Dodaj do ulubionych

kolor ścian i sufitów

28.05.12, 13:20
pytanie na szybko bowiem mam lenia i nie wiem jakie kolory umiescić na ścianach i suficie.

W salunie ma być kamień stegu kolor wanilia-beż, taki sam kamień ma być na schodach i korytarzu. Moje pytanie :

Kolor ścian zrobić- beżowy, kremowy, waniliowy czy tradycyjnie biały ?

Czy sufit też w w/w kolorach czy biały ( jeśli ściana krem to sufit biały logiczne ale jeśli ściana biała to sufit krem ?)

A moze sciany i sufity w jednym kolorze np. wanilii ???
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 13:48
      teraz jest moda na kolory
      https://www.fumare.us/wp-content/uploads/2011/03/colors-for-living-room-walls.jpg
    • czajkax2 Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 13:51
      W kwestii doboru kolorów się nie wypowiem bo nie lubię "budyniowych" odcieni.
      Sufit zostaw biały. Nie maluj sufitu na kolor.
    • sinusoidaa Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 13:56
      przy białych ścianach nie dawałabym w zadnym wypadku na suficie beżowego koloru, będzie wyglądał jak brudny/pożółkły.
      U siebie w salonie miałam żółty ( intensywnie, tzw. żółcień), elementy kominka na pomarańczowo, sufit był z tej samej gamy żółtych, najjaśniejszy.
      Przy doborze koloru sufitu weź też pod uwagę wysokość pomieszczenia. Jesli ma standardową, a powierzchnia pokoju jest bardzo duża, to pomaluj na biało, każdy inny kolor będzie sprawiał, ze pomieszczenie wyda się niższe.
      natomiast jeśli masz sufit na różnych wysokościach (np. podwieszany, albo ukryte oświetlenie lub karnisz na firanki), mozna poszalec z kolorami i zaznaczyć różnice w poziomach sufitu. Warunkiem jednak jest większa od standardowej wysokość pomieszczenia.
    • mary_lu Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 13:57
      Dzisiaj rzuciło się na mnie takie ogłoszenie:

www.domiporta.pl/details,192,121236593-dom-gdynia.asp
      Mdławym beżykom i wanilom mówię NIE smile
      • morgen_stern Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 14:01
        Taki niby wypas, a taki okropny... łazienki są STRASZNE
        • mary_lu Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 14:06
          Budyń na bogato smile

Ale chyba wole to, niż nieumiejętnie zastosowane wściekłe kolory. Ostatnio wszelkie produkcje TVN, typu Perfekcyjna Pani Domu - co mieszkanie "Kowalskiego", to feeria oczo... barw. Już przy nich nawet gargamel prowadzącej zaczął mi się podobać.
        • gazeta_mi_placi Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 16:44
          A mnie się bardzo podoba, sama bym kupiła gdyby nie cena wink
          Jedynie te kolorowe zabawki w pokoju dziecięcym tworzą dysonans, cała reszta jak dla mnie super.
      • misiowamama-2 Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 14:40
        Jezu, i ten dom cały taki? Aż boję się pomyśleć jakiego koloru np. ubrań wszelakich noszą właściciele tongue_out
        dla mnie masakra...
      • sueellen Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 18:16
        Bo to nowy dom na sprzedaż. Wszystkie mieszknia które wynajmowałam miały takie bezpieczne białe albo kremowe ściny. Taki jest standard i w sumie dobrze, wszystkie dodatki, miekkie meble mam kolorowe, więc mdle ściany nie rażą. Nie wyajelabym mieszkania pomalowanego na turkusowo bo by mi do niczego nie pasowało. Domu na sprzedaz rządzą sie podobnymi prawami.
    • aneta-skarpeta Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 14:16
      sciany waniliowe czy jakie tam beda pasowac
      sufit ZAWSZE bialy w takiej sytuacji
      poza jakimis wyjątkowymi wyjątkami, gdy maluje sie kawalek sufitu na grafit czy czerwony to jestem przeciwniczką malowania sufitu na kolor

a jak pomalujesz sciany na bialo, a sufit na bezowo, to bedzie wygladalo jakbys sufitu nie odnowiławink

aż sie uniosłam, ze mozna miec taki pomysłsmile
    • nabakier Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 14:56
      Nigdy sam beż.
      Ja mam kolor zwany "Dotyk jedwabiu" (Dulux), czyli kremowy jedwab. Piękny kolor, nabiera odcieni w zależności od ..światła i mebli. Raz emanuje różem, raz ecru, raz kremową żółcią.
      ALE- przełamałam to poziomymi pasami (i wzorami rzymskimi) głębokiego błękitu i połączyłam z krwistą czerwienią ścian kuchennych. Jest super.
      Sufity białe.
      • misiowamama-2 do nabakier 28.05.12, 16:36
        nabakier napisała:

> Nigdy sam beż.
        > Ja mam kolor zwany "Dotyk jedwabiu" (Dulux), czyli kremowy jedwab. Piękny kolor
        > , nabiera odcieni w zależności od ..światła i mebli. Raz emanuje różem, raz ecr
        > u, raz kremową żółcią.
        > ALE- przełamałam to poziomymi pasami (i wzorami rzymskimi) głębokiego błękitu i
        > połączyłam z krwistą czerwienią ścian kuchennych. Jest super.
        > Sufity białe.

hmm, intrygujące. Zaciekawiło mnie bardzo . Czy mogłabyś wrzucić zdjęcie kawałka Twego pomieszczenia tutaj? Jestem przed remontem( generalnym) pokoju i kuchni, i czekam na natchnienie, ale coś nie przychodzi uncertain
        • nabakier Re: do nabakier 28.05.12, 18:47
          Dam, jak się nauczę wstawiać zdjęcia smile
          • misiowamama-2 Re: do nabakier 28.05.12, 20:44
            ok. podejrzewam ,że wcześniej remontu nie zacznę wink big_grin
    • imasumak Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 18:07
      A ja lubię kolorowe wnętrza. Praktycznie każde pomieszczanie mam w innym, ciepłym kolorze. Wyjątek stanowi łazienka na dole, która jest w odcieniach niebieskiego.
      • imasumak Re: kolor ścian i sufitów 28.05.12, 18:09
        Aha, sufity są białe smile
        • a-ronka dzięki baby 28.05.12, 18:36
          ten "kolorowy" sufit to wymysł męża. Pani dekorator dobrała mi świńsko rózowe kolory więc odrzuciłam po całości.
          Ja robię białe sufity, ściany w kolorach cynamon, połysk zboża , karmel.
          Dzieci wybrały odloty w stylu szary plus tapeta gazeta, młody zaś zieleń i trawiasta tapeta.
          Sypialnia to satynka i połysk delikatnego miodu i toffi.

Smakowite te nazwy jak cholera.Farbię duluxem bo jest gesty ,chwalą też barwy natury.

Jak zwykle mateńki pomogły i hehe nawet mój stary poległtongue_out
          Dzieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka