Dodaj do ulubionych

Religia w szkole, religia w salach katechetycznych

30.03.12, 19:49
Mała ematkowa statystyka wink

Której opcji jesteście zwolennikami? (czyli po prostu - która wersja wam się bardziej podoba).
Proszę o zaznaczenie, czy jesteście osobą wierzącą w Boga czy ateistą.
Ciekawi mnie rozkład opinii na ten temat w zależności od deklaracji wiary (uzasadniać nie trzeba).

Ja jestem osobą wierzącą. Opcję religii w salkach katechetycznych wspominam z rozrzewnieniem.

To tak trochę zamiast dorocznego tradycyjnego wątku "dlaczego ateiści obchodzą Wielkanoc" wink
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 19:54
      ochrzczona, niewierząca, niepraktykująca,
      jestem za religią w salkach katechetycznych plus zakończenie finansowania tychże spotkań z budżetu państwa.
      • dro-psik Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 19:57
        naomi19 napisała:
        zakończenie finansowania tychż
        > e spotkań z budżetu państwa.

jak najbardziej choć mnie bardziej bolą limuzyny posłów, ich opieka lekarska itp...niż ów 1000 zł wydany na zajęcia dla dzieci.
        • naomi19 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:12
          O jakim tysiącu mówisz?
    • broceliande Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 19:57
      Ja jestem ateistką i lubię sobie zjeść jajko i popodziwiać wiosnę.
      Co do religii to już mi wsio rawno. Syn ma religię w planie lekcji, ale go to nie dotyczy.
      Durne rozwiązanie.
    • attiya Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:01
      jestem ateistką ale jako dziecko chodziłam do sal przy kościele na religię - koło tzw czerwonego kościoła w Białym
      też wspominam z rozrzewniem, choć chodzić nie musiałam
      i mimo, że już z kościołem moja droga skończyła się, to uważam, że jednak salki przy kosciele, choc na pewno gro rodziców woli szkołę i jestem w stanie zrozumieć to
      to jednak jakaś tam wygoda
      • andaba Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:13
        Ochrzczona, wierząca, praktykująca.
        Zwolenniczka religii w szkole.
        Dlaczego napisałam juz w wątku o rekolekcjach, ale moge powtórzyć: tak jest po prostu wygodniej, często parafia razem z salkami katechetycznymi jest oddalona od szkoły, często lezy w przeciwnym kierunku, więcej kłopotu dla dzieci i dla rodziców w przypadku dzieci młodszych.
        Oczywiście rozumiem argumenty osób innego wyznania lub niewierzacych, no ale cóż, tak o juz jest, że większość rządzi... U nas tych dzieci, które nie chodzą na religię jest może jeden procent, dlatego problem wydaje mi się marginalny. Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby każde wyznanie mogło oddelegować nauczyciela do szkoły, aby miał lekcje z dziećmi, podobnie jak powinna być etyka. Albo przynajmniej etyka, dla tych wszystkich dzieci, które nie chcą uczęszczać na religią katolicką.

• nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:52
          > , no ale cóż, tak o juz jest, że większość rządzi...

nie wśród ludzi cywilizowanych
    • hellulah Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:04
      Sama miałam w salkach. Poszłam na religię w wieku lat 4 i bardzo mi się te zajęcia podobały. Super były, do dziś pamiętam (kolorowanki, piosenki, przesympatyczna pani katechetka). Pamiętam, że rodzice mnie zapisali a ja akurat miałam odrę - leżałam bardzo ciężko chora, a tata przynosił mi kolorowanki z powielacza z tych zajęć. Niestety, w zerówce bodajże trafiła się jako katechetka taka nawiedzona idiotka, że uuu (mogłabym dużo pisać o jej metodach pedagogicznych...) i rodzice szybko mnie stamtąd "zabrali". Co ciekawe, nie przypominam sobie jakichś problemów, wymówek przy okazji kolędy (ze strony księdza-kolędnika). Potem się przeprowadziliśmy i na nowym osiedlu znowu salka. Kościół oddalony od domu o ok. 4 km smile ale fajnie było (sama chodziłam, w tym przez gęsty park, rok komunijny). Kolejny rok i salka w budynkach przy nowo powstającej świątyni.

Co ciekawe, miałam na początku liceum znowu jakąś przerwę, w sumie nie pamiętam czemu smile bo nie ze względów religijnych. W szkole, w liceum, załapałam się chyba na rok religii i nie wspominam tych zajęć dobrze - traumy nie było, był średnio rozgarnięty ksiądz wink

Wolałabym, aby religia była w salkach, raz w tygodniu (wystarczy). Religia w szkole kłóci mi się z ideą areligijnej szkoły.
    • asia_i_p Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:10
      Wierząca, jestem pośrodku. Widzę duchowe, że tak powiem, zalety religii w salkach, ale i praktyczne religii w szkole. Moje dziecko chodzi na drugą zmianę, bo szkoła jest za mała - ja mam lekcję na pierwszą zmianę i uzupełniam zajęciami dodatkowymi (obowiązkowa godzina karciana już mi się rozmnożyła do czterech), czekając na dziecko. Przyznaję, że to jest wygoda, że nie trzeba już nigdzie iść (nie mamy zajęć dodatkowych poza zuchami, odbywanymi w świetlicy).
      Opcją kompromisową byłaby szkółka niedzielna.
      • asia_i_p Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:13
        I tak myślę, że ta salkowa religia sprawdzała się w czasach, kiedy nie było takiej ścisłej kontroli nad dziećmi - ja nie puściłabym dziecka samego w takim wieku, w jakim mnie puszczano. A jak ktoś ma dwójkę plus jakiś dodatkowy angielski i balet, to już się robi gęsto tego zaprowadzania i przyprowadzania.
        Ale szkółka niedzielna - OK. Wtedy i dorośli parafianie mogliby się pointegrować, zamiast zaraz po mszy rozchodzić się do swoich spraw.
        • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 11:50
          Oczywiscie masz rację, ale niestety - czasami trzeba jednak odpowiedzieć sobie co jest priorytetem. Na razie to ateiści mają problem. Polska nie jest państwem wyznaniowym i to właśnie on (ateiści) problemu nie powinni mieć.
      • iuscogens Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:20
        A to religia w szkole nie ma "zalet" duchowych??
        • pade Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 23:00
          nie ma, kartkówki, sprawdziany, odpytywanie, zadania domowe-ot, kolejna lekcja
          • franczii Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 07:48
            W salkach tez byly sprawdziany i odpytywanie.
            Ja tam roznicy nie widze pod tym wzgledem czy w salce czy w szkole. Jestem w stanie zrozumiec rodzicow, ze organizacyjnie wola w szkole, ja gdybym byla na ich miejscu tez bym wolala. Na takiej samej zasadzie jak zadowolona jestem, ze trening koszykowki ma dziecko w szkole i odpada mi wiezienie go na drugi koniec miasta. Ot wygoda.
            • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 09:37
              ORGANIZACYJNIE...ojp.
              Ileż rzeczy mogłaby szkoła za mnie załatwiać ORGANIZACYJNIE...Mogłaby fryzjera dla dzieci załatwiać, i organizowanie mu rozrywki wszelakiej, i karmienie, i mycie, ale jakoś nie domagam się od szkoły tegoż załatwiania za mnie- ciekawe, czemu.

Ten argument obnaża nie tylko stosunek do samego meritum. Obnaża też JAKOŚĆ myślenia. I to jest dopiero załamka.
              • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 11:44
                Ileż rzeczy mogłaby szkoła za mnie załatwiać ORGANIZACYJNIE...Mogłaby fryzjera
                > dla dzieci załatwiać, i organizowanie mu rozrywki wszelakiej, i karmienie, i my
                > cie, ale jakoś nie domagam się od szkoły tegoż załatwiania za mnie- ciekawe, cz
                > emu.

A obiady tez szkoła serwuje i rozrywkę w postaci zajęć dodatkowych zapewnia.Kwestia czy chcesz z tego skorzystać.Tak jak i z religii.
                • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:15
                  Och, nie chodzi o WYBRANE zajęcia . mnie chodzi o an block-skoro ma mi być WYGODNIE. No i ten fryzjer...fryzjera brak. I kosmetyczki- dziecko ma trądzik.
                  • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:18
                    Ale dlaczego uważasz,że jak mam walczyć o twoje wygodniej?
                    • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:21
                      Ważne, że Tobie jest wygodnie, no nie? A reszta spadać...
                      zrozumiesz, jak będziesz w tej "mniejszości" i ktoś powie Ci: spadaj, Albo i nie zrozumiesz.
                      • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:27
                        Ojej,za chwile będę.Przecież wierzących coraz mniej.
                        Czy ciebie prześladują na tle wyznania?
                        • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:31
                          Nie, no skąd. Wcale o tym nie pisałam, zwłaszcza w tym wątku nie pisałam. W ogóle- nie istnieję.
                      • franczii Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 13:52
                        Ja jestem w mniejszosci, moje dzieci nie chodza na religie. Ale szczerze mnie to nie oburza ze w tej mniejszosci jestem dopoki moje dzieci na tym nie traca, maja zapewniona opieke i zajecie na czas lekcji religii.
                        • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 15:06
                          A kwestia niekonstutycjności Cię nie oburza? Przecież to jest psucie prawa, i w ogóle przestrzeni publicznej.
                          Czy takie jakości, jak interes większy, niż tylko mój własny, się nie liczą?
                          • franczii Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 01.04.12, 11:51
                            No jakos w tym przypadku mnie nie oburza. Konstytucja jest dla ludzi a nie ludzie dla konstytucji. Jaki interes wiekszy niz wlasny masz na mysli? W tym przypadku to wlasnie interes wiekszosci decyduje. A skoro ja na tym nic trace to po kiego mam sie rzucac?
          • iuscogens Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 19:39
            Ja ze swoich lekcji religii, które były w szkole, a nie w tych mitycznych salkach mam całkiem inne wspomnienia.
            • kub-ma Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 19:46
              A ja jestem z pokolenia, które miało religię najpierw przy kościele a później w szkole. I już wtedy jako nieliczna twierdziłam, że to nie jest dobry pomysł.
              Teraz też twierdzę, że duchowo to jednak inaczej. Nie mam czasu rozpisywać się dlaczego, bo kolację muszę robić smile
              Ale ze względów bezpieczeństwa mych własnych dzieci nie chcę by religia wracała do sal.
              • iuscogens Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 19:55
                "Duchowość" zależy chyba od osoby prowadzącej a nie od miejsca.
                • amoreska Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 19:57
                  Tak.
                  Ale miejsce może jej sprzyjać bardziej lub mniej.
      • joxanna Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 21:35
        Wygoda jest ważna. Ja też pamiętam religię w salkach, ale to były czasy, kiedy 7latkowie sami i gromadnie maszerowali ulicami, chodnikami, wzdłuż torów tramwajowych... dziś tak by się dzieci nie puściło.

Poza tym szkoły dysponują infrastrukturą i wydaje mi się to normalne, że jak mogą wynajmować sale na różne francuskie, karate, origami, to mogą i na religię.

Wierząca, jestem za religią w szkole, ale wyraźnie wydzieloną z planu lekcji i płatną (a w każdym razie finansowaną nie z budżetu państwa / samorządu)
    • yenna_m za religią w salkach (n/t) 30.03.12, 20:16

• yenna_m Re: za religią w salkach (n/t) 30.03.12, 20:18
        acha, mam problem z okresleniem przynaleznosci religijnej
        chrzest, komunia, bierzmowanie, slub katolicki zaliczone
        wiara z roku na rok mniejsza (w zasadzie juz nie zauwazam u siebie zjawiska istnienia wiary)
    • iuscogens Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:21
      Jestem wierząca, praktykująca i za religią w szkole.
      • marminia Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:38
        Wierząca i praktykująca. Nie potrafię wybrać, bo czasy religii w salkach to były czasy gdy byłam piękna i młoda. To była fajna okazja do spotkań towarzyskich, no i do ognistych dyskusji z księdzem. Chyba nie było ocen, na pewno nie było jakiś sprawdzianów (tym naszpikowane są teraz lekcje w szkole mojego dziecka), pamiętam, że nie czułam się jak w szkole. No, to były też lata 80-te, więc było też sporo politykowania, ale raczej na zasadzie - ludzie OK, system do doopy. Prowadził je ksiądz-idealista (wcale nie młody), zajmował się u nas katechizacją Romów, wcześniej chyba jeździł gdzieś na misje (też chciałam wtedy pracować w Afrycewink
      • kolpik124 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:39
        Wierząca, praktykująca, za religią w szkole.
        • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 07:45
          Bo wygodniej. Naprawdę z ręką na sercu nie przyznacie jednak, ze religia w świeckiej, powszechnej szkole to nieporozumienie?
          • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 09:33
            Ta wygoda jest PORAŻAJĄCA.
            • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 11:57
              Dlaczego?
              Każdy stara się tak zorganizować czas,aby było jak najwygodniej.Dla niego samego.
              • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:02
                To niech się sam o to martwi. Naprawdę nie żyjecie w państwie wyznaniowym aby szkoła publiczna musiała robić wygodnie katolikom.
                • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:04
                  Kropko,jak nie wprowadziłam religii do szkół.Ba, nikt mnie o zdanie nie pytał.Ale nie wiem dlaczego mam zawalczyć o zmianę,dodatkowo dla mnie niekorzystaną.Przecież to nielogiczne.
                  • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:15
                    Dla zasady. Tu - kościół, tu - szkoła. W końcu dzieci też wychowujesz według jakiś zasad, a nie bo tak wygodnie.
                    • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:16
                      Tego samego chciałabyś od polityków, prawda?
                    • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:19
                      Ale bardzo z moim wychowanie współgra religia w szkole.
                      I wielki nacisk kładę na wygodę właśnie.
                      • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:22
                        Co ci gra? Szkoła publiczna, świecka i religia? Ja rozumiem, ze wierzące osoby muszą zatroszczyć się o edukację duchowa swoich dzieci i tylko tyle.
                        • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:28
                          Kropko,chyba pod zły adres pretensje odnośnie umiejscowienie religii w szkole kierujesz.Nie moja w tym zasługa.
                          • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 13:02
                            Dobry. Dopóki wam będzie to zwisało nic się nie zmieni. No tak, jak wam zwisa to nie chcecie zmian. I tak w kółko Macieju.
                            • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 13:04
                              Nie oczekuj,że będę sobie życie utrudniać.
                              Ale jak tobie zależy,żeby religia wyszła ze szkół do dzieła.
                              • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 13:07
                                Niestety w tłumie, któremu zwisa nie mam szans big_grin
                                • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 13:13
                                  Ale jest was więcej.Do dzieła.Ja ciebie nie poprę,ale nabakier już tak.Już jesteście 2.
                                  • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 13:27
                                    Dobre big_grin
                                  • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 15:09
                                    Jeśli wiesz co to proporcje liczbowe, to liczba "dwa" wobec "dzieści milionów" oznacza: bez szans. ale kogo by to obchodziło, no nie?
                                    • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 15:12
                                      Nie zaryzykujesz nie przekonasz się.
                                      • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 19:42
                                        Ja się ciągle przekonuję. także na tym forum i "dzięki" Tobie.
                                        "Fantastyczne" świadectwo wystawiasz katolikom, Gryzeldo.
                                        • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 19:51
                                          Fantastyczne czyli jakie.
                                          Ty masz problem a ja mam go za ciebie rozwiązać bom katoliczka

• nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:22
                        Ot, samolub.
                        • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:24
                          Ja nie rozumiem w sumie teraz czemu ludzie narzekają na kolejna władzę. W końcu rządzący też chcą mieć wygodnie.
                          • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:29
                            Po prostu MODELOWY WĄTEK
                            (już to mówiłam, no ale nie mogę się opanować- młodzieży na WOS-ie powinni go dawać do analiz. Na lekcji z tematem": "Na czym polega postawa ASPOŁECZNA")
                            • amoreska Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 14:57
                              Powiem szczerze, że zakładając ten wątek spodziewałam się, że osoby wierzące będą w większości za religią w szkole, ale raczej ze względu "jestem za tym, co popiera mój kościół", a nie z uwagi na szeroko pojętą wygodę rodziców i dziecka.
                              • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 15:10
                                Religia w szkole jest wygodą dla rodziców i samych dzieci(oczywicie tych co na nią uczęszczą).Wymyślanie innych dziwnych powodów za można sobie darować.
                              • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 19:44
                                Widzisz sama, Amoresko.
                              • vocativa Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 01.04.12, 16:46
                                Dla mnie wygoda dużej liczby obywateli (w tym przypadku wierzących), którzy też płacą podatki jest dobrym argumentem.A jeżeli chodzi o poglądy Kościoła w tej sprawie, to religia w szkole to przecież żaden dogmat.
                                Jeśli chodzi o mój osobisty pogląd, to widzę zalety i wady obu rozwiązań. Jestem wierząca i praktykująca i po teologii więc połowa moich znajomych ze studiów jest katechetamiwink
                  • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:19
                    A widać, widać- że pojęcie dobra wspólnego jest Ci obce. Porażka.
                    • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:22
                      Kolejny raz oberwę za to,że się w wątku odezwałam.
                      Serio nie ma szkół bez religii?Nie ma takich gdzie religia pierwsza,albo ostatnia?
                      • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:23
                        Na biegunie są. Ale mamy za daleko.
                        • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:30
                          Ale to mam nadzieję już nie moja wina;D
                          • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:33
                            Aaaabsolutnie, w ogóle nic nie jest Twoją winą. Twoje wygodnictwo też nie.
                            • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:51
                              No to luzik jak tak.
                              • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 13:05
                                Tylko jak to się ma do Twojej wiary, ponoć katolickiej...(pytanie retoryczne).
                      • pitahaya1 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 17:29
                        gryzelda71 napisała:

Nie ma takich gdzie religia pierwsza,albo ostatn
                        > ia?

W zeszłym roku u syna religia była właśnie poza lekcjami, na początku. I nie chodził prawie nikt. Więc pod naciskiem parafii przeniesiono lekcje między inne zajęcia. Nie chodzi mój syn i jeszcze dwóch uczniów.
                        Za to syn musi brać udział w jajeczkach i tego typu imprezach. Te rzeczy są w ramach zajęć przedmiotowych i wówczas opiekę nad nim pełni nauczyciel.
                        • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 19:45
                          Moi dwaj synowie mają okienka w planie.
    • dorotakatarzyna Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:44
      Wierząca praktykująca.
      Jestem za religią w szkole. Dlaczego? Bo wolę, że po południu dziecko chodziło na konkretne zajęcia - basen, tańce, angielski. Gdyby miało poświęcić dwa popołudnia w tygodniu na katechezę, zabrakłoby czasu na pozostałe.
      Katechezy w salkach nie wspominam z rozrzewnieniem - pamiętam, jak jako dziesięciolatka sama jechałam na zajęcia i na przystanku pogryzły mnie psy.
      • followthesun Tu cię mam! :D 30.03.12, 21:23
        dorotakatarzyna napisała:

Wierząca praktykująca.
        > Jestem za religią w szkole. Dlaczego? Bo wolę, że po południu dziecko chodziło
        na konkretne zajęcia - basen, tańce, angielski. Gdyby miało poświęcić dwa popołudnia w tygodniu na katechezę, zabrakłoby czasu na pozostałe.
        • dorotakatarzyna Re: Tu cię mam! :D 30.03.12, 23:25
          Ale o co ci chodzi? Tydzień ma tylko siedem dni. Moja córka w drugiej podstawówki ma dwa razy taniec, dwa razy basen, raz angielski, raz konie. Do tego jako "komunistka" chodziła po kilka razy w tygodniu na różańce, roraty, drogi krzyżowe. Kiedy religia jest w szkole, odpada problem prowadzania dodatkowo na katechezy. Więc w czym rzecz?
          • kropkacom Re: Tu cię mam! :D 31.03.12, 08:13
            Z religią nie musi być wygodnie. Sedno sprawy powinni (o ja naiwna) powinno być gdzieś indziej.
            • nabakier Re: Tu cię mam! :D 31.03.12, 09:39
              Ta pani ma inne kwiatki na koncie, zobacz niżej, co wedle tej pani jest brednią.

Po prostu- MODELOWY WATEK.
          • burina Re: Tu cię mam! :D 31.03.12, 10:21
            A moim, wierzącej i praktykującej, dorotakatarzyna to troll. Jeśli nie forumowy, to życiowy.
            Na nabożeństwa nie chodzi się jako 'komunistka', tylko ze zgołą innych powodów. Następny raz, kiedy zobaczą takie dziecko na różańcu, to gdy jego własne dziecko będzie musiało uzbierać karteczki przed komunią...

Ale do takiej postawy chyba właśnie religia w szkołach się przyczynia.

Droga krzyżowa versus konie big_grin
            • nabakier Re: Tu cię mam! :D 31.03.12, 10:49
              Dziękuję Ci, Burino. Jeden sprawiedliwy ratuje całe miasto smile
              (bo już upadałam na duchu)
          • gryzelda71 Re: Tu cię mam! :D 31.03.12, 10:25
            O mój bosze....
            Każde popołudnie zapełnione....
            w weekend pewnie też zajęcie od rana....
      • amoreska Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 09:28
        Dla osoby naprawdę wierzącej religia jest konkretnym zajęciem. Nie mniej konkretnym niż basen, angielski czy taniec.
    • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:50
      Nie ma opcji- nigdzie?
      Bo czy religii trzeba UCZYĆ? Nie wystarczy wierzyć? I czy rodzina tego nie zapewnia? Ponoć wiara to nie wiedza...
      tak tylko pytam...
      • kolpik124 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 20:56
        Ja ktoś chce może tylko wierzyć. Poza tym każda religia ma swoją określoną doktrynę i reguły.

Ale cię to przecież nie dotyczy big_grin
        • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 22:53
          No, ale chyba tych zasad nie uczy się dziecko dopiero na katechezie, no nie?
    • gardenia_nowak Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 21:18
      Ateistka w związku z tym w szkole nie widzę miejsca dla nauczania żadnej religii, religioznawstwo - ok, jako przedmiot naukowy, choć niekoniecznie jako osobne zajęcia, a lepiej jako blok tematyczny w ramach zajęć z ogólnej wiedzy o świecie - raczej bez ocen, a dla celów poznawczych. Inny ciekawy blok, który uważam powinien koniecznie znaleźć się dość szybko w programie szkoły (gimnazjum) to podstawy ekonomii i przedsiębiorczości. Coś takiego np.:
      gimnazjumnr2.pl/ekonomia_na_codzien.php
    • edorka1 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 21:38
      Wierząca, praktykująca z dylematem.
      W szkole wygodniej, ale sprowadzona do roli przedmiotu, czasem z klasówkami i uwagą za gadanie....
      W salkach przykościelnych, bez ocen na świadectwie i z prawdziwego wyboru - chyba jednak bliżej Boga.
      • pade Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 23:02
        dokladnie!
      • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 11:45
        Chodziłam na religię do salki.
        Odpytywanie było,a i uwagi za gadanie tez.
    • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 22:54
      No i druga refleksja jak pięknie wybrzmiewają w tym wątku argumenty "praktyczne", czyt, wygodnictwo. Bo sobie dziecko oszczędzi popołudnie, które może przeznaczyć na konkretne zajęcia (ładna laurka wystawiona religii), bo szkoła załatwi coś za rodziców...no pięknie.

A że inne dzieci przez to cierpią (okienka w planie), że religia jest kosztem innych przedmiotów, że to niekonstytucyjne- a co tam, byle moje wygodnictwo na wierzchu. O losie...
      • edelstein Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 23:14
        Nie,no tekst o “konkretnych zajeciach“jest swietny.Skoro dla wierzacej osoby nauka religii nie jest konkretnym zajeciem to znaczy,ze tak naprawde ta religia odgrywa marginalne znaczenie.Jesli komus zalezy na wychowaniu w wierze to i 20km bedzie dziecko wozil.Jestem za tym,by religia zniknela ze szkol chyba,ze sa to szkoly katolickie,cos czuje,ze w salkach raczej tloku,by nie bylo.
        Osobiscie wierze w Boga z KK sie nie utozsamiam.
        • amoreska Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 09:31
          CytatJesli komus zalezy na wychowaniu w wier
          > ze to i 20km bedzie dziecko wozil.

Dokładnie tak.
      • dorotakatarzyna Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 30.03.12, 23:36
        nabakier napisała:

>>
        > A że inne dzieci przez to cierpią (okienka w planie), że religia jest kosztem i
        > nnych przedmiotów, że to niekonstytucyjne- a co tam, byle moje wygodnictwo na w
        > ierzchu. O losie...

Bredzisz - może u was. U nas na religie chodzą prawie wszystkie dzieci - jedno jest ewangelikiem, jeździ na swoją religię właśnie popołudniami. Religia jest raz na początku lekcji, raz na końcu. Nie ma ani jednego okienka, nic nie odbywa się kosztem innych przedmiotów. Skoro podobno 95 procent Polaków jest katolikami - to o co chodzi? Wskaż mi też co jest niezgodne z konstytucją.
        • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 00:25
          > Bredzisz - może u was

Bredzę, bo u nas?

i to by było na tyle.

• pitahaya1 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 08:11
          W takim razie ja też z tych bredzących.
          U mojego dziecka w tym roku obie religie w planie lekcji, żadna po zajęciach. Syn w tym czasie siedzi na korytarzu.
          Na moja prośbę o zmianę ustawienia lekcji usłyszałam, że:
          -mniejszość nie ma prawa głosu
          -a jak mi nie pasuje to zawsze syn może do rejonu wrócić

Oczywiście nie dokładnie takimi słowami ale kontekst był jednoznaczny. W rejonie również religia w środku zajęć. Ale u nas w szkołach rządzi proboszcz a nie dyrektorzy.
          • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 08:41
            Pitahayo, spójrz, jaka jest reakcja katoliczek, które się wypowiedziały na tym forum, na to, to mentalny plebs w osobie Dorotykatarzyny wyprawia. My bredzimy, bo mówimy, jak wyglądają fakty.
            A reszta katoliczek z tego forum MILCZY na takie dictum. Po prostu -milczy. To te, co chcą dziecko do boga przybliżać. Wymowna ilustracja na to przybliżanie. Rzygać się chce.
            • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 08:56
              No cóż, religia w szkole to widać dla katolików przede wszystkim wygoda. Może tez bezpieczniej... My chodziliśmy do ciemnej, zimnej, salki. Ksiądz często wrzeszczał, a jakby chciał obmacać... Żadnej kontroli. Faktem było, że jak potem w liceum była religia w szkole to po prostu był przedmiot, gdzie człowiek spokojnie mógł powtórzyć materiał na kolejną klasówkę.
        • attiya Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 01.04.12, 16:58
          bo w konstytucji słowa nie ma o tym, że Pl to kraj wyznaniowy, więc się nie odzywaj
      • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 10:48
        Czyli ponieważ jestem katoliczką mam rezygnować z własnej wygody?
        Serio?
        • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:36
          Zdaje się, że twoja religia coś tam mówi o miłości bliźniego. Ale dzięki Tobie wiemy, że najważniejsze przykazanie to przykazanie WYGODY WŁASNEJ NADE WSZYSTKO.
          • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 12:55
            Kocham bliźniego.A ty?
            • nabakier Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 13:07
              Kochasz? Ojojoj, czemu tego nie widać spod Twojego wygodnictwa (kolejne pytanie retoryczne).
              • duzeq Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 19:35
                Jej wygodnictwo i milosc do blizniego (nawet do ciebie), nie oznacza zmiany poziomu edukacji twojego syna badz obnizania twojego komfortu. Jej interes nie wplywa na twoje interesy. Cos jeszcze cie boli?
                Aaa, musisz sie NIEKONSTYTUCYJNIE okreslic czy chcesz dziatwe na religie poslac.
                Zaskarz Polske do Strasbourga. Powodzenia!
        • pitahaya1 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 17:36
          Wygoda tak, ale nie kosztem drugiej osoby. Niech ta religia będzie w szkole, jeśli Wam tak wygodnie. Bo, że o wygodę chodzi, chyba nikt nie zaprzeczy.
          Niech ta religia będzie przed lekcją albo po. A u nas, na wniosek parafii, po doświadczeniach z poprzednich lat, kiedy to młodzież po prostu na te lekcje nie chodziła, religie przeniesiono w środek planu lekcji.
          I na tym moje dziecko już traci. Siedzi w tym czasie na parapecie na korytarzu.
      • joxanna Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 11:30
        No, ale czy religia ma się równać utachanie? Dla mnie jest to normalny element życia. Skoro musi się gdzieś odbywać, to czemu nie w szkole? Karate też się musi GDZIEŚ odbywać i najwygodniej wszystkim jest to zrobić w szkole. Origami też musi się GDZIEŚ odbywać - dlaczego nie w szkole? Czy wszyscy prowadzący zajęcia z origami muszą je prowadzić we własnym domu?

To samo z religią. GDZIEŚ musi się odbywać, więc czemu nie wynająć sali w szkole - skoro akurat wszystkie dzieci korzystające z tej konkretnej lekcji religii chodzą do tej samej szkoły?

Dlaczego akurat religia nie może być prowadzona w szkole, skoro inne zajęcia pozalekcyjne mogą?

Ja tylko postuluję, żeby była wyraźnie wydzielona, żeby nikt nie miał wątpliwości, że są to zajęcia pozalekcyjne i żeby nie była płacona z budżetu - nie wiem kto: parafia, rodzice, ale nie państwo.
        • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 11:34
          Aby religia była traktowana jak zajęcia pozalekcyjne musiałaby być zawsze na końcu dnia nauki lub nawet godzina lub dwie po. No i żadnych rekolekcji w ramach godzin nauczania. Żadnych ocen w dzienniku i na świadectwie. Krzyż wieszany w sali tylko na czas zajęć i tak dalej.
          • amoreska Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 11:47
            Byłoby to bardzo trudne logistycznie do ogarnięcia.
            Załóżmy, że w szkole (dajmy na to podstawowej) jest 3 x 7 (6 klas + zerówka) = 21 oddziałów.
            Nawet gdyby religia miała być tylko raz w tygodniu dla jednej klasy, nie starczyłoby czasu na "upchnięcie" jej w godzinach pozalekcyjnych w szkole.
            • kropkacom Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 11:51
              Wobec tego nie ma miejsca na religie w szkole publicznej. Dla mnie to jasne.
            • joxanna Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 01.04.12, 11:13
              No to niektórzy nie będą mieli od razu po zakończeniu lekcji, ale może godzinę, czy dwie będą musieli poczekać na świetlicy. Tak, jak czekają na tańce, łyżwy, czy plastykę.
    • kawka74 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 00:51
      Pastafarianka z opcjonalnym uaktywnieniem mitraizmu w okolicach świąt Bożego Narodzenia.
      Przeciw katechezie w szkole, za - w salkach przykościelnych. Odpada problem religii na świadectwie, problem, co zrobić z dzieckiem podczas dnia wolnego po godzinnych rekolekcjach, problem, co zrobić z dzieckiem, które na religię nie chodzi (chociaż to akurat problem szkoły, a nie rodzica) i tak dalej.
      • franczii Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 07:43
        Rekolekcje w czasie godzin szkolnych to jest jakas farsa. Nie jest to konieczne. Religia w szkole moze sie doskonale obejsc bez rekolekcji.
        • kawka74 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 13:45
          I się obchodziła, pamiętam, że w szkole podstawowej rekolekcje były po południu, a w liceum, owszem, w czasie zajęć, ale nikomu nie przychodziło nawet do głowy, żeby odwołać lekcje, zresztą licealistom opieka 24h na dobę nie jest potrzebna.
          Ale problem będzie tak czy siak - albo trzeba dziecku zorganizować czas po rekolekcjach, albo zaprowadzić wieczorem do kościoła. Nie wiem, co się mamom wierzącym bardziej kalkuluje, pewnie tylko rezygnacja z rekolekcji, bo i tak źle, i tak niedobrze.
    • franczii Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 07:40
      Dla zasady uwazam, ze powinna byc w salkach. Ale rozumiem argumenty o wygodzie i akceptuje decyzje wiekszosci pod warunkiem, ze lekcje sa tak zorganizowane, ze moje dzieci nic nie traca.
    • zebra12 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 08:31
      Nie mam doświadczenia, bo nie chodziłam na religię w dzieciństwie.
      Uważam jako osoba wierząca, że religia to sprawa prywatna każdej osoby i powinna być przy miejscach kultu, żeby nie powodowała podziałów czy wykluczenia.
    • gryzelda71 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 10:30
      Wierząca praktykująca.
      Religia w szkole to dla mnie i dzieci wygoda.Trudno,żebym dobrowolnie protestowała przeciw tej wygodzie.
      Jednak jak religia wróci na plebanie ciąć się nie będę.
    • milenka_net Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 10:35
      Im wiecej religi w szkole tym więcej ateistów po ukończeniu szkoły. Kościoł sam strzela sobie w stopę ... no i dobrzesmile Problem sie sam rozwiąże. Niedługo juz nie bedziecie miały takich dylematówbig_grin
      a jak jeszcze katolicy beda sami musieli utrzymywać księzy a państwo odetnie dostęp do kasy to owe 95 % prawdziwych polaków katolików dramatycznie zmieni proporcje.

https://lb3m.lilypie.com/5Y6Op1.png
    • agao_72 Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 31.03.12, 10:47
      agnostyczka

religia i wszelkie aktywności religijne poza szkołą.

ostatnio, zamiast pracować, organizowałam dziecku zajęcia w czasie szkolnych rekolekcji - odbywały się podczas lekcji, szkoła (dumna z siebie zapewne) poinformowała mnie, że dziecko może posiedzieć w świetlicy - do wyboru zabawa albo TV).

o obowiązkowym uczestniczeniu (bez pytania nas o zgodę) w dniach papieskich (wtf?) nic nie powiem.
    • woman_in_love religia w szkołach = niska jej jakość, może to i 31.03.12, 13:54
      dobrze. Zaowocuje za 30 lat, gdy dzisiejsi wychowankowie słabych katechetów odwrócą się od kościoła i wyślą go na margines społeczeństwa.
    • chomiczkami Re: Religia w szkole, religia w salach katechetyc 01.04.12, 17:16
      Wierząca.
      Wolę salki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka