Dodaj do ulubionych

Oplata za swiadectwo-SP

22.06.12, 14:20
Czy w waszych szkolach tez pobierane sa oplaty za swiadectwo?Przyznam ,ze mnie to troche zaskoczylo.Myslalam ,ze to szkola zapewnia
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:22
      A ile płacisz?
      • asiaiwona_1 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:26
        może za odpis? Za normalne świadectwo, które dziecko dostaje na koniec roku każą wam płacić? W szkole mojej córki nie ma takiej opłaty.
    • 1monia4 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:37
      Nie za odpis-za swiadectwo.Zbierano po 5 zl.Nie chodzi o kwotę-zaskoczyla mnie wogóle potrzeba takiej oplaty
      • gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:40
        Nie ma opłat za wydanie świadectwa.
      • anek130 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:42
        pracuje w skzole, nie ma takiej opcji ani tym bardziej przepisu. To naruszenie prawa mom zdaniem, nadaje się do zgłoszesnia w odpowienim organie.
      • iuscogens Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:48
        Nie spotkałam się z tym, ale może szkoła ma tak tragiczną sytuację finansową, że musi pobierać opłaty. Budżety w tym roku są makabrycznie okrojone, nie ma na podstawowe rzeczy.
    • iziak80 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:40
      nie ma czegoś takiego jak opłata za świadectwo. Możesz do kuratorium to zgłosić.
      • andaba Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:46
        Znaczek na swiadetwo się nakleja i ten znaczek z 5 zł kosztuje.
        Zawsze to było - nawet za czasów, gdy ja do szkoły chodziłam.
        • gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:01
          8 lat odbieram świadectwa.O znaczków.
        • angazetka Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:30
          Jaki znaczek? W życiu znaczka na świadectwie nie widziałam.
          • andaba Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:35
            W życiu???
            Ja nie mam ani jednego świadectwa bez znaczka.

Pfatygowałam się i wyjęłam świadectwa dzieci - na wszystkich świadectwach podstawówkowych sa znaczki, pomyliłam się co do ceny - były za 2zł. Na gimnazjalnych nie ma.
            • gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:37
              Pierwszy raz słysze o znaczkach.
            • angazetka Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:37
              Ale jakie to znaczki? Nigdy nie musiałam płacić za świadectwo, nigdy nie było na nich naklejane nic prócz mojego zdjęcia na maturalnym.
              • andaba Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:58
                Naprawde nigdy nie miałaś na świadectwie takiego znaczka:

https://collections.pl/files/znaczki_tpd_913.jpg

Moje dzieci tez maja takie z TPD, ale inne, nie widzę nigdzie, żeby pokazać, muszę zeskanować.
                • angazetka Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:07
                  Naprawdę.
                • martishia7 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:09
                  Ja też nigdy w życiu, a świadectw mam w szufladzie plik smile
                • ib_k Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:23
                  andaba napisała:

> Naprawde nigdy nie miałaś na świadectwie takiego znaczka:

nie nigdy takich znaczków nie widziałam, i na pewno nie jest to opłata za świadectwo a jedynie potwierdzenie darowizny na organizację wystawiającą znaczek

jak ktoś chce to może dać jak nie chce to nie musi
                • yenna_m Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:26
                  u nas też nie zbieraja na TPD

bo znaczek skladki na TPD nie uwiarygadnia swiadectwa (w sumie zastanawiam sie, czy szkola moze na swiadectwie takie rzeczy naklejac uncertain przeciez to dokument urzędowy uncertain)
    • panna.sarabella Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:48
      dokładnie wczoraj czy przedwczoraj było w tv na temat opłat za świadectwa, wypowiadał się rzecznik praw dziecka: to naruszenie prawa, edukacja z zasady jest nieodpłatna, świadectwa dziecku się po prostu należą i już. Zgłoś do kuratorium. Ja bym nie płaciła - co, nie dadzą dziecku świadectwa jak nie zapłacisz? A jeśli nie dadzą to dopiero bym aferę robiła.
      W tym programie mówiono o tym, ze czasem szkoły proszą o datki na koniec roku, ale niedopuszczalne jest aby płacić w JAKIEJKOLWIEK FORMIE za świadectwo.
    • zebra12 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:51
      Były kiedyś znaczki opłaty skarbowej. Może to o to chodzi?
      • gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:54
        Ile lat temu?
        bo od conajmniej 8 nie ma.
        • angazetka Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:55
          Od co najmniej 22 wink
          • andaba Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:01
            Były, były i 22 lata temu, i 8, i 2...
            • gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:07
              Nie w szkole dzieci.Może u ciebie tak z rozpędu hehehe
          • osimek Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:01
            Zarówno u mnie w pracy ( w Sp) jak i u córki w szkole - pierwsza klasa SP - opłata jest 5 zł za znaczek, jest to dobrowolne. U mnie w pracy - według mnie jest to absurd bo znaczka nie wolno przyklejac na świadectwo, tylko włożyć do koszulki. Osoby które nie wpłaca dostają świadectwo bez znaczka w koszulce. Jak będzie wyglądac to u córki dowiem się w piątek. Czy jest to zgodne z prawem - chyba tak- opłata dobrowolna, tak jak Rada Rodziców.
    • edelstein Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:44
      Absurd,ale juz zauwazylam,ze polskie szkoly zmuszaja rodzicow do sponsoringu i im to swietnie wychodzi.Gdyby ktos zazadal ode mnie oplaty za swiadectwo to kuratorium mialby na karku w ciagu pol godziny.Dajecie sie doic.
    • girl.anachronism Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:49
      potwierdzam, świadectwo się należy uczniowi jak psu miska. nigdy w życiu nie słyszałam o żadnych opłatach. skoro już w TV o tym mówili to znaczy, że to powszechna zagrywka szkół - zgłoś to do kuratorium. niby mała kwota, ale przy setce uczniów już się robi sympatyczniejsza.
    • beatazet Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 17:08
      Na pewno nie obowiązkowa a świadectwo jako takie kosztuje grosze 0,20-0,50 zł
    • iwoniaw No ćwierć wieku temu faktycznie miałam takie 22.06.12, 18:37
      znaczki, jak pokazała Andaba, ale od lat ich nie widziałam. U dziecka też nie zbierali na nie na pewno ani w tym roku ani w poprzednich.
      A żądanie opłaty za świadectwo (nie odpis) jest po prostu nielegalne.
      • damakama Re: No ćwierć wieku temu faktycznie miałam takie 22.06.12, 19:56
        No tak i znowu szkoła winna... Nie mam oczywiście pewności, czy u autorki wątku także o to chodzi, ale te znaczki zalinkowane to po prostu potwierdzenie wpłaty na rzecz TPD (nie dla szkoły ta kasa - jest to bardzo skrupulatnie rozliczane przez osobę, która jest przedstawicielem TPD w szkole). Od wielu lat znaczki są rozprowadzane właśnie pod koniec roku szkolnego i stąd skojarzenie, że to opłata za świadectwo, a jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Świadectwa szkolne w naszym kraju są DARMOWE i nie wolno na nie nic przyklejać - ani teraz ani przed 20 laty (akurat w mojej szkole ja jestem odpowiedzialna za świadectwa, więc znam i zasady ich wypisywania i wydawania). Do autorki - dopytaj dziecko za to ta opłata, jeśli "za świadectwo" to nie płać - świadectwo dziecko dostać musi (no chyba, że jest nieklasyfikowane)!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka