Dodaj do ulubionych

pseudo hodowle piesków

20.03.12, 18:58
taki niby problem z pseudohodowlami... miały być wyrzucane na bruk i oddawane za darmo "podróbki" rasowych piesków, a na allegro miał się skończyć handel psów z niezarejestrowanych hodowli i co?
i jajco!
na allegro się wycwanili i sprzedają pieski z hodowli owszem owszem zarejestrowanych... ale nie w PZK, tylko w jakiś szemranych towarzystwach przyjaciół zwierząt, związkach przyjaciół kotów i psów i innych temu podobnych.

ps. przygarnę podróbkę shi-tzu wink
Obserwuj wątek
    • sadosia75 Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 19:04
      A allegro zakazuje wystawiania aukcji adopcyjnych. i niestety ale od momentu zakazu tych aukcji adopcje spadły o kilka dobrych %. a ćwok,który żałuje kasy na psa kupi u drugiego ćwoka uroczego kundelka,który z wyglądu przypomina moze i jakąś rasę ale rasowy nie jest.
      Ot życie, uczciwym być nie można bo to nie popłaca. lepiej kantować oszukiwać i krzywdzić. wzbogacisz się szybko.
      • shellerka Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 19:24
        ale ja właśnie nie chcę kupować!
        chcę adoptować psiaka, ale że chcę wybrać psa rozsądnie, to wśród wszystkich ras najbardziej odpowiednia do charakterów naszej rodzinki, do naszego mieszkania, do warunków i do zwyczajów będzie pasował albo labrador, albo shi tzu
        tyle, ze mam tez takie wewnętrzne potrzeby ratowania świata i myślałam, ze jak te przepisy weeszły w zycie, to cala masa takich wywalonych piesków czeka na domy.
        a tu nic z tego...
        moze i labradory z pseudohodowli jakies do adopcji są, ale jednak to psy duze i wiem, ze nie kazdy ma predyspozycje do pracy z takim psem, ale juz takich wlasnie shi tzu nie uswiadczysz... kazdy chce zarobic.

jesli mam wydac 600 zl na podróbkę, to juz wolę dołożyć drugie 600 i kupić psa z zalegalizowanej hodowli, nadającego się na wystawy na przykład
        • sadosia75 Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 19:33
          >
          > jesli mam wydac 600 zl na podróbkę, to juz wolę dołożyć drugie 600 i kupić psa
          > z zalegalizowanej hodowli, nadającego się na wystawy na przykład

Miód na me zbolałe serce smile
          Adoptuj w fundacjach,stowarzyszeniach.domach tymczasowych.
          popytam znajome i te rasy. labki na bank są do adopcji. na labradory.info popatrz. shi tzu nie wiem ale popytam dam znać.
          • lolinka2 Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 19:45
            Labo-podobów jest zatrzęsienie... z "szycami" tongue_out gorzej.
            Sama mam pseudosznaucera i pseudospanielkę. Oba ze schronu.
            I jeszcze jednego pseudospaniela bym przygarnęła, ostatnio zaczęliśmy się rozglądać...
            • sadosia75 Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 19:48
              Lolinka daj znać jeśli zdecydujesz się na pseudospaniela wink tych to nie brakuje a mam znajomą,która zajmuje się tą rasą.
              • lolinka2 Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 20:03
                to ja bardzo poproszę namiar na znajomą, a jeszcze lepiej na stronkę z pseudospandżami smile
                chłop jest aktualnie urobiony na robienie domu tymczasowego dla jakiegoś potrzebującego spandża, a ja go powolutku urabiam na wersję "1 pseudospanielek na stałe więcej to żadna różnica"
                • sadosia75 Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 20:08
                  Adopcje spanieli DT też szukają smile
                  Z dogo jest też Asia jej nr 667 42 88 61 Dzwoń śmiało ona w spanielach jest chyba jedyną zorientowaną tak dobrze smile
        • pysiaczek1234 Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 19:39
          Labrador i shi tzu to nie dwa różne charaktery?
          Zakaz jest ale jak zwykle znajdzie się i na to sposób. Potrafią sprzedawać smycz za 600 zł a do niej pies gratis uncertain
        • pade Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 11:09
          za 1200zł nie kupisz, minimum 1500
          rasa świetna, wiem bo sama posiadam suczkę shih tzusmile
          rodzinny, spokojny pies, nie wymagający kilkugodzinnych spacerow, tak więc polecam
      • arkanna Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 20:52
        dla mnie pies rasowy nie znaczy tylko rodowodowy. Az nazywanie psa rasowego bez rodowodu kundelkiem to przesada. Tak wiec w tej kwesti mam odmienne zdanie. Ale zeby bylo jasno- do kazdej hodowli w ktorej dobro psa jest na samym koncu po wywiezieniu pieskow a zapakowaniu wlascicieli w klatki wrzucilabym granat.
    • izabellaz1 Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 19:48
      hihi, a ja myślałam, że będą ogłoszenia w stylu: "Sprzedam piękną obrożę. Cena 250 zł. Śliczny szczeniaczek gratis!" big_grin
      • karra-mia Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 21:03
        takie ogłoszenia też się pojawiały swego czasu
    • ojasia Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 19:57
      www.dogomania.pl/threads/198023-SHIH-TZU-w-potrzebie!/page27 a może taki?
      • shellerka Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 09:05
        cudo! No wlasnie takiego bidulka bym chciala do zaopiekowania. Ten juz zaopiekowany jest. Jak ktoras z Was bedzie znala jakiegos bidulka to piszcie na priv! A w kwestii charakterow - chodzi o dobra tolerancje dzieci, lagodne usposobienie i inteligencje. Do tego posluszenstwo i wiernosc i milosc. Plus reszta. Naprawde czytalam mnostwo publikacji o roznych rasach, rozmawialam z przyjaciolka ktora zawodowo szkoli psy i tak wybralam. Wizualnie lubie yorki, jackrussell terierki (nie wiem jak sie to pisze) goldeny i westie, ale to zdecydowanie nie psy dla naszej kanapowej rodzinywink
        • ojasia Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 09:43
          Chciałam wysłać do Ciebie mail, ale jakoś się nie udało. Napisz do mnie, proszę, na gazetowego to coś pomyślimy z tą adopcją.
        • joanna_poz Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 10:00
          Wizualnie lubie yorki, jackrussell terie
          > rki (nie wiem jak sie to pisze) goldeny i westie, ale to zdecydowanie nie psy d
          > la naszej kanapowej rodzinywink

gdzieś tam wyżej też wymieniasz labradora jako odpowiedniego dla Was.
          oj labrador do kanapowej rodziny nie pasuje zdecydowanie.
          zajmie Wam całą kanapęsmile a jak zlezie będzie domagał się długiego spaceru
        • pade Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 11:16
          no to labka wybij sobie z głowy i przyjmij do wiadomości, ze shih tzu ma wszystkie te cechy, które wymieniłaś oprócz posłuszeństwatongue_out To pies z charakterem i jak nie chce to nie słucha, uparciuch straszny.
          Poczytaj:
          ada19011901.bloog.pl/?ticaid=6e214
          to wszystko prawdasmile
    • princy-mincy Re: pseudo hodowle piesków 20.03.12, 21:14
      na allegro spadlo, za to na tablicy jest pelno takich ogloszen- oddam za darmo, oczekuje tylko zwrotu wydatkow rzedu np 500 zl uncertain albo oddam z wyprawka- zwierze za darmo a wyprawka kilka stowek uncertain
    • nabakier Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 11:16
      A ja jestem przeciwniczka nie tylko tych pseudohodowli, ale także hodowli psów rasowych, czyli degeneratów. I tych zabroniłabym rozmnażać dla pieniędzy, bo to jest dopiero szit. W ogóle zakazałabym HANDLU psami.
      Tak wiem, jestem w radykalnej mniejszości. Przeżyję.
    • bea.bea Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 11:18
      www.doadopcji.pl/szukaj/szitsu-do-adopcji/polska/wszystkie/0/
      • bea.bea Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 11:30
        Ładnie ktoś powiedział, "jeśli nie zależy ci na psie rasowym wybierz się do schroniska, jeśli chcesz rasowego kup z hodowli"
        Czasem dla "rozrywki" warto wybrać się zamiast do zoo to do schroniska i wyprowadzić na spacer jakiegoś biedaka, a nuż miłość się spotka ( jak ja smile
        Pseudo hodowle weszły do podziemi i będą istniały do puki ludzie będą kupowali.
        www.pseudohodowle.ovh.org/
        • izak31 Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 11:36
          Ja zaadaptowałam zwykłego kundelka.....i to jest najsłodsza sunia jaką miałam smile

Kto nie miał kundla to nie miał psa....
          To nie moje to cytat....
        • shellerka Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 17:27
          Bardzo często odwiedzam schronisko w Poznaniu. Także z dziećmi.
          Ale jakoś brak mi śmiałości, żeby zaproponować wyprowadzanie piesków.
          A bardzo bym chciała. Tak samo jak sprzątać klatki - tym mniejszym, bo te większe bywają bardzo agresywne.
    • majowadusza Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 12:32
      Ja mam psa z rodowodem po chempionach, itp. jendak nie chcę jeździć na wystawy, zapisywać siędo związków.
      Chciałabym jednak raz dopuścić sunię do sznaucera. Zaznaczam, iż nie chcę na tym zarabiać tylko szczeniaki rozdać ( rodzina, przyjaciele )
      Jakoś ciężko mi się pogodzić z tym, ze będę miałąm miano pseudohodowcy. Mój pies ma wiele mojego czasu któy spędza na fajnych spacerach w lesie, jest dobrze traktowany, odżywainy, itp. Nijak nie pasuję do tragicznych fotek z pseudohodowli ...
      • majenkir Re: 21.03.12, 13:04
        majowadusza napisała:
        > Zaznaczam, iż nie chcę na tym zarabiać tylko szczeniaki rozdać ( rodzina, przyjaciele )

To zorganizuj rodzinie/przyjaciolom wycieczke do schronu i niech tam sobie szukaja szczeniakow.
      • bea.bea Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 13:10
        Oj tam zaraz pseudo hodowca smile chociaż rodzina na łatwiznę idzie smile co nie ? smile daj im adres do hodowcy od którego kupiłaś psa smile W końcu ty chcąc mieć psa poniosłaś nakłady i to pewnie niemałe smile
        • majenkir Re: 21.03.12, 13:17
          Nie wierze, ze ma powiedzmy szesciu chetnych, ktorzy wezma szczeniaka na 100%.
          I nikt, kto probowal kiedykolwiek znalezc dom dla psa czy kota, nie kupi tej bajki.
          • bea.bea Re: 21.03.12, 14:09
            powiem tak..osobiście uważam, że hodowcy powinni sprzedawać psy nie przeznaczone do dalszej hodowli wykastrowane i te hodowlane ( na zasadach hodowlanych)
      • kura28 Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 13:43
        Możesz psy rozdać zgodnie z prawem, nie możesz ich sprzedawać.
      • sadosia75 Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 13:45
        Po co dopuszczać sunię? Po co zmuszać ją do rodzenia? jest tyle psów,które czekają na swojego człowieka, że bezmyślnością jest powoływanie na świat kolejnych psów.
        Zbyt wiele krzywdy się dzieje zwierzętom żyjącym i to nimi trzeba się zająć.
        Mnie by było ciężko pogodzić się z tym, że dla własnego widzimisię skazuję swoją sunię na ciążę i poród i trudny odchowania młodych bo opinia o mnie jak o pseudo by mi dyndała.
        • majowadusza Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 13:59
          Sadosiu, "zmuszanie" i " skazywanie" to dość negatywne słowa. Chyba, ze zalozymy iz zwierze nierozumne nie ma prawa do macierzyństwa, itp.
          Osobiście nie chciałam psa do adopcji tylko szczeniaka ze zdrowego środowiska więc rozumiem, ze ktoś tez nie chce brać psa z przejściami.
          Podchodzę do tego zbyt emocjonalnie bo moją sunię wszyscy b. pokochali więc pięknie byłoby gdyby miała potomstwo. Znam conajmniej trzy osoby które wzięłbyby szczeniaka ode mnie.

• sadosia75 Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 14:07
            Majowa kilka spraw nie rozumiesz.
            Suce nie jest do szczęścia potrzebna ta ciąża, poród macierzyństwo.
            Nie sterylizując jej zwiększasz jej szanse na raka macicy, raka sutka, ropomacicze ( daj bóg otwarte to się uratuje psa a co jak będzie zamknięte? ) ciąże urojone.
            Może być tak, że suka zagryzie swoje szczenięta. Uratujesz jedno może dwa a może i trzy. Będziesz je wychowywać? Będziesz je karmić, grzać,socjalizować? Kilkudniowe szczenię wymaga ogromnego nakładu pracy.
            Co zrobisz jeśli urodzi się np. 8 szczeniąt a masz chętnych tylko 3. Co z resztą szczeniąt?
            I w końcu po co chcesz dopuszczać sukę do psa? Jaki to ma sens?
            Pomyśl o swojej suce i jej zdrowiu skoro jest tak kochana przez was a nie o tym czego chcą znajomi czy wy.
          • default Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 14:12
            majowadusza napisała:
            > Podchodzę do tego zbyt emocjonalnie bo moją sunię wszyscy b. pokochali więc pię
            > knie byłoby gdyby miała potomstwo. Znam conajmniej trzy osoby które wzięłbyby s
            > zczeniaka ode mnie.

Jezusie, skoro tak Ci strasznie zależy, to przynajmniej zrób to zgodnie z zasadami - zapisz się do Związku, jedź na wystawę, idź na komisję hodowlaną. Niech dzieci Twojej suki też będą rodowodowe, po co chcesz produkować "kundle" ??? Pomijając wszystko inne, to po prostu marnowanie potencjału tej suki (jeśli jest dobra, ale o tym dowiesz się na wystawie) oraz pracy, którą ktoś włożył w wyhodowanie jej i jej przodków. Gdyby wszyscy mieli takie podejście do rozmnażania rasowych psów, to po pewnym czasie w ogóle nie byłoby ras, bo ludzie by parzyli psy wg swojego widzimisię, a nie określonych wzorców hodowlanych.
            OK, napiszesz, że zamierzasz ją skojarzyć z psem jej rasy - zapewne nierodowodowym, bo właściciel rasowych reproduktorów nie udostępniają ich ot tak, na czyjeś widzimisię (poza tym to kosztuje, czasem nawet dość sporo). Więc powstaną szczeniaki nierasowe, bez rodowodu, które w dalszej kolejności będą kojarzone z podobnymi im osobnikami, o wzorcu rasy w tym momencie w ogóle się nie pomyśli... Itd.
            • bea.bea Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 14:24
              Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę, rodzina chce rasowce , ale kasy nie chce wydać .
              Na facebooku są "sznaucery do adopcji" tu jest wiele takich które ktoś przestał kochać i nie mało rasowych. Polecam zobaczyć i udostępnić swoim znajomym i rodzinie tongue_out
      • default Re: pseudo hodowle piesków 21.03.12, 14:02
        majowadusza napisała:

> Ja mam psa z rodowodem po chempionach, itp. jendak nie chcę jeździć na wystawy
        > , zapisywać siędo związków.

No i nie musisz, to nie jest obowiązek - aczkolwiek jeśli ma się dobrego psa, to jest to duża satysfakcja, kiedy zdobędzie tytuł na wystawie. Chociaż raz warto spróbować.

> Chciałabym jednak raz dopuścić sunię do sznaucera. Zaznaczam, iż nie chcę na ty
        > m zarabiać tylko szczeniaki rozdać ( rodzina, przyjaciele )

W jakim celu chcesz dopuścić ? Proszę, napisz konkretnie jaka jest Twoja motywacja. Żeby "suka raz miała dzieci" ? Jest jej to do niczego niepotrzebne. Żebyś Ty miała frajdę ze słodkich szczeniaczków ? Zapewniam Cię, że frajdy w tym przesięwzięciu jest może 20%, reszta to ciężka praca, zniszczone mieszkanie, wydatki i nieprzespane noce. Co do zarobku - ktoś kto amatorsko, jednorazowo dopuszcza sukę raczej nigdy nie wyjdzie na plus. Ewentualnie dostanie zwrot kosztów. Oczywiście mówimy o przypadku, gdy zarówno suka jak i szczenięta mają właciwą opiekę, odżywianie itd.
        No i jeszcze jedno - rodzina i znajomi często dużo gadają, a jak przyjdzie co do czego to umywają ręce. Pół biedy jak urodzi się 1-2 (rzadko), a co zrobisz jak będzie 6-7 szczeniąt ???

> Jakoś ciężko mi się pogodzić z tym, ze będę miałąm miano pseudohodowcy.

Nie będziesz pseudohodowcą tylko bezmyślną pańcią co rozmnaża sukę dla swojej uciechy (która Ci bokiem wyjdzie wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka