kajakam 15.03.12, 13:26 dziewczyny czy którejś z Was ciąża"popsuła" zęby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megi-1 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:31 Mi "popsuła"...z tym ze ja ogólnie mam słabe zęby ale w ciąży to od dentysty nie wychodziłam;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:37 No ja też własnie mam problem ze słabymi zębami.... W ciąży byłam u dentysty , ale nie podjął sie leczenia ( ginekolog nie wyrazil zgody na znieczulenie ) i miałam się zglosci po rozwiązaniu..a efekt finalny to brak zęba Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:47 Dlaczego ginekolog nie wyraził zgody? Byłam kiedyś na ostrym dyżurze z bólem zęba, normalnie miałam znieczulenie - dawkę dobraną dla ciężarnej. Nawet nie myślałam, że mam się ginekologa pytać, nie do pomyślenia dla mnie było, że mam kolejne 3 miesiące chodzić z bólem zęba Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:50 A w odpowiedzi na pytanie - ciąża nie była sprawcą psucia zębów, mam słabe z natury. Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:52 ciąża zagrożona... wg ginekologa duże ryzyko poronienia.... Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:57 no nawet dentysta mówił,że miał przypadek dziewczynyu w zagrozonej ciązy i robil zęba no al eginekolog sie nie zgodzil w moim przypadku bo za duze ryzyko i wogole...dentysta wobec tego stwierdzil,że nie bedzie ryzykował.... no i brak w uzebieniu...niestety widoczny ale wstawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 16:18 No trudno, teraz już za późno na dywagacje. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 13:55 Po ciąży i karmieniu złamał mi się ząb, ale wcześniej już był słaby. A w ciąży też miałam problemy z dentystą - obaj z moim ginekologiem stwierdzili, że w trzecim i siódmym miesiącu nie należy fundować dziecku stresu jakim jest znieczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 23:39 . A w ciąży > też miałam problemy z dentystą - obaj z moim ginekologiem stwierdzili, że w trz > ecim i siódmym miesiącu nie należy fundować dziecku stresu jakim jest znieczule > nie. Wzruszające: dziecku zagraża miejscowe znieczulenie w mikroskopijnej dawce, a nie zagrażają hormony stresu wydzielane przez organizm matki, którą rąbie zepsuty ząb/rąbie dentysta na fotelu bez znieczulenia. Jak również nie zagrażają bakterie siane do organizmu z zębów dotkniętych próchnicą/ze zmian okołowierzchołkowych/z pwowdu chorób przyzębia/tudzież innych syfnych sytuacji w paszczy. Ciężarnym aplikuje się zazwyczaj znieczulenie bez środka obkurczającego (adrenaliny) - dmuchanie na zimne, by ta odrobina adrenaliny nie poszła sobie czasem dalej na spacer do krwioobiegu i nie skurczyła domku dzidziusia. Tak jak i staruszkom z nadciśnieniem i innym sercowym - też bez adrenaliny. Poza tym wiadomo, że środkowy trymestr jest najlepszy na wszystkie ruchy, więc i na leczenie zębów też. Ale jak się ciężarna nei wyrobi w tym czasie, a dzieje się coś niedobrego, to zazwyczaj się interweniuje. No chyba, że leży na podtrzymaniu z nogami do góry. Ale, ale... znajomy chirurg stomatolog w ramach dyżurów w klinice miał "wizyty domowe" u pań z patologii ciąży - załatwiał nagłe bólowe przypadki, czyli wyrywał paniom zęby na szpitalnej sali I oczywiście z wszelkimi szykanami czyli w znieczuleniu ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 22:35 no cóż widocznie mój dentysta nalezy do osob ktore nie ryzykuja.... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: ciąża a zęby 15.03.12, 16:24 Podczas ciąz budziły mi sie do życia Ósemki. Nie miały gdzie sie wcisnąc wiec jak tylko wyrosły to je wyrywałam u chirurga. I tak poszły dwie ósemki- tyle strat zebowych na skutek 3 ciąż doznałam Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: ciąża a zęby 15.03.12, 18:27 NIc nie popsułam, myję zęby po każdym posiłku, nie ma czasu, żeby im cos zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: ciąża a zęby 15.03.12, 18:41 mam ładne i dośc mocne zęby i porządnie o nie dbam ale w ciązy to dbałam o nie maniakalnie- non stop szczotkowanie, płyny, nitka, kontrole u stomatologa. i litry mleka zero strat Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: ciąża a zęby 16.03.12, 21:28 Mycie zebow do godziny po posilku wcale zebom nie sluzy. Wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1987 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 21:37 ciaza nie psuje zebow, nie wiem skad wam sie to bierze, ja nawet kiedys romawialam z dentysta na ten temat i troche sie usmial, powiedzial ze to zachowania zywieniowe psuja zeby a nie sama ciaza, czyli to ze sie je wiecej (nie zawsze ale przewaznie) ciazarne jedza duzo slodkiego (zalezy na co ma aktualnie zachcianke) i czesto jest to jedzienie w nocy a pozniej juz zebow ciezarne nie myja, dlatego zeby sie bardziej psuja Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 06:19 Jeśli ten Twój dentysta leczy zęby równie dobrze, jak dobrze się zna na zależnościach między ciążą a stanem uzębienia, to lepiej, żeby tłukł kamienie na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1987 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 08:25 jezeli ktos odzywialby sie zdrowo, dbal o higiene jamy ustnej i przyjmowal te witaminy zalecane dla ciezarnych to raczej zeby by sie nie popsuly tak...masowo, takie jest moje zdanie a jezeli jest inaczej..no to coz to tylko wina ciezarnej bo zla dieta brak higieny itd jeszcze niedawno byla wielka dyskusja na temat zebow i wszystkie jak okiem siegnac byly zdania ze zeby nie psuja sie same z siebie, Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 09:28 hmm ... ja wcale nie mówię ,że popsuły sie same z siebie ani tez ze wina lezy w ciązy... Jak zauwazylas popsulo bylo w cudzyslowie a mizab polecial bo nie moglam, moj dentysta nie chcial go zrobic przez to ze ginekolog nie zgodzil sie na znieczulenie... a zeby mam slabe i wielu dentystow to mowilo mi!!!! a jesli o higiene to o zeby dbam bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: ciąża a zęby 16.03.12, 20:10 haha, gdzie ty takiego ginekologa idiote znalazlas? wszak powszechnie wiadomo ze znieczulenie miejscowe to dla plodu straszne zagrozenie nie to co zepsuty zab czyli zrodlo potencjalnie nawet smiertelnej infekcji Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 22:22 dla Ciebie moze idiota ale gdyby nie on mojego szkraba mogloby nie byc!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 20:28 > a jezeli jest inaczej..no to coz to tylko wina ciezarnej bo zla dieta brak hig > ieny itd Bo wiadomo, że ciężarne masowo zaczynają odżywiać się niewłaściwie, gubią szczoteczki do zębów i pasty, a witaminy wyrzucają do kosza (kwestia przyswajalności suplementów też była podnoszona). Genialne w swej prostocie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1987 Re: ciąża a zęby 19.03.12, 11:46 no cos w tym chyba jest... a tak powaznie..to ciaza by nie byla ciazą gdyby kobieta nie miala zachcianek to na slodkie to na cos innego a to w nocy a to rano i nie zawsze kobieta po kazdym kesie myje zeby, moim zdaniem w ciazy je sie ogolnie wiecej (bo takie sa potrzeby organizmu) i inaczej niz sie jadlo przed ciaza (organizm moze wyrownywac braki skladnikow itd) stad wieksze prawdopodobienstwo próchnicy, ten kto sie dobrze odzywia ( a zatem czasem ignoruje zachcianki, mysle ze niewiele jest takich osob) i dba baardzo o zeby do tego ma zeby "mocne" moze nie bedzie miec próchnicy, w innym przypadku jest to bardzo prawdopodobne, zeby nie bylo mi w ciazy tez sie kilka zębów popsulo, ale przynajmniej sobie zdaje sprawe ze to nie sama ciaza je popsula Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie81 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 11:06 Bzdura! Ciąża sama w sobie zębów nie psuje, a to, że niewłaściwie się w ciąży odżywiasz, to akurat nie jest wina ani ciąży, ani dentysty... Jak już było powyżej: znieczulenie też płodowi nie szkodzi, jeśli jest wykonane przez myślącą osobę (dentystę). Zepsute zęby lepiej 'łatać' wcześniej niż później - zatem nawet w ciąży - jeśli trzeba. Chyba zbyt dużo emocji się wkrada w tę dyskusję... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 20:29 Ciąża sama w sobie zębów nie psuje, a to, że niewłaściwie się w ciąży o > dżywiasz, Wróżka? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: ciąża a zęby 15.03.12, 22:34 Mnie. Przed ciążą prawie nic się nie działo, po ciąży ciągle jest coś do łatania. W ciągu dwóch lat życia mojego dziecka byłam na łataniu więcej razy, niż przez całe wcześniejsze życie. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: ciąża a zęby 15.03.12, 23:30 ciaza nie psuje zebow?, ale aby "wybudowac" malego czlowieczka potrzeba wielu mineralow i witamin. A jezeli matka z jakichkolwiek powodow nie dostarcza ich z zewnatrz w postaci posilkow ( np.nadmierne wymioty) i dodatkowych witamin, organizm dziecka czerpie z zapasow zgromadzonych w organizmie matki. WIec zapraszam stomatologa do doedukowania sie w zakresie spraw oczywistych Ja po pierwszym dziecku leczylam 3 zeby kanalowo, pod rzad, zapsuly sie w dziwny sposob, od srodka, przy korzeniach, nie w przestrzeniach miedzyzebowych, nie na powierzchniach zujaceych. Bylam w szoku. To samo z wlosami, wypadaly po porodzie na potege Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: ciąża a zęby 16.03.12, 00:06 > ciaza nie psuje zebow?, ale aby "wybudowac" malego czlowieczka potrzeba wielu m > ineralow i witamin. dokładnie tak! lepiej zmień tego stomatologa bo jesli pozostała wiedza jest na takim samym poziomie to ty mozesz miec problem z zębami, w ciązy czy bez. Ja przed pierwszą ciążą ważyłam 49 kg i miałam BMI poniżej normy, czyli wychodzi na to, że byłam niedożywiona. Straciłam 1 zęba chociaż zawsze dbałam o szczęki. Do drugiej ciąży "przystąpiłam" z wagą 55 kg i dobrym BMI. Zębom nic sie nie stało chociaż tu, w przeciwieństwie do ciąży pierwszej, żarłam dosłownie czekolady a nie jadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1987 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 08:29 no to jezeli matka nie dostarcza witamin to chyba na wlasna prosbe jej sie te zeby psuja a nie ze wzgledu na sama ciaze, gdyby kobieta nie byla w ciazy ale odzywialaby sie tak jak niektorzy w ciazy czyli duuzo slodkiego (no nie oszukujmy sie ale czseto tak jest) podjadanie nocne i wogole to tez by sie zeby popsuly, i na co wtedy mozna zwalic? na" zle geny"? Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: ciąża a zęby 16.03.12, 21:21 Odżywiałam się dobrze, nie jadłam słodyczy, nie podjadałam w nocy, o zęby dbałam, badania nie wskazywały na żadne niedobory, a mimo tego dentystę w ciąży odwiedzać musiałam. I to częściej niż zwykle, podobnie jak podczas karmienia. Cóż, nigdy nie miałam zbyt mocnych zębów, a ciąża jest jednak czasem wzmożonego wysiłku organizmu i niestety czasem wychodzą na wierzch utajone problemy, takie jak cukrzyca, problemy z ciśnieniem itd. A leczenie stomatologiczne, jakbyś nie wiedziała, jest elementem dbania o siebie w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1987 Re: ciąża a zęby 19.03.12, 11:49 taaak teraz to wszystkie ciezarne i byle ciezarne beda twierdzic ze jadly same surowe owoe i warzywa, myly zeby 20 razy dziennie i tylko 5 posilkow (zalecanych) dziennie bron boze w wnocy....a prawda jest zapewne zupelnie inna, gdyby tak bylo to zeby by sie tak ciezarnym masowo nie psuly Odpowiedz Link Zgłoś
panikorbka-to-ja Re: ciąża a zęby 16.03.12, 08:03 u mnie a ni ciąża, ani 9 miesięcy kp nie wpłynęło, ale ja jestem nabiałożerna może dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: ciąża a zęby 16.03.12, 08:48 miałam przed ciążą zdrowe i żaden mi w ciąży nie poleciał Odpowiedz Link Zgłoś
schere Re: ciąża a zęby 16.03.12, 20:22 Jeśli dobrze zrozumiałam autorka wątku dopuściła do takiego zepsucia zęba, że trzeba go było usunąć... bo bała się leczenia bez znieczulenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 22:21 zab był zle leczony wczesniej ...mialo byc kanałowe ale jak wczesniej pisalam lekarz nie zgodzil sie na znieczulenie ... Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: ciąża a zęby 16.03.12, 22:30 złe wczesniejsze leczenie spowoodowało ,że zab psul sie dalej ...myslisz ,że ja swiadomie dopprowadzilam do usuniecia??? zastanów sie zanim piszesz takie bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam koniec tematu 16.03.12, 22:33 lajtowy miał byc wątek a wyszło jak wyszło..... Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_gd Re: ciąża a zęby 19.03.12, 14:53 Ciąża nie psuje zębów. Zęby psują zaniedbania i niechęć do szczotki, pasty, nitki dentystycznej i płynu do płukania ust. Odpowiedz Link Zgłoś
goodmoments Re: ciąża a zęby 19.03.12, 16:32 Ciąża może nie psuje zębów,ale je osłabia.Dziecko wyciąga z organizmu matki to co mu potrzeba,czasem suplementy dla kobiet w ciąży niewiele pomogą.Ja jestem przewrażliwiona na punkcie zębów-panicznie boję się wyrywania,więc latam do dentysty z każdym przebarwieniem Do kontroli nawet jak się nic nie dzieje też chodzę. I co? ano w drugiej ciąży ułamał mi się ząb,który miałam leczony jeszcze przed ciążą. Poszłam do dentystki-wiedziała,że jestem w ciąży,dała mi znieczulenie i zęba zrobiła. To był trzeci miesiąc ciąży.Strasznie się jednak denerwowałam (zawsze tak mam u dentysty) więc nie wiem,czy zdecydowałabym się na wizytę, gdybym była w ciąży bardziej zaawansowanej-bałaby się ,że urodzę z wrażenia)) Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: ciąża a zęby 21.03.12, 06:44 zab wstawiony .... i moze zle wyrazilam sie ze ciaza psuje.trafniejsze stwierdzenie ze osłabia... Odpowiedz Link Zgłoś