Dodaj do ulubionych

Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć?

24.02.12, 13:58
Obecnie jestem na wychowawczym. Zastanawiam się nad otwarciem własnej firmy (kuszą mnie te dotacje dla matek z dziećmi).
No i tu zaczyna się problem. Czym na dzień dzisiejszy można handlować, żeby jako tako wyjść na swoje? Zastanawiałam się nad sklepem odzieżowym. Człowiek musi kupować ubrania, bo na golasa przecież nie będzie chodziłsmile. Ale z drugiej strony w mojej miejscowości jest kilka sklepów (we wszystkich prawie to samo), później pomyślałam żeby otworzyć sklep z odzieżą dla dzieci. Są trzy, ale tak naprawdę to nie ma w nich nic ciekawego, a ceny z kosmosu.

Pomóżcie drogie emamy. Może któraś z was ma jakiś fajny pomysłsmile.
Może któraś prowadzi już firmę i podpowiedziałaby co i jak?smile.
Obserwuj wątek
    • papalaya nie otwieraj 24.02.12, 14:12
      albo się ma pomysł na biznes w dziedzinie którą się zna czy lubi albo się odpuszcza

a już pytanie na forum jaki biznes prowadzić zakrawa o parodię...
      • monia1-23411 Re: nie otwieraj 24.02.12, 14:16
        Czemu na parodię?
        Może są tu emamy, które skorzystały z dofinansowania i prowadzą coś swojego?
        Bardziej mi chodzi o osoby (mamy które nie wróciły do pracy lecz zdecydowały się na własny interes) i ich doświadczenia w tym zakresie
        • papalaya Re: nie otwieraj 24.02.12, 14:25
          swoją odpowiedzią jednoznacznie dowodzisz, że nie nadajesz się do prowadzenia biznesu
          • monia1-23411 Re: nie otwieraj 24.02.12, 14:30
            A to nie słyszałaś, że przed otworzeniem działalności najlepiej podpytać osoby, które ją otworzyły?

I czemu tak od razu na mnie naskakujesz? Jak ci się wątek nie podoba to go nie czytaj i nie odpowiadaj.
          • k1k2 zgadzam sie z papalaya 16.04.12, 21:11
            choc moze troche obcesowo odpowiedziala, moim zdaniem ma racje
            zadawanie pytan na tym poziomie swiadczy o tym ze nie wiesz "z czym to sie je". ani jak wygladarozpoznac dobry pomysl, ani jak sie zabrac do jego realizacji. i rokuje 90% szansy na upadek biznesu w ciagu roku-dwoch (co jest zreszta norma), a Tobie zostana dlugi

tako rzecze niewiasta nieco w biznesach obeznana
            • k1k2 Re: zgadzam sie z papalaya 16.04.12, 21:11
              "ani jak wyglada wlasna dzialalnosc" mialo byc
        • angi666 Re: nie otwieraj 24.02.12, 14:28
          Możesz otworzyć gabinet dentystyczny - jeżeli jesteś dentystką;
          gabinet kosmetyczny - jeżeli jesteś kosmetyczką
          biuro projektowe - jeżeli jesteś architektem

tak jak ktoś już napisał albo masz pomysł na biznes w tym gdzie widzisz lukę w swojej okolicy albo w tym na czym świętnie się znasz lub lubisz. Otwieranie działalności gosp. dla idei mija sie z celem.
          • papalaya Re: nie otwieraj 24.02.12, 14:36
            niekoniecznie, prezes największej firmy oprogramowania w Polsce zaczynał od handlu ketchupem, a wykształcenie ma zupełnie nieinformatyczne, ale MIAŁ pomysł i dokładnie wiedział co chce robić i w jakim biznesie się rozwijać

na pewno nie chodził po ludziach pytając jaki biznes zalożyć
            • angi666 Re: nie otwieraj 24.02.12, 14:46
              Dlatego właśnie napisałam, że trzeba widzieć lukę a biznesie, znać się na jakość temacie albo coś bardzo lubić.
              Wykształcenie rzecz przydatna, lecz nabyta zawsze można się douczyć.
            • monia1-23411 Re: nie otwieraj 24.02.12, 14:48
              Słuchaj papalaya. Na pewno nie zależy mi na twoim zdaniu. Z tego co czytałam w innych wątkach to nic ciekawego nie powiesz a jedynie starasz się komuś dosr....
              • papalaya Re: nie otwieraj 24.02.12, 14:57
                napisz mi co nie zgadza się z prawdą?

prowadziłaś biznes?

masz pomysł?

masz kwalifikacje?
                • monia1-23411 Re: nie otwieraj 24.02.12, 15:02
                  Ale ja nie mam zamiaru dzielić się z tobą swoimi pomysłami czy kwalifikacjami.
                  W drugim wątku napisałam na czym mi bardziej zależy.

Na pewno nie zależy mi na dyskutowaniu z tobą.
                  • iwles Re: nie otwieraj 24.02.12, 15:09

no ale co ci z tego przyjdzie, ze ja napiszę, że w moje okolicy przydałby się sklep z zabawkami, jak np. w twojej okolicy, gdzie chcesz otworzyć swoją działalność takie sklepy są trzy ?
                  • czajkax2 Re: nie otwieraj 24.02.12, 15:18
                    monia1-23411 napisała:

> Ale ja nie mam zamiaru dzielić się z tobą swoimi pomysłami

To dlaczego uważasz że ktoś będzie chcial się dzielić swoimi pomysłami z Toba?
                    Za pomysł na dochodowy biznes to się grube pieniądze płaci. Nikt ci nie poda na tacy przepsiu na dochodową dzialalność.

Szczerze ci radzę. Jeżeli nie masz pomysłu na działalność to jej nie otwieraj. Sklep odzieżowy sobie daruj - to niewdzięczny biznes. Zresztą kroś ci tam już napisał dlaczego.

Rozejrzyj się po swojej okolicy i zobacz czego brakuje. Może akurat znajdziesz gdzieś lukę dla siebie. Wtedy otwieraj działalność.

Pytanie na forum mija się z celem, bo nikt nie zna Twojego iejsca zamieszkania i nie wie jakich usług brakuje.
              • echtom Re: nie otwieraj 24.02.12, 18:43
                Mi z Papalayą na forum nie po drodze, ale tu wyjątkowo ma rację. Gdybym ja miała zakładać działalność, przekształciłabym w DG to, co teraz robię na UoD, czyli tłumaczenia i oprowadzanie wycieczek. Zdumiewa mnie powszechny pęd ludzi do handlowania - skąd założenie, że to może robić każdy, przecież do tego też są potrzebne określone predyspozycje i umiejętności? A pytanie, jaki biznes założyć, to trochę jak pytanie, jakie studia wybrać wink Chyba najpierw powinna być pasja i pomysł, co chce się robić, a potem badanie rynku, czy to ma sens.
    • lisciasty_pl Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 24.02.12, 14:13
      Może komis z ciuchami dla dzieci, w mojej rodzinnej wiosce działa i ma się dobrze chyba, oprócz używanych można też mieć jakieś inne duperele okołodzieciowe suspicious
    • angi666 Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 24.02.12, 14:27
      Możesz otworzyć gabinet dentystyczny - jeżeli jesteś dentystką;
      gabinet kosmetyczny - jeżeli jesteś kosmetyczką
      biuro projektowe - jeżeli jesteś architektem

tak jak ktoś już napisał albo masz pomysł na biznes w tym gdzie widzisz lukę w swojej okolicy albo w tym na czym świętnie się znasz lub lubisz. Otwieranie działalności gosp. dla idei mija sie z celem.
      • praleczka_live Nie otwieraj sklepu odzieżowego 24.02.12, 15:05
        Ja swój zamknęłam pół roku temu, jeszcze do teraz spłacam niektóre długi.
        Branża odzieżowa jest bardzo ciężka i niewdzięczna, w dobie sieciówek i lumpeksów, zmieniających się sezonów (częste wymiany towaru), konieczność trafienia precyzyjnie w gust klientek, bo kobiety są bardzo wrażliwe na punkcie swojego wyglądu.
        Więc o ile nie znasz się dobrze na modzie, nie masz dojść do super dostawcy lub sama nie produkujesz odzieży i w dodatku nie masz zaplecza finansowego na minimum półroczne utrzymanie sklepu (bez zysków), to nie pakuj się w ten biznes.
        U mnie klientki niby były, ale przy sporym czynszu i tak co miesiąc dokładałam do interesu.
        Pociągnęłam tak tylko pół roku, bo niestety pieniążki się skończyły i na kolejne dostawy towaru brakowało. A były klientki, które co drugi dzień pytały o nową dostawę.
        Dział dziecięcy także miałam, ale jeżeli chodzi o ciuszki dziecięce, to o ile chcesz mieć duży wybór, to musisz mieć naprawdę spory zasób gotówki.. Zastanów się jak szeroka jest dziecięca rozmiarówka, od bobasków, przed przedszkolaki, po nastolatki, coś dla chłopców i coś dla dziewczynek, a mamusie przychodzą z wózeczkami na spacerek, sporo oglądają, mało kupują.
        Mogłabym jeszcze wiele pisać, ale chyba za bardzo się rozpisałamsmile
        • aneta-skarpeta Re: Nie otwieraj sklepu odzieżowego 24.02.12, 15:33
          zgadzam sie z praleczka
          temat ciuchowy jest ciezki
          trzeba miec zmysł do ciuchów, sledzic trendy i miec dojscia do ciekawego towaru, a nie to co maja wszyscy- czyt. z chinskiego centrumwink

wiec jak chcesz zalozyc biznes, to najpierw odpowiedz sobie na czym sie znasz, w czym jestes oblatana
          np interesujesz sie moda dziecięca, od zawsze zerkalas jakie sa trendy modowe w ciuszkach, znasz firmy, ktore mają boskie body i spicohy,
          masz dojscia do fajnego towaru- niezbyt drogiego

albo masz kontakty z fajna firma z porcelana etc

wszystko jedno

natomiasst jak okazuje zycie mało kto ma dojscia do fajnych rzeczy, bo w wiekszosci sklepów, jest dokladnie to samo
          wystarczy nawet przejsc sie o rynku w niewielkim miasteczku- wszedzie praktycznie to samo

i tak u mojej tesciowej jest sklep dla pan 40+ ( wiek), babka ubrana z charakterem, po 50tce i ma ciuchy dla babeczek w jej wieku, ktore nie chca byc modnisiami, ale nie sa starymi ciotkami, ktore czesto noszą rozm 46, a chca miec np modną marynarkę w kolorze fuksji czy musztardy

i sie od lat kreci
    • thea19 Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 24.02.12, 15:32
      handlowac mozna wszystkim co ludzie zechca kupic.
      ja bralam dotacje z up, na swoim jestem juz 4 sezon. przyznali mi ze wzgledu na wyksztalcenie kierunkowe, doswiadczenie i portfolio. teraz jeszcze otworzylam sobie sklep - takie studio: kwiaciarnia z gadzetami domowymi, dekoracjami itd. poki co zarabiam na oplaty, sporo inwestuje, na zyski licze po ok roku prowadzenia ale juz zalapalam sie na darmowa reklame w tv publicznej smile
      utrzymuje to z oszczednosci z glownej dzialalnosci (projektowanie i zakladanie ogrodow): to studiowalam, w tym pracowalam i na tym sie znam a sklep jest dodatkiem powiazanym, taka troche moja zachcianka.
      mam jeszcze jeden pomysl ale musze rozeznac rynek i zapotrzebowanie bo nie chce pakowac kolejnej kasy no i ja juz bym sie tym osobiscie zajac nie mogla (nie rozdwoje sie).
      ps co to sa za dotacje dla matek z dziecmi?
    • suazi1 Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 25.02.12, 10:58
      Mam złe wrażenie, czy liczysz na gotowe pomysły??? Sama powinnaś zorientować się, czego nie ma w Twoim mieście, a co by się przydało. My za ciebie tego nie zrobimy, tym bardziej, ze nawet nie wiemy, skąd jesteś. Sorry, ale rozkładają mnie takie pytania...
      • iin-ess Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 25.02.12, 11:22
        Poza tym dotacji nie daja tak każdemu, kto tylko przyjdzie i o nia poprosi- bo fajnie by było mieć wlasny biznes zamiast wracać na etat.
    • mysia-mysia Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 25.02.12, 11:28
      jakbym wiedziała jaki to bym ci nic nie powiedziała tylko sama otworzyła big_grin
      • echtom Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 25.02.12, 21:30
        Ja nie jestem żyła i podzieliłam się swoim wink
        • mamaemmy Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 16.04.12, 22:38
          piekarnie
          pizzerie
          zakład pogrzebowy
          monopolowy

To rzadko plajtuje.
          Tylko to raczej bedziesz musiała kogos zatrudnic-co chyba dziala (przy dotacjach )na Twoja korzysc-bo dasz komus pracę.
          • gouda10 Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 16.04.12, 23:15
            a co myślicie o prowadzeniu księgarni? Do tego oczywiście wszelkie artykuły papiernicze i trochę zabawek
    • peggy_su Re: Jaki rodzaj działalności gosp. otworzyć? 16.04.12, 23:17
      A ja mam prosty pomysł, plus przede wszystkim zapotrzebowanie w swojej okolicy. Ale Ci nie powiem, bo jeszcze mnie ubiegniesz i założysz pierwsza tongue_out A ja się dopiero o dofinansowaniach ucze. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka