20.06.04, 13:27
Poszukuję testów na IQ dla 5-12 latków. Nie muszą być kompletne, mogą być
również w formie przykładowych zadań, ćwiczeń. Czy ktoś mógłby wskazać
stosowny link, albo przesłać test na adres gazetowy? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: testy IQ 21.06.04, 22:56
      Prawdziwe testy IQ może kupić i zrobić tylko psycholog. To co mozna kupić w
      sklepach to tylko forma zabawy i tak należy je traktować. Natomiast wynik jest
      zupełnie nieobiektywny.
    • kokolores Re: testy IQ 24.06.04, 02:40
      Z tego co wiem to istnieja rowniez programy komputerowe z testami,ale pewnie nie
      dla tak malych dzieci!!
    • kokolores Re: testy IQ 24.06.04, 02:42
      Jezeli podejrzewaz ,ze twoje dziecko jest wyjatkowo inteligentne to powinnas
      pojsc do psychologa.On bardzo szybko stwierdzi czy masz racje.Radze to zrobic
      jak najszybciej.Pozdrawiam.
      • linka9 Re: testy IQ 24.06.04, 18:39
        Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi, choć przyznam, że liczyłam na konkrety.
        Testy na IQ dla dorosłych mozna zdobyć bez problemu, natomiast w przypadku
        dzieciaków - ja nie natrafiłam. To, co w formie zabawy traktowane jest w
        niektorych ksiażeczkach jako zadania na sprawdzenie inteligencji jest na tak
        róznym poziomie, że nie jest to w ogóle miarodajne.
        Interesują mnie konkretne testy, za pomocą których sprawdza się inteligencję
        dzieci. Sam wynik nie jest dla mnie az tak istotny, chciałabym zerknąć na
        charakter zadań dla poszczególnych grup wiekowych. A przy okazji takie
        rozwiązywanie zadań też jest rozwijające dla dzieci.
        • domali Re: testy IQ 27.06.04, 13:15
          Ale po co chciałabyś zerknąć? Dlatego takie testy nie są dostepne, żeby dały
          miarodajny wynik przy faktycznym ich rozwiązywaniu.
          Pomijam już fakt, że taki pełen zestwa narzędzi badających IQ kosztuje niemałe
          pieniądze.
          • linka9 Re: testy IQ 03.07.04, 10:54
            domali napisała:

> Ale po co chciałabyś zerknąć?
            Z ciekawości.
            >Dlatego takie testy nie są dostepne, żeby dały
            > miarodajny wynik przy faktycznym ich rozwiązywaniu.
            To dlaczego dla dorosłych są dostępne?

Udało mi się dotrzeć i zerknąć na kilka przykładów i stwierdzam, że takie testy
            zupełnie nie są miarodajne. Co więcej, dużo zalezy od subiektywnej oceny
            psychologa, a ponadto w większym stopniu niż inteligencję dziecka oceniają ...
            inteligencję otoczenia, w którym wyrasta. Innymi słowy, dziecko nawet super
            inteligentne, ale wychowane w niespecjalnie "rozwiniętej" rodzinie wypadnie
            blado. Nie chcę jednak generalizować, gdyż "luknęłam" jedynie na kilkanascie
            przykładów. W związku z powyższym moja prośba dalej jest aktualna.

> Pomijam już fakt, że taki pełen zestwa narzędzi badających IQ kosztuje
            niemałe
            > pieniądze.
            Być może pełen - tak.
            Ale wiele pytań to "kartkowa" sprawa i koszt powielenia praktycznie niewielki.
            • domali Re: testy IQ 04.07.04, 23:01
              linka9 napisała:

> To dlaczego dla dorosłych są dostępne?

Nie wiem, czy 'są dostępne'. Może chodzi o testy w stylu tych, co były na
              przykład w czasie testu w TVN. A te są dalekie od tych prawdziwych,
              psychologicznych.

> Udało mi się dotrzeć i zerknąć na kilka przykładów i stwierdzam, że takie
              testy zupełnie nie są miarodajne. Co więcej, dużo zalezy od subiektywnej oceny
              > psychologa,

Nie wiem, czy miałaś kiedykolwiek do czynienia z profesjonalnym badaniem
              psychologicznym...
              Sposoby oceny takich testów są wystandaryzowane i NIE MA MIEJSCA na subiektywną
              ocenę.

a ponadto w większym stopniu niż inteligencję dziecka oceniają ...
              > inteligencję otoczenia, w którym wyrasta.

A czym Twoim zdaniem jest inteligencja? To nie jest coś 'wrodzonego', to się
              kształtuje przez dużą część dzieciństwa. Poza tym testy to tylko element
              pełnego badania. Są części, które w ogóle nie zależą od otoczenia (czyli na
              przykład poziomu słownictwa).
              • linka9 Re: testy IQ 06.07.04, 16:42
                domali napisała:
                >
                > Nie wiem, czy miałaś kiedykolwiek do czynienia z profesjonalnym badaniem
                > psychologicznym...
                > Sposoby oceny takich testów są wystandaryzowane i NIE MA MIEJSCA na
                subiektywną

Chwileczkę, chwileczkę, chcesz mi pomóc, czy atakować? Nie wiem, jak wyglada
                badanie inteligencji u dziecka, stąd mój post wyjściowy. Pewna pani psycholog
                udostępniła mi natomiast do wglądu kilka przykładów i trudno mi na tym
                wyrywkowym przykładzie z Tobą polemizować. To, co ja zobaczyłam to w pewnym
                stopniu własnie subiektywna ocena, co mnie samą zaskoczyło.

> A czym Twoim zdaniem jest inteligencja? To nie jest coś 'wrodzonego', to się
                > kształtuje przez dużą część dzieciństwa.

A jakie to ma znaczenie w tym przypadku, co dla mnie oznacza
                słowo "inteligencja"? Natomiast założenie jest takie, że IQ to coś własnie
                wrodzonego, w przeciwieństwie do wiedzy, którą nabywamy. Wiadomo, że w jakims
                stopniu testy muszą bazować na wiedzy (np zakładamy, że badany to nie
                analfabeta), ale jeżeli zdania w większym zakresie sprawdzają nabytą wiedzę niż
                mozliwości mozgu, to coś już nie tak.

>Poza tym testy to tylko element
                > pełnego badania.
                Mowisz cały czas o IQ?

>Są części, które w ogóle nie zależą od otoczenia (czyli na
                > przykład poziomu słownictwa).
                Tylko, własnie, w jakiej proporcji?

• domali Re: testy IQ 06.07.04, 18:06
                  linka9 napisała:

> Chwileczkę, chwileczkę, chcesz mi pomóc, czy atakować?

Nie mam zamiaru Cię atakować. Uzasadniam jedynie swoje zdanie, wyrażone parę
                  postów wyżej.

> Pewna pani psycholog
                  > udostępniła mi natomiast do wglądu kilka przykładów i trudno mi na tym
                  > wyrywkowym przykładzie z Tobą polemizować. To, co ja zobaczyłam to w pewnym
                  > stopniu własnie subiektywna ocena, co mnie samą zaskoczyło.

Nie wiem, co udostępniła Ci pani psycholog. Swoją drogą, dziwi mnie to
                  udostępnienia bardzo. A co subiektywizmu? Ja nadal twierdzę, że nie ma na niego
                  miejsca.

> Mowisz cały czas o IQ?

Tak, mówię o badaniu IQ.
                  • linka9 Re: testy IQ 07.07.04, 00:26
                    domali napisała:

> A co subiektywizmu? Ja nadal twierdzę, że nie ma na niego
                    >
                    > miejsca.
                    >
                    >
                    > > Mowisz cały czas o IQ?
                    >
                    >
                    > Tak, mówię o badaniu IQ.

Skoro już włączyłaś się do dyskusji i piszesz w ten spsób, jakbyś miała pojęcie
                    o badaniu inteligencji u dzieci, to podziel się wiedzą.
                    Czy test składa się z konkretnie określonych cześci?
                    Czy w przypadku dzieci cel badania wpływa na rodzaj zastosowanego testu?
                    Czy nie jest subiektywną punktacja przyznawana przez osobę prowadzacą test (np
                    za opis słowny)?
                    Czy jesteś psychologiem? Dlaczego mowisz półsłówkami? Ja naprawdę jestem
                    zainteresowana tematem (może chwilowo i niedługo mi przejdzie?) i nie mam skąd
                    zaczerpnąć rzetelnych informacji.
                    Pozdrawiam,
                    • domali Re: testy IQ 07.07.04, 13:00
                      linka9 napisała:

> Czy test składa się z konkretnie określonych cześci?

Tak.

> Czy w przypadku dzieci cel badania wpływa na rodzaj zastosowanego testu?

Tak.

Co do reszty - psychologa mam w rodzinie, bliskiej i sporo wiem o tej pracy.
                      Może zapytaj o to, co chcesz wiedzieć (najlepiej mailowo, na adres gazetowy), a
                      ja postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania (oczywiście przy pomocy
                      profesjonalisty).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka