Dodaj do ulubionych

używacie w kuchni szafranu?

28.03.12, 14:36
znalazłam na necie przepis na babkę marmurkową i do niej dodaje się szafran. Nie znam tej przyprawy. Sprawdziłam, że się ją robi z krokusów i jest droga ok. 6 zł paczuszka.
Jaki ona ma mniej więcej smak i do czego jeszcze można jej użyć.

tak samo nie używam takich przypraw jak rozmaryn bo nie wiem z czym się to je.
jakich mało popularnych przypraw używacie i do czego?
Obserwuj wątek
    • bri Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 14:50
      Smak gorzki, ale stosuje się bardzo niewielkie ilości głównie do barwienia potraw na żółto. Zdarzało mi się ryż ufarbować.
    • barbaraonly kurkuma 28.03.12, 14:50
      Slyszalam o szafranie, ale jeszcze nie uzywalam, jest rzeczywiscie bardzo drogi.
      Uzywam za to przyprawy o nazwie kurkuma (po ang. turmeric)
      [url=http://kurkuma.net.pl/]Tekst linka[/url]
      Jest bardzo zdrowa, ma wlasciwosci przeciwzapalne a niektorzy naukowcy twierdza, ze przeciwrakowe.
      • cherry.coke Re: kurkuma 28.03.12, 14:56
        O, a to sie ciesze, bo kurkume bardzo lubie i uzywam calkiem czesto.
        • mancipi Re: kurkuma 28.03.12, 15:08
          jest pyyyszny przepis na robienie sałatki ogórkowej z kurkumą w ramach przetworów
      • aleksandra1977 Re: kurkuma 28.03.12, 15:29
        rozmaryn, a wlasciwie same listki (czesto w polaczeniu z tymiankiem) dodaje sie do mies np. do kurczaka, rowniez do ryb, a takze salatek. Jest przyprawa w kuchni hiszpanskiej i meksykanskiej. Ma korzenny zapach i jest lekko gorzki w smaku. Wystarczy naprawde odrobina, by nadal charakter potrawie, wiec ostroznie z jego dodawaniem, bo jego zapach jest na tyle intensywny, ze mozna zepsuc cala potrawe. Lodygi sa dosc twarde i mozna uzyc ich jako patyczkow do szaszlykow.
        W mojej kuchni na pewno nie moze zabraknac swiezych ziol, prosto z doniczki: bazylii, tymianku, kopru, oregano, majeranku, czosnku. Plus wszelkie suszone: rozne rodzaje pieprzu, papryki, ziele angielskie, liscie laurowe.
        • najma78 Re: kurkuma 28.03.12, 21:28
          Rozmaryn, tymianek, szalwia, lisc.laurowy to typowy zestaw do pieczeni miesnych. Ziola swieze mam caly rok w ogrodzie lub szklarni a rozmaryn dobrze toleruje zimy oczywiscie nie polskie. Lisc laurowy takze swiezy w ogrodzie.
          Szafran uzywa sie niewielkie ilosci, zabarwia na zolto - naturalny barwnik.
    • barbaraonly Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 14:51
      kurkuma.net.pl/
      • aqua48 Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 14:56
        Szafran nie daje smaku tylko kolor. Do babek dodawało się go jak jajka miały żółtka za bardzo jasne, żeby było widać, że "aż dwanaście" jaj dodała.
        • franczii Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 15:15
          A ja czuje smak szafranu i to bardzo wyraznie. Kiedy robie ryz z cukinia i krewetkami zawsze dodaje, lubie to polaczenie. Nauczylam sie we wloskiej kuchni uzywac glownie do dan z owocami morza, cukinia wlasnie. Szafran uzywa sie tez do kurczaka i cieleciny.
    • ala.81 Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 14:59
      tak, risotto po mediolańsku smile
    • viki711 Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 15:00
      szafran to najdroższa przyprawa świata, aby uzyskać 1 gram przyprawy potrzeba ok. 200 kwiatów krokusów zabranych ręcznie wcześnie rano, możesz używać jej do barwienia ryżu na żółto,
    • aurita Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 18:18

szafranu uzywam do robienia sosu z tunczyka w smietanie do farafelli (kiedys tego dania nauczyla mnie kolezanka Wloszka), ma zapach i lekki posmak.
      Niestety dawniej kupowalam szafran firmy Ducros a teraz nie moge tego znalesc i uzywam w zamian kurkumy ale to nie to samo sad
      • marghe_72 Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 18:24
        aurita napisała:

>
        > szafranu uzywam do robienia sosu z tunczyka w smietanie do farafelli

a nie farfalli ? wink
        Szafranu używam do sosów do makaronu , do risotta po mediolańsku, do pieczonych ziemniaków itp
        do deserów mi szkoda, bo smak znika

Ogólnie używam dużo przypraw i ziół. Nie wiem które z nich są dla autorki niespotykane smile
        kardamon, kolendra świeża i nieświeża wink (ziarna i proszek), chili w ilościach hurtowych i w rożnych postaciach - świeża, suszona, w proszku, papryka słodka, ostra, wędzona.. długo by wymieniać, a przecież nie o to chodzi smile
        • nanuk24 Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 21:39
          > Ogólnie używam dużo przypraw i ziół. Nie wiem które z nich są dla autorki niesp
          > otykane smile
          > kardamon, kolendra świeża i nieświeża wink (ziarna i proszek), chili w ilościach
          > hurtowych

tak, wiemy, bo korzystamy z przepisow i sie nauczylismy, ze porcje chili trzeba zmniejszyc, jesli chcemy przezyctongue_out
          • marghe_72 Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 22:01
            nanuk24 napisała:

> tak, wiemy, bo korzystamy z przepisow i sie nauczylismy, ze porcje chili trzeba
            > zmniejszyc, jesli chcemy przezyctongue_out

czasami zapominam, że nie wszyscy mają tak wyparzoną gębę jak my big_grin
            • nanuk24 Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 22:37
              Ale musze przyznac, ze potrafisz czlowieka doprowadzic do lezwink
        • aurita Re: używacie w kuchni szafranu? 29.03.12, 09:15
          > > szafranu uzywam do robienia sosu z tunczyka w smietanie do farafelli
          >
          > a nie farfalli ? wink

prawie podobne smile usmialam sie sama z siebie (zawsze przekrecam ale nie wiedzialam ze az tak!)
    • d.o.s.i.a Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 18:48
      Szafran w domu mam w zamknietych paczuszkach i nigdy go jeszcze nie uzylam.
      Natomiast uzywam duzo innych ziol i przypraw. Hinduska z pracy podarowala mi wlasnorecznie wymieszane przyprawy do curry, wiec uzywam tego do curry i do zupy kalafiorowo-kokosowej.

Najczesciej uzywam rozmaryn swiezy (mroze) - glownie do jagnieciny i do pieczonych ziemniakow i innych warzyw. Takze tymianek swiezy i papryczki chilli.
      No i bazylie, rukole wiadomo.

• d.o.s.i.a Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 18:52
      Acha, szafran zazwyczaj jadlam z ryba np. sola, albo w tagliatelle lososiowym, badz innym z sosem smietanowym. W kazdym razie smak potrawy bazowej nie moze byc bardzo dominujacy.
    • wespuczi Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 18:55
      zabieram sie do paelli w sobote - wiec uzyje wtedy.
      kmin rzymski i kurkuma u mnie teraz kroluja wink
    • nanuk24 Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 21:36
      szafranu nie mialam okazji
      rozmaryn uzywam czesto, do mies, do zup, etc. kurkuma jest u mnie w czestym uzyciu, imbir - czesciej swiezy niz mielony, liscie swiezej kolendry i liscie swiezej szalwi sa w uzyciu prawie ze codzienniewink
    • anaisanais Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 21:54
      tak uzywam szafran do risotto
      rozmaryn do mies i czegos pieczonego, tez do ziemniakow z pieca ale osobiscie nie lubie smaku rozmarynu
      lubie tymianek, uzywam bazylie dosc czesto ale swieza, majeranek rzadziej
      poza tym rozne tam przyprawy jak liscie laurowe, ziele angielskie, jalowiec to mies i inne
      maz lubi szlwie i uzywa swiezej do sosow albo podsmaza z maslem i do makaronu

• marghe_72 Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 22:02
        ja nie przepadam za rozmarynem, ale makaron z suszonymi pomidorami, orzeszkami pinii i rzeczonym zielskiem kocham miłością wielką.
    • na_pustyni Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 22:51
      nie, bo nie lubie i zaluje
    • nabakier Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 22:59
      risotto milanese
    • sueellen Re: używacie w kuchni szafranu? 28.03.12, 23:17
      szafran nie ma smaku, jest naturalnym kolorantem. Nadaje ładny żolty kolor. Uzywam do paelli.
      • franczii Re: używacie w kuchni szafranu? 29.03.12, 07:44
        Alez oczywiscie ze ma smak.
        Tylko czuc go w potrawach delikatniejszych, bialych miesach, krewetkach, cukiniach.
      • marghe_72 Re: używacie w kuchni szafranu? 29.03.12, 12:30
        sueellen napisała:

> szafran nie ma smaku, jest naturalnym kolorantem.

ma smak, ma.
    • chipsi Re: używacie w kuchni szafranu? 29.03.12, 10:14
      Nie próbowałam jeszcze szafranu. Używam kurkumy właśnie ale muszę w końcu obadać ten szafran smile
      Kiedyś na wakacjach we Włoszech zaryzykowałam i udusiłam kurczaka w ziołach, które rosły w pobliżu. Okazało się że to rozmaryn. Pyszne było.
    • echtom Re: używacie w kuchni szafranu? 29.03.12, 10:30
      Zamiast szafranu używam kurkumy do barwienia ryżu. Rozmaryn według mnie najlepiej się komponuje ze smażoną rybą, z kurczakiem jakoś mi nie podchodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka