adwarp 06.05.12, 18:24 któraś usuwała, jak było, jaką metodą, no i czy polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antyideal Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 06.05.12, 18:37 Usuwałam dwa pieprzyki. Jeden na przedramieniu, obok przechodzi ramiaczko od biustonosza i lekarze zalecali usunac, bo moglo go draznic. Tak naprawde nie draznilo wlasciwie, ale nie lubilam go, bo byl wypukły i ciemny. Usunał mi chirurg skalpelem, pod znieczuleniem miejscowym, ładna, nie rzucajaca sie w oczy blizna zostala, jestem zadowolona. Potem oczywiscie poszlo do badania histopatologicznego, bylo ok. A drugi nad wargą, tez ciemny, troche wypukly, ale innego typu. Ten wypalony byl laserem, bo po skalpelu mogla zostac wieksza blizna. Skalpel w ogole jest bezpieczniejszy, bo usuwa glebiej i mozna przebadac. Najbardziej bolalo wklucie sie ze znieczuleniem, a potem to juz tylko swiąd palonej skóry czulam i bylo po wszystkim Blizna jest wlasciwie niewidoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 03.11.12, 19:44 Usuwałam dwa pieprzyki. Jeden na przedramieniu, obok przechodzi ramiaczko od biustonosza" to jakie ty masz biustonosze, ze ci ramiaczko przechodzi przez przedramie? Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 06.05.12, 18:43 Usuwałam. Wszystkie zostały wycięte. Z twarzy przez chirurga plastycznego, kilka na ciele - przez onkologa (chociaż nie było takiej potrzeby, a raczej ja miałam taką potrzebę. Na twarzy blizny nie widać wcale, po pozostałych mam bardzo małe i słabo widoczne (Onkologów wygląd blizn raczej nie interesuje. Twierdzą, że nie ma być ładnie, ma być dobrze). Wycięte znamiona wędrują do badania histopatologicznego, tych usuwanych innymi metodami zbadać już nie można. Usuwanie nie boli, jeżeli znamię jest duże i w delikatnym miejscu, po zabiegu jest pewien dyskomfort, uczucie ciagnięcia, może być odbierane jako ból. Jeżeli znamię Ci przeszkadza, nie podoba się, wygląda podejrzanie, to usuwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 06.05.12, 19:20 Wypalanie laserem, kilkakrotne. Bezbolesne, szybkie. Raz usuwane chirurgicznie z histopatologią - wielki rozstęp mam do dziś mimo szwów. Odpowiedz Link Zgłoś
zefirek1612 Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 17.05.12, 11:30 mój mąż miał wypalane laserem dwa na plecach, duże i wypukła przez onkologa- odrosły. co prawda nie tak duże i płaskie ale znów są. Może za płytko wypalił? nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
matero_2 Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 17.05.12, 11:15 Dobre efekty daje wymrażanie, chyba najmniej blizn. Temperatura przynajmniej 80 st.C na minusie, np. taką metodą cryoalfa. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 06.05.12, 19:48 A czy wiecie, czy takie wyciecie/wypalanie można zrobić w medicoverze/limie w ramach abonamentu? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 06.05.12, 19:57 Tak, tzn.w ramach abonamentu w Medicoverze mialam usuwany na ciele przez chirurga, ładnie zrobił. Chirurga plastycznego ani opcji laserem chyba nie mieli, robiłam poza. Ale to bylo dwa lata temu, musialabys sie dowiedziec jak jest teraz, no i w ramach Twojej karty. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 06.05.12, 21:00 Usunęłam już chyba z 15 różnych pieprzyków/znamion Nawet jutro idę zdjąć 3 szwy po wycięciu włókniaka. Ja usuwam tylko chirurgicznie tzn w znieczuleniu miejscowym skalpelem bo uważam, że wszystko co usunięte powinno zostać zbadane histopatologicznie. Raz zdarzyło mi sie, że na brzuchy w bliźnie po pieprzyku pojawił się nowy pieprzyk. Wynik histo miałam i niby wszystko było ok Wycinałam ponownie - wynik też wyszedł dobry. Przy laserowym usuwaniu lub jakimś wymrażaniu nie masz materiału do badania histopatologicznego - więc dla mnie te metody odpadają. Laserem walczyłam z kurzajką na palcu. Ból porównywalny Właściwie w obu przypadkach boli podanie znieczulenia Sam zabieg już nie. Ja usuwam wszystko co uważam, że jest niebezpieczne tzn pieprzyki bolące, w miejscach narażonych na otarcia lub takich co się gwałtownie powiększyły lub zmieniły wygląd. Po niektórych zostały mi blizny Po niektórych nie Nie ma reguły Ale mnie blizny nie martwią. Ja generalnie jestem ZA usuwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kiar.usia Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 30.07.12, 13:13 Ewciam a tenpieprzyk, ktory Ci odrosl po wycieciu..pamietasz z wyniku hist.pat. jakiego rodzaju znamie to bylo? Zawszena wyniku jest doprecyzowana nazwalacinska... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 06.05.12, 21:37 usuwałam chirurgicznie, bo inaczej nie da się zbadać - słusznie prawi poprzedniczka Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 podłączam się z pytaniami 06.05.12, 23:02 1. a jak sytuacja wyglada z usuwaniem znamin z twarzy? Mam dwa do usuniecia. Jedno wypukłe na brodzie i ciagle z niego wyrastaja włosy, które wyrywam bez przerwy pensetą. Drugie tez wypukłe, w brwiach. Teez bym je usuneła. mam tez ze 2 do usuniecia na nodze: wypukle z włosami. 2. czy trzeba sie długo i duzo wczesniej umawiac na wycięcie (prwatnie)? 3. ile moze kosztowac taki zabieg w W-wie? Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: podłączam się z pytaniami 07.05.12, 11:02 1. Znamiona na twarzy najlepiej powierzyć chirurgowi plastycznemu. Zrobi to pięknie i nic nie będzie widać 2. To zależy. Ja poszłam na konsultację i zabieg miałam ok. tydzień później. 3. Kilka lat temu za wycięcie znamienia zapłaciłam 250 zł + koszt konsultacji (w CM Damiana). Rok temu bezpośrednio w gabinecie chirurga - 400 zł+ koszt konsultacji. Przypuszczam, że obecnie w Damianie cena wynosi od ok. 500 do 700 zł za znamię (cenę ustala lekarz na konsultacji po obejrzeniu znamienia). Odpowiedz Link Zgłoś
empirical Re: podłączam się z pytaniami 07.05.12, 12:35 Nie daja znizki jak tych pieprzykow jest duzo do wyciecia? Moj maz ma na plecach okolo 10 znamion, duze (okolo 5mm srednicy), wypukle - ale byl z tym u onkologa i nie sa to zmiany w zaden sposob grozne. 10 pieprzykow razy 500zl... kupa kasy Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: podłączam się z pytaniami-zniżki 07.05.12, 13:34 Jeżeli znamion do wycięcia jest sporo, myślę, że można z lekarzem porozmawiać i ustalić cenę za całość. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: podłączam się z pytaniami-zniżki 24.07.12, 16:51 Możesz to zrobic na nfz. Kazde znamię to koszt wyciecia plus badanie histopatologiczne. Na wieksze rabaty nie liczyłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: podłączam się z pytaniami 25.01.23, 19:42 kilka razy, za kazdym razem prywatnie, lasem z wysłaniem do badań. Dwa razy to był rak podstawnomórkowy, dwa razy zwykłe znamie, ale w niefajnym miejscu, a raz właściwie nie wiaodmo co, ale bałam się, że to rakowe i na nosie się zrobiło, więc wolałam usunąć. Nie ma co oszczędzać ani na co czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 06.05.12, 23:25 Ja postaram sie odpowiedziec na pytania z drugiej strony czyli tego wycinajacego i asystujacego (ja tylko asystuje). Otoz u nas oprocz typowych kurzajek wszystko usuwane jest skalpelem, gdyz prawidlowo wycinajac znamie powinno sie wyciac minimum1-1,5 cm dookola (i w glab oczywiscie), chyba, ze 100% wiadomo, ze to nie zlosliwe (np. jak wczesniej ustalil to badaniem dermatolog) to mozna mniej. Na twarzy tym bardziej usuwamy wszystko skalpelem (tu takze kurzajki) gdyz wypalanie pozostawia wieksze blizny. Po trzecie wszystko mozna wyslac do badania histopatologicznego (zazwyczaj material usuniety nie jest wcale naruszony, albo minimalnie i reszta nadaje sie do badania bez problemu). Bardzo duze znamiona beda jeszcze dodatkowo oznakowane. Ja tez mialam usuwane kilka znamion (ale tylko te co dermatolog zalecil), wszystkie wyciete "tradycyjne", a kiedys jako dziecko mialam usuwane kurzajki (wypalane). Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 sokhna 07.05.12, 10:09 Moja mama ma tuż nad wargą rozlaną plamę. Dermatolog każe czekac, smarować (ciągle cos jej daje, czasem plama blednie), onkolog kazał usunąć. Jak takie cos się usuwa? To nie jest pieprzyk, tylko taka chropowata plamka, srednicy 1 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: sokhna 07.05.12, 10:15 domniemam, że plama jest plaska? Płaskie znamiona usuwa się chirurgicznie z marginesem. Następnie zakłada sie szwy i niestety pozostaje blizna. Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: sokhna 07.05.12, 12:19 chodze do dermatologa regularnie i ogladam pieprzyki chociaz mam dwa na krzyz-ze 2 lata temu jakis wydal mu sie podejrzany,wyslal mnie do chirurga onkologa zeby obejrzal-co prawda w tym momencie niczego sie nie dopatrzyl ,ze to melanoma czy cos ale prewencyjnie,jako ze mloda jestem i nie wiadomo czy sie nie przerodzi w cos ,skierowal mnie na usuniecie.chirurg wycial mi w miejscowym znieczuleniu i wyslal na biopsje .zmiana okazala sie kompletnie niegrozna.blizny nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: sokhna 07.05.12, 12:45 usuwalam kilka, dziwi mnie tylko to co piszecie o laserze, ja mialam robione tak: onkolog wycinał znamie/pieprzyk i pozniej wypalal, bezszwowo, lepeiej sie to goiło niz po zwykłych szwach. Oczywiscie normalnie pozniej było badanie hist.-pat. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: sokhna 07.05.12, 22:23 Plama, ktorą ma moja mama nad wargą jest płaska tyllo delkatnie chropowata. Czy takie zabieg powinien zrobic chirurg plastyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: sokhna 07.05.12, 23:58 Byloby najlepiej. Blizna i tak bedzie, ale jak zrobi to chirurg plastyczny to jest duza szansa, ze bedzie minimalna. Na pewno nikt nie bedzie tego wypalal. Jesli znamie jest spore to wchodzi w gre przeszczep kawalka skory (wiem brzmi strasznie, ale sa metody, ze nie pobiera sie kawalka skory z innej czesci ciala tylko najprosciej mowiac odpowiednio "naciaga" i "przekreca" kawalki skory wokol wycinanego miejsca). Wierz mi, dobry chirurg tzrobi to tak, ze malo co bedzie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: sokhna 08.05.12, 21:46 angela10086 napisała: > usuwalam kilka, dziwi mnie tylko to co piszecie o laserze, ja mialam robione ta > k: > onkolog wycinał znamie/pieprzyk i pozniej wypalal, bezszwowo, lepeiej sie to g > oiło niz po zwykłych szwach. Po prostu przypalał naczynia krwionośne żeby się zamknęły. Ja tak miałam przy paru znamionach, przy mniejszych. Te większe miałam zaszyte, to znaczy wycięte a potem szwy. Blizn nie mam praktycznie zadnych, chociaż usunęłam chyba ponad 10 znamion w ciągu ostatnich paru lat. zaraz po zdjęciu szwów (albo zagojeniu rany po przypaleniu) smaorwałam contractubexem. Wszystkie znamiona usuwał chirurg onkolog państwowo, inaczej zbankrutowałabym gdybym poszła z tym prywatnie. Jestem zwolenniczką usuwania wszystkiego co podejrzane. Przeciwnie niż moja koleżanka która uważa że "lepiej nie ruszać bo się rozsieje". bardzo głupio. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 24.07.12, 16:46 Bardzo rzadko widziałam takie marginesy wielkości 1-1,5 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Dziwne... 03.11.12, 23:16 "Na twarzy tym bardziej usuwamy wszystko skalpelem (tu takze kurzajki) gdyz wypalanie pozostawia wieksze blizny. " Na twarzy- usuwane miałam laserem- żadnej blizny nie mam- nikt nawet nie wie, że miałam znamię, a ci co mnie znają z czasów kiedy je miałam nawet o nim nie pamiętają. Gdyby były wątpliwości co do jego charakteru i usunięte byłoby skalpelem zgodnie z procedurą jaką opisujesz to bym mogła zagrać w "Człowieku z blizną" i to rolę tytułową. Odpowiedz Link Zgłoś
zachwyconaona Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 24.07.12, 13:56 Hej , muszę osunąć szepcząca brodawkę( mam ja pod kolanem ) , w Łodzi Renoma ogłasza się ze robi to w ramach NFZ wiec bezpłatnie.Czy ktoś może korzystał z ich usług? Z góry dziękuje Pozdrawiam ONA Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 24.07.12, 15:11 Usuwanie tylko u chirurga i tylko takiego który wysle wycinek do badań histopatologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
pat761 Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 24.07.12, 15:31 a czy po usunięciu z twarzy takiego pieprzyka można następnego dnia iść do pracy? Jak przez pierwszych kilka dni wygląda miejsce po usunięciu? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 24.07.12, 16:03 To po prostu rana, mała, ale rana Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 24.07.12, 16:41 Możesz iśc. Będa szwy i mały opatrunek. Ja miałam plasterek. Odpowiedz Link Zgłoś
1rosa Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 11.08.12, 11:10 Hej witam was .Jestem tu nowa i nie wiem jak za bardzo sie poruszac po tym forum.Ostatnio moj maz zauwazyl , na moich plecach znamie.OD razu udalam sie do dermatologa, bo sie wystraszylam.Dodam ze jestem za granica , wiec i tak mialam szczescie bo dermatolog tutaj przyjmuje raz na dwa tygodnie. Nic pani obejrzala znamie i powiedziala ze jest podejrzane, ale nie podejrzewa czerniaka.Mowila ze mi moze dac skierowanie do kliniki na jeszce jedna konsultacje , bezplatna, ale moge czekac dlugo, no chyba zeby napisala ze podejrzewa czerniaka, to oni szybciej to rozpatruja, ale ona nie napisze bo nie podejrzewa. Ja jej powiedzialam ze raczej bym chciala usunac jak najszybciej sie da. Wiec jest tutaj polski chirurg, ktory usuwa takie zmainy. Zadzwonilam ale nie mieli od razu terminu, najblizszy w ten dzien , w ktory jade na wakacje.Zalamka, bo caly czas mysle o tym zeby nigdzie nie jechac.Wszyscy mnie uspokajaja, kaza jechac, nie opalac sie , i spokojnie isc na ten termin ktory ostatecznie mam za dwa tygodnie.Mam dola, bo mysle o najgorszym.Dodam ze ja mam nerwice lekowa, na ktora sie juz leczylam wczesniej.Nie wiem co mam robic.Mam czarne mysli, mam wyrzuty sumienia, ze jade , a moze te dwa tygodnie to bedzie za pozno.Szkoda gadac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziaooooo Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 03.11.12, 19:06 Ja bym postarała się przełożyć wyjazd o 1 dzień Ja jestem po usunięciu jednego pieprzyka i przymierzam się jeszcze do drugiego. Zabieg wykonywałam w Instytucie DermaMed we Wrocławiu, mogę z czystym sumieniem polecić. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 03.11.12, 19:14 Witam, Usuwałam pieprzyk na szyi, bo ciągle się ocierał o ubranie i był zaczerwieniony etc. Trwało to dwie minuty, najpierw jakieś psiknięcie, potem ciach i po sprawie. Nie bolało nic a nic. Więcej nie pamiętam, bo byłam wtedy uczennicą LO i logistyką zajmowała się mama. Czy były jakieś badania wcześniej, nie pamiętam. Nie odrósł w każdym razie. Mama zawsze była czujna, jeśli chodzi o znamiona,pieprzyki etc., bo jej kolega zmarł na czerniaka. Ojciec małym dzieciom. Chyba nie pomogłam, za bardzo. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
irena.soro Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 04.11.12, 15:36 A czy któraś z Was usuwała znamię barwnikowe u dziecka? Można wiedzieć jaką metodą i gdzie/ w jakim ośrodku? Moja córka ma takie znamię w dość kłopotliwym miejscu i zastanawiam się nad usunięciem tego. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuz_adka Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 22.11.12, 19:28 usuwałam u dr Żelazny w prywatnym gabinecie w Gdyni. polecam stanowczo, bez pieprzyka czuję się o wiele lepiej a wizyta przyjemna, pani dr ma świetne podejście do pacjenta. Kontakt znalazłam na stronie drderma.pl Odpowiedz Link Zgłoś
makowalscy Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 02.04.13, 20:34 ja usuwałam u dr Szulca w Dermamedzie - szybko i naprawdę sprawnie i co najważniejsze - nie ma blizny moja rada - wybierając chirurga warto poszukać takiego, który jest jednocześnie onkologiem - w końcu same dbamy o swoje bezpieczeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
agata.redakcja Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 03.04.13, 11:04 Usuwałam pieprzyk dość spory i brzydki i już niestety operacyjnie. Warto usuwać w miarę wcześnie, bo później już zostaje blok operacyjny i strach, że to rak. U mnie niewiele brakowało, bo zmiana była przedrakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 29.05.13, 17:49 ja usuwalam na plecach jakies 15 lat temu , chirurg onkolog porobil mi blizny dosc wielkie. Chodzi o sposob szycia, a raczej o bylejakosc szycia. Na twarzy jakies 3 lata temu usuwal mi chirurg plastyk od twarzy. Nic nie widac do czasu az ktos wie i sie wpatruje w to miejsce Tydzien temu kolejne 2 na plecach usuwal mi inny chirurg plastyk . Dzis zdjelam szwy. Jeszcze tylko chcialabym zrobic cos z bliznami po pierwszym wycinaniu, pytalam tego ostatniego lekarza czy nie mozna tego naciac i od nowa zaszyc w piekny sposob. Ale sie tylko usmial. Kazdy lekarza, nie zalezanie czy dermatolog, chirurg onkolog, czy plastyk ma obowiazek wyslac material do badan. Wiec w zasadznie powinno sie tu wybrac kogos kto to zrobi najladniej. Ogolnie polecam, boli tylko przy znieczuleniu, pozniej nic sie nie czuje, rany tez prawie nie bola, wiec po co sie meczyc z pieprzykami Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: usuwanie pieprzyków i znamion? 25.01.23, 19:48 Usuwałam kilkanaście lat temu, na plecach, bo był wypukły i na wysokości stanika akurat i 3 miesiące temu na twarzy, bo się powiększał. Oba chirurgicznie, na plecach mam bliznę, na twarzy na razie jeszcze też trochę widać, bo świeża, ale jest nieduża, bardzo ładnie chirurg połatał, a pieprzyk powierzchniowo był większy niż ten na plecach Oba histopatologicznie ok, oba zabiegi w znieczuleniu miejscowym, bezproblemowo. Odpowiedz Link Zgłoś