Dodaj do ulubionych

Czy trzylatek może mieć pieluchę?

02.05.12, 10:58
katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11650449,Czasy_sie_zmienily_i_przedszkolanka_uczy_tez_sikania.html
Ja myślicie- czy dziecko, które idzie do przedszkola musi być już samodzielne w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • gabi683 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:03
      Tak i głupotą jest,poszczać trzylatka z pieluchą jeśli jest zdrowe .Do przedszkola powinny iść dzieci przygotowane tz.samodzielnie w miarę jeść i bez pieluchy !i to jest rola rodzica ze ma tego dziecko nauczyć bo to podstawa jest .
      • chcesztomasz Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:07
        zdrowemu 3 latkowi może się zdarzyć posikać w majty co najwyżej.
        • chcesztomasz Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:07
          to miało być pod postem autorki, nie zauważyłam, ze nie wróciłam.
      • fifiriffi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:09
        No ok.Znam przypadek.Mamusia chcąc zaoszczędzic na pieluchach z dnia na dzień zadecydowała,że dziecko czas oduczyc od pieluch i sru....OK dziecko miało niespełna 2 latka.Dzisiaj dziecko ma 3 latka i powiedzmy na 10razy sikania 7razy zsika się w gacie.Chodzi do przedszkola.Szlag by mnie jaśnisty trafił na miejscu opiekunki,bo ileż można tego samego dzieciaka przebierac.A jeszcze mamusia ma pretensje jak dziecko chwilę pochodzi w oszczanych majtach.
        Mój ma za 2mce ma 2 latka i chodzi w pieluszce.Nie mam parcia.Tak jak z pierwszym przyjdzie czas sam na to.
        Tak więc jeżeli dziecko 3 letnie tak jak wyżej opisane to wolała bym go w pielusze w przedszkolu niż miała bym ciągle przebierac oszczane gacie.smile
        • 18_lipcowa1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:31

> No ok.Znam przypadek.Mamusia chcąc zaoszczędzic na pieluchach z dnia na dzień z
          > adecydowała,że dziecko czas oduczyc od pieluch i sru....OK dziecko miało niespe
          > łna 2 latka.Dzisiaj dziecko ma 3 latka i powiedzmy na 10razy sikania 7razy zsi
          > ka się w gacie

moja znajoma to samo
          odpieluchowywała dziecko z pół roku i nadal jakos kiepsko idzie
          • pamplemousse1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:46
            Dziecko, które nadal się posikuje nigdy nie było odpieluchowane.

• jowita771 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:41
          Też znam takie dziecko odpieluchowane na siłę. Długo ta mała sikała w majtki, kupa też się zdarzała często, zasiakana kanapa również. Raz zdjęła majtki i strzeliła kupę na podłogę. Naprawdę nie lepiej zaczekać, aż dziecko będzie gotowe?
          • fifiriffi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:49
            jowita771 napisał:

> Też znam takie dziecko odpieluchowane na siłę. ....

Anooo kupa też się zdarzała.A zasikane tapczany czy podłogi to nie tylko u niej w domu,ale też w przedszkolu czy u mnie....
            Wcale się nie dziwię,że opiekunki mają pretensje,bo skoro dziecko zkitra się w majty na dywaniku w przedszkolu?
            No ale...Teamt rzekasmile
          • gazeta_mi_placi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:16
            Strasznie musi walić z mieszkań w którym mieszkają rodzice z takim dzieciakiem, chyba jak z obory.
            • jowita771 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:24
              Matka tego akurat dziecka jest czyścioszką, doprała wszystko. Ja wolałam sobie odpuścić eksperymenty i nie musieć prać tapicerki.
        • attiya Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:30
          gadasz bzdury
          moje dziecko nie miało jeszcze dwóch lat jak przestało sikać w pieluchę, traumy nie ma, przez prawie następne dwa lata może ze dwa razy zsiusiał się w majteczki i w czasie snu
          • madi138 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:16
            uwielbiam to -'a bo ja mialam tak i tak, a wiec to niemozliwe zeby inni mieli naczej'. szerszych horyzontow zycze, bo niespodzianka- dzieci sa rozne! smile
            • attiya Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 19:57
              tak, są różne ale to nie znaczy, że trzylatek ma pomykać z obszczaną pieluchą zwisającą mu do kolan
              • 3-mamuska Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 04.05.12, 00:20
                attiya napisała:

> tak, są różne ale to nie znaczy, że trzylatek ma pomykać z obszczaną pieluchą z
                > wisającą mu do kolan

Jejku co za kretynka, a rocznik to nie pomyka z obszczana pielucha zwisajaca mu do kolan.

Moje nigdy nie pomyliło z taka pielucha ma zmieniane na czas . Oj nawet mój 4-latek WOW.
          • madzioreck Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 19:54
            Przesadzasz, dzieci mają różnie. Moich siostrzeńców nikt nie zmuszał, i jeden się odpieluchował później i z pomocą, a drugi przez drugimi urodzinami zapowiedział, że on już jest duży i od dziś chce na dorosły kibelek.
          • fifiriffi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 21:55
            attiya napisała:

> gadasz bzdury
            > moje dziecko nie miało jeszcze dwóch lat jak przestało sikać w pieluchę, traumy
            > nie ma, przez prawie następne dwa lata może ze dwa razy zsiusiał się w majtecz
            > ki i w czasie snu
            >
            No masz rację...zapomniałam,że wiesz lepiej co się dzieje u moich znajomych....Sorki zapomniałam.
            • attiya Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 19:58
              istotnie, to, że twoi znajomi mają kilkulatka ciągle w pieluszce to nie moja sprawa, jeśli im to nie przeszkadza....może panie z przedszkola zrobią to co leniwi rodzice nie zrobili
    • kamelia04.08.2007 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:07
      u mnie tak. Z drugirej strony nie ma za bardzo mozliwości nie przyjęcia dziecka, bo ma pieluchę. Zapisywane bez warunków sa dzieci z całego rocznika trzylatków (czyli te, które maja we wrzesniu danego roku ponad 3 i pól roku i te dzieci, co maja 2 i 8 m-cy).
      Moja jest własnie z grudnia i pierwszego dnia miała pieluchę, ale nauczycielki kazały przychodzic bez pieluchy, młoda załapała szybciej jak w domu.
    • antyideal Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:08
      Smutny jest ten artykuł.
      Cieszę się, ze mialam mozliwosc spedzic z dzieckiem kilka pierwszych
      lat jego zycia. Choc czasem mialam serdecznie dosc wink
      • zajola Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:13
        A dlaczego smutny?
        • antyideal Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:22
          Smutne, ze rodzice sa czesto tak zaganiani, ze dziecko ledwo ich widzi,
          najpierw wychowuje je niania, potem przedszkole, szkoła...
          • chcesztomasz Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:28
            jakie smutne. Nowoczesne.
            • mdro Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:53
              > Nowoczesne

Tia, bo w tych mitycznych starych dobrych czasach to inaczej było... W warstwach wyższych dziećmi się zajmowały niańki i bony, w niższych jakieś starsze krewne albo rodzeństwo.
              • chcesztomasz Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:57
                no właśnie w warstwach wyższych..gdzie w sumie sama patologia a plebs tez żył...
              • mgla_jedwabna Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 04.05.12, 01:16
                W niższych wartswach zamykało się dziecko w chałupie i szło robić w polu. Albo zabierało dzieciaka ze sobą, od czasu do czasu popatrując znad zagonu, czy jeszcze się nie utopił. Czasami zdążył.

Dzieci powyżej piątego roku życia posyłało się do roboty. Zawsze się ktoś nimi "zajął" pilnując, by darmozjad przypadkiem nie zajął się zabawą lub nie kradł.
    • ha-ya Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:22
      W moim przedszkolu moga pomykac w pieluchach nawet 4-latki ( chyba jest dwojka w grupie). OPiekunowie sa przygotowani na takie niespodzianki. Ale to "przedszkole" przyjmuje dzieci od 3 -cy do 5 lat ( czyli to jakby polaczony zlobek i przedszkole) i dzieci po prostu tylko zmieniaja grupy. Jest baaardzo male cisnienie na wczesne odpieluchowanie. Pamietam ze w grupie mojej corki do lat 3 tylko jedno dziecko zaczelo trening 2 m-ce przed trzecimi urodzinami ( i to tylko dlatego, ze mama urodzila blizniaki i padala od przebierania trojki wink.
      • zajola Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:26
        mieszkasz w Polsce?
        • ha-ya Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:32
          Nie wink
      • chcesztomasz Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:29
        Jesuuu mam w domu 4 latka i by mnie sprzedał za 2 grosze. Nie wyobrażam sobie co trzeba zrobić zdrowemu 4 latkowi żeby lał w pieluchę i z racji tego żeby w tej pieluszce pomykał sobie...
        • fifiriffi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:53
          chcesztomasz napisała:

Nie wyobrażam sobie c
          > o trzeba zrobić zdrowemu 4 latkowi żeby lał w pieluchę i z racji tego żeby w te
          > j pieluszce pomykał sobie...

Nie,no 4 latek to wiadomo już, że w pielusze chodzic nie powinien.Ale po co na siłę odpieluchowywac 2latka?,skoro np ten 3 latek zajarzy szybciej i zajmie to matce powiedzmy 2 mce a nie na chama 2 latka i tak sika w gacie jeszcze ten rok.
    • 18_lipcowa1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:28
      Myslę, że powinno znaczy uważam że juz na pewno jarzy.
      • eliszka25 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:39
        moj 2,5-latek ma pieluche. czekam az zrobi sie prawdziwa wiosna, czyli ociepli sie na stale, a nie jednego dnia 30 w plusie, a drugiego dnia pada snieg (u nas tak bylo do tej pory) i wtedy sciagne pieluche, bo do 3 lat mam zamiar odpieluchowac. nie idzie do przedszkola, ale jest juz na tyle duzy, ze mozna mu wytlumaczyc. moze moglam sprobowac wczesniej, ale urodzil sie z wada drog moczowych i kazda infekcja moze byc niebezpieczna dla niego, wiec wolalam zeby nie sikal w majtki zima. a zdrowemu 4-latkowi nic nie trzeba robic, zeby z pielucha latal. znam dziewczynke, ktora odpieluchowali dziadkowie tuz przed czwartymi urodzinami. mama wywiozla ja do dziadkow z tym wlasnie zamiarem, bo sama "nie miala cierpliwosci". mala urodziny ma we wrzesniu, a w sierplniu dziadkowie ja odpieluchowali. gdyby nie wizyta u dziadkow, to pewnie jeszcze dluzej by z pielucha chodzila, bo po prostu inaczej nie umiala i chyba jej to nie przeszkadzalo. w kazdym razie ja nie widzialam u niej zadnych oznak przeszkadzania.

moje dzieci tez stosunkowo dlugo z pielucha, bo starszy mial 2,5-roku, kiedy zdjelam pieluche. mlodszy bedzie jeszcze ciut starszy. tak do 3 lat, to moim zdaniem odpowiedni czas na odpieluchowanie, jesli wczesniej sie nie udalo. jednak 4-latek z pielucha, to juz naprawde przegiecie.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 11:48
      to czy przedszkole przyjmie takie dziecko, zalęzy tylko do przedszkola. u nas jedno przyjmuje, a jedno nie.
      a to czy dziecko "powinno" załatwiac sie na nocnik czy nie - to kwestia głęboko osobnicza. oczywiscie mowa o skutecznym i fizjologicznym odpieluchowaniu, czyli o tym że dziecko zaczyna wiązać odczuwanie potrzeby fizjologicznej i koniecznosc zakomunikowania tego. bo wysadzac dziecko na nocnik zeby sobie posiedziało i przy okazji moze siknie to mozna od kiedy dziecko samodzielnie siedzi, tylko - po co? smile
      znam dziecko odpieluchowane w okolicach 20 mż - skutecznie i trwale. znam inne, odpieluchowane skutecznie dopiero po 3 urodzinach. znam jeszcze inne, które siku w majtki nie zrobi, ale z kupą nie ma żadnych problemów big_grin
      dzieci są różne, nie ma co sie napinac.
      • zajola Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 12:06
        dziennik-niecodziennik napisała:

> a to czy dziecko "powinno" załatwiac sie na nocnik czy nie - to kwestia głęboko
        > osobnicza

> dzieci są różne, nie ma co sie napinac.

Zgadzam się, ze dzieci są różne ale... jeśli dziecko mówi , komunikuje się , nie jest opóźnione w rozwoju to chyba i zgłaszanie czynności fizjologicznych nie jest czymś ponad jego możliwości wiekowe.
        Trzylatek idzie do przedszkola już w pewnych edukacyjnych celach, które są przez nauczycieli przedszkola sukcesywnie realizowane aż do momentu pójścia do szkoły i wydaje mi się, ze na tym powinni się oni skupiać ,a nie na nauce odpieluchowywania.
        • dziennik-niecodziennik Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 12:41
          > Zgadzam się, ze dzieci są różne ale... jeśli dziecko mówi , komunikuje się , ni
          > e jest opóźnione w rozwoju to chyba i zgłaszanie czynności fizjologicznych nie
          > jest czymś ponad jego możliwości wiekowe.

niby tak, ale - właśnie - niby.
          to moje znajome dziecko numer trzy ma własnie tak ze ze zgłoszenie "siku" nie stanowi problemu, a zgłoszenie "kupa" nie wiedziec czemu stanowi. do tego stopnia ze potrafi sie betonowo wypierac ze strzelił kupe w majtki, ucieka, nie pozwala sie rozebrac i zmienic bielizny... nie wiem skąd takie reakcje, nigdy nie był zawstydzany w tym temacie, nigdy nikt nie mial do niego pretensji za osrolone gacie, nie krzyczał, nie karał. on sie po prostu "krępuje" chyba mówić ze chce kupę.
          moze dziecko mimo wieku nie potrafi połączyć komunikacji z odczuwaniem potrzeby? moze zdaje sobie sprawę ze chce sie załatwic, ale nie wyczuwa jeszcze odpowiedniego momentu na zgłoszenie tego i zgłasza jak juz jest po ptokach? no różnie bywa.
          zdaje sie że normą jest odpieluchowanie sie dziecka w drugiej połowie trzeciego roku życia. biorąc pod uwagę że to statystyka to trzylatki z pieluchą idealnie sie w tej normie mieszczą.
    • mary_lu Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 12:20
      Czasy się zmieniły, a przedszkolanki chodzą nabzdyczone jak panie z mięsnego za komuny...

Mój synek chodzi do przedszkola prywatnego, w grupie zwykle jest ok 12 dzieci, dwie panie do opieki plus pani z kuchni przy posiłkach, a opiekunki i tak zawsze czatują przy drzwiach na rodziców, wygłaszając litanie, czego to dziecko nie umie, albo jak głupio się posikało.

Moje - odpieluchowane i jedzące samodzielnie, ale za wolno i nieporadnie się ubiera. Jak przyniosłam krem z filtrem i poprosiłam o smarowanie dziecka przed spacerem, to musiałam znosić dwuminutowe przedstawienie pt. "nie mam już siły, a tu jeszcze takie wymysły".

Zaczynam się zbierać do dyrekcji, bo nie podoba mi się to ciagłe fukanie i narzekanie na dziecko.
      • antyideal Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 12:36
        To zalezy od przedszkola, a wlasciwie od konkretnych pan.
        Moj syn chodzil do publicznego przedszkola, ktore przyjmowalo takze dzieci z cukrzyca, wiec panie mialy dodatkowe obowiazki. Nigdy nie jeczaly, gdy prosilam np.zeby smarowac go kremem, gdy mial swoje alergiczne problemy, chetnie i duzo mowily na temat dziecka i to w pozytywnym tonie, staraly sie dla niego znalezc czas na indywidualne zajecia, bo mial troche wieksze potrzeby intelektualne, nie robily z siebie męczennic.
      • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 12:38
        A moj sie wcale ubierac jeszcze nie umie i nikt nie robi mi z tego powodu problemow.B.podoba mi sie podejscie opiekunek pid tytulem “nic na sile“.
      • gazeta_mi_placi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:20
        Pani przedszkolanka ma do ogarnięcia 20 innych dzieci, a nie tylko Twojego dziubdziusia.
        Wyobraź sobie, że pozostałe 19 rodziców chce aby przed spacerem ich dzieci były smarowane kremem (plus inne dodatkowe życzenia).
        Zanim udałoby się ogarnąć przed spacerem wszystkie dzieci z indywidualnymi życzeniami ich rodziców północ by minęła.
        • mary_lu Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 19:42
          Skad wziąłeś to 20 dzieci? Kilka grup połączyłeś?
      • pamplemousse1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:49
        już dawno wypisałabym z takiego prywatnego, a nie znosiła fochy. Nie do pomyślenia...
    • stukostrach-jeden Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 12:34
      Zdrowy trzylatek powinien wiedzieć do czego słuzy nocnik lub toaleta. Wypadki oczywiście to norma, zdarzają sie i starszym dzieciom.
      Co innego odpieluchowanie w nocy- trzylatek śpiący w pieluszce mnie nie szokuje.
    • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 12:35
      Panie przedszkolanki chyba kiepsko na wykladach uwazaly,bo by wiedzialy,ze dziecko ma pelne prawo chodzic w pampersie do plus minus 3miesiecy po 3urodzinach,a moczyc w nocy i do 7roku zycia.W przedszkolu syna nikt problemow nie robi jesli dziecko pojdzie zapieluchowane.Mojego syna nie odpieluchowywalam,sam zaczal i osobiscie jestem przeciwna odpieluchowywaniu na sile pod tytulem “wysadzanie nocne“bardzo szkodliwe,albo “lataj w mokrych majtach skoro nie zdazyles“rownie okropne.Nijak to sie nie wiaze z brakiem czasu rodzicow.Jak komus szkoda kasy na pampersy to niech dziecka nie robi.
      • sokhna Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 18:34
        Jak nigdy dotad zgadzam sie z Edelstein big_grin
        Tutaj niczym dziwnym nie jest trzylatek w pampersie.
        Moja mala szla do przedszkola jak miala dwa lata wiec nie bardzo wiem jak miala juz wszystko umiec wlacznie z ubieraniem, bo to nie zadanie pani w przedszkolu? Robilismy jedna probe jak miala niecale 2,5 roku, balo lato cieplo latala w gatkach, ale nie udalo sie i problemu nie bylo. Dokladnie w 3 urodziny przyszla i stwierdzila sama, ze dzis do przedszkola pieluchy nie chce. Dalam na zapas kilka par majtek i spodni, a tu sie okazalo, ze ani razu sie nie posiusiala, nawet nie trzeba bylo jej przypominac, ze ma isc do toalety, bo sama wolala. Od tej pory nie bylo ani jednej wpadki.
        To chore wysadzanie na sile, karanie i kazanie chodzic w mokrych majtach...
    • ailia Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 12:39
      W Niemczech nikt się nie dziwi jak trzylatek jest z pampersem w przedszkolu, a nawet są bardzo zdziwieni jak im przyprowadzają dziecko bez.
      • pamplemousse1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:52
        Nie żartuj!
        • ailia Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 18:40
          Nie żartuję - tak po prostu jest. Sporo trzy-letnich dzieci ma pieluchy, wystają im z pod spodenek latem.
        • pamplemousse1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 21:14
          Osobiście znam tylko jednego trzylatka w pieluszce, ale to tylko i wyłącznie zaniedbanie i pseudo wygoda matki.
    • anorektycznazdzira Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 13:18
      Ja myślę, że musi.
      Moje starsze dziecko zostało przyjęte do najstarsze grupy żłobkowej jako dwulatek na podstawie tego, ze miało nie sikać w majtki/pieluchę. Dla mnie oczekiwanie, że do przedszkola pójdą dzieci odpieluchowane, jest normalne i właściwie.
    • tosterowa Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 13:57
      Myślę, że trzylatek może mieć pieluchę. Po to wymyślono pampersy, żeby z nich korzystać do czasu, kiedy dziecko samo będzie gotowe odpieluchować się. A że odpieluchować musi się kazdy, więc co za różnica, czy będzie to rok wcześniej czy później, przynajmniej dla mnie.
      • stukostrach-jeden Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 14:07
        pampersy sa do 25 kg, czy to znaczy że 5-cio latek w pieluszce jest ok?
        • tosterowa Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 14:11
          A czy pięciolatki chodzą w pieluchach?
      • pamplemousse1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:53
        no nie żartuj! Różnica jest ogromna! Wygoda dziecka po pierwsze, koszty.
        No i 2 l. w pieluszce to norma, ale 3 l. wygląda co najmniej dziwnie.
    • mood_indigo Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 14:01
      Moim zdaniem dziecko powinno iść do przedszkola bez pieluchy. Bez pieluchy i z umiejętnością sikania na nocnik/kibelek. Pewnie że zdarzają się wyjątki, ale właśnie, na 25 dzieci w grupie powinny pozostać wyjątkami. Trzy lata to już naprawdę czas - sama widzę to po córce, która odpieluchowała się jakoś w pierwszej połowie 2 roku życia, teraz zbliża się do 3 urodzin i naprawdę, trzylatki są już na tyle kumate, że spokojnie poradzą sobie z sikaniem - pod warunkiem, że są odpieluchowane z głową i że są odpieluchowywane w ogóle...

Córa została przyjęta do państwowego p-la od września. Byłam u pani dyrektor dogadać szczegóły, fajna luźna rozmowa, w pewnym momencie pytam jak to jest u trzylatków z pieluchami. Otóż okazuje się, że większość grupy, słowa pani dyrektor: "prawie wszystkie dzieci" jeszcze w pieluchach. Heh.
      • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:31
        mood_indigo napisala:
        naprawdę, trzylatki są już
        > na tyle kumate, że spokojnie poradzą sobie z sikaniem - pod warunkiem, że są o
        > dpieluchowane z głową i że są odpieluchowywane w ogóle...

Po co?nie znam anu jednego rodzica,ktory by dziecko odpieluchowywal,a mimo to zaden 3latek pieluchy nie nositongue_out smiesza mnie teksty o czekaniu do wiosny,lataniu ze szmata,systemem kar i nagrod.Z tego watku wnioskuje,ze prl ciagle zywy i przed pojsciem do przedszkola dzieciaka trzeba musztrowac,bo paniom przedszkolankom korona spadnie jak przebiora lub pomoga sie ubractongue_out a durne mamuski sie przescigaja,ktore dziecko wczesniej bedzie sikac do nocnika,to nic,ze dzieciak dobrze nie siedzi i zwieraczy kontrolowac nie potrafi,jak sie w timing wpisza to bedzie bez pieluch.
        • mood_indigo edelstein 02.05.12, 18:07
          edelstein napisała:

> Po co?nie znam anu jednego rodzica,ktory by dziecko odpieluchowywal,a mimo to z
          > aden 3latek pieluchy nie nositongue_out

W polskich przedszkolach noszą. Chcesz powiedzieć, że "u Ciebie" trzylatki wstają pewnego dnia z łóżeczka i oznajmiają: "czuję, że już dojrzałem, mamusiu, od dziś nie zakładam pieluchy!"?

>smiesza mnie teksty o czekaniu do wiosny,latan
          > iu ze szmata,systemem kar i nagrod.Z tego watku wnioskuje,

Super że wnioskujesz z wątku, ale podpinasz się pode mnie (?).

> a durne mamuski

...

>to nic,ze dzieciak d
          > obrze nie siedzi i zwieraczy kontrolowac nie potrafi

Ty jesteś pewna, że mówimy o 3-latkach?
          • edelstein Re: edelstein 02.05.12, 18:16
            Ano wstaja i przestaja nosic,w tym moj wlasny i robia to w roznym wieku,jeden odpieluchowal sie tak okolo 3lat i 4miesiecy.Przypominam uprzejmie,ze w przedszkolach w pl idzie do przedszkola 1wrzesnia nawet jak dziecko jest z grudnia.4miesiace to kupa czasu dla dziecka.Podpinam sie pod ciebie,bo tez postulujesz za odpieluchowywaniem choc kazde zdrowe dziecko jest w stanie odpieluchowac sie samo.Pisze tez ogolnie,bo nawet w tym watku wyczytalam o 8miesieczniakach i roczniakach odpieluchowanych.
            • mood_indigo Re: edelstein 02.05.12, 18:46
              Sama zaznaczasz, że 4 m-ce to dla dziecka szmat czasu (zgadzam się), po czym wrzucasz do jednego wora 18miesięczniaki i 3 latki- nie generalizuj. Moje doświadczenia z polskim przedszkolem są takie, że zaleca się, żeby do p-la szło dziecko bez pieluchy, w praktyce jednak okazuje się, że większość 1 września jest w pieluszce - o czym przecież napisałam.
              Ja jestem z frakcji, która dostrzegając gotowość swojego dziecka do opanowania konkretnej umiejętności - pomagam mu w tym. Moja córka była na to gotowa wtedy, kiedy była, nigdzie nie napisałam, że 1 września każdy 3 latek MUSI być odpieluchowany, napisałam, że 3 rok życia to odpowiedni czas. Tyle.

Ach, jeszcze jedno: dużo przyjemniej byłoby pogadać bez "durnych mamusiek". Hm?
              • sokhna Re: edelstein 02.05.12, 18:55
                Jestem ciekawa jak to jest naprawde, bo slyszalam od paru kolezanek, ze w PL dziecko nieodpieluchowane nie zostanie przyjete do przedszkola.
                • mood_indigo Dzieci w pieluchach w przedszkolu. 03.05.12, 11:26
                  W państwowym przedszkolu do którego dostała się moja córka "prawie cała grupa" przychodzi we wrześniu w pieluchach, nie robią z tego problemu. Wiem, bo rozmawiałam z dyrektor. Nie wykluczam że trafiłam do wyjątkowego miejsca, uważam jednak to za mało prawdopodobne smile

Nie bardzo mogę sobie wyobrazić sytuację, w której dziecko nie zostaje przyjęte do p-la dlatego, że nosi pieluchę - z tej prostej przyczyny, że przy rekrutacji, która odbywa się teraz - słowa o pieluchach nie ma.
        • gazeta_mi_placi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:24
          Wyobraź sobie, że na owe 25 dzieci tylko dwoje jest odpieluchowanych, a reszta regularnie sika i sra pod siebie. Biedne Panie opiekunki musiałyby całymi godzinami przebierać i myć z gówien/sików dzieciaki, a gdzie program edukacyjny, spacery itp.
          • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 17:25
            Gazeta tu jakos daja rade,w zlibkach tez daja rade,cuda.
            • gazeta_mi_placi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 18:15
              A ile tam i na ile dzieci mają tam personelu? I ile pensji dostają?
              • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 18:32
                2na 25,pensje marne 1100euro przecietnie
                • ailia Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 18:48
                  To ja powiem tak-grupy tu bardzo często są mieszane, bo od 2 do 6 lat, nie wszystkie 6-cio latki idą do szkoły zaraz po urodzinach. I te dwie panie zajmują się i pieluchami i całą resztą. Ale tu niema programu jakiegoś specjalnego edukacyjnego, żeby dzieci siedziały godzinami przy stolikach i wypełniały książeczki. Za to uczą się przez zabawę, na przykład młodsze od starszych a starsze od młodszych. I te pieluchy dla wszystkich małych im jakoś nie przeszkadzają.
                  Przedszkolanki bardzo mało tu zarabiają, nawet studiów nie muszą mieć.
                • gazeta_mi_placi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 21:24
                  Jakim cudem mają czas przebierać obsrane i obszczane pieluchy 20 dzieci (po 10 na głowę)?
                  • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 22:14
                    Bez problemu,20dzieci nie oznacza 20w pieluszce,ale czesto jest to 6-8,tu przedszkola sa od dwich lat.
    • biotka Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 15:52
      Przedszkola są teraz teoretycznie dla dzieci od 2,5 lat. Co do pieluchy to wg mnie oczywiście lepiej żeby przedszkolak zaczynał karierę już bez niej, ale rożnie bywa. Znam dziecko wcześnie i skutecznie odpieluchowane, które w przedszkolu miało mały regres (trwał parę tygodni). Poza tym słusznie piszą powyżej że dzieci w różnym wieku są gotowe do odpieluchowania. A swoją droga wiem, że są mamy którym wygodniej jest jak dziecko 4 letnie ma pieluchę i na to się zżymam.
    • mamakrzysia4 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:13
      może
      • zajola Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:27
        A co to znaczy , ze "dziecko samo będzie gotowe odpieluchować się" ? Ściąga pieluchę i mówi- od dzisiaj nie noszę?
        • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:35
          Moj wlasnie tak zrobil“mamo ja nie chce pieluchy“z dnia na dzien zarowno w nocy jak i w dzien,wpadki moge policzyc na jednej rece choc zaraz bedzie rok.I znam jeszcze dwoje gdzie tak to sie odbylo.
          • sokhna Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 18:38
            U nas bylo dokladnei tak samo, rano wstala i stwierdzila, ze nie chce juz pieluchy. Od tej pory nie miala wpadek, nawet podczas drzemki.
    • attiya Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:28
      tak, jak najbardziej
      trzylatek sikający i załatwiający się w pieluchę jest odzwierciedleniem lenistwa rodziców
      a tłumaczenie się rodziców o tym, że każde dziecko idzie swoim torem to jeszcze większe ukazanie swego lenistwa
      • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:38
        Naukowcy sa odmiennego zdania,ale co oni tam wiedzatongue_out osobiscie nie znam zadnego dziecka powyzej 3,5roku w pieluszce,nie liczac chorych,ktorych ta kwestia nie dotyczy.
        • zajola Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:43
          Którzy naukowcy? Ilu ich jest? I czy aby to nie jest tak, że lobby pampersowe ma duży udział w tych badaniach?
          • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:56
            wpisz sobie fizjologia dziecka to ci wyskoczy,imho niektore z tych badan byly prowadzone zanim w pl pampersy zaczely byc dostepne na szersza skale.Wszystkie podreczniki o tym traktuja,nie jest to zadna nowosc.
          • estelka1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:06
            Obawiam się, że coś jest na rzeczy. Ciekawa jestem jaki był średni wiek odpieluchowanych dzieci w czasach, kiedy pampersy nie były jeszcze w powszechnym użyciu, a tylko używane okazjonalnie np. na spacerach, czy podczas podróży. Ja się mogę odnieść do mojej córki i siostrzenic, które ogólnie rozwijały się w podobnym tempie. Moja córka nosiła głównie tetrowe pieluchy, siostrzenice wyłącznie pampersy. Różnica w odpieluchowaniu ponad rok. Córka przed 2 rokiem życia, siostrzenice około 3 roku życia.
            • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:15
              No i?zaszkodzilo im to?placilas za ich pieluchy czy jak?
              • estelka1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:23
                Ty masz jakiś problem, że taka agresywna jesteś? Ja tylko stwierdziłam fakt big_grin Weź kobieto zimny prysznic, czy coś i ochłoń trochę
                • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:26
                  Zwyczajnie twoj argument jest do bani,szczegolnie,ze rozwoju polaczen nerwowych nie da sie zobaczyc,a juz tym bardziej stwierdzic na podstawie moja Marysia i siotrzenica Kasia nazczyly sie mowic i chodzic w tym samym czasie.Nie mowiac juz o tym,ze te siostrzenice nie przekriczyly tej magicznej trojkitongue_out
                  • estelka1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:39
                    Nie musisz uznawać moich argumentów, na tym polega dyskusja. Mam swoje obserwacje, nie poparte żadnymi naukowymi, czy pseudonaukowymi wywodami i to jest moje zbójeckie prawo, żeby o tym napisać na forum. Nie mniej Twój atak na mnie był jakiś niezdrowy i bez sensu.
                    • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:43
                      A moim zbojeckim prawem jest twoje argumenty zbictongue_out
                      • estelka1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:51
                        Tylko, żeby zbijać czyjeś argumenty, oprócz swoich warto mieć także choćby odrobinę ogłady towarzyskiej.
                        • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:53
                          Jestes na raucie czy na forum?tongue_out
                    • dzoaann Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 19:14
                      14 lat temu jak odpieluchowywalam swojego syna to po gazetach zamieszczano wywody naukowcow,ze dziecko w wieku 18 miesiecy dojrzewa do rezygnacji z pieluchy. Pietnowano wysadzanie na nocnik dzieci kilkumiesiecznych. I tak w mysl tej teorii odpieluchowalam swych synow. Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy po nastu latach przyszedl czas na corke i okazalo sie, ze ow magiczny wiek przeniosl sie na etap 3latka i matka odpieluchowujaca poltoraroczniaka robi mu krzywde. Teraz pietnuje sie wysadzanie poltoraroczniakow i czeka na wiek lat trzech. Nastepne 10-15 lat i matki beda zakladaly watek, czy do zerowki moze dziecko pojsc w pieluszce...
                      • estelka1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 20:09
                        Dzoann i Twoje dziecię nie ma żadnej traumy z powodu tak wczesnego odpieluchowania? No patrz, cud po prostu big_grin
                        Ja osobiście skłaniam się ku teorii, że finansowy wkład w badania nad tym tematem mają producenci pieluch, którym jest na rękę, by dzieci siurały w nie jak najdłużej.
                        • pamplemousse1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 21:15
                          brawo! coś w tym musi być!
                      • zajola Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 22:09
                        dzoaann napisała:

> 14 lat temu jak odpieluchowywalam swojego syna to po gazetach zamieszczano wywo
                        > dy naukowcow,ze dziecko w wieku 18 miesiecy dojrzewa do rezygnacji z pieluchy.
                        > Pietnowano wysadzanie na nocnik dzieci kilkumiesiecznych. I tak w mysl tej teor
                        > ii odpieluchowalam swych synow. Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy po nastu latac
                        > h przyszedl czas na corke i okazalo sie, ze ow magiczny wiek przeniosl sie na e
                        > tap 3latka i matka odpieluchowujaca poltoraroczniaka robi mu krzywde. Teraz pie
                        > tnuje sie wysadzanie poltoraroczniakow i czeka na wiek lat trzech. Nastepne 10-
                        > 15 lat i matki beda zakladaly watek, czy do zerowki moze dziecko pojsc w pielus
                        > zce...

Moje pierwsze jeszcze z czasów bezpampersowych- w okolicach roku wołało na nocnik szczególnie w grubszej sprawie ale tez bardzo szybko mówiło. Drugie urodzone już w okresie ogólnego zachłyśnięcia się super wynalazkiem rozstało się z pieluchą w wieku 2 lat , inna rzecz , ze wiele później niż pierwsze mówiło i kontakt obopólny był utrudniony. Przy trzecim nie popełniłam błędu pampersowego zaniechania - rozstało się z pieluchą w wieku około półtora roku.
                        Ubytków na umyśle, traumy nie widzę u żadnego z moich dzieci.
        • attiya Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 20:01
          a ja znam a rodzice tych dzieci twardo obstają przy tym, żeby dać dziecku szansę aby samo zrezygnowało z pieluchy - też na naukowców się powołują - dzieci 3.5, 3.8, 3.9
          dzieci zdrowe, no, poza tymi pieluchami tongue_out
      • kropkacom Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:00
        Mam bliźnięta i wiem, ze dzieci mają swój własny czas na wszystko. Oczywiście dla niektórych lenistwem jest to, ze rodzic nie walczy z dzieckiem rok (lub dłużej) tylko próbuje i jak trzeba to czeka. No ale co zrobić? Ludzie uważają, ze alergia to wymysł lekarzy a ADHD to niegrzeczne dziecko. Nic nie zrobisz.
      • ha-ya Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:43
        Czy ja wiem czy to lenistwo rodzicow. Trzylatek ciagle w papku jest norma dla: terapeuty zajeciowego, rehabilianta, peielgniarki, neurologa, pediatry i lekarza rodzinnego i ( uwaga!) wszystkich przedszkolanek.
        Ja sama czulam ogromna presje *( tesciowa, mama, kolezanki) wiec troche martwilo mnie, ze mloda nie chciala korzystac z nocnka/toalety do ponad 3 lat. I przy okazji wizyt wszelakich pytalam. A ww wymienieni pytali sie z kolei mnie dlaczego tak w Pl to odpeiluchowanie 2-3 latkow jest takie wazne. Tu zarowno lekarze, opeiekunki czy inne matki wzrusza ramionami i stwierdza, ze kazde dzeocko robi to we wlasnym tempie no i zadne z nich nie zna dziecka chodzacego do szkoly i sikajacego w gacie ( do szkoly dzieci ida tu w weieku 5 lat)
    • yenna_m Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 16:59
      powinno, bo będzie mu ciężko

ale ja np późno odpieluchowywałam dzieciaki
      skutek tego taki, że wpadek praktycznie nie było
      zarówno dziennych jak i nocnych
      • kropkacom Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:02
        Moje dzieci nocna pieluchę same ściągnęły. Nie musiałam budzić, zmieniać pościeli, tresować. No, bajka.
      • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:11
        Co to znaczy bedzie mu ciezko?jesli masz na nysli krecaca nosem,zawstydzajaca dziecko przedszkolanke to to jest przemoc psychiczna i sa na to paragrafy.Malo kto zdaje sobie sprawe,ze tresura majaca na celu brak pieluchy to tez przemoc psychiczna,a juz wysadzanie nocne to rowniez fizyczna i takich doroslych budzilabym noc w noc i zmuszala do wyprozniania sie nawet jak nie maja czym.
        • zajola Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:22
          A co Ty taka agresywna jesteś? Idąc torem , ze każde dziecko ma swój czas na zrzucenie pieluchy to może przyjmij ,że oprócz tych sikających trzy i więcej lat w gacie są tez takie co nie sikają od skończenia roku, hm? I nikt sie nad nimi nie pastwi.
          • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:30
            Yhy szczegolnie,ze kontrole nad zwieraczami nie zaczyna sie wczesniej niz okolo 18miesiaca,a najczesciej ok 2lat.Jakos nie znam masowo sikajacych w pieluchy czterolatkow,a nawet nie znam 3,5latkow.To raczej przypadki skrajne i z reguly majace inne podloze niz “lenistwo“rodzicow.Smieszy mnie polskie podejscie do tematu pieluch.
            • arwena_11 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 21:10
              A to dziwne. Bo mój syn sam się odpieluchował mając około roku. Po prostu zdjął pieluchę, jak zrobił kupę, bo mu przeszkadzała. Potem zdarzały się wpadki, jak się zapamiętał w zabawie. Zakładałam pieluchę na noc, ale też wysadzałam go ok 24. Pielucha rano była sucha ( no chyba że nie chciało mi się go wysadzić ). Tyle że mój syn był w tetrze, a nie w pampersach.
              Ciekawa jestem, czy dzieci wychowywane w czasach, kiedy pampersów nie było, były inteligentniejsze? A może rodzicom nie chciało się prać pieluch dłużej niż rok?
              • yenna_m Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 21:12
                ale wytlumacz mi: po cholere miało im się chcieć?
                no i jakie skutki będzie mieć dla dziecka nieco później zdobyta umiejętność pilnowania sików?
                bo ja w sumie nie widzę żadnej długodystansowej korzyści... tongue_out
                • arwena_11 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 21:50
                  No jak to po co? Przecież piszecie, że dziecko do trzech lat może chodzić w pieluchach. A jak wcześniej, ktoś to robi, to na siłę i dziecko będzie miało traumę.
                  Czyli co ? Wszystkie dzieci ery sprzed pampersów mają traumę?
            • ailia Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 18:54
              Edelstein, a ja znam dużo dzieci, które były odpieluchowywane po 3 urodzinach, jedno nawet 4 letnie. I to tutaj w Niemczech, wyjdź se na plac zabaw jak jest ciepło i zobaczysz. U nas jest taki wodny plac zabaw, tam nawięcej widać. To nie jest tak, że dziecko się budzi i mówi że już nie chce pieluchy, no może twoje. Takie trzyletnie i starsze to jednak rodzice odpieluchowują,bo im ciężko takie przeparzone tyłki wycierać. Bo w przedzskolu nic nie powiedzą i te dzieciaki jeżdzą do przedszkola wózkiem i ze smoczkiem w buzi.
        • yenna_m Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:42
          nie, mam na myśli fakt, że dziecku w przedszkolu z pieluchą może być ciężko, bo są inne dzieci, które wyrosły w innych klimatach i mogą tego zapieluchowanego malucha zawstydzać
          poza tym niestety, ale nie każda przedszkolanka to uosobienie troskliwej, opiekuńczej i serdecznej niani z bajki dla dzieci
          rzeczywistość czasem skrzeczy
          i niestety, dzieciak też może się nasłuchać od przedszkolanki, że ma pieluchę na dupsku
          i może być zawstydzany przy grupie
          różne panie się zdarzają, niestety
          i nie każda to chodzący ideał...
          • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:52
            No jesli dzieci nauczyly sie robic w nocnik,bo rodzice je zawstydzali to wspolczuje tym dzieciom,na durnych rodzicow lekarstwa nie ma,a przedszkolanki,ktore minely sie z powolaniem nalezy tepic,nie musza pracowac akurat w tym zawodzie.Przedszkolanki mojego syna sa super,jestem mega zadowolona,dla informacji,tu sa grupy mieszane,rozpietosc wiekowa od brzdacow 2letnich do konczacych przedszkole i o dziwo przedszkolanki,zmienia pieluche dwulatkowi,podetra pupe trzylatkowi i zmienia zasikane spodnie 3,5latkowi jesli zdarzy mu sie wpadka i nie robia z tego powodu problemow i nie powstaja “narzekajace“artykuly.Grupy sa liczne,wiec podobne do tych polskich,jedynie podejscie jest inne i rodzice nie musza uczyc dziecka nic na sile,bo przedszkole.
            • yenna_m Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 20:39
              wiesz, sama jestem za poznym odpieluchowaniem, bo do 18-tki dzieciak nie będzie walić w pieluchę
              i tak się odpieluchuje w swoim tempie

ale w PL dosc dziwne podejscie do tego
              i dzieciak moze byc przefikane
              lub moze nie zostac przyjety z tego powodu do przedszkola
    • nutka07 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:27
      W Polsce nie moze.
      • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 17:32
        Truetongue_out
        • sokhna Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 18:46
          PL w wielu kwestiach chce byc do przodu, ale w podstawowych jest zacofana, ze hej... Podobnie jak w przedszkolach (odnosnie pieluch) takze np. na porodowkach dlugo sie nic nie zmieni.
          • gazeta_mi_placi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 21:25
            Sama jesteś zacofana. Jak chcesz być postępowa po zagranicznemu to niech 6-latek nosi pieluchę.
          • pamplemousse1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 04.05.12, 10:00
            zacofana??? dobrze, że mieszkam w tym zacofanym kraju, bo moje dziecko latałoby w pampersie do podstawówki...
            sama załóż sobie pieluchę i zobacz jakie to wygodne, a szczególnie przy 30 stopniach
    • mia_siochi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 19:27
      Trzylatek? Mój nie ma 1,5 roku jeszcze, a już słyszę ze powinien na nocnik sikać big_grin tylko czekam, aż dołączy do tych moja matka z tekstem "a moje dzieci to korzystały z nocnika jak tylko zaczęły siadać". Gwoli ścisłości: te genialne "jej dzieci" to ja i siostra big_grin big_grin big_grin
    • guderianka Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 19:35
      edelstein ma rację
      fizjologia działa tak a nie inaczej, że uklad moczowy dojrzewa do ok. 3 roku zycia, plus minus parę miesięcy w zalezości od egzemplarza. Jasne, można nauczyć dziecko wcześniej. Jak trafi się takie sklonne do współpracy-to nawet bezboleśnie, jeśli na jakieś wrażliwe- zabiegi odpieluchowania moga skończyć sie nie tylko porażką ale też traumą dla dziecka.
      W PL jest parcie na odpieluchowanie. Jest nawet ruch proeko twierdzący, że już niemowle może kontrolowac zwieracze, i wytrząsający nad nockiniem noworodki i niemowlaki (donkaczka, może napisz więcej Ty praktykowałas z tego co kojarzę). I dzieje się to z sukcesem.Ale nie dlatego, że dziecko kontroluje świadomie ale że działa na zasadzie odruchu Pawłowa. Ktoś ma czas, chęci , spinkę-psze bardzo. Ja tam wolę luz, wygodę i beztroskę-obserwuję dziecko i wychodze na przeciw niemu-a nie zmuszam, każę latać w mokrych gaciach itp.
    • najma78 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 02.05.12, 20:29
      Jaki glupiutki artykulik. Tzw. odpiekuchowanie to nie umiejetnosc tylko fizjologia, dojrzalosc. Nafuralnie przychodzi to miedzy 18-36 mcem zycia plus minus pade miesiecy w zaleznosci od dziecka. Wiekszosc dzieci dojrzewa do tego przed ukonczeniem 3-go roku zycia i czasem 2.5 latek zupelnie "nie jarzy" a za 2-3 miesiace z dnia na dzien sie odpieluchuje. Edukacje przedszkolna wiekszosc dzieci na swiecie zaczyna w wieku 3 lat i takie dzieci nie nosza juz pieluch z malymi wyjatkami ale tu najczesciej wystarcza 1-3 miesiace po trzecich urodzinach, zdarza sie to sporadycznie. Inna sprawa jaka role spelniaja przedszkola. Jesli mamy na mysli przedszkola jako miejsca w ktorych dzieci maja zaczac.sie edukowac, sozjalizowac itd. to wystarczylyby kilkugodzinne max 3-3.5 godz. sesje a potem do domu i spezanie czasu z mama/tata itp. Jesli jednak mamy na mysli miejsca swiadczace opieke (plus edukacje, ale bardziej przy okazji) nad dziecmi w wieku przedszkolnyn podczas gdy rodzice sa w pracy/szkole ale nie moga zajac sie dziecmi przez wieksza czesc dnia to zdecydowanie takie miejsca wspolwychowuja dzieci i przejmuja rozne aspekty wychowania takze odpieluchowanie. Nie jest istotne z jakich powod rodzi e oddaja dzieci do przedszkoli, istotne jest na jakich zasadach przedszkola dzialaja i jaki zakres uslug oferuja i za co rodzice placa.
    • zebra12 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 13:05
      Mam dziwne wrażenie, że kiedyś dzieci były inne. Nie wiem od czego to zależy, ale czytając czasopisma "dzieciowe" sprzed 15 lat czy wcześniejsze czy rozmawiając z koleżankami, które miały wtedy dzieci, dochodzę do wniosku, że wiek samodzielnego z toalety się opóźnia. Moja córka z rocznika 97 nauczyła się korzystać z toalety definitywnie i bez wpadek w wieku 18 miesięcy i uwierzcie mi, że wtedy to była NORMA!!!!! Druga z rocznika 2000 miała 20 miesięcy i pewnie poszłoby wcześniej, gdyby nie choroby i szpitale oraz problemy zdrowotne. Trzecia z 2006 miała 22 miesiące i wydawało mi się to bardzo późno, ale fakt, że wcześniej jej nie uczyłam.
      Szczerze nie rozumiem dlaczego 2-3 latek, który umie już chodzić, mówić, sygnalizować np głód czy mający swoje zdanie w kwestii ubrania nie może zawołać, że chce siku. Gdzie drzemie różnica między dziećmi z lat 90-tych a tymi z 2008 czy 2010.
      • vvipp Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 13:33
        Ja się cieszę, że nie musiałam trzylatków przewijać. Dorosły korzysta z wc, dziecku też się nic nie stanie, jeśli po spaniu, po jedzeniu posadzi się go na 3 (dosłownie trzy minuty) na nocnik, kwestia higieny. Dziecko nie musi zdziwione w wieku 3 lat dowiadywać się, że coś mu pieluchy moczy. Co kto lubi, ja nie lubię mokrych pieluch, ktoś inny nocnika. To, że dziecko może kontrolować te czynności o wiele wcześniej jest udowodnione na wielu przykładach.
        • sokhna Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:10
          No, ale jest tez wiele przykladow tez na te niepotrafiace i niekontrolujace.
          Tak samo jak jedno dziecko wstaje i zaczyna chodzic majac 9-10 mcy a inne 15, tak jak jedno zaczyna mowic majac niecale 2 a inne 2,5, a nawet pozniej. I co? mozna zmusic malucha do wczesniejszego mowienia albo chodzenia? Nie, bo to sie rozwija indywidualnie.

Moja corka przykladowo wstala majac 7 mcy i zaczela sama chodzic majac 10, mowila bardzo wczesnie, a siku na toalete zrobila majac 3 lata. Nikt z tego problemu nie robil. Znam tez dziecko, ktore dokladnie odwrotnie - super zalatwialo potrzeby fizjologiczne na toalete, a mialo problemy z mowieniem idac do przedszkola (wtedy niecale 3 lata) i rodzice martwili sie, ze przez to moze byc problem.

Nie ma tu nic do rzeczy lubienie badz nie mokrych pieluch czy nocnika. Ja tez pieluch nie lubilam (choc nie powiem, w podrozy bardzo praktyczne wink ) ale nie naciskalam i cierpliwie czekalam.
    • pamplemousse1 Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 15:45
      W przedszkolu nie powinien.
      To nie żłobek.
    • wendd Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 17:44
      Oddawane do przedszkola dziecko powinno być samodzielne w kwestii i załatwiania się i jedzenia - i to dla swojego własnego dobra.
      Trafia do grupy obcych ludzi, którzy nie zawsze mają czas i ochotę się nim zająć.
      A zresztą im bardziej roszczeniowe mamuśki tym ochota do zajmowania się ich potomstwem mniejsza.
      Nie wyobrażam sobie wypuszczenia dziecka z domu bez takiego podstawowego przygotowania do życia.
      • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 18:01
        Jesli ludzie w przedszkolu nie maja czasu i ochoty to trzeba ich zwolnic,a nie ulatwiac bimbanie.Dla dobra dzieci nie powinny one miec stycznosci z takimi co sie minely z powoloniem vide panie z artykulu.Przedszkole to nie survival.
        • gazeta_mi_placi Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 18:14
          Ale głównym zadaniem Pań opiekunek jest pilnowanie dzieci plus program edukacyjny, a nie przebieranie obsranych gaci.
          Żłobek dla niemowlaków pomylił Ci się z przedszkolem.
        • kanapkazsukcesem Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 18:26
          edelstein napisała:

> Jesli ludzie w przedszkolu nie maja czasu i ochoty to trzeba ich zwolnic,a nie
          > ulatwiac bimbanie.Dla dobra dzieci nie powinny one miec stycznosci z takimi co
          > sie minely z powoloniem vide panie z artykulu.Przedszkole to nie survival.

Weź pacz sie stracić dziołcha , bo normalnie, aż w oczy szczypie ta Twoja mondrość w każdym możliwym temacie.
          • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 18:34
            Wybacz,ale nie rozumiem co ty piszesz.Nie jestem ze slaskatongue_out
            • kanapkazsukcesem Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 20:37
              Nie przejmuj się. Ty generalnie niczego nie rozumiesz, taka Twoja uroda.
              • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 20:50
                Zajmij sie robieniem kanapek skoro to jedyny sukces jaki jestes w stanie osiagnac,bo z robieniem ze mnie slazaczki ci nie wyszlotongue_out
                • kanapkazsukcesem Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 22:13
                  Ech... kolejny przykład na to, że nic dziołcha nie rozumiesz ale może chociaż zapamiętasz poprawna pisownię?
                  Śląsk, Ślązaczka.
                  • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 22:21
                    Rob te kanapki dzioUcha.
                    • edelstein Re: Czy trzylatek może mieć pieluchę? 03.05.12, 22:26
                      A wlasciwie to dziewuchatongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka