepsze. Tak, tak, zakładam też kumoterstwo;-P Ale i tak oscylujemy wokół takich sum. Czy to będzie 68 0000, czy 70 000 miesięcznie, to jest naprawdę detal. Żaden normalny menedżer nie podejmie się takiej roboty za mniej niż 70 000 miesięcznie. Strzelam, oczywiście. Tak, sobie zgaduję. I czy ci się to podoba, czy nie, tyle zarabiają menedżerowie od tego typu przedsięwzięć. I żadne ustawy tego nie zmienią. Weź sobie na głowę kilkuset podwykonawców i baw się w koordynatora. Powodzenia. Ja mam kilku zaledwie i siwe włosy. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Odprawy , premie 13.02.12, 21:12 Tu nie chodzi o regularną pensję tylko za premię za niewybudowanie stadionu w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 21:30 iuscogens napisał: Tu nie chodzi o regularną pensję tylko za premię za niewybudowanie stadionu w terminie. Witam, Jeśli działania koordynatora były bez zarzutu tzn, dopełnił wszelkich formalności, żeby wszystko dopiąć na czas, a zawaliły firmy budowlane, takie i owakie to jemu należy sie premia, a im kara. Firmy mają w umowach kary za opóźnienia, partactwo etc. Zarządca ma tak pociągać za sznurki, żeby wszyscy wiedzieli, co mają robić i w jakich terminach, a reszta to praca podwykonawców. Działanie menedżera to zarządzanie,nie budowlanka. Jeśli firma nie wywiązuje się z zobowiązań, to rolą menedżera jest zaciagnąć taką firmę do sądu rękami prawników. Najwyraźniej, chłopak zrobił, co do niego należało. A może i coś ponadto. Tego się nie dowiemy, bo to teraz wróg publiczny nr 1, bo dostał 600 000 premii;-P Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Odprawy , premie 13.02.12, 21:56 Ale kogo on niby do sądu zaciągnął?? Czy C podwykonawcy płacą kary za opóźnienie, bo przecież jeśli jest ewidentna wina podwykonawcy to zapewne są jakieś kary. Jest jakiś proces, wydaje mi się, że byloby o tym głośno a pan by się bronił. Ja tego pana kojarzę z publicznych wypowiedzi w maju poprzedniego roku, że w sierpniu 2011 stadion będzie gotowy, mamy luty 2012 i gotowy nie jest, wychodzi, że nawet nie orientował się w skali opóźnienia skoro pomylił się przynajmniej o pół roku. Poza tym to wszystko co piszesz może być oczywiście słuszne, ale w żadnym wypadku nie tłumaczy kwoty tej premii, przykro mi, ale nie da się oceniać tej premii bez brania pod uwagę: opóźnień w budowie i ogólnej sytuacji w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:50 " Droga wolna, ale premia mu się należy, bo ją sobie zakontraktował. I jak widać, zapisy są dla niego korzystne. Koordynował co trzeba, ze swojej strony nie dał ciała. Na pewno ma kwity na wszystko - ależ ja się z tobą zgadzam, że to zgodne z prawem itp., tyle że tzw. odbiór społeczny czegoś takiego jest/będzie fatalny; Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 22:19 inguszetia_2006 napisała: . Jak popełni błąd, będzie płacił m > iliony za niedbalstwo. Jakoś nie obiło mi się o uszy aby płacili takie kary ... niech pomyślę ... Orlen ... afery paliwowe ... prezesi spółki pracujący dwa miesiące i milionowe odprawy ... stadion niegotowy ... afery w ZUS-ie ... Żadna głowa nie spadła ! A może w lesie mieszkam? Może fakty mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 22:43 sarah_black38 napisała: > inguszetia_2006 napisała: > > . Jak popełni błąd, będzie płacił m > > iliony za niedbalstwo. > > Jakoś nie obiło mi się o uszy aby płacili takie kary ... niech pomyślę ... Orle > n ... afery paliwowe ... prezesi spółki pracujący dwa miesiące i milionowe odpr > awy ... stadion niegotowy ... afery w ZUS-ie ... Żadna głowa nie spadła ! A mo > że w lesie mieszkam? Może fakty mylę? Witam, Skoro nie płacił, to znaczy, że nie mieli na niego papierów;-P Nie jestem skorumpowanym prawnikiem, nie mogę odpowiadać za wszelkie zło tego świata. Nie jestem też adwokatem pana od stadionu. Po prostu chciałam pewne sprawy przybliżyć laikom. Pokazać, jak to działa od drugiej strony, jakie są mechanizmy. Nic więcej. Wyszłam z założenia, że żeby o czymś rozmawiać trzeba mieć jakieś pojęcie i to "pojęcie" wyłuszczyłam. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 22:50 > Nie jestem skoru > mpowanym prawnikiem, nie mogę odpowiadać za wszelkie zło tego świata. Ależ nikt nie ma do Ciebie pretensji. Tylko ten system chory jest , niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
indigo_kid Re: Odprawy , premie 14.02.12, 10:08 inguszetia_2006 napisała: To nie działa tak. Menedżer zawiadujący takim przedsięwzieciem musi być wypłacalny. Jak popełni błąd, będzie płacił miliony za niedbalstwo. Myślę, ze na taka ewentualność to się on (ten menedżer) powinien ubezpieczyć i w razie wtopy kary płaci ubezpieczalnia. Kto to widział, żeby zleceniodawca za w czasu dawał wykonawcy pieniądze na ewentualne kary które mu możliwe, ze przywali za niewywiązanie się z kontraktu lub błąd w wykonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:20 wysokość premi jest duża, ale od kiedy premia jest przyznawana za odwaloną robotę? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:22 I to ze sporym opóźnieniem Zresztą jeszcze teraz Stadion nie jest gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:22 Smuci mnie to, że ktoś podpisał z nim taką umowę. Że nikt się nie puknął w czoło - brakuje żłobków, w szkołach nie ma kasy na pomoce dydaktyczne, to samo na wyższych uczelniach, dzieciaki w technikach ćwiczą czasem na sprzęcie, którego żadne przedsiębiorstwo od dawna nie uzywa. A oni bedą płacić pół miliona jakiemuś menago od siedmiu boleści. Za to tylko, że się usunął. Podobnie jak smuci mnie to, że ustawodawca nie jest w stanie napisać porządnie ustawy - byle studenciak jest w stanie podważyć jej treść i opóźnić zmiany o rok (o tym mówię: piotrmuller.pl/1462/drugi-bezplatny-kierunek-studiow-jeszcze-przez-rok-ministerstwo-oficjalnie-przychyla-sie-do-interpretacji/). Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:27 Witaj w państwie Tuska, serio, mnie przeraża, jak bardzo "król jest nagi".obietnice? Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:37 No cóż, ja też nie czuję się komfortowo, kiedy widzę, że rządzą nami nieporadni idioci. Problem w tym, że nie widzę nikogo lepszego na horyzoncie. Wstyd mi, że swego czasu popierałam Platformę, ale teraz zupełnie nie wiem, kogo mogłabym poprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Odprawy , premie 13.02.12, 20:34 Przepraszam, źle wkleiłam link: piotrmuller.pl/1462/drugi-bezplatny-kierunek-studiow-jeszcze-przez-rok-ministerstwo-oficjalnie-przychyla-sie-do-interpretacji/ Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Niech mnie ktos tak zatrudni! 14.02.12, 09:54 Nawet nie za taką kwotę. Wystarczy mi umowa dzięki której nie będę pociągnięta do odpowiedzialności za cokolwiek, będę mogła okradać oficjalnie firmę, obdzielę koleżanki premiami za nic, zrobię z szefa pośmiewisko, nie wywiążę się z niczego do czego zostałam zatrudniona a na koniec sama się zwolnię i dostanę mimo wszystko wysoką premię. Jacyś chętni przedsiębiorcy? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Niech mnie ktos tak zatrudni! 14.02.12, 10:05 Ja bym w stronę Sławomira Nowaka uderzała, czytałam że zatrudnił w swoim gabinecie politycznym 21-letniego młodzieńca, który co prawda doświadczenia nie ma, za to wypisuje na portalach teksty typu: ""Czarna dziwko, derby blisko", i mówią, że kibice Legii są antyrządowi.... Kopacz swojego czasu też zatrudniała studenta, który na FB chwalił się, że pluje kolegom do piwa. Zalecałabym szybkie zapisanie się do PO jak się dobrze zakręcisz to na koniec premie dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Niech mnie ktos tak zatrudni! 14.02.12, 10:26 Kurde, pluć sie nauczę ale czy nie za stara jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
leokadiaxx Re: Niech mnie ktos tak zatrudni! 14.02.12, 17:29 Świetnie się ogląda serwisy informacyjne , krew człowieka zalewa. News numer jeden protest przeciwko zamykaniu szkoły na podkarpaciu , ludzie śpiewają pieśni religijne , lamentują bo nie ma kasy a za chwile news numer dwa , prawie 600 tys premii dla zdymisjowanego Kaplera. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Odprawy , premie 14.02.12, 18:04 Przy tej wielkości inwestycji ( prawie 2 mld złotych)taka premia jest jak najbardziej na miejscu i w tym biznesie jest jak najbardziej normalna.Jest tez stosunkowo mala patrząc na średnia. W Polsce dyrektor oddzialu dobrze prosperujacego banku państwowego wyciąga rocznie nawet 100 tys premii, nie mówiąc już o prezesach spółek skarbu państwa którzy potrafią dostać za zaledwie kilka miesiecy pracy 1 mln złotych odprawy Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Odprawy , premie 14.02.12, 21:22 No jak normalne, to widać normalne, skoro 4 osoby mają dostać też po milionie premii- fajny żywot, nawet gdy inwestycja mocno kuleje, ale po milionie jest 4 miliony na 4 osoby- słodkie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
tezee Re: Odprawy , premie 14.02.12, 21:44 Muszę powiedzieć że mi sie pani Mucha podoba na tym stanowisku , jest dekoracyjna ale też wbrew pozorom nie głupia z niej kobieta , bardzo wywazona i z klasą , nie wiem czemu wciąż klepie się że ona gada bzdury i robi z niej idiotkę... Wiem jedno nie lubi jej częśc PO głownie panie tj Pitera , Kopacz Maczułajtis i widac ze dokopują jej w wypowiedziach , także media mają z niej ślizgawkę bo tak pasuje a to jest konkretna i mądra kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Odprawy , premie 14.02.12, 22:11 Cóż, mnie dużo bardziej irytują pensje pana Janowskiego np (10 tys za odcinek "Jaka to melodia", czyli do 240 tys miesięcznie). Też z publicznych środków w dużej mierze. Jakoś mniejsza to robota, niż ogarnięcie takiej budowy. Odpowiedz Link Zgłoś