Dodaj do ulubionych

ciąża a zęby

15.03.12, 13:26
dziewczyny czy którejś z Was ciąża"popsuła" zęby?
Obserwuj wątek
    • megi-1 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:31
      Mi "popsuła"...z tym ze ja ogólnie mam słabe zęby ale w ciąży to od dentysty nie wychodziłam;/
      • kajakam Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:37
        No ja też własnie mam problem ze słabymi zębami.... W ciąży byłam u dentysty , ale nie podjął sie leczenia ( ginekolog nie wyrazil zgody na znieczulenie ) i miałam się zglosci po rozwiązaniu..a efekt finalny to brak zębauncertain
        • gku25 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:47
          Dlaczego ginekolog nie wyraził zgody? Byłam kiedyś na ostrym dyżurze z bólem zęba, normalnie miałam znieczulenie - dawkę dobraną dla ciężarnej. Nawet nie myślałam, że mam się ginekologa pytać, nie do pomyślenia dla mnie było, że mam kolejne 3 miesiące chodzić z bólem zębauncertain
          • gku25 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:50
            A w odpowiedzi na pytanie - ciąża nie była sprawcą psucia zębów, mam słabe z natury.
            • kajakam Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:52
              ciąża zagrożona... wg ginekologa duże ryzyko poronienia....
              • gku25 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:53
                Tez miałam zagrożoną.
                • kajakam Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:57
                  no nawet dentysta mówił,że miał przypadek dziewczynyu w zagrozonej ciązy i robil zęba no al eginekolog sie nie zgodzil w moim przypadku bo za duze ryzyko i wogole...dentysta wobec tego stwierdzil,że nie bedzie ryzykował.... no i brak w uzebieniu...niestety widoczny
                  ale wstawiam
                  • gku25 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 16:18
                    No trudno, teraz już za późno na dywagacje.
              • aqua48 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:55
                Po ciąży i karmieniu złamał mi się ząb, ale wcześniej już był słaby. A w ciąży też miałam problemy z dentystą - obaj z moim ginekologiem stwierdzili, że w trzecim i siódmym miesiącu nie należy fundować dziecku stresu jakim jest znieczulenie.
                • aandzia43 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 23:39
                  . A w ciąży
                  > też miałam problemy z dentystą - obaj z moim ginekologiem stwierdzili, że w trz
                  > ecim i siódmym miesiącu nie należy fundować dziecku stresu jakim jest znieczule
                  > nie.

Wzruszające: dziecku zagraża miejscowe znieczulenie w mikroskopijnej dawce, a nie zagrażają hormony stresu wydzielane przez organizm matki, którą rąbie zepsuty ząb/rąbie dentysta na fotelu bez znieczulenia. Jak również nie zagrażają bakterie siane do organizmu z zębów dotkniętych próchnicą/ze zmian okołowierzchołkowych/z pwowdu chorób przyzębia/tudzież innych syfnych sytuacji w paszczy.
                  Ciężarnym aplikuje się zazwyczaj znieczulenie bez środka obkurczającego (adrenaliny) - dmuchanie na zimne, by ta odrobina adrenaliny nie poszła sobie czasem dalej na spacer do krwioobiegu i nie skurczyła domku dzidziusia. Tak jak i staruszkom z nadciśnieniem i innym sercowym - też bez adrenaliny. Poza tym wiadomo, że środkowy trymestr jest najlepszy na wszystkie ruchy, więc i na leczenie zębów też. Ale jak się ciężarna nei wyrobi w tym czasie, a dzieje się coś niedobrego, to zazwyczaj się interweniuje. No chyba, że leży na podtrzymaniu z nogami do góry. Ale, ale... znajomy chirurg stomatolog w ramach dyżurów w klinice miał "wizyty domowe" u pań z patologii ciąży - załatwiał nagłe bólowe przypadki, czyli wyrywał paniom zęby na szpitalnej sali smile I oczywiście z wszelkimi szykanami czyli w znieczuleniu ;-P
                  • kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 22:35
                    no cóż widocznie mój dentysta nalezy do osob ktore nie ryzykuja....
    • przeciwcialo Re: ciąża a zęby 15.03.12, 16:24
      Podczas ciąz budziły mi sie do życia Ósemki. Nie miały gdzie sie wcisnąc wiec jak tylko wyrosły to je wyrywałam u chirurga. I tak poszły dwie ósemki- tyle strat zebowych na skutek 3 ciąż doznałam wink
    • klubgogo Re: ciąża a zęby 15.03.12, 18:27
      NIc nie popsułam, myję zęby po każdym posiłku, nie ma czasu, żeby im cos zaszkodziło.
      • kajmanik Re: ciąża a zęby 15.03.12, 18:41
        mam ładnewink i dośc mocne zęby i porządnie o nie dbam ale w ciązy to dbałam o nie maniakalnie- non stop szczotkowanie, płyny, nitka, kontrole u stomatologa. i litry mlekawink zero stratwink
      • d.o.s.i.a Re: ciąża a zęby 16.03.12, 21:28
        Mycie zebow do godziny po posilku wcale zebom nie sluzy. Wrecz przeciwnie.
    • asiula1987 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 21:37
      ciaza nie psuje zebow, nie wiem skad wam sie to bierze, ja nawet kiedys romawialam z dentysta na ten temat i troche sie usmial, powiedzial ze to zachowania zywieniowe psuja zeby a nie sama ciaza, czyli to ze sie je wiecej (nie zawsze ale przewaznie) ciazarne jedza duzo slodkiego (zalezy na co ma aktualnie zachcianke) i czesto jest to jedzienie w nocy a pozniej juz zebow ciezarne nie myja, dlatego zeby sie bardziej psuja
      • kawka74 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 06:19
        Jeśli ten Twój dentysta leczy zęby równie dobrze, jak dobrze się zna na zależnościach między ciążą a stanem uzębienia, to lepiej, żeby tłukł kamienie na drodze.
        • asiula1987 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 08:25
          jezeli ktos odzywialby sie zdrowo, dbal o higiene jamy ustnej i przyjmowal te witaminy zalecane dla ciezarnych to raczej zeby by sie nie popsuly tak...masowo, takie jest moje zdanie
          a jezeli jest inaczej..no to coz to tylko wina ciezarnej bo zla dieta brak higieny itd
          jeszcze niedawno byla wielka dyskusja na temat zebow i wszystkie jak okiem siegnac byly zdania ze zeby nie psuja sie same z siebie,
          • kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 09:28
            hmm ... ja wcale nie mówię ,że popsuły sie same z siebie ani tez ze wina lezy w ciązy... Jak zauwazylas popsulo bylo w cudzyslowie a mizab polecial bo nie moglam, moj dentysta nie chcial go zrobic przez to ze ginekolog nie zgodzil sie na znieczulenie... a zeby mam slabe i wielu dentystow to mowilo mi!!!!
            a jesli o higiene to o zeby dbam bardzo...
            • princess_yo_yo Re: ciąża a zęby 16.03.12, 20:10
              haha, gdzie ty takiego ginekologa idiote znalazlas? wszak powszechnie wiadomo ze znieczulenie miejscowe to dla plodu straszne zagrozenie nie to co zepsuty zab czyli zrodlo potencjalnie nawet smiertelnej infekcji big_grin
              • kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 22:22
                dla Ciebie moze idiota ale gdyby nie on mojego szkraba mogloby nie byc!!!!!
          • kawka74 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 20:28
            > a jezeli jest inaczej..no to coz to tylko wina ciezarnej bo zla dieta brak hig
            > ieny itd

Bo wiadomo, że ciężarne masowo zaczynają odżywiać się niewłaściwie, gubią szczoteczki do zębów i pasty, a witaminy wyrzucają do kosza (kwestia przyswajalności suplementów też była podnoszona). Genialne w swej prostocie.
            • asiula1987 Re: ciąża a zęby 19.03.12, 11:46
              no cos w tym chyba jest...tongue_out

a tak powaznie..to ciaza by nie byla ciazą gdyby kobieta nie miala zachcianek to na slodkie to na cos innego a to w nocy a to rano i nie zawsze kobieta po kazdym kesie myje zeby, moim zdaniem w ciazy je sie ogolnie wiecej (bo takie sa potrzeby organizmu) i inaczej niz sie jadlo przed ciaza (organizm moze wyrownywac braki skladnikow itd) stad wieksze prawdopodobienstwo próchnicy, ten kto sie dobrze odzywia ( a zatem czasem ignoruje zachcianki, mysle ze niewiele jest takich osob) i dba baardzo o zeby do tego ma zeby "mocne" moze nie bedzie miec próchnicy, w innym przypadku jest to bardzo prawdopodobne, zeby nie bylo mi w ciazy tez sie kilka zębów popsulo, ale przynajmniej sobie zdaje sprawe ze to nie sama ciaza je popsulasmile
        • sylvie81 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 11:06
          Bzdura! Ciąża sama w sobie zębów nie psuje, a to, że niewłaściwie się w ciąży odżywiasz, to akurat nie jest wina ani ciąży, ani dentysty... Jak już było powyżej: znieczulenie też płodowi nie szkodzi, jeśli jest wykonane przez myślącą osobę (dentystę). Zepsute zęby lepiej 'łatać' wcześniej niż później - zatem nawet w ciąży - jeśli trzeba. Chyba zbyt dużo emocji się wkrada w tę dyskusję...
          • kawka74 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 20:29
            Ciąża sama w sobie zębów nie psuje, a to, że niewłaściwie się w ciąży o
            > dżywiasz,

Wróżka?
    • kawka74 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 22:34
      Mnie. Przed ciążą prawie nic się nie działo, po ciąży ciągle jest coś do łatania. W ciągu dwóch lat życia mojego dziecka byłam na łataniu więcej razy, niż przez całe wcześniejsze życie.
      • paliwodaj Re: ciąża a zęby 15.03.12, 23:30
        ciaza nie psuje zebow?, ale aby "wybudowac" malego czlowieczka potrzeba wielu mineralow i witamin. A jezeli matka z jakichkolwiek powodow nie dostarcza ich z zewnatrz w postaci posilkow ( np.nadmierne wymioty) i dodatkowych witamin, organizm dziecka czerpie z zapasow zgromadzonych w organizmie matki.
        WIec zapraszam stomatologa do doedukowania sie w zakresie spraw oczywistych
        Ja po pierwszym dziecku leczylam 3 zeby kanalowo, pod rzad, zapsuly sie w dziwny sposob, od srodka, przy korzeniach, nie w przestrzeniach miedzyzebowych, nie na powierzchniach zujaceych. Bylam w szoku. To samo z wlosami, wypadaly po porodzie na potege
        • kamunyak Re: ciąża a zęby 16.03.12, 00:06
          > ciaza nie psuje zebow?, ale aby "wybudowac" malego czlowieczka potrzeba wielu m
          > ineralow i witamin.

dokładnie tak! lepiej zmień tego stomatologa bo jesli pozostała wiedza jest na takim samym poziomie to ty mozesz miec problem z zębami, w ciązy czy bez.
          Ja przed pierwszą ciążą ważyłam 49 kg i miałam BMI poniżej normy, czyli wychodzi na to, że byłam niedożywiona. Straciłam 1 zęba chociaż zawsze dbałam o szczęki.
          Do drugiej ciąży "przystąpiłam" z wagą 55 kg i dobrym BMI. Zębom nic sie nie stało chociaż tu, w przeciwieństwie do ciąży pierwszej, żarłam dosłownie czekolady a nie jadłam.
        • asiula1987 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 08:29
          no to jezeli matka nie dostarcza witamin to chyba na wlasna prosbe jej sie te zeby psuja a nie ze wzgledu na sama ciaze, gdyby kobieta nie byla w ciazy ale odzywialaby sie tak jak niektorzy w ciazy czyli duuzo slodkiego (no nie oszukujmy sie ale czseto tak jest) podjadanie nocne i wogole to tez by sie zeby popsuly, i na co wtedy mozna zwalic? na" zle geny"?
          • estelka1 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 21:21
            Odżywiałam się dobrze, nie jadłam słodyczy, nie podjadałam w nocy, o zęby dbałam, badania nie wskazywały na żadne niedobory, a mimo tego dentystę w ciąży odwiedzać musiałam. I to częściej niż zwykle, podobnie jak podczas karmienia. Cóż, nigdy nie miałam zbyt mocnych zębów, a ciąża jest jednak czasem wzmożonego wysiłku organizmu i niestety czasem wychodzą na wierzch utajone problemy, takie jak cukrzyca, problemy z ciśnieniem itd. A leczenie stomatologiczne, jakbyś nie wiedziała, jest elementem dbania o siebie w ciąży.
            • asiula1987 Re: ciąża a zęby 19.03.12, 11:49
              taaak teraz to wszystkie ciezarne i byle ciezarne beda twierdzic ze jadly same surowe owoe i warzywa, myly zeby 20 razy dziennie i tylko 5 posilkow (zalecanych) dziennie bron boze w wnocy....a prawda jest zapewne zupelnie inna, gdyby tak bylo to zeby by sie tak ciezarnym masowo nie psuly
    • panikorbka-to-ja Re: ciąża a zęby 16.03.12, 08:03
      u mnie a ni ciąża, ani 9 miesięcy kp nie wpłynęło, ale ja jestem nabiałożerna może dlatego
    • na_pustyni Re: ciąża a zęby 16.03.12, 08:48
      miałam przed ciążą zdrowe i żaden mi w ciąży nie poleciał
    • schere Re: ciąża a zęby 16.03.12, 20:22
      Jeśli dobrze zrozumiałam autorka wątku dopuściła do takiego zepsucia zęba, że trzeba go było usunąć... bo bała się leczenia bez znieczulenia?
      • kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 22:21
        zab był zle leczony wczesniej ...mialo byc kanałowe ale jak wczesniej pisalam lekarz nie zgodzil sie na znieczulenie ...
        • kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 22:30
          złe wczesniejsze leczenie spowoodowało ,że zab psul sie dalej ...myslisz ,że ja swiadomie dopprowadzilam do usuniecia??? zastanów sie zanim piszesz takie bzdury
    • kajakam koniec tematu 16.03.12, 22:33
      lajtowy miał byc wątek a wyszło jak wyszło.....
    • gosia_gd Re: ciąża a zęby 19.03.12, 14:53
      Ciąża nie psuje zębów. Zęby psują zaniedbania i niechęć do szczotki, pasty, nitki dentystycznej i płynu do płukania ust.
      • goodmoments Re: ciąża a zęby 19.03.12, 16:32
        Ciąża może nie psuje zębów,ale je osłabia.Dziecko wyciąga z organizmu matki to co mu potrzeba,czasem suplementy dla kobiet w ciąży niewiele pomogą.Ja jestem przewrażliwiona na punkcie zębów-panicznie boję się wyrywania,więc latam do dentysty z każdym przebarwieniemwink
        Do kontroli nawet jak się nic nie dzieje też chodzę.
        I co? ano w drugiej ciąży ułamał mi się ząb,który miałam leczony jeszcze przed ciążą.
        Poszłam do dentystki-wiedziała,że jestem w ciąży,dała mi znieczulenie i zęba zrobiła.
        To był trzeci miesiąc ciąży.Strasznie się jednak denerwowałam (zawsze tak mam u dentysty) więc nie wiem,czy zdecydowałabym się na wizytę, gdybym była w ciąży bardziej zaawansowanej-bałaby się ,że urodzę z wrażeniawink))
        • kajakam Re: ciąża a zęby 21.03.12, 06:44
          zab wstawiony .... i moze zle wyrazilam sie ze ciaza psuje.trafniejsze stwierdzenie ze osłabia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka