Dodaj do ulubionych

Roleta czy plisa

06.07.12, 14:43
Witam.
Może Wy mi doradzicie, bo na forum WDPD cisza w temacie wink

Mam w pokoju zwykłą roletę wolnowiszącą. Generalnie w zakresie ochrony przed słońcem sprawuje się ok, jestem też zadowolona z wieczornej osłony oświetlonego pomieszczenia od zewnątrz (mieszkam zaraz przy drodze). Ale chcę ją wymienić na coś montowanego na skrzydle okiennym, bo przy takiej rolecie, chcąc mieć uchylone okno, musi być ona podniesiona.
I zastanawiam się, czy wybrać roletę-mini czy plisę-mini taką jak ta allegro.pl/vidella-plisa-comfortino-mini-58x160-9-kolorow-i2442406997.html?source=oo .

Czy miałyście do czynienia z plisami tej firmy? Czy np brązowy kolor w miarę dobrze osłoni przed słońcem (roletę mam ciemno-niebieską, w pokoju jest taki pół-mrok, jak dla mnie w sam raz, a pokój nie nagrzewa się tak bardzo jak bez rolety) i czy wieczorem przy oświetlonym świetle przechodnie zobaczą co najwyżej cienie osób czy jednak są one bardziej przezroczyste i widać coś więcej?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mewa000 Link 06.07.12, 14:45
      coś źle wskoczył allegro.pl/vidella-plisa-comfortino-mini-58x160-9-kolorow-i2442406997.html?source=oo
      • sueellen Re: Link 06.07.12, 15:03
        aaa, żaluzja!
        Skoro Ci się podoba i łatwo się myje, to czemu nie?
    • sueellen Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 14:52
      Nie wiem co to plisa? Chodzi o wertikale?
      Moja odpoweidź jest prosta: to co się łatwiej myje.
      • niutaki Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 14:54
        sa plisy pokrywane tzw perla od strony okna, odbija toto promienie slonca, a w pokoju nie ma ciemnicy.
        • mewa000 Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 15:02
          No ale nie wszystkie mają tą warstwę, czy się mylę? te które biorę pod uwagę chyba nie mają
          • niutaki Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 16:23
            No nie wszystkie, ale nie wydaje mi sie zeby byly przezroczyste, mam w domu i takie z perla i bez, nic nie nie przeswituje. W ogole fajna rzecz, montaz bezproblemowy i uzytkowanie takze. Sama mierzysz?
            • mewa000 Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 16:31
              No właśnie interesuje mnie montaż bezinwazyjny a cena tych plisek jest całkiem całkiem.
              Sama sobie wymierzyłam okna.
              • niutaki Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 16:33
                milego uzytkowaniasmile
                • mewa000 Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 17:22
                  Dzięki, chyba jednak sie skuszę smile
      • mewa000 Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 15:01
        Zalinkowałam plisę wink
        Plisy można zdejmować i myć/prać pod bieżącą wodą więc to nie problem.
        • jola-kotka Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 15:06
          Plisy sa dobre ale nie te poszukaj takich co odbijaja promienie sloneczne.
          Te sa raczej transparentne i moze byc widac z zewnatrz tak mi sie wydaje,ze mialam identyczne wymienilam je na wertikale.
          • sandrasj Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 17:17
            Mam w całym mieszkaniu te jak ty to nazywasz plisy (jak to zakupowałam to nazywało się to Rolety rzymskie) w kolorze piaskowym, odbijające światło, super chronią i nie nagrzewa się pomieszczenie. A i jest widno.
            • sandrasj Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 17:19
              W sumie jak patrzę w Google grafika to co ja mam, to rzeczywiście bardziej przypomina plisowaną spódniczkę, a rolety rzymskie to inna historia...
              • mewa000 Re: Roleta czy plisa 06.07.12, 17:23
                No, ja sobie tej nazwy sama nie wymyśliłam big_grin Tak to się "fachowo" nazywa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka