Dodaj do ulubionych

Taka sobie refleksja

17.06.12, 10:10
Wczoraj młody z tatą pojechali na strefę kibica pod Pałac Kultury oglądać mecz. Młody lat 6 sam się tego domagał (tatuś specjalnie piłkonożny nie jest).
I byli zachwyceni- żadnych burd, żadnych awantur, normalnie tłum ludzi i atmosfera świąteczna.
A teściowa jak wcześniej usłyszała że się wybierają to się za głowę złapała, ze tam przecież "RUSCY" będą i na pewno nie wrócimy cali z tego kibicowania... Ehhh...
Obserwuj wątek
    • girl.anachronism Re: Taka sobie refleksja 17.06.12, 10:17
      bo teściowa pewnie innych "Ruskich" pamięta wink
      śmiać mi się chce z takich stereotypów: Ruskich nie wolno lubić, Niemców nie wolno lubić, Czesi z kolei nas nie lubią.
      tylko że coraz częściej te nacje również mają w doopie to, że ten z tego kraju, a ten z tamtego. i okazuje się dziwnym zbiegiem okoliczności, że wszyscy jesteśmy tacy sami (tj. różni wink). i cały światopogląd runął.
      • sniyg Re: Taka sobie refleksja 17.06.12, 10:26
        Takie stereotypy zmieniają się często właśnie dzięki takim imprezom jak Euro.
        Wspólna zabawa, kibicowanie, wspólne emocje robią o wiele więcej niż najpiękniejsze nawet deklaracje polityków o wzajemnej miłości.
        • girl.anachronism Re: Taka sobie refleksja 17.06.12, 10:33
          w polityce nie ma przyjaźni - to wiadomo nie od dziś smile
          z racji hobby często za to współpracuję i spotykam się z Rosjanami i Ukraińcami, z Niemcami też miałam okazję i z jedną Czeszką. wszyscy to naprawdę fajni, normalni ludzie, którzy na tyle używają mózgu, żeby nie było dla nich istotne jaką historię mają nasze kraje i jakie teraz mają ze sobą stosunki.
          czekam na moment, kiedy ludzie przestaną oceniać wszystkich na podstawie ich dziadków, którzy mordowali naszych dziadków albo na postawie tego, że zabory, że Smoleńsk, że to i tamto.
          notabene nasi znajomi Rosjanie byli pierwszymi osobami zza granicy od których dostaliśmy z grupą znajomych kondolencje po katastrofie smoleńskiej. i jakoś nie uważam żeby to było nieszczere.
          Polacy odcinają się od polityków, ale inne narody też to robią, zrozummy to w końcu.
    • sandrad2 Re: Taka sobie refleksja 17.06.12, 11:59
      moja kuzynka wyszła za mąż za Niemca fajnego spokojnego człowieka, sąsiadka starsza pani źle to komentowała perorując, że ona nigdy przenigdy by za Niemca nie poszła!... sama wzięła sobie na męża pijaka i lenia ale Polaka! :%
    • jowita771 Re: Taka sobie refleksja 17.06.12, 12:03
      Ja też byłam z sześciolatką, u nas też było w porządku, bezpiecznie.
      • angela10086 Re: Taka sobie refleksja 17.06.12, 12:10
        stereotypy
        ja za to mam fajnych znajomych w krasnojarsku i o dziwo mordercami nie sa......

https://dl10.glitter-graphics.net/pub/79/79730l4d8pj2fyu.gif
        • azjaodkuchni Re: Taka sobie refleksja 17.06.12, 12:18
          Jak moja mama się dowiedziała, że większość moich koleżanek jest muzułmankami to się za głowę złapała ze strachu a ona sama nigdy żadnej muzułmanki nie znała tylko słyszała , że muzułmanie są źli.
    • ga-ti Re: Taka sobie refleksja 17.06.12, 12:15
      Przed otwarciem EURO dzieciaki z klasy syna malowały sobie na policzkach chorągiewki. I jakaż była moja radość, gdy zobaczyłam sporo dzieciaków z barwami Polski na jednym policzku i Ukrainy na drugim. Dzieciaki z dumą mówiły, że Polska i Ukraina organizuje EURO i z dumą nosiły te barwy. Pomyślałam sobie, że nowe pokolenie nam rośnie, pokolenie, które będzie pamiętało co innego, które nie zna komentarzy ludzi z pokolenia mojej babci, w stylu "o Ukrainiec" wypowiedzianych z pogardą.
      Może idzie lepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka