03.03.12, 11:15
Stoję przed podjęciem ważnej decyzji w swoim życiu,dlatego zbieram wszystkie przydatne info dotyczące mieszkania w Wiedniu.Oboje z mężem prowadzimy bar w Warszawie,ale sytuacja tutaj pogarsza się z dnia na dzień.O przeprowadzeniu się do Wiednia myslimy od roku,ale jakoś nie możemy się do tego zabrać,poza tym czekam aż mój syn zakończy rok szkolny (ma 13 lat)
Chciałabym żebyście mi napisały jak jest z meldunkami,czy właściciele mieszkań meldują czy raczej robią problemy,w jakiej dzielnicy najlepiej zamieszkać,czy nie ma to znaczenia.Obecnie mam możliwość wynajęcia mieszkania w 16,ale może inne są tańsze.Mam jeszcze jeden problem a mianowicie mały pies,którego nie wyobrażam sobie zostawić gdzieś tu w Polsce,wiem już że płaci się za niego podatek i wczoraj słyszałam,że z psem będzie mi ciężko wynająć mieszkanie,czy to prawda? Z góry dziękuję za odpisanie.Mam nadzieję,że poznając Was teraz chociaż to tylko internet,to razniej przejdę aklimatyzację w nowym kraju.Pozdrawiam.Beata
Obserwuj wątek
    • malpazuza Re: Witam Was 04.03.12, 22:27

Witam !!!

My mieszkamy w Wiedniu od 9 miesiecy i nie bylo dnia zebysmy zalowali tej decyzji wrecz przeciwnie bardzo nam sie tu podoba, mieszkamy z 2 dzieci i 2 psami wcale nie malymi bo jest to foxterier i airedale terrier . W Wiedniu z psem mozesz wejsc praktycznie wszedzie do centurm handlowego do kawiarni restauracji nikt tu nie robi z tego problemu oni tu kchaja zawerzeta i predzej wynajmiesz mieszkanie z psem jak 2 dzieci serio .Jesli chodzi o meldunek to ani ja ani nikt z moich znajomych nie mial z tym zadnego problemu po prostu idziesz do magistratu i sie meldujesz . Co do dzielnicy to ja zbyt wiele o tym nie wiem wiec nie bede sie wypwiadac w kazdej na pewno jest cos , cos fajnego i cos co moze przeszkadac najdrozsza jest 19 no i scisle centrum 1, 9 ale srednio liczzy sie 10 euro za m2 za wynajem .Mam nadzieje ze choc troche pomoglam

pozdrawiam
      no i co ja zrobię, że ja tak mam .....
      • hu-ng Re: Witam Was 05.03.12, 10:01
        Bardzo dziękuję za informacje,teraz już jestem przekonana,że poprostu osoba która usilnie chce nam wynająć swoje mieszkanie nienawidzi zwierząt i dlatego wprowadza mnie w błąd i usiłuje mnie namówić do pozostawienia psa i kota w Polsce. Ja byłam w Wiedniu w zeszłe wakacje i poprostu się w nim zakochałam ,zupełnie inaczej się żyje niż w Polsce.Przeraża mnie jednak przeprowadzka,prawie wszystkiego muszę się pozbyć bo niestety nie mamy samochodu żeby zabrać większość gratów,ale będzie dobrze,no mam nadzieję.W maju przyjeżdżam z mężem na kilka dni,ponieważ on chce się zorientować czy będzie mógł pracować w swoim zawodzie.Było by mi miło gdybyśmy się w przyszłości spotkały i poznały jak już będę mieszkać w Wiedniu,ponieważ oprócz ciotki,która tam mieszka od 30 lat,nie znam nikogo.Serdecznie pozdrawiam .Beata
        • kwiecien05 Re: Witam Was 05.03.12, 10:31
          Napisz do mnie na gazetowegosmile Ja próbowałam, ale nie dotarło. Chyba, ze nie przeszkadza Ci podanie tu maila.
          • hu-ng Re: Witam Was 05.03.12, 10:52
            Cześć posiadaczko kotki (-; ja chyba nie założyłam konta na gazecie,albo nawet nie wiem,że je mam tu podaję beatachylinska@yahoo.pl ,pozdrawiam Beata
          • hu-ng Re: Witam Was 05.03.12, 10:57
            aktywowałam już też na gazecie
            • kwiecien05 Re: Witam Was 05.03.12, 11:05
              Napisałam więc na gazetowego.
            • emka-palemka Re: Witam Was 06.03.12, 21:30
              Witam Cię hu-ng , napisałam co ciebie na maila yahoo. pozdrawiam
              • lamatha Re: Witam Was 07.03.12, 18:09
                Witaj Beata

Nie mam zwierzaka, wiem ze po psach trzeba sprzatac, mandat to chyba 36 euro.

Pozdrawiam
    • tschayos Re: Witam Was 08.03.12, 21:48
      Psy rzeczywiscie sa w Wiedniu prawie wszedzie mile widziane. Co na poczatku bylo dla mnie troche "szokiem" to mozna spotkac psiaki nawet w centrum handlowym a jesli nie mozna wejsc z nim do sklepu to sa przed wejsciem specjalne mocowania na smycz. Z miejscem na spacery tez nie powinno byc problemu - jest bardzo duzo ogrodzonych wybiegów (hundezone). Naszemu wyrobilismy paszport, zaczipowalismy, wsadzilismy w pociag i tak jest teraz Wiedenczykiem.
      To co mi sie niepodoba to: podatek - w 2012 wynosi on 72 euro czyli prawie 100% wzrost do 2011 (jedyny plus jest taki ze psa mozna zarejestrowac/wyrejestrowac przez internet) oraz to (a nie jest to chyba przypadlosc mojej okolicy) ze na chodnikach mozna natknac sie na niezliczone ilosci psich kup. Niby jest ten mandat 36 euro za nieposprzatanie po psie (prawie co kazdy trawnik jest tabliczka z taka informacja) ale jakos nie widze aby ktokolwiek sie tym przejmowal (ani tez osobiscie nie widzialem aby ktos dostal mandat z tego powodu).
      • coco-coco2 Re: Witam Was 09.03.12, 07:26
        witam,daja daja mandaty,na osiedlach tak tego nie widac,ale takie miejsca jak przy ulicach kolo drzew,ja raz jedyny wyszlam kiedys z psem mojej kolezanki z takim malutkim jak kuleczka i nawet niewiem czy zrobil kupke,bo za chwile jak weszlam za rog bloku,patrze a leci do mnie dwoch straznikow i juz wiedzialam o co chodzi,to bylo zaraz na poczatku jak przyjechalam do wiednia,probowalam sie bronic ale to nic niedalo,pan i pani strazniczka wlozyli rekawiczke i stwierdzili ze kupa jest ciepla i to moj pies zrobil,nawet pieskowi na zadek patrzyli czy jakies resztki niezostaly,i niestety trzeba bylo zaplacic bo niedalo sie z nimi dyskutowac 35€sadpozatym mieszkam w 21 przy leopoldau,to tutaj jest cos strasznego,teraz po tych sniegach co byly nieda sie przejsc kupa na kupie....maja po dwa psy a sprzatac im sie niechce,pozatym na kazdym slupku sa worki na odchody dla psow...pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka