Dodaj do ulubionych

Trudnosc w podejmowaniu decyzji

29.03.12, 09:30
Moj mąż. Perfekcjonista, pedant. Czasami mam wrażenie, ze ma fobie - wszystko musi być idealne. nieistotne drobiazgi tez.
Męczy sie, odwleka przez to ważne decyzje. Nawet jeśli decyzja jest prawie podjęta on musi mieć jeszcze kilka porównań z danej kategorii aby mieć pewność własnej słuszności.
W pracy jest idealnym fachowcem jednak obserwuję, iż przez odwlekanie decyzji wiele umyka.

Czy to już podchodzi pod terapie ? Pytam sie poważnie, bo jestem bliska zaproponować mu kilka sesji.
Obserwuj wątek
    • sotto_voce Re: Trudnosc w podejmowaniu decyzji 29.03.12, 10:26
      Nie chcę Cię martwić, ale takie widzenie przerażającej liczby szczegółów i zmiennych, które trzeba wziąć pod uwagę i niemożność dokonania ich syntezy może być objawem depresji, szczególnie jeśli samego delikwenta to męczy. Nie wiem, czy od razu terapia, ale 3 razy w tygodniu po pół godzinki biegania przy świetle dziennym + dużo świeżych warzyw w diecie na pewno nie zaszkodzi.
    • jdylag75 Re: Trudnosc w podejmowaniu decyzji 29.03.12, 10:48
      Może to objaw patologicznego zwlekania? Brzmi śmiesznie, ale moze to prawda

Zwlekam z podjęciem decyzji, muszę miec presje czasu żeby się zmobilizować, wiec sama wyznaczam sobie terminy i trzymam się ich, wiele rzeczy zawalałam przez zasłanianie się koniecznością przemyślenia, porównania itd, pracuję nad sobą, na przykład mówię mężowi, żeby upierdliwie pytał mnie czy coś załatwiłam. Żeby przykrego tłumaczenia sie robię to coś itd.
    • truscaveczka Re: Trudnosc w podejmowaniu decyzji 29.03.12, 10:50
      O, masz mojego męża. Garnki stalowe na innej półce, niż emaliowane, też stawia? Ja swojego terapeutyzować nie będę, na moje oko, jeszcze się w normalności mieści, a z decyzjami pomagam mu ja suspicious
    • nabakier Re: Trudnosc w podejmowaniu decyzji 29.03.12, 11:01
      Ponoć najzdrowiej jest w myśl zasady: decyzje podejmować rozważnie, czyli długo, wykonywać szybko.
      Owo "długo" ma chyba jednak swoje ograniczenie- patrz: zdrowy rozsądek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka