Dodaj do ulubionych

Tak przy okazji wątku o usg w ciązy

28.04.12, 11:33
Od kiedy to usg w ciązy stało się niemal seansem filmowym.
zawsze myślałam że, usg badanie które ma słuzyć celom medycznym a przede wszystkim wykryciu nieprawidłowości.
Ja najbardziej pamietam moment kiedy lekarz nie widział pęcherza moczowego i odetchnęłam z ulgą kiedy go zobaczył.

a tu an forum podziwiacie rysy swojego dziecka w 22 tyg ciązy albo jego kształtny nosek w 12 tyg ciązy. To trzeba miec fantazję...
Obserwuj wątek
    • ewcia1980 Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:01
      Bo teraz to modne i świadczy o tym jak:
      - rodzice kochają swoje maleństwo
      - rodzice się kochają i szanują bo razem chodzą do ginekologa
      smile
      Jak kobieta sama chodzi do lekarza i ma 3 USG w czasie ciąży to nie dba o zdrowie dziecka a mąż jej nie kocha i nie szanuje uncertain
      No i wstyd się przyznać na forum, że sie chodzi samemu.

No i teraz 3D to mało.
      4D sie liczy
      a może niedługo i 5D wymyślą

U mnie w mieście jest ogromna reklama USG 4D z napisem "zobacz jak mieszka twój dzidziuś"
      sweet .... i jak tu nie zobaczyć smile

ja w obu ciążach robiłam USG co miesiąc
      chodziłam sama bo mąż podczas badania 3D na które poszedł ze mną stwierdziła, że widać tam całe NIC
      badanie było dla mnie czysto medyczne - parametry były dla mnie ważne
      gdy byłam w drugiej ciąży lekarzowi popsuł się monitor na którym pacjentki oglądały dziecko więc dostawałam fotkę + parametry i info, że wszystko jest ok.

ale skoro ludzie lubią takie seanse a lekarze nie maja nic przeciwko - to mi nic do tego.
    • kamelia04.08.2007 Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:08
      masz jakis problem znowu?

co ci przeszkadza, że ludzie chca zobaczyc swoje dziecko? Teraz sa takie mozliwosci, to ogladają.

Trolujesz
      • platki_sniadaniowe Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:18
        A niech sobie ogladają. Jest taka możliwość to niech sobie kazdy korzysta.
        Zwisa mi to i powiewa jak majty na wietrze.

Ale jak czytam to forum, to ludzie tam więcej chyba od lekarza widzą.Paluszki u stóp po tatusiu, nosek po mamusi, a policzki po babci.No nie moge przejść obojętnie, to jest silniejsze ode mnie......

• platki_sniadaniowe Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:20
          A potem wstawia się to na fb badz naszą klasę i wszyscy muszą podziwiać te cudowne rysy po babci Gieni....
        • antyideal Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:30
          Heh, nawet lekarz okreslajac płec zwykle zastrzega, ze nie na 100% i
          niespodzianki przy porodach jeszcze sie zdarzają..ale paluszki widac wyraznie wink
          • dziennik-niecodziennik Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:36
            o Chryste
            paluszki widac bo są w nich kosci a kosci w USG ciezko przeoczyc. przyrodzenie zarówno męskie jak i damskie to tkanki miękkie ktore mogą sie niedokładnie obrazowac i stąd ewentualne problemy.
            • antyideal Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:44
              O chryste
              wiem, ze paluszki widac, ale ze widac, ze one takie calkiem po tatusiu
              to juz nie bardzo wierze
              • sylki Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:46
                Każdy zachwyca się dzieckiem na swój sposób, a ja widzę, ze niektórzy koniecznie chcą narzucić swój punkt widzenia.
                • antyideal Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:53
                  Wyrazanie swojej opinii jest rownoznaczne ze zmuszaniem innych do jej przyjecia ?
                  Myslalam, ze na tym polega dyskusja, ze kazdy mowi to, co mysli.
                  • sylki Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 15:09
                    Tu akurat miałam na myśli autorkę wątku, której jak widać nic się nie podoba i wszyscy powinni robić tak jak ona chce.
                    • antyideal Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 15:18
                      Płatki szaleje ostatnio po forum faktycznie wink
                      Ale przynajmniej nikogo w dyskusji nie obraża, zdaje się.
                      A z tym roznie tu bywa.
                      • sylki Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 15:31
                        Tu się zgodzę, ale z jej dziwnymi poglądami za cholerę nie mogę wink
        • marghe_72 Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 15:25
          platki_sniadaniowe napisała:

> A niech sobie ogladają. Jest taka możliwość to niech sobie kazdy korzysta.
          > Zwisa mi to i powiewa jak majty na wietrze.
          >

jak na kogos komu zwisa to strasznie przeżywasz..
    • katia.seitz Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:12
      No pewnie, jak ktoś "podziwia rysy" swojego dziecka, to znaczy, że ma gdzieś jego zdrowie. I absolutnie nie jest świadomy faktu, że USG to badanie służące celom medycznym big_grin
    • helufpi Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:24
      > zawsze myślałam że, usg badanie które ma słuzyć celom medycznym a przede wszyst
      > kim wykryciu nieprawidłowości.
      No i dobrze myślałaś. Jedzenie ma służyć odżwieniu organizmu, a seks przedłużeniu gatunku. Ale nic nie przeszkadza, żeby mieć z każdej z tych rzeczy jeszcze dodatkowo przyjemność.

> a tu an forum podziwiacie rysy swojego dziecka w 22 tyg ciązy albo jego kształt
      > ny nosek w 12 tyg ciązy.
      W 12 tygodniu to raczej nie nosek, a fikacjące kończynami "skończone" dziecko w całości, dla mnie całkiem przyjemny widok. Kształt noska - w 22 tyg. jak najbardziej, jeśli zechce pozować z profilu.
      • platki_sniadaniowe Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:32
        Kształt noska - w 22 tyg. jak najbardziej

w 22 tyg. lekarz nawet płci na poda na 100%
        ba , nawet w 9 mcu ciązy to pleć jest podawana tak na 99% a i tu zdarzają się pomyłki

więc co tu mówić o kształcie nosa czy brody...
        • kropkacom Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 13:20
          To do mnie? U nas było widać bliźnięta, a potem płeć każdego z dzieci i wszystko się sprawdziło big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:39
          jak wyżej. nos i broda mają strukturę kostno-chrzęstną. widac je jak w morde dał.
    • kropkacom Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:25
      Najpierw sprawdzono czy wszystko jest ok. Potem pan powiadomił nas, ze jest dwa razy ok big_grin Naprawdę nie rozumiem czemu to dyskredytujesz.
    • yenna_m Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:32
      wydarzeniem rodzinnym było i 12 lat temu
      zaangażowany w ciążę mężczyzna będzie chciał uczestniczyć w usg
      choćby po to, żeby ten rosnący brzuch przestał mu się wydawać totalną abstrakcją
      • aniulka8503 Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:44
        Matki z wózkami przeszkadzają, usg przeszkadza, małe/duże samochody przeszkadzają...może czas wyprowadzić się na wieś z dala od ludzi i nikomu nie przeszkadzać??
        Ty nie przeżywałaś swoich usg??? Bo ja od tygodnia bardzo, chociażby po to by wiedzieć czy maluch ma żołądek czy go nie ma...a to, że przy okazji widzę jego śliczną buźkę to chyba nic złego...
        Czytając Twoje wypowiedzi mam wrażenie, że jesteś bardzo skrzywdzoną osobą przez los, bo naprawdę wszystko Ci przeszkadza...może jakiś psycholog by Tobie zechciał pomóc, bo tu wyraźnie widać nienawiść do ludzi postępujących inaczej niż Ty...Zrozum, każdy człowiek jest inny...
        A widok usg rozczula chyba każdą matkę, która ma w sobie miłość...a miłość jest wartością, którą budujemy całe życie...przemyśl to...
      • antyideal Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:46
        Kopniecie z wnetrza brzucha jeszcze skuteczniej jest w stanie wyleczyc meskiego sceptyka z myslenia abstrakcyjnego wink
        Dla mnie obraz na USG nawet teraz po latach, gdy ogladam zdjecia jest abstrakcją smile
      • kropkacom Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 12:55
        Kobieta czuje ciężar, ruchy, mdłości na poczatku i tak dalej. Mężczyzna aby wdrożyć się w ciąże partnerki musi coś od siebie dać. Oczywiscie biorę pod uwagę, ze są panowie "nigdy i po moim trupie", a panie "mi to niepotrzebne". Inni chcą mieć jednak inaczej.
        • platki_sniadaniowe Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 13:03
          Mój maż chadzał sobie ze mną na usg...
          chciał
          patrzył jak lekarz mierzył, wazył, obliczał
          cudownych rysów i długich rzęs nie widział...niestety

czy wszystko musi być robione z przesadą?
          • platki_sniadaniowe a potem 28.04.12, 13:06
            zakłada taka wątek na forum:

"odkąd urodziłam , kolezanka nie odbiera ode mnie telefonów"
    • kawka74 Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 13:20
      'Nudzę się, to się przypieprzę' - czy to jest zaraźliwe?
      • guderianka Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:45
        Kawko, nie strasz....
    • guderianka Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:10
      Podziwiałam w I ciązy- 13 lat temu i w II ciązy -7 lat temu podziwiam i teraz- nie mam z tym najmniejszego problemu i stale zachwyca mnie cud zycia i cud maszynerii jaką jest cialo czlowieka. A kształtny nosek w 12 t.c to wielkie ulga dla wielu rodzicow-wiesz ?
      • borys314 OT 28.04.12, 14:32
        Guderianko, to Ty w ciąży jesteś? Gratulacje!!!smile W tym kontekście już dużo lepiej rozumiem naszą rozmowę o wspinaczce.wink
        • guderianka Re: OT 28.04.12, 14:40
          Tak wink dziękuję smile Ano widzisz, bo tam faktycznie nie napisałam. Przez najbliższy rok jestem wyłączona aczkolwiek....poprzedni kurs zrobiłam gdy Mlodsza miała 6 -mcy.Nie było źle, tylko cycki upsss piersi blogoslawione pełne mleka troche przeszkdzały wink
          • borys314 Re: OT 28.04.12, 14:49
            No to życzyć szybkiego powrotu na ścianę! I, oczywiście, szczęśliwego rozwiązania (to chyba tak się mówiwink.
            • guderianka Re: OT 28.04.12, 14:59
              wink
      • platki_sniadaniowe Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:39
        >A kształtny nosek w 12 t.c to wielkie ulga dla wielu rodzicow-wiesz ?

tak, ulga jest że, ten nos tam w ogóle jest,

> Podziwiałam w I ciązy- 13 lat temu
        na sprzęcie sprzed 13 lat na pewno ten kształtny nosek widzialaś....
        chyba że, nie w Pl
        • guderianka Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:43
          Otóż to-więc radość , że jest ma prawo być prawda ? A że przy okazji komuś się podoba to co w tym złego ? wink

Jesteś kolejną, która bierze POlskę za jakiś dziwny dziki kraj. Ano widziałam. I paluszki też widziałam. Lekarz miał-i teraz też ma-zawsze najnowszy na daną chwilę sprzęt (lub w miarę nowy)-bo ściąga z zagranicy. Takiego ma konika na punkcie sprzętu wink
          Aha-i nawet te 13lat temu na usg z facetem chodziłam-a ponoc to niemożliwe by takie rzeczy sie wtedy działy (odnośnie wypowiedzi Loli)
          • sylki Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:52
            A widzisz ja 12 lat temu nie mogłam iść z facetem mym, bo nie sad, ale to pewnie dlatego, że nie robiłam USG prywatnie.
            Co nie zmienia faktu, że podniecałam się na widok własnego dziecka na czarno-białym monitorze.
            Ca za różnica czy widać dobrze czy nie, paluszki są, nosek jest, a cała reszta to już fantazja oglądającego smile

Co komu do tego jak ktoś reaguje, nie pojmuje tego.
            • guderianka Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 15:00
              Może i tak. Ja nigdy nie byłam u ginekologa z nfz, zawsze prywatnie i zawsze bez problemu
    • anika772 Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 14:14
      Zgadzam się w kwestii medycznej. Po to właśnie robiłam USG. Podziwianie rysów było przy okazji, ot, wisienka na torcie. Doktor zmienił obraz jakimś magicznym przyciskiem i już.
      Coś w tym złego..?
    • blekitny.zamek Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 15:08
      a tu an forum podziwiacie rysy swojego dziecka w 22 tyg ciązy albo jego kształt
      > ny nosek w 12 tyg ciązy. To trzeba miec fantazję...

no co ty,kształt noska,rysy?
      ja tam kazałam lekarzowi rzęsy policzyć i zmierzyć ich długość.....

niech zgadnę,poszłaś się poopalać i słoneczko za mocno przygrzało wink
      • platki_sniadaniowe Re: Tak przy okazji wątku o usg w ciązy 28.04.12, 15:35
        > no co ty,kształt noska,rysy?
        > ja tam kazałam lekarzowi rzęsy policzyć i zmierzyć ich długość.....

zabawne, śmieszne, fajny ten Twój żart....

> niech zgadnę,poszłaś się poopalać i słoneczko za mocno przygrzało wink

zgaduj dalej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka