Dodaj do ulubionych

emigracja gdzie?

25.02.12, 20:01
Gdybyście miały emigrować to w którą stronę? Gdzie warto? Chodzi głownie o cel zarobkowy. Gdzie warto? w UK, Irlandii, Holandii już chyba nadmiar Polaków . Podawajcie bez ograniczeń swoje typy. Gdzie byście mierzyły w obecnej sytuacji? Australi, Kanada, Emiraty Arabskie, USA, Skandynawia?. Nie chcę tematu na temat jaki znam język, jak sobie poradzę. Chodzi mi o Wasze typy. Gdyby nic Was nie ograniczało jakie państwo wybrałybyscie i gdzie wg Was nałatwiej się żyje.
Obserwuj wątek
    • iceland.3 Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 20:42
      Emiraty..mhmmmmsmile. Cóż no bardzo bogaty kraj. Bardzo nowoczesny. Można oczywiscie chodzic tam w spódnicach ale nie przesadzajmy z długościscia. Czyli mini odpadają nad czym ubolewam. Bardzo wielu amerykanów podejmuje tam pracę.Nie trzeba płacić podatkówbig_grin. Orientowalismy się co do szpitali i w Dubaju jest szpital amerykański, przyjmują do pracy również kobiety. Bo mozna sie tego obawiać ale Dubaj jest nowoczesny, więc odbiega typową kulturą od krajów arabskich. Jak wsiąkniesz w ten luksus juz nie wrócisz. Tak przynajmniej relacjonował kolega mojego mezczyzny. On już nie wraca.
    • my-alena Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 20:48
      Ja bym zdecydowanie wybrała Kanadę, bo ładna smile. Jakoś tam mnie ciągnie. Poza tym mogłaby być Australia. Obecnie mieszkam w DE i też jest ok.
    • jamesonwhiskey Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 20:48
      > Chodzi mi o Wasze typy. Gdyby nic Was nie o

pustka wyziera z tego pytania

to zlezy od zawodu i od tego co umiesz i co chesz robic

instruktor sefingu moze sie slabo odnalzec w czechoslowacji a
      intruktor narciarstwa na jamajce

• iceland.3 Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 20:51
        Oj no pewnie dziewczyna o nasze typy. Pewnie niekoniecznie chce emigrować.
    • sanciasancia Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 20:55
      Stanowczo miejsce, gdzie człowieka stać na ubezpieczenie medyczne.
    • sanrio Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 20:59
      Szwajcaria, Liechtenstein, Luksemburg, Emiraty, Singapur
      • zajola Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 21:05
        południe Francji
        • iceland.3 Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 21:11
          Mam koleżankę z mężem w Singapurze. Skończyli biotechnologię w Polsce ze bardzo dobrym wynikiem, znają świetnie angielski. W polsce proponowano im pracę za 2tys zł i nie mogli sie realizować naukowo. Zreszta oferiowali im pracę ale nie w firmie biotechnologicznej. Rozesłali CV po swiecie i Singapur. Pracuja w firmie biotechnologicznej produkujacej chyba insulinę(musze dopytać). Są już tam rok i też nie wracają. Bardzo zadowoleni z pracy, zarobków i poziomu zycia. Jestem w wakacje do nich zaproszona wiec bedę mogła wiecej zrelacjonowac z ich życia i zycia tam.
          • azjaodkuchni Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 15:24
            Dawaj namiary na Polonię w Singapurze... albo podaj im namiary na nas. (link w sygnaturze) . Singapur nie jest idealny na emigrację , prawo pobytu, pozwolenie na prace dostanie się jak się świetne wykształcenie i doświadczenie. Zarabia się dobrze, ale mieszkanie drogie, samochody hiper drogie i jest to piąte miejsce na ziemi co do drogiści życia a do Pl daleko. Nie zmienia to faktu , że mi żyje się tu super wygodnie i mega bezpiecznie.
    • so-serious Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 21:11
      a wiesz, że "najłatwiej się żyje" to pojęcie względne?
      z tego co wiem, to dość mądrą politykę gospodarczą prowadzą: Kanada, Australia, Norwegia. Próbuj.
    • anaisanais Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 21:13
      jesli chodzi o zarobki to chyba szwajcaria i lichenstein, luxemburg, signapur i chyba dubaj czyli te emiraty i norwegia, moze tez london (zarobki podobniez wysokie).
      co ciekawe wiem ze duzo brazylijczykow wraca z emigracji do brazyki obecnie, bo im sie oplaca, wiec moze tam ? cieplo i samba ....
    • joxanna Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 22:07
      Francja, albo coś egzotycznego, w Azji. Może Indie? Może Tajlandia? Jeśli miałabym mieszkać poza Polską to chciałabym, żeby to było ciekawe. ale pracę mam taką, że w zasadzie tylko w Polsce się odnajduję, no, może jeśli kiedyś będę szyszkąsmile
      • bi_scotti Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 22:13
        Gdybym znala portugalski to na dzis kupilabym bilet do Maputo albo Luandy. Nic innego W TYM MOMENCIE zycia by mnie nie pociagalo smile
        • zajola bi_scotti 25.02.12, 22:23
          bi_scotti
          właśnie zaczęłam czytać takie forum forum.gazeta.pl/forum/f,20479,Kanada_jej_realia.html
          z ciekawości o życie w Kandzie, ile miarodajne, zaglądasz tam?
          • bi_scotti Re: bi_scotti 25.02.12, 22:34
            Nie zagladam, sorry. Ale widze, ze pierwszy watek jest zalozny przez Syswie, ktora tu tez zaglada wiec pewnie ma jakas opinie na temat wiarygodnosci tamtego forum - moze sie odezwie smile
            Przyznam z reka na sercu, ze moja gazetowo-forumowa przygode zaczela od forow polonijnych i po pewnym czasie przestalam w ogole do takich zagladac. Tak wiec trudno mi powiedziec czego mozesz sie praktycznie dowiedziec od ludzi na takich forach piszacych.
            Ja juz kiedys napisalam jak najbardziej uczciwie, ze choc Kanada jest moim krajem i miejscem na ziemi to nigdy w zyciu nikogo bym nie namawiala ani do emigracji w ogole, ani do imigracji do Kanady w szczegolnosci. To sa bardzo indywidualne decyzje, wiekszosc ludzi juz po ich podjeciu przechodzi miesiace wewnetrzengo piekla "czy dobrze zrobilismy" a potem, po wyladowaniu przechodzi przez wszystkie w literaturze opisane etapy psychicznych ups & downs, bo inaczej sie nie da. Ja, Bi_scotti, jestem tu bardzo szczesliwa ale to jest tylko jeden cichutki glosik smile Sorry, chyba nie za bardzo pomoglam ...
            • zajola Re: bi_scotti 25.02.12, 22:43
              dzięki, nie ja emigrować nie zamierzamsmile
    • thorgalla Re: emigracja gdzie? 25.02.12, 22:50
      Pod względem pogody big_grin to wszędzie gdzie ciepło jest,resztę mam tu gdzie mieszkam.
    • sueellen Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 00:18
      Moj firma ma oddzialy w Norwegii. Kolega jezdzi co 3-5 dni, kolezanka z pracy przeprowadza sie na stale. Ja tez bym chciala ale moj m za nic w swiecie sie nie zgodzi
    • gazeta_mi_placi Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 11:02
      Dobrze mi w Polsce.
    • lipsmacker Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 11:05
      Do Australii nie tak latwo wyjechac zarobkowo, imigracyjnie jest to dosc hermetyczny kraj juz od lat. Nie mowie ze to nie mozliwe, ale nielatwe.

Emiraty polecam, klimat ciezki ale warunki zatrudnienia mozna sobie wynegocjowac naprawde fajne. Odnosnie ktorejs z oprzednich wypowiedzi dodam ze kobiet ichniejsza sluzba zdrowia przyjmuje mase a to dlatego ze arabka czesto nie pojdzie do lekarza/pielegniarza/radiologa/itd-mezczyzny. Moja kolezanka tam pracowala ladne pare lat w IVF, ja kiedys mialam naukowa oferte pracy w Dubaju, nawet dosc ciekawa bo przy probach stworzenia nowego gatunku - ponoc syn szejka wymyslil sobie krzyzowke lamy i wielblada i zdaje sie ze pare lat pozniej to osiagnal. Ja sie nie zdecydowalam bo to bylo 15 lat temu gdy Dubaj nie byl jeszcze tak rozwiniety jak teraz, zbyt wiele wtedy bylo ograniczen.
      • elske Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 12:45
        Od 5 lat mieszkam w Norwegii i tutaj chcę zostać .
    • yoko0202 nie, dziękuję 26.02.12, 11:22
      rzezucha0 napisała:

> Chodzi głownie o cel zarobkowy.
      w PL zarabiam bardzo konkretnie (moim zdaniem)
      aktualnie mam co prawda finansowy dół wielkości krateru na Marsie, ale nie wynika z kiepskich zarobków tylko z kilku nietrafionych decyzji o kredytach związanych z nieciekawą sytuacją rodzinną - gdy z tego wyjdę, jakoś pewnie do końca roku, to będę miała swój mały raj na ziemi.

> Gdyby nic Was nie ograniczało jakie państwo wybrałybyscie
      najchętniej w okresie od listopada do marca wybrałabym się na jakieś 2-3 wycieczki do ciepłych krajów np. 2 tygodniowe, karaiby albo pacyfik - to już byłaby dla mnie pełnia szczęścia, zimna nienawidzę, za to polskie lato po prostu uwielbiam

> i gdzie wg Was nałatwiej się żyje.
      nie mam bladego pojęciasmile
    • zebra12 Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 15:29
      Mnie się podoba Norwegia. Szwagierka tam studiowała i z tego co opowiadała to dość zachęcający kraj. Mnie podoba się zwłaszcza klimat, bo nie znoszę upałów. No, ale jak tu tak na ślepo wyjechać z dziećmi?
    • michalina7 Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 18:33
      W Kanadzie byłam 2 razy i bardzo żałuję, że tam nie zostałam. Teraz, mając dziecko i 40-tkę na karku trudno tak zacząć od nowa... ale bardzo chciałabym wyjechać do Kanady.
    • yuka12 Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 18:56
      Jeżeli jesteś specjalistką odpowiedniej klasy lub lekarzem z poszukiwaną specjalnością UK nie jest straszne. Zwłaszcza w jakimś większym mieście z centrum uniwersyteckim. Jeżeli jednak wszystko masz przeciętne- angielski, szanse na pracę i związane z tym zarobki, wyjazd tam odradzam serdecznie. Polaków już nie chcą, wolą swoich nawet z gorszymi kwalifikacjami i brakiem chęci do pracy. Wyjątek robią dla wspomianych specjalistów.
      • iceland.3 Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 19:10
        Dla młodych lekarzy- bez specjalizacji polecam Niemcy albo Szwecję. Tam spokojnie taki zrobi sobie specjalizację, jak wyjeżdza para lekarska to zyją na bardzo przyzwoitym poziomie. Jak młody lekarz zda sobie USMLE to już ścieżka zawodowa otwarta na świeciesmilesmile. Mój facet własnie się przygotowuje. Do UK też bym nie wyjeżdzała- zbyt wielki przepych. Jak do Europy to Skandynawia, Szwajcaria, Niemcy jak juz ktos wspomniał. Bardzo się cieszę, ze mam zawód, który mogę wykonywać wszędzie! Bo teraz ja się boję Polski. Ustawa refundacyjna, rezydentki nie mogą miec 2dziecka bo nie przedłuzaja rezydentur, kary i wyzywanie lekarzy od złodzei. Trzeba się pakować.
    • babicka_pl Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 18:59
      Do Polski, ten kraj rozwinie się w ciągu kilku lat tak bardzo, że będzie najbogatszym krajem UE, ludzie będą tu migrować jak mrówkismile
    • undoo Re: emigracja gdzie? 26.02.12, 19:10
      Czasy emigracji zarobkowej juz sie skonczyly. Za przygoda - rozumiem, a wtedy Islandia, Ameryka Pld, Nowa Zelandia moze, Makao, Malezja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka