Dodaj do ulubionych

Absurdy ZUSu

22.06.12, 08:54
czyli co można kontrolować.
Moja mama ma kilka schorzeń, może nie śmiertelnych, ale mocno utrudniających życie. Część z nich można zaleczać zabiegami rehabilitacyjnymi, co wiąże się ze zwolnieniami lekarskimi na 2-3 tygodnie, co jakiś czas więc jest wzywana do ZUSu, celem pokazania siebie i dokumentacji medycznej, bo kto to widział tak chorować co chwilę.
Ostatnio była na kolejnej kontroli. Lekarz orzecznik stwierdził, że tak w ogóle to moja mama ma wyniki dobre i nie powinna być chora. A jest! Co wychodzi w badaniu lekarskim bezpośrednim. W związku z tym nie kwestionują w ogóle zasadności zwolnienia, bo jest zasadne, ale będą ją wzywać niebawem znowu, bo jeśli wyniki są ok, to niezależnie od tego, jak się pacjent czuje (ma objawy choroby, leki na tę chorobę pomagają, tylko wyniki niezmiennie w normie, nie może idealnie, ale nadal w normie), lekarz nie może przepisywać takich, a nie innych leków. Tak, będzie sprawdzana zasadność stosowania terapii, która pomaga, choć nie do końca wiadomo dlaczego ona działa.
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 08:59
      jeżeli już to temat powinien brzmieć "absurdy nfz-tu" bo zusowi nic do tego jak działają leki; a skoro twoja mama tak często ma zwolnienia to może powinna pomyśleć o świadczeniu rehabilitacyjnym?
      • wuika Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 09:39
        Ale sprawdza ją ZUS, a nie NFZ lekarza.
    • guderianka Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 09:02
      To nie tylko ZUS. Podobnie jest z Komisjami ds Orzekania o Niepełnosprawności. Moja córka ma stwierdzoną wadę rozwojową rdzenia kręgowego-nieuleczalną. Mimo to najpierw co 2 lata, teraz mamy orzeczenie raz na 5 lat-musimy stawić sie przed Komisją z dokumentacją. Muszą chyba sprawdzić, czy rdzeń się naprawiwink Albo czy innym dzieciom urośnie kończyna , której nie ma od urodzenia, ewentualnie cudownie naprawia się siatkowka i dziecko zacznie widziec , a mpdz zniknie bez śladu wink
      • aurinko Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 09:09
        Mojej znajomej córka ma ciężką wadę genetyczną, dzięki poważnej operacji przeprowadzonej poza PL dziewczynka może siedzieć, zdiagnozowana po narodzinach, obecnie ma 6 lat. Komisja ds Orzekania o Niepełnosprawności orzeczenie wydaje na 2 lata, za pierwszym razem orzecznikiem była pediatra, potem laryngolog, za trzecim okulista. Znajoma zastanawia się czy następnym razem na komisję wyślą ginekologa czy może dermatologa...Nie wiem jaki też ma cel wystawianie orzeczenia na 2 lata skoro wiadomo, że choroba jest nieuleczalna.
        • wuika Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 09:40
          Może być jeszcze urolog! suspicious
          • hellulah Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:16
            O ile wiem, można zresztą sprawdzić, nie będę się upierać, tacy lekarze oprócz swojej specjalizacji typu laryngolog, urolog, posiadają przede wszystkim uprawnienia lekarza orzecznika - czyli posiadają specjalizację w czytaniu dokumentacji medycznej, mówiąc skrótowo. Orzecznik orzeka w 99% na podstawie dokumentacji.

Oczywiście, że przy chorobach nieuleczalnych nie powinno być kontroli okresowych, ale nie ma się co burzyć, że orzecznikiem jest lekarz-przy-okazji-urolog.
            • solejrolia Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 17:50
              moja teściowa jest psychologiem, i też siedzi w takich komisjach, podobno nie było komu siedzieć, więc padło na nią.
              też kiedyś miałam okazję spotkania się z taką komisją, i uważam, że absurdem jest wystawianie okresowych orzeczeń przy schorzeniach nieuleczalnych i chorobach genetycznych.
          • guderianka Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 14:47
            Nam akurat obojętne-bo córka jest pod opieką :urologa, nefrologa,neurochirurga, neurologa, ortopedy, podologa,rehabilitanta wink
      • nitka111 Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 09:15
        Mój tata był w sanatorium, skierowany z ZUS, był wtedy już na świadczeniu rehabilitacyjnym. Po powrocie świadczenie mu odebrano i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że na karcie wypisowej z sanatorium, na którą się powoływał lekarz orzecznik, były ewidentne błędy. Szkoda, że tata oddał wyniki badań nie kserując, bo wyniki na karcie były oczywiście inne ( w końcu musieli go wyleczyć big_grin chociaż na papierze), ale kuriozalne jest to, że nie zgadzał się również sam opis osoby przyjętej ( wygląd, schorzenia). Po odwołaniu się wyznaczono termin komisji, a potem przyszło podtrzymanie wcześniejszej decyzji UWAGA: ponownie powołując się na zaskarżoną kartę.
        Ciekawe co przyślą teraz, bo tata dostarczył komplet badań, oraz pismo od lekarza prowadzącego.....
      • iuscogens Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 11:16
        Moją siostrę z umiarkowaną niepełnosprawnością intelektualną też co trzy lata sprawdzają, jedyny efekt to zabranie zasiłku pielęgnacyjnego. Tak więc dla budżetu państwa taka komisja ma głęboki sens uncertain
    • barbibarbi Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 09:29
      Paranoja. W d..pach im się poprzewracało! Zus i jego płatni orzecznicy to mafia, a biegli lekarze orzekający w sprawach odwoławczych to najczęściej odnogi tego samego potwora. Brać to oni potrafią, ale dać to po trupach. Sąsiadka jest po operacji guza mózgu, który spowodował trwałe zmiany neurologiczne, widoczne gołym okiem - brak koordynacji ruchów, cały czas drżące ręce, ledwo widzi. Lekarze ZUS stwierdzili, że renta na stałe jej się nie należy, a z powodu drgawek ciała i słabego wzroku nie może być dalej księgową, to ma się przekwalifikować! Na dozorczynię, szatniarkę czy gdziekolwiek, gdzie precyzyjne ruchy i dobry wzrok nie są niezbędne. Kobieta jest przed 60.
      • hellulah Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:18
        Dlaczego masz pretensje do lekarzy orzeczników a nie do ustawodawców, czyli naszych drogich demokratycznie obieranych polityków?

Lekarze w ZUSie orzekają zgodnie z przepisami.
        • chipsi Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 12:37
          Mimo wszystko to jednak konkretny lekarz orzeka czy choroba nie jest symulowana i czy oderwana kończyna może odrośnie.
          • hellulah Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 13:21
            Ale lekarz nie orzeka, czy kończyna odrośnie, ale czy człowiek bez kończyny może jednak nie usprawni się na tyle, żeby nie musiał brać renty.

Skoro przepis mówi powiedzmy "nie można dać na zawsze renty, trzeba sprawdzać, czy człowiek nie będzie w stanie podjąć pracy" to co lekarz orzecznik ma zrobić? olać przepisy i wystawić orzeczenie niezgodne z obowiązującym prawem?

Ok, idąc twoim tropem, lekarze pracujący w ZUS powinni na znak protestu się zwolnić. Coś słyszałam o jakimś przypadku, ale to chyba za wielkie wymagania.
            • barbibarbi Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 17:35
              > Skoro przepis mówi powiedzmy "nie można dać na zawsze renty, trzeba sprawdzać,
              > czy człowiek nie będzie w stanie podjąć pracy" to co lekarz orzecznik ma zrobić
              > ? olać przepisy i wystawić orzeczenie niezgodne z obowiązującym prawem?

Tylko, że takie podejście może doprowadzić do absurdu, bo tak:
              - jak nie ma nogi to może być programistą komp. i pracować rękami,
              - ale ma pecha i traci też ręce, to zawsze może zostać śpiewakiem operowym
              - ma pecha i traci głos, no to może zostać dawcą organów
              - sprzedaje organy. No to już koniec pieśni bo renty nie ma komu wypłacić. I pozamiatane.
              • hellulah Re: Absurdy ZUSu 23.06.12, 13:43
                Organami nie można w Polsce handlować. Co do reszty - powtarzam, to zależy od przepisów - więc pretensje do ustawodawców, nie do lekarzy orzeczników.

• deelandra Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 09:47
      to ja dorzucę inny absurd - mojej mamie odmówiono renty W TRAKCIE leczenia choroby nowotworowej (nowotwór złośliwy, na początku leczenia dawano jej 40% szans na przeżycie) uznając ją za całkowicie zdrową i zdolną do pracy po ok 10 godzin dziennie głównie przy komputerze (po 3-4 godzinach pracy mama już nie jest w stanie ruszać prawą ręką), dziękujemy ci ZUS za cudowną moc leczenia, nie wiem po jaki ch... moja mama nadal sie leczy, przecież zdrowa jest i wydziwia!
    • lady-z-gaga Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:04
      Dziwisz się? jest mnóstwo chorób trudnych do "udowodnienia " wynikami lekarskimi i własnie na te choroby ludzie wyłudzają zwolnienia i renty, przy współpracy lekarzy. Współczuję Twojej mamie, ale nie mozna tej dziedziny zostawić poza kontrolą, bo wszyscy wiemy, do jakich nauduzyc dochodzi.
      Bez przerwy słyszę o przestępcach unikających wymiaru sprawiedliwości dzięki lekarzom, o prezesach uciekających na zwolnienia przed zwolnieniem z pracy ( i pobierających astronomiczne pensje). Jakoś mnie kontrole nie oburzają, przeciwnie, jest ich najwyraźniej za mało. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko, żeby wreszcie ktoś ustawowo załatwił sposób, aby dobrac się do dupy lekarzom wystawiającym fałszywe dokumenty.
      • deelandra Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:13
        ale w ten sposób powstają ciekawe historie, np taka (moze autentyk, może urban legend, ale dość prawdopodobna)
        rozwalacze.pl/2904
        • hellulah Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:22
          Wiesz, być może (ale tu tylko gdybam) nie chodzi o to, czy nogi odrosną, ale np. o to czy facet bez nóg nie da rady tak poruszać się na protezach, żeby chociaż w innym zawodzie mógł pracować. Chyba teraz nie dają już renty takiej jak powiedzmy 20 lat temu, za niezdolność do pracy w zawodzie - no mobilność zawodowa ma być dla wszystkich, także dla chorych.
          To jest znowu kwestia ustawy!
          • deelandra Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:28
            na rencie można dorabiać, ale umówmy się, że
            - nie będzie to pracownik mogący pracować w pełnowymiarowym zakresie czasu gdziekolwiek
            - nie każdy może wykonywać pracę zdalną, bo może nie mieć wiedzy i umiejętności, żeby np informatykiem, programistą itp
            - pozostaje jeszcze ewentualny dojazd do pracy
            • hellulah Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:35
              Ok jak wiem, ale naprawdę to, jak orzekają lekarze w ZUS wynika z przepisów - a te przepisy określają politycy, podobnie jak politycy narzucają ZUSowi taką a nie inną ich interpretację.

Mówicie, mam wrażenie (niekoniecznie ty) o ZUSie jakby funkcjonował w próżni, a to naszym kochanym politykom -ustawodawcom oraz politykom-wykonawcom trzeba tu podziękować.
              • barbibarbi Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 11:15
                hellulah napisała:

> Ok jak wiem, ale naprawdę to, jak orzekają lekarze w ZUS wynika z przepisów - a
                > te przepisy określają politycy, podobnie jak politycy narzucają ZUSowi taką a
                > nie inną ich interpretację.
                >
                > Mówicie, mam wrażenie (niekoniecznie ty) o ZUSie jakby funkcjonował w próżni, a
                > to naszym kochanym politykom -ustawodawcom oraz politykom-wykonawcom trzeba tu
                > podziękować.

masz rację, niestety. Sami sobie przecież tego nie wymyślili, ani lekarze orzecznicy, ani urzędnicy w ZUS.
            • d.o.s.i.a Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 15:08
              > - nie będzie to pracownik mogący pracować w pełnowymiarowym zakresie czasu gdzi
              > ekolwiek

U mnie w pracy pracuje osoba bez OBU nog, oraz facet, ktory porusza sie na dwoch kulach i chyba ma cos na ksztalt porazenia mozgowego. Znaczy, da sie. I nie, nie sa to babcie klozetowe.

> - nie każdy może wykonywać pracę zdalną, bo może nie mieć wiedzy i umiejętności
              > , żeby np informatykiem, programistą itp

A co to? ZUSu wina, ze ktos czegos nie umie? Brak nogi nie przeszkadza w zdobyciu wiedzy i umiejetnosci.

• edelstein Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:26
          Dobrebig_grin u nas byl tez facet co straxil noge,byl tuz przed emerytura,wzywali go na komisje regularnie,by sprawdzic czy mu noga odrosla.
      • barbibarbi Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:19
        lekarzy. Współczuję Twojej mamie, ale nie mozna tej dziedziny zostawić poza kon
        > trolą, bo wszyscy wiemy, do jakich nauduzyc dochodzi.

ja jednak mam wrażenie że te nadużycia to były kiedyś, 10-20 lat temu. Teraz natomiast dochodzi do nadużyć w odwrotną stronę, osoby naprawdę chore pozostają bez pomocy. Zamiast zweryfikować stare renty przyznane na stałe, czyli załatwione 20 lat temu (tacy "renciści" często pracują ciężko za granicą), to ZUS odmawia przyznania rent dzisiaj osobom naprawdę chorym.
        • z17 Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 11:43
          Weryfikacja starych rent jest niemożliwa, bo ktoś kto przebywał na rencie 15 lat i nic nie robił jest już faktycznie niezdolny mentalnie do pracy, nawet jeśli swego czasu uzyskał ową rentę w drodze wyłudzenia. Takie słyszałem stanowisko jednego eksperta z ZUS.
        • lady-z-gaga Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 12:17
          Zgadzam się, system przyznawania rent uszczelnił się tak bardzo, że dochodzi do absurdów w drugą stronę.
          Natomiast w kwestii długotrwałych zwolnień nadal panuje kompletne bezhołowie, czego najlepszym przykładem jest zwrot "iść na zwolnienie". Nikomu nie kojarzy się z prawdziwą chorobą, prędzej z kołem ratunkowym w problematycznej sytuacji. I tak tez jest używany, równiez na tym forum.
          Skoro wszyscy wiedzą, że można dostać zwolnienie będąc zdrowym, to trudno, żeby ZUS o tym nie wiedział.
      • wuika Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 13:04
        W ogóle nie czepiam się tego, że kontrolują kogoś, kto po raz kolejny (ale bez przesady, nie jest to piąte zwolnienie w tym roku) idzie na L4 na 2-3 tygodnie. Zresztą nie kwestionują jej tych zwolnień, po raz kolejny stwierdzono zasadność zwolnienia lekarskiego. Chodzi mi o to, że już zapowiedziano kontrolę (i jej ciąganie po orzecznikach) w temacie zasadności konkretnej terapii. Leki nie są masakrycznie drogie, refundacja nikogo nie zrujnuje (kwota refundacji to kilkadziesiąt zł miesięcznie), ale bez konkretnych wyników konkretne leki nie powinny być stosowane, mimo, że pomagają. To uważam za absurd. I to moją mamę będą ciągać do ZUSu, a nie lekarza, który stosuje terapię.
    • mondovi Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 10:26
      Mój znajomy nie ma ręki - musi się stawiać, co dwa lata. Myślą, że odrośnie?
      • phantomka Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 11:51
        Moja siostra ma od dziecka problem z biodrami, co jest udokumentowane licznymi badaniami, zdjęciami. Obecnie przebywa na zwolnieniu lekarskim. Oczywiście od razu odezwał się ZUS. Lekarz-orzecznik, kazał jej się przejść po pokoju, po czym stwierdził, że on by jej na to zwolnienia nie dał. Pewnie lepiej jest za kilkadziesiąt lat powiedzieć jej, że jest za stara na endoprotezę, a do tego czasu ma zapitalać na system.
        • aurinko Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 11:57
          Mnie jedna pediatra (która była zastępczo akurat w przychodni) jak się okazało w trakcie wizyty - orzecznik - powiedziała, że jak mój synek trafi do niej na komisję to ona mu nie da orzeczenia o niepełnosprawności (noworodek od pasa w dół w gipsie ze złamaną nogą + okoliczne problemy neurologiczne), na szczęście nie trafiliśmy do niej i maluch bez problemu dostał orzeczenie na 2 lata. Jak słyszę od innych mądralińskich lekarzy, że oni to by zwolnienia nie dali, orzeczenia by nie dali, skierowania by nie dali itd to szlag mnie trafia uncertain
      • d.o.s.i.a Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 15:11
        > Mój znajomy nie ma ręki - musi się stawiać, co dwa lata. Myślą, że odrośnie?

Rozumiem, ze bez reki to sie nie jest zdolnym do niczego w zyciu?
    • stukostrach-jeden Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 12:07
      A jednocześnie co najbardziej mnie wkurza to renty na stałe " na korzonki" i bóle kręgosłupa u zdrowych czterdziestolatków, lub " na cukrzycę".
      • barbibarbi Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 12:15
        moja szwagierka ma na nadciśnienie. Serio. Załatwiane z 15 lat temu jak była młodą dziewczyną. A ciśnienie to nie jej się podnosi, ale to ona podnosi ciśnienie.....innym. I takie kwiatki powinno się weryfikować, ale oczywiście nie da się, bo to by było odbieranie praw nabytych. Chore to wszystko.
        • acth Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 12:48
          Matka mojego jednego dziecka(jestem rehabilitanką)brala na nią zasilek stały + pielęgnacyjne:530zł+153zł,dziewczyna ma 16 lat MPD ,ale jest w pelni samodzielna,sama chodzi do szkoły,wręcz widuję ją z moja młoda sasiadką jak się uganiają za chłopakami,porażenie dotknęło w niewielkim stopniu kończyn dolnych.Powtarzam jest w pełni samodzielna,jak każda dziewczynka w tym wieku.Mamusia nawet nie pomyślala o podjęciu pracy mając te pieniążki,wychowując przy okazji dwoje mlodszych,teraz miały komisję,zasiłki zabrano(naprawdę to było uczciwe) a mamusia musi iśc jak każda z nas do pracy.Wiecie jaki miala problem?:ma isc do pracy,a kto się zajmie najmłodszą 6 latką?
          • guderianka acth 22.06.12, 14:50

Jak na osobę pracująca z dziecmi niepełnosprawnymi i mającymi kontakt z ich rodzicami -przerażasz mnie swoją niewiedzą w kwestii psychiki ludzkiej. Nie jest łatwo iść do pracy mając niepełnosprawne dziecko-zwłaszcza że stan obecny tj 16 latki jest efektem lat pracy, postępów rehabilitacji. Nadchodzi moment w życiu takiej matki, w którym jest ściana i nic więcej- upadek wiary w siebie i swoje możliwosci, postrzeganie sie tylko jako matki chorego dziecka, depresja, niechcęć do życia i działania, brak pomocnej ręki czy też przysłowiowej nogi, która dałaby "kopniaka". Nie osądzaj zbyt pochopnie...
          • majenkir Re: 22.06.12, 15:01
            Glowe daje, ze ta matka wolalaby nigdy w zyciu nie wziac nawet zlotowki i miec troje zdrowych dzieci.
          • aurinko Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 15:15
            Acth Ty naprawdę pracujesz z dziećmi???
    • jowita771 Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 18:09
      Znam dość blisko babkę, której rodzina żyła z emerytury dziadka i zasiłków. Dziadek niedawno zmarł, a jego syn, ojciec mojej znajomej, stara się o rentę. Próbował na coś tam - nie dali mu, znalazł inną chorobę, ale tez się nie udało. Znajoma załamana, bo biedny ojciec, co on ma zrobić, "no przecież do pracy nie pójdzie". Domyślam się, że nie pójdzie, bo to nierób straszny. Chłop trochę po pięćdziesiątce, według córeczki inni powinni go utrzymywać, bo on do pracy nieprzyzwyczajony.
      • monikate Re: Absurdy ZUSu 22.06.12, 20:08
        Więcej jednak jest absurdów i nieprawidłowości. Ot, siostra koleżanki ma Downa i oczywiście co 2 lata ZUS wzywa ją na komisję, bo pewnikiem i takie coś się leczy. Ja bym mogła więcej napisać, bo swoje z ZUS-em przeszłam, choćby jako osoba prowadząca DG. Powiem tylko, że tak, macie rację, lekarze orzekają, jak im karzą, choć swoje po cichu wiedzą. Cóż, kiedyś istniało coś, co się nazywało sabotaż i to w wielu przypadkach była b. dobra opcja. Jakby ludzie nie zgadzali się na nieludzkie i durne przepisy (nie tylko w ZUS), to może byłoby trochę lepiej na tym świecie. Wiem, jestem idealistką.
        • mewa000 Re: Absurdy ZUSu 23.06.12, 10:50
          Moja mama jest-a raczej była od 23 lat na rencie. Renta czasowa, komisja co 2 lata. I właśnie 2 dni temu była na komisji i orzecznik odebrał jej rentę. A dlaczego? bo nie miała zrobionego rezonansu magnetycznego, nie ważne że jest na prawdę schorowana, gościu miał przed nosem całą dokumentację. Nie ma rezonansu-nie ma o czym rozmawiać. I jeszcze na nią ryknął żeby nawet nie próbowała się odwoływać uncertain
        • hellulah Re: Absurdy ZUSu 23.06.12, 13:46
          Poza sabotażem jest jeszcze opcja:
          - wybory do Sejmu i Senatu,
          - działania obywatelskie, a choćby kampanie uświadamiające na sieci, przed wyborami; także inne demokratyczne środki nacisku;
          - nacisk na polityków, także poprzez media, tak profesjonalne jak i obywatelskie, aby jasno deklarowali swoje zdanie na wrażliwe tematy.

Też jestem idealistką.
          • czar_bajry Re: Absurdy ZUSu 23.06.12, 22:33
            Mój brat ma astmę, alergię, duże nadciśnienie oraz zakrzepowe zapalenie żył. Choruje często i długo. W zeszłym roku dostał silnego krwotoku z nosa ( i dzięki Bogu, że dostał go zewnętrznie bo inaczej było by po nim). Na zwolnieniu był kilka miesięcy i dostał wezwanie do orzecznika a tam nastąpił cud- mój brat jest zdrowytongue_out oczywiście wg orzecznika, nic to astma i cała resztabig_grin
            • ib_k Re: Absurdy ZUSu 24.06.12, 07:44
              czar_bajry napisała:

> Mój brat ma astmę, alergię, duże nadciśnienie oraz zakrzepowe zapalenie żył

wszystkie te choroby można skutecznie leczyć i basolutnie normalnie funkcjonować

dostał wezwanie do orzecznika a tam nastąpił cud- mój brat jest
              > zdrowy[...]nic to astma i cała reszta

naprawdę uważasz że na astmę powinien dostać rentę???

odnoszę wrażenie że co niektóre są złe że zwolnienia są weryfikowane i że akurat na nich trafiło, bo przecież to tylko ci inni wyłudzają...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka