1monia4 22.06.12, 14:20 Czy w waszych szkolach tez pobierane sa oplaty za swiadectwo?Przyznam ,ze mnie to troche zaskoczylo.Myslalam ,ze to szkola zapewnia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:26 może za odpis? Za normalne świadectwo, które dziecko dostaje na koniec roku każą wam płacić? W szkole mojej córki nie ma takiej opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:37 Nie za odpis-za swiadectwo.Zbierano po 5 zl.Nie chodzi o kwotę-zaskoczyla mnie wogóle potrzeba takiej oplaty Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:40 Nie ma opłat za wydanie świadectwa. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:42 pracuje w skzole, nie ma takiej opcji ani tym bardziej przepisu. To naruszenie prawa mom zdaniem, nadaje się do zgłoszesnia w odpowienim organie. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:48 Nie spotkałam się z tym, ale może szkoła ma tak tragiczną sytuację finansową, że musi pobierać opłaty. Budżety w tym roku są makabrycznie okrojone, nie ma na podstawowe rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
iziak80 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:40 nie ma czegoś takiego jak opłata za świadectwo. Możesz do kuratorium to zgłosić. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:46 Znaczek na swiadetwo się nakleja i ten znaczek z 5 zł kosztuje. Zawsze to było - nawet za czasów, gdy ja do szkoły chodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:01 8 lat odbieram świadectwa.O znaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:30 Jaki znaczek? W życiu znaczka na świadectwie nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:35 W życiu??? Ja nie mam ani jednego świadectwa bez znaczka. Pfatygowałam się i wyjęłam świadectwa dzieci - na wszystkich świadectwach podstawówkowych sa znaczki, pomyliłam się co do ceny - były za 2zł. Na gimnazjalnych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:37 Pierwszy raz słysze o znaczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:37 Ale jakie to znaczki? Nigdy nie musiałam płacić za świadectwo, nigdy nie było na nich naklejane nic prócz mojego zdjęcia na maturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:58 Naprawde nigdy nie miałaś na świadectwie takiego znaczka: Moje dzieci tez maja takie z TPD, ale inne, nie widzę nigdzie, żeby pokazać, muszę zeskanować. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:09 Ja też nigdy w życiu, a świadectw mam w szufladzie plik Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:23 andaba napisała: > Naprawde nigdy nie miałaś na świadectwie takiego znaczka: nie nigdy takich znaczków nie widziałam, i na pewno nie jest to opłata za świadectwo a jedynie potwierdzenie darowizny na organizację wystawiającą znaczek jak ktoś chce to może dać jak nie chce to nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:26 u nas też nie zbieraja na TPD bo znaczek skladki na TPD nie uwiarygadnia swiadectwa (w sumie zastanawiam sie, czy szkola moze na swiadectwie takie rzeczy naklejac przeciez to dokument urzędowy ) Odpowiedz Link Zgłoś
panna.sarabella Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 14:48 dokładnie wczoraj czy przedwczoraj było w tv na temat opłat za świadectwa, wypowiadał się rzecznik praw dziecka: to naruszenie prawa, edukacja z zasady jest nieodpłatna, świadectwa dziecku się po prostu należą i już. Zgłoś do kuratorium. Ja bym nie płaciła - co, nie dadzą dziecku świadectwa jak nie zapłacisz? A jeśli nie dadzą to dopiero bym aferę robiła. W tym programie mówiono o tym, ze czasem szkoły proszą o datki na koniec roku, ale niedopuszczalne jest aby płacić w JAKIEJKOLWIEK FORMIE za świadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:51 Były kiedyś znaczki opłaty skarbowej. Może to o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 15:54 Ile lat temu? bo od conajmniej 8 nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:01 Były, były i 22 lata temu, i 8, i 2... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:07 Nie w szkole dzieci.Może u ciebie tak z rozpędu hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
osimek Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:01 Zarówno u mnie w pracy ( w Sp) jak i u córki w szkole - pierwsza klasa SP - opłata jest 5 zł za znaczek, jest to dobrowolne. U mnie w pracy - według mnie jest to absurd bo znaczka nie wolno przyklejac na świadectwo, tylko włożyć do koszulki. Osoby które nie wpłaca dostają świadectwo bez znaczka w koszulce. Jak będzie wyglądac to u córki dowiem się w piątek. Czy jest to zgodne z prawem - chyba tak- opłata dobrowolna, tak jak Rada Rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:44 Absurd,ale juz zauwazylam,ze polskie szkoly zmuszaja rodzicow do sponsoringu i im to swietnie wychodzi.Gdyby ktos zazadal ode mnie oplaty za swiadectwo to kuratorium mialby na karku w ciagu pol godziny.Dajecie sie doic. Odpowiedz Link Zgłoś
girl.anachronism Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 16:49 potwierdzam, świadectwo się należy uczniowi jak psu miska. nigdy w życiu nie słyszałam o żadnych opłatach. skoro już w TV o tym mówili to znaczy, że to powszechna zagrywka szkół - zgłoś to do kuratorium. niby mała kwota, ale przy setce uczniów już się robi sympatyczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
beatazet Re: Oplata za swiadectwo-SP 22.06.12, 17:08 Na pewno nie obowiązkowa a świadectwo jako takie kosztuje grosze 0,20-0,50 zł Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No ćwierć wieku temu faktycznie miałam takie 22.06.12, 18:37 znaczki, jak pokazała Andaba, ale od lat ich nie widziałam. U dziecka też nie zbierali na nie na pewno ani w tym roku ani w poprzednich. A żądanie opłaty za świadectwo (nie odpis) jest po prostu nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
damakama Re: No ćwierć wieku temu faktycznie miałam takie 22.06.12, 19:56 No tak i znowu szkoła winna... Nie mam oczywiście pewności, czy u autorki wątku także o to chodzi, ale te znaczki zalinkowane to po prostu potwierdzenie wpłaty na rzecz TPD (nie dla szkoły ta kasa - jest to bardzo skrupulatnie rozliczane przez osobę, która jest przedstawicielem TPD w szkole). Od wielu lat znaczki są rozprowadzane właśnie pod koniec roku szkolnego i stąd skojarzenie, że to opłata za świadectwo, a jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Świadectwa szkolne w naszym kraju są DARMOWE i nie wolno na nie nic przyklejać - ani teraz ani przed 20 laty (akurat w mojej szkole ja jestem odpowiedzialna za świadectwa, więc znam i zasady ich wypisywania i wydawania). Do autorki - dopytaj dziecko za to ta opłata, jeśli "za świadectwo" to nie płać - świadectwo dziecko dostać musi (no chyba, że jest nieklasyfikowane)! Odpowiedz Link Zgłoś