Dodaj do ulubionych

Gorzka strona raju.

28.06.12, 17:26
Wystarczy wyściubić swój trollowski nos poza forum E-mama aby dowiedzieć się, że za ową mityczną niby Arkadia granicą nie jest tak pastelowo różowo jak malują tutaj co niektóre Panie.
Oto forum Matki Polki w UK.
Dwa pierwsze tematy nie napawają zbytnim optymizmem.
Okazuje się, że i za granicą przy niskich dochodach nie kupi się domu:

forum.gazeta.pl/forum/w,37418,136916755,136916755,Kupno_domu_przy_niskim_dochodzie.html
A tu drugi temat, o mieszkania socjalne, tak tak, nie przesłyszeliście się.
Nie jest mowa o apartamencie ani o własnym domu z ogródkiem.
Mowa jest o mieszkaniu socjalnym:

forum.gazeta.pl/forum/w,37418,136985640,136985640,no_to_sie_ucieszylam_.html
My też się cieszymy szczęściem emigrantki, że dostała się na listę osób oczekujących na mieszkanie socjalne smile

Nawet wątróbka na emigracji gorzka:

forum.gazeta.pl/forum/w,37418,136906135,136906135,Dlczego_watrobka_jest_gorzka_.html
sad
Obserwuj wątek
    • k1k2 Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 17:40
      haha, cos Ci nie wyszly te przyklady
      dostac od panstwa domek z 3 sypialniami zeby bylo gdzie wychowywac dzieci to nie brzmi tak zle

daj ta mozliwosc Matkom Polkom tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/f,615,Pomocne_emamy.htmli \
      i zobacz ile z nich zostanie w kraju.... czy raczej bedzie "ostani(a) gasi swiatlo"
    • thorgalla Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 18:10
      A wątróbka zagranicą nie ma prawa być gorzka?
      • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 18:11
        Słyszałaś kiedyś o gorzkiej wątróbce w raju?
        • k1k2 Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 18:45
          a w ogole ktos twierdzi ze po przekroczeniu granicy zaczyna sie raj?
          • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 19:40
            Wprost może nie.
        • thorgalla Re: Gorzka strona raju. 29.06.12, 11:42
          A ktoś słyszał o wątróbce w raju?
          Kawior,szampan,truskawki w czekoladzie.
    • barbibarbi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 18:24
      a oto co gazeta napisał własnoręcznie w jednym z wątków o rzeczywistości Polsce:

"wózki na monetę (na ogół stra
      > coną bo spróbuj się opędzić od żebrzących bezdomnych i meneli), nie ma osobnego
      > wyjścia dla klientów bez zakupów (czyżby nie dopuszczali, że są osoby które je
      > dnak niczego nie kupią w tych delikatesach?), aby wyjść musiałam przedzierać si
      > ę przez tłum stojący do kas (brzydki zapach, fioletowe nosy, stare jesionki, bl
      > ade pełne depresji i smutku oczy na styranych życiem w biedzie twarzach), perso
      > nel mało uprzejmy (nie dziwię się)."

palnij się w makówkę, gazeta, bo się plączesz w zeznaniach. Na tle tej biedy w Polsce o której SAM PISZESZ, to nawet mankamenty zagranicy wydają się być RAJEM do potęgi, w końcu gorzka wątróbka to drobiazg, wobec steranego życiem społeczeństwa z fioletowymi nosami
    • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 18:49
      Jest nawet osobne forum pod bardzo smutnym tytułem:

forum.gazeta.pl/forum/f,84372,NIEPRZYJEMNOSCI_POLAKOW_w_UK.html
      • barbibarbi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 19:00
        nie pogrążaj się gazeta, to faktycznie baaaardzo rozbudowane forum wink raptem 8 wątków!

A w co drugim wątku, te nieprzyjemności płyną ze strony własnych rodaków na emigracji.

Znowu strzał w kolano, gazeta. No ale troll, to stworzenie takie jesteś jak stonoga, kolan u ciebie dostatek, to strzelaj ślepakami dalej, nie żałuj sobie.

Masz jakąś obsesję maniakalną z tą emigracją? Bo nie wierzę że za takie cóś płacą.
      • sueellen Re: Gorzka strona raju. 29.06.12, 12:36
        Heh, forum założone w 2010 roku przez dwa lata uzbieralo... 8 watków!
    • majenkir Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 18:59
      Polak jak Chinczyk - wszystko zje...
      Watrobka bleeeee uncertain
    • my-alena Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 19:02
      Bosz Gazeta, odpuść wreszcie bo to serio nudne już jest.
      Za granicą nie raj i nie idealnie, są biedniejsi i są bogatsi, jednym się lepiej powodzi a innym gorzej jak w PL, samo przekroczenie granicy nie wystarczy, żeby Ci się dobrze żyło.

Co do mieszkań socjalnych, to palnęłaś głupio. To mieszkania dla pracujących , ale o stosunkowo niskich dochodach (możesz mi wierzyć, że wcale nie oznaczających biedy) . Mieszkania socjane w DE to np. dla 4- osobowej rodziny ok. 90 - 100 m2 (na każdego członka rodziny pokój), koszt to jakieś 60-70 % ceny rynkowej (przynajmniej tu gdzie mieszkam). Rozumiem, że w PL to każdy te ok 25 m2 na osobę posiada ????

Co do kupna domu , to tak ceny są bardzo wysokie i przy niskich dochodach ciężko stać się właścicielem, ale z tego co wiem to w Polsce też mieszkań za darmo nie rozdają i nie każdego na mieszkanie stać.

Watróbkę pominę milczeniem.

Ale żeby Co ulżyć to napiszę, że nie da się u nas kupić twarogu big_grin
      • kotka.zielonooka Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 20:55
        Rozczulił mnie tekst :
        "Dlaczego tak jest ze polacy sobie nie pomagaja a kolorowi czy nawet
        litwini
        pojda za soba w ogien ??"

Faktycznie , zapomniałam Litwini do tej pory stanowili apogeum zawiści i zazdrości , smilesmilesmilesmile
    • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 19:15
      Jedna na pięć rodzin żyje w nędzy:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/29179/UK-Jedna-na-piec-rodzin-w-biedzie
      Bezdomni Polacy postrachem tamtejszych parków:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/29172/Bezdomni-Polacy-postrachem-lokalnego-parku
      Biją i okradają Polaków:

www.mojawyspa.co.uk/forum/47/41584/Okradli-nas
      sad

W UK można pobić bezkarnie Polkę, wystarczy być młodą matką aby się wykpić od wyroku, straszne:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/28957/Mlode-matki-skazane-za-pobicie-Polki
      "Brytyjki przystąpiły do ataku prawdopodobnie po tym, jak usłyszały, że idąca para rozmawia ze sobą po polsku. Izabela Iwaszkow została uderzona w twarz, a kiedy upadla na ziemię kobiety zaczęły kopać ją po głowie. Kiedy mężczyzna krzyknął „Przestań, bo ją zabijesz!”, 21-letnia Blyth odparła: „Chcę widzieć jak ta polska suka zdycha”. Pobita Polka trafiła do szpitala.

Wyrok w zawiasach

Podczas procesu, obie mieszkanki UK, nie przyznawały się do rasistowskiego motywu swojego zachowania. Jednak sędzia uznał je za winne pobicia na tle rasistowskim. Stacy Blyth została skazana na dziewięć miesięcy więzienia, a jej 20-letnia koleżanka na pół roku. Obie oskarżone nie pójdą jednak za kratki – sędzia z uwagi na fakt, że obie wychowują małe dzieci, zawiesił wykonanie wyroku na okres dwóch lat."
    • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 19:21
      Kochają Polaków za granicą:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/28946/Rasistowskie-ataki-na-domy-imigrantow

"Niepokojące wydarzenia w północnoirlandzkim mieście Portadown. Trzy rodziny imigrantów, w tym jedna z Polski, stały się obiektem ataków na tle rasistowskim. Nieznani sprawcy powybijali szyby w oknach, oblalii ściany farbą i rzucali jajkami."

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/26083/UK-Narasta-wrogosc-wobec-imigrantow
      www.mojawyspa.co.uk/artykuly/27379/Antypolskie-nastroje-w-Szkocji
      "Aż pięciokrotnie wzrosła liczba ataków nienawiści wobec imigrantów z Europy Wschodniej w Szkocji – wynika z policyjnych statystyk za ostatnich kilka lat. Większość rasistowskich incydentów dotyczyła Polaków.
      Historie Polaków, którzy ze względów na ataki rasistowskie zrezygnowali ze swoich planów lub wyjechali ze Szkocji opisuje „Sunday Herald”. Przywołuje m.in. dwie kobiety, które otworzyły polski pub w Edynburgu, ale ze względu na ataki na tle narodowościowym, musiały go zamknąć. Tę historię opisywaliśmy kilka tygodni temu. Ale to nie jedyny przypadek odzwierciedlający niechęć do Polaków w Szkocji. Gazeta przywołuje postać Rafała Górskiego, który nie mogąc znieść szykan ze strony miejscowych, wrócił w grudniu br do ojczyzny. Polak bał się, jak piszą dziennikarze „Sunday Herald”, że podzieli los swojego rodaka zamordowanego w Glasgow z pobudek rasistowskich. W Szkocji została żona Górskiego razem z nastoletnim synem, który chce skończyć edukację na Wyspach. Jednak wyjście z domu dla młodego Polaka jest związane z ogromnym stresem. Zanim opuści mieszkanie, musi upewnić się, że nie ma nikogo na ulicy – sąsiad Górskich wyszedł z więzienia za kaucją, a był oskarżony o rasistowskie ataki na Polaków.
      Edynburg i Glasgow to nie jedyne miasta, gdzie Polacy bywają niechętnie widziani. Na moście w Inverness ktoś niedawno napisał: „Polish c**ts, get out of Scotland!”
    • barbibarbi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 19:47
      a śmieszny propagandowy portal "powroty" zdechł na amen. Ciekawe dlaczego? Nikt nie chce wracać? Wątróbki się nie przestraszyli?
      www.powroty.pl/
      • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 20:03
        Nie kojarzę czego dotyczyła ta stronka.
        • eliszka25 Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 20:20
          gazeta, ale ty z geografia to na bakier co? to moze wez ty sobie spraw jakas duza mape czy atlas swiata, to zobaczysz, ze oprocz polski nie tylko uk istnieje. nie wszyscy do anglii wyjechali, naprawde. a nawet ci, ktorzy wyjechali do uk niekoniecznie na zmywaku zapier.niczaja. wszedzie jest tak, ze jedni sobie radza, a inni nie.
          • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 29.06.12, 10:46
            Owszem , istnieją też inne kraje na ten przykład Holandia:

www.polityka.pl/kraj/analizy/1525505,1,polacy-w-holandii-niemile-widziani.read
        • barbibarbi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 20:21
          służyła agitacji do powrotów z emigracji. Różne płatne trolle wklejały linki gdzie się tylko dało, że "ciekawa" strona "polecam" i inne pierdoły, ale nie wyszło. A raczej wyszło, ale szydło z worka, że nikt nie jest zainteresowany, ludzie nie są głupi. Sorry, gazeta, twoja krecia robota też funta kłaków warta.
          • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 20:29
            No nie wiem, Lipcowa na przykład wróciła, i z moich własnych znajomych wraca para z dwójką dzieci za około dwa lata, w Polsce budują dom i maja resztę rodziny/przyjaciół.
            • eliszka25 Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 22:08
              no widzisz gazeta, a ja nie wracam. z moich znajomych polakow, takich bliskich znajomych, z ktorymi mamy czesty kontakt - jakies 5 rodzin - nikt wracac nie zamierza. moja siostra wyjechala i tez nie wraca. ba, nawet sciagnela do siebie swojego doroslego syna z rodzina. to jakby nieco wiecej przykladow z najblizszego otoczenia mam smile
              • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 22:16
                Każdy ma inne doświadczenia.
                • eliszka25 Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 22:45
                  no wlasnie gazeta. wyjechali ROZNI ludzie i ROZNIE sobie poradzili. jedni sobie poradzili lepiej, inni gorzej, jeszcze inni wcale. dokladnie tak samo, jak w polsce. jedni jezdza mercedesem, inni dogorywajacym maluchem, a co poniektorzy chodza piechota.

nie mowiac juz o tym, ze ludzie z polski powyjezdzali do ROZNYCH krajow. emigranci, to naprawde nie tylko zmywaki w uk.
    • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 20:18
      Tak o to wygląda legalne prowadzenie pubu za ową mityczną granicą:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/27301/UK-Rasistowskie-ataki-na-polski-pub
      "28-letnia Anna Bródnowska oraz 31-letnia Ewa Aromanowicz opowiadają lokalnym mediom o tym, jak w ciągu półtorarocznego prowadzeniu pubu PRL przy Bonnington Road w Edynburgu, spotykały się z wieloma szyderstwami, ataki i próbami zastraszania – czytamy w portalu news.scotsman.com.

Wspólniczki twierdzą, że bywały dni, w których otrzymywały średnio po 20 telefonów z pogróżkami. Niektóre z nich odnosiły jak do takich stwierdzeń jak „komory gazowe” czy „Holokaust”. Doszło nawet do tego, że pewnego dnia w pubie pojawił się mężczyzna, który krzycząc zaczął rozbijać bar młotkiem.

Proponowali komory gazowe

Wszystkie te ataki i groźby sprawiły, że kobiety w końcu zrezygnowały z prowadzenia polskiego pubu. We wrześniu zrezygnowały z trzyletniej umowy wynajmu lokalu. – Zaraz po otwarciu pubu wszystko szło dobrze. Udało się, zrobiłyśmy generalny remont, ale wkrótce byłyśmy regularnie dręczone. Praktycznie co tydzień – w piątki i soboty – kiedy ruch był największy, odbierałyśmy telefony z pogróżkami. To było straszne – opowiada jedna z Polek"

Ach ci wielce tolerancyjni Anglicy...
      • monikate [...] 28.06.12, 20:44
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 20:50
          W którym miejscu wsiadam?
        • iwles monikate - proze usunąć reklamę z sygnaturki. 29.06.12, 12:10

• monikate [...] 29.06.12, 19:41
            • iwles Re: monikate - proze usunąć reklamę z sygnaturki. 29.06.12, 20:18

w sygnaturce też nie można.
              • gazeta_mi_placi Re: monikate - proze usunąć reklamę z sygnaturki. 30.06.12, 19:10
                A w profilu wizytówkowym np. "O mnie" można? big_grin
    • amonette Re: Gorzka strona raju. 28.06.12, 20:48
      Jakby troll jeszcze d... ruszył, to rozmowa by była ciekawsza.
    • thorgalla Re: Gorzka strona raju. 29.06.12, 11:44
      Czasem mam wrażenie,że Gazeta należy do jakiegoś lobby niedopuszczającego wyjazdów na emigracje.Może elektryczne bo zgodnie z powiedzeniem ...ostatni gasi światło.No i kto by opłacał rachunki?
      • olena.s Re: Gorzka strona raju. 29.06.12, 12:47
        Fakt, ja też rej manii nie chwytam.
        Ostatecznie wyjazdy są przy tak dużym bezrobociu w Polsce, przy tłocznych klasach, cienko przędących szpitalach bardzo korzystne dla pozostających na miejscu. A jeszcze gazeta wszak nienawidzi dzieci, powinien skakać do góry, że Polki rodzą je za granicą a nie tutaj. Tym bardziej, że emigrant nie musi być uwiązany w nowym miejscu, może kiedyś wróci i wzbogaci polski rynek pracy (za 8 lat ma zacząć brakować w kraju ludzi do roboty).
    • edelstein Re: Gorzka strona raju. 29.06.12, 12:41
      Bylo zabawne,potem sie przejadlo,teraz juz jest tak nudne,ze sensu nie ma z gazeta dyskutowac.
    • lipsmacker Re: Gorzka strona raju. 30.06.12, 09:27
      Ale odkrycie! Toz to chyba oczywiste ze przy niskich zarobkach ciezko jest kupic dom gdziekolwiek. Za granica domow za darmo nie daja, tak samo jak w Polsce. Wystarczy sobie poszperac w cenach nieruchomosci w dowolnym panstwie i taka refleksja musi/powinna nasunac sie sama. U nas ceny zaporowe, ludzie czesto maja ogromne kredyty. Roznica taka ze bezrobocie bardzo male wiec nie trzeba sie obawiac co bedzie jesli sie z pracy wyleci, nie ta praca to inna.
    • lipsmacker Gorzka strona mojego raju... 30.06.12, 09:34
      ... jest taka ze musze za duzo placic pracownikom, stawka minimalna $15.94 za godz, znalezienie kogos kto chce za to pracowac graniczy z cudem, byle panienka do odbierania telefonow spiewa sobie $20/godz a i to przy pewnej dozie szczescia. Mnostwo firm przenosi sie z tego powodu do Azji i pewnie na dluzsza mete spowoduje to wzrost bezrobocia w AU.
      • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona mojego raju... 30.06.12, 19:09
        Współczuję, sama widzisz. Jak ktoś się do czegoś nie nadaje ( w Twoim przypadku do prowadzenia firmy ) będzie miał wszędzie z daną rzeczą problemy, czy to w Polsce czy za granicą.
        • monikate [...] 30.06.12, 19:27
          • malgosiek2 Re: Do Iwles! 30.06.12, 22:15
            Czy to są Twoje ksiązki?
            Czy może masz problem ze zrozumieniem regulaminu i słowo komercja?
            Bo wchodząc w link w sygnaturce widzę ceny książek czy też nowości i nazwę wydawnictwa.
          • zona_mi monikate 01.07.12, 13:48
            Wklej sobie linki do samych zdjęć okładek, a nie strony, na których można je kupić i sprawa będzie załatwiona.
          • bloopsar Re: Do Iwles! 01.07.12, 16:20
            > Pierwsze słyszę, żeby w sygnaturce nie można było mieć np. linka
            > do swoich książek.

Link zawiera ofertę sprzedaży wraz z ceną tych książek, czyli jest reklamą. A za taką się płaci - poczytaj regulamin portalu i nie ośmieszaj się już udając, że nie wiesz o co chodzi, byleby tylko przemycić spam.

> na innych forach się tego nie czepiają, ba, czasem zachęcają

Tak, a fe e-mama, a fe! Gdzie indziej cenią twój spam, bo to TWÓJ spam, ale tutaj prostactwo się NIE ZNA!

> To dla mnie za duży kłopot, aby usuwać linki z sygnaturki

Nie przemęczaj się, to fakt. Byłby to wysiłek dla intelektu zgoła kolosalny.

> raczej nie będę się wypowiadać

Ojej, aleśmy się wszyscy zasmucili. Pobłagamy cię żebyś z nami została, ale trochę później, ok? Wpadnij za kilka dni sprawdzić czy to już.
            • monikate [...] 01.07.12, 17:08
              • krejzimama Re: Bloopsar 01.07.12, 17:19
                Wyłożyła ci prosto jak sprawy się mają.
              • bloopsar Re: Bloopsar 01.07.12, 19:32
                > miła to Ty nie jesteś

A ty konsekwentna - reklamy z sygnaturki nie usunęłaś (ach, ten wysiłek!), ale nadal się wypowiadasz (mimo braku ochoty z powodu jakże niewdzięcznej postawy forum - masochizm?).
        • lipsmacker Re: Gorzka strona mojego raju... 30.06.12, 23:38
          Jak zwykle i w kazdej kwestii masz racje gazeta. Nie nadaje sie rowniez do prowadzenia firmy np. dyrekcja firm Qantas czy Telstra bo tna po pracownikach jak po chwastach a w przypadku tej drugiej poprzenosili co mogli na Filipiny.
          • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona mojego raju... 30.06.12, 23:46
            Ja bym chętnie sortowała Twoja szmaty nawet za 10 zł za godzinę sad
            • lipsmacker Re: Gorzka strona mojego raju... 30.06.12, 23:54
              Az tak zle gazeta placi??????

• gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona mojego raju... 01.07.12, 00:14
                Jeszcze gorzej.
            • mrumru22 Re: Gorzka strona mojego raju... 01.07.12, 16:44
              gazeta_mi_placi napisała:

> Ja bym chętnie sortowała Twoja szmaty nawet za 10 zł za godzinę sad

o kurdesad ... az tak zle w Polsce?
    • ashraf Re: Gorzka strona raju. 01.07.12, 11:07
      A znajdziesz cos o Szwajcarii??? Prosze... bo musze sie przekonac jaka jestem idiotka, ze opuscilam nasz mlekiem i miodem plynacy kraj! A jezeli kiedys wroce, to na pewno dlatego, ze w Polsce pensja minimalna wynosi niewiele ponad 1000 zl, a w Szwajcarii ponad 2500 CHF. A moze po to, zeby placic skladki na NFZ, a potem dodatkowo dawac w lape, zeby nie czekac 9 miesiecy na wizyte do specjalisty? W koncu prywatna sluzba zdrowia to mit i moze istniec tylko w raju. Tesknie tez za brudem na ulicach i dziurawymi drogami. Oraz za policja, ktora nie potrafi wydukac 3 slow po angielsku, nie mowiac o innych jezykach. I wiesz co? Nie kazdy wyjezdza za granice na zmywak, liczac tylko na zasilki i mieszkanie socjalne. Niektorzy na przyklad skonczyli dobre studia i chcieliby otrzymywac wynagrodzenie odpowiadajace ich kwalifikacjom i umiejetnosciom. Zdziwiona?
      • gazeta_mi_placi Re: Gorzka strona raju. 01.07.12, 11:35
        Ale nie o tym wątek smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka