Dodaj do ulubionych

rekrutacja

05.07.12, 14:32
czy e-mamy potrafia mi powiedziec jak jest najczesciej? - firma daje ogłoszenie o rekrutacji - jest jakis czas na wysłanie dokumentów wiadomo one spływaja cały czas - ale kontakt z potencjalnnymi pracownikami jest kiedy? zaczyna sie po ostatecznym terminie wpływu dokumentów - czekaja na wszystkie i wybieraja? czy juz w trakcie spływania na biezaco kontaktuja sie z tymi potencjalnymi? generalnie ile czasu ma sens "łudzenie sie" ze ktos sie odezwie?
Obserwuj wątek
    • gku25 Re: rekrutacja 05.07.12, 14:36
      Różnie to bywa. Miałam sytuację, że pracodawca zadzwonił 2 m-ce po ogłoszeniu, miałam że dzwonili w trakcie ważności ogłoszenia.
    • fazlik Re: rekrutacja 05.07.12, 14:36
      To zależy jaka oferta i jaki pracodawca.
      edni weryfikują na bierząco, a inni np. po miesiącu zbierają potencjalnych pracowników.
      Ale tak po 1,5 miesiąca można już odpuścić.
      Do mnie dzownili od razu od wysłania, czasami nawet po 10 minutach.
      Ale ja mam bardzo bogate CV i duże doświadczenie w swojej branży
      • papalaya Re: rekrutacja 05.07.12, 14:49
        a ja ma jeszcze bogatsze cv i jeszcze większe doświadczenie i do mnie nie dzwonili
        • mysia-mysia Re: rekrutacja 07.07.12, 21:03
          papalaya napisała:

> a ja ma jeszcze bogatsze cv i jeszcze większe doświadczenie i do mnie nie dzwon
          > ili
          big_grinDD
    • jajko54 Re: rekrutacja 05.07.12, 14:59
      jesli ogłoszenie daje headhunter to przeważnie oddzwaniają b. szybko, zdarzyło mi się po dosłownie 10 minutach. jeśli firma bezpośrednio to trwa i trwa, najlepszą pracę w życiu znalazłam w sytuacji gdy już zapomniałam że wysłałam zgłoszenie a wtedy do mnie zadzwonili.
    • kol.ja Re: rekrutacja 07.07.12, 18:55
      jeśli państwówka to tydzien później dzwonią, bo dokumenty wpływają do x dnia i na pieczatce jest ta data, chodź list wpływa pózniej.
      Aplikowałam, brałam udział we wszystkich instytucjach pańswowych.No i wkońcu mnie przyjęli.
    • b.bujak Re: rekrutacja 07.07.12, 20:41
      najczęściej jest różnie wink
      najkrótszy czas reakcji, z jakim miałam do czynienia to ok.10-15 min;
      ale miałam też sytuację kilkumiesięcznej reakcji; cv poszło we wrześniu; w marcu się odezwali z propozycją, trochę inne stanowisko to było, ale zgodne z moim profilem zawodowym - tłumaczyła mi wtedy pani, że jesli jest ciekawe cv, to nawet, jesli w danym procesie rekrutacyjnym dana osoba odpadnie, to możliwe, że skontaktują się z nią następnym razem;

ja mam w tej chwili rozkręcone poszukiwania nowej pracy; jeśli jestem zainteresowana ofertą i nie mam odpowiedzi to po prostu dzwonię i pytam o status - jeśli moja kandydatura została odrzucona to przy okazji staram sie wypytać o powód - bo lubię wyciągać wnioski z niepowodzenia
    • sarling Re: rekrutacja 07.07.12, 21:10
      Kiedy szukałam pracowników do firmy, ogłoszenie dałam w marcu i do mw maja (czyli 3 miesiące) czekałam na oferty. W tym czasie sekretarka odpowiadała na każdy mail, że dziękujemy i proszę czekać, z wybranymi osobami umówimy się.
      Pierwsze rozmowy rozpoczęły się pod koniec maja.
      A najlepsze jest to, że ogłoszenie wyszło 2 lata temu z wyraźnym zaznaczeniem, że nowa filia szuka pracowników do utworzenia zespołu, tymczasem oferty NADAL nadchodzą shock
      • lejdi111 Re: rekrutacja 08.07.12, 08:30
        do mnie z pewnej firmy odezwali się po 1,5 roku. Ja już pracowałam gdzie indziej i dawno zapomniałam, że tam wysłałam kiedyś cv. Zdarzyło się też , że wysłałam cv mailem i po 5 minutach miałam zaproszenie na rozmowę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka