Dodaj do ulubionych

2tygodnie w Gdańsku

16.07.12, 10:02
Hej. Będę wakacje w tym roku spedzam w Gdańsku w połowie sierpnia. Jedziemy pociagiem ponieważ przybywamy z drugiego konca Polski i pociag bedzie dla nas wygodniejszy Mam w planach zwiedzić sopot i gdynie, słyszałam, że mogę tam dotrzec szybka koleja miejska i hel tramwajem wodnym. Co warto zobaczyc w trojmiescie? co warto zwiedzic w sopocie, gdyni, gdańsku ale zeby w miarę łatwo dotrzec bez samochodu i z dzieckiem . Nocujemy w starym miescie około 2 km od centrum gdanska. Co mozna robic przez 2 tygodnie w trojmiesscie? czy sa jakies imprezy w polowie sierpniasmile. Moze macie jakies rady, pomysły na spedzenie urlopu? Wszelkiem pomysły mile widziane!smile
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: 2tygodnie w Gdańsku 16.07.12, 10:16
      ZOO w Gdańsku, można cały dzień spacerować.
      Skwer Kościuszki w Gdyni, też cały dzień, oglądanie statków, zwiedzanie Daru Pomorza i Okrętu wojennego Błyskawica, Muzeum Morskie, rejs statkiem po porcie, oglądanie jachtów.
      Westerplatte.
      Stocznia.
      Rejs na Hel.
      Starówka gdańska, katedra, organy oliwskie, Neptun, stary żuraw, rejs statkiem np. "pirackim".
      Sopot i molo oczywiście. I plaże smile
      To tyle, ja nie stamtąd, więc pewnie miejscowi podpowiedzą więcej.
      • anka_cyganka35 Re: 2tygodnie w Gdańsku 16.07.12, 10:26
        rozrywka.trojmiasto.pl/
        to jest strona trojmiejska gdzie mozesz sobie sprawdzic co bedzie się działo w tym czasie jak będziesz. może cie spokojnie sie poruszać SKM jezdzi na trasie od gdańska do gdyni (i dalej ale to was nie interesuje) w połowie drogi macie sopot. jak masz pytania to pytaj postaram sie odpowiedzieć
    • 18_lipcowa1 Re: 2tygodnie w Gdańsku 16.07.12, 10:29
      Gdansk- zoo,stare miasto, westerplatte, park oliwski,stadion- ale to chyba musza byc dni otwarte
      Gdynia- akwarium
      Sopot- molo, aquapark,
      +plaża gdziekolwiek
      mozna na Hel do fokarium,mozna na Kaszuby do Szymbarku do odwroconego domku, blisko w miare
    • inguszetia_2006 Re: 2tygodnie w Gdańsku 16.07.12, 19:13
      Witam,
      Skorzystaj z okazji i płyń statkiem na jakąś wycieczkę. Szwecja może?
      Pzdr.
      Ing
    • morsk2 Re: 2tygodnie w Gdańsku 16.07.12, 19:50
      Wyprawa na cały dzień: SKM dojechać do Gdyni Głównej Osobowej. Ul. 10 lutego dojdziesz prościutko do Skweru Kościuszki i dalej przy nabrzeżu masz Błyskawicę, Dar Pomorza, statek "piracki" itp. Na końcu jest Akwarium. Obejdź je od tyłu i masz wejście do portu jachtowego. Wychodzisz na plażę. Masz zaraz najlepszy plac zabaw dla dzieci w mieście. I obok Muzeum Marynarki Wojennej. Jeśli będziesz akurat w niedzielę, to polecam wejść do Contrast Cafe na szanty dla dzieci o godz. 13.00. Idąc dalej masz Muzeum Miasta Gdyni (w piątki wstęp darmowy). Cofając się kawałeczek idziesz na bulwar. Można się też wdrapać schodami na Kamienną Górę (tam w każdą niedzielę o 16.00 jest koncert muzyki promenadowej) i podziwiać widoki.
      Propozycja nr 2- na deszcz: dojechać SKM do Gdyni Redłowa i pójść do Experymentu.
      www.experyment.gdynia.pl/pl/dokumenty/main_page
      to dla tych, którzy nie byli w warszawskim Koperniku, inaczej będą narzekać, że ubogowink
      Trasa nr 3: SKM Gdynia Orłowo. Ul. Orłowską prościutko do molo, fajnej plaży i klifu. Wieczorem przedstawienia Sceny Letniej Teatru Miejskiego na plaży.
      Nr 4 - dla pasjonatów: Gdyńskie Muzeum Motoryzacji. SKM do stacji Gdynia Chylonia. To, jeśli jest po drodze, bo innych atrakcji w tej dzielnicy nie ma.
      Koniecznie: z Gdyni tramwajem wodnym na Hel i do fokarium. Ale sprawdź rozkład tak, żeby zdążyć na karmienie fok!
      W Gdańsku: Oliwa - ZOO i Park. W Parku Oliwskim będzie ciekawa impreza Festiwal MOZARTIANA w dn. 22-25.08. Również dla dzieci.
      Dla dzieci także duży plac zabaw Kraina Zabawy. To chyba Przymorze jest.
      Sopot: oczywistości - Monciak i molo.
      • teliszon Re: 2tygodnie w Gdańsku 16.07.12, 20:32
        Z Gdanska osobowym pociagiem do Malborka-obowiazkowo.
        Rejs z Gdyni do Szwecji-do Karlskrony.Poczytaj na www.stenaline.pl.
        Majac odpowiednia karte bankowa,badz lojalnosciowa (lista na stronie przewoznika) zaplacisz polowe ceny za rejs.
        Na przyklad wycieczka typu-dwie noce na promie (kabiny male ,ale z lazienkami) plus caly dzien w Szwecji to 149zl x2 za dorosle osoby i 75zl za dziecko.Szczegoly na stronie.
        samo wyjscie z portu,ogladanie Trojmiasta od strony morza,potem wchodzenie do portu w Szwecji (piekne wybrzeze szkierowe) ,sama Karlskrona wpisana na liste UNESCO.
        Na promie dla dziecka atrakcje.
        Dokladnie przejrzyj strone Stena Line,sa dwa promy plywajace na tej linii,chyba w piatek (nie daje glowy) nie zmieniasz promu przy powrocie.jest to wygodne ,bo nie musisz bagazami sie
        martwic,zostaja z kabinie i tyle.
        Nie wykupuj wycieczki z duzym wyprzedzeniem,eaczej miejsc nie zabraknie,a lepiej przy ladnej pogodzie plynac.
    • olakociak Re: 2tygodnie w Gdańsku 16.07.12, 20:44
      Ja jeszcze w Gdańsku polecam górę gradową z widokiem na cały Gdańsk i na tej górze centrum Hewelianum fajnie odremontowane i kilka ciekawych wystaw jest.
      Również widok z wieży kościoła mariackiego na starówce Gdańska godny uwagismile
      A pomiędzy Zoo a parkiem oliwskim jest pachołek - wieża widokowa w lesie skąd widać całą panoramęsmile
      • bablara Re: 2tygodnie w Gdańsku 16.07.12, 23:35
        Dodam do tego jeszcze "experyment " w Gdyni i moze bardziej sportowa rozrywka w kolibkachsmile
    • kokokoeuro Re: 2tygodnie w Gdańsku 16.07.12, 22:40
      Dziękuję. Wszystko dokładnie spisałamsmile
    • kokokoeuro a świeża rybka:)? 17.07.12, 10:55
      Chcielibyśmy wykorzystac tez to, ze jestesmy nad morzem i najesc sie za caly rok swiezych ryb. Znacie jakies restauracje, smazalnie ryb z prawdziwa swieza ryba, a nie mrozona? bo mrozona to i u nas zjemwink. Nawet moze byc jakis sklepik rybny czy nawet prosto od rybaka gdzie moge ryby dostac? z przyrzadzeniem sobie jakos sobie poradzimysmile
      • teliszon Re: a świeża rybka:)? 17.07.12, 11:02
        jak swieza rybka do kupienia i samodzielnego smazenia to najwygodniej na Hali Targowej w Gdansku.Bedziecie miec do niej blisko w miare,bo polozona w obrebie Starowki i sam obiekt ,sam w sobie ladny ,po gruntownej renowacji.
        Podczas pobytu w Gdyni idac na Skwer Kosciuszki ,na samym poczatku Skweru,(po lewej stronie) Bistro Kwadrans-najlepsza relacja ceny do ilosci i swiezosci posilkow.
        Zawsze kolejka w sezonie,ale szybko idzie.
        • anna_geras Re: a świeża rybka:)? 17.07.12, 22:38
          teliszon napisała:

>
          > Podczas pobytu w Gdyni idac na Skwer Kosciuszki ,na samym poczatku Skweru,(po
          > lewej stronie) Bistro Kwadrans-najlepsza relacja ceny do ilosci i swiezosci pos
          > ilkow.
          > Zawsze kolejka w sezonie,ale szybko idzie.

kwardrans niestety popsuł się niesamowicie, odradzam. Podobno bar "Przystań" w Sopocie ma dobre ryby ale kolejki w sezonie też długie.
    • teliszon Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 10:58
      W zaleznosci od wieku dziecka (badz mozliwosci zapewnienia mu wieczornej opieki) moze uda Wam sie skorzystac z oferty -
      www.ckggdynia.pl (Scena letnia w Orlowie )-stawiam na spektakl 14.08-Piosenka balkanska smile
      www.kinoworlowie.pl
      i oczywiscie coroczne Kino na molo z Orange.
      Jesli byscie chcieli muzea odwiedzic to sa dni tygodnia ,kiedy wstep jest bezplatny.Jak dla Rodakow z poludnia polecam Muzeum Bursztynu ,przepiekne okazy naturalne i wyroby jubilerskie.
    • lejla81 Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 11:10
      Obok Trójmiasta oprócz Malborka - Wejherowo i Słupsk
      • kokokoeuro Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 11:14
        Dziewczyny jestescie kochanesmile. Zrobimy sobie jakis plan podrozy z waszych propozycji. Dzieki!
        • teliszon Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 11:37
          jak juz kochana jestem ,to bede dalej smile
          Jestem rodowita Slupszczanka,owszem ladne miasto,ale zeby ciagnac latem dziecko na jeden dzien do Slupska?
          Lepiej skoczyc na Kaszuby.Sprawdz na stronach pkp,czy w tym roku jezdzi retro pociag z Gdyni na Kaszuby.Byly kursy do Koscierzyny,bardzo widokowa trasa,mozna wysiasc po drodze na jakiejs malej stacyjce i zrobic sobie wycieczke po lesie,wrocic po kilku godzinach do 3miasta jak pociag bedzie wracal.
          Albo PKS z Gdanska do Kartuz,pochodzic po rynku i okolicach i innym PKS podjechac jeszcze do Chmielna (niedaleko Kartuz). Fajna wioska,nad samym jeziorem,rybki slodkowodne serwuja,mozna lodke wypozyczyc i na jezioro wyplynac.
          Do Kartuz chyba tez pociagiem mozna.
          Cale Kaszuby sa piekne !
          Tylko zeby pogoda dopisala,bo poki co to wlasnie w 3miescie pada.
          • teliszon Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 11:42
            www.polskaniezwykla.pl/web/place/13906,koscierzyna-skansen-i-pociagi-retro.html
          • lejla81 Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 12:27
            My ostatnio byliśmy tu:
            www.muzeum.swolowo.pl/
            ale to już wycieczka na samochód.
            Na tę kolejkę wybieram się, wybieram i nie mogę wybrać.
    • sinusoidaa Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 12:03
      Chyba wszystkie atrakcje zostały już opisane.
      Jeśli wybralibyście się na Kaszuby, polecam CEPR w Szymbarku:
      cepr.pl/www/index.php/pl/zwiedzanie/zobacz-obiekty
      to tam jest najdłuższa deska, bunkier na wzór bunkru Gryfa-Pomorskiego, dom do góry nogami - super miejsce na spędzenie całego dnia.

Mam tylko pytanie, co to za miejsce, w którym będziecie nocować? napisałaś "na starym mieście, 2 km od centrum Gdańska". Stare miasto to właśnie centrum Gdańska, wiec coś mi się nie klei. Mam nadzieję, ze kwatera pewna, sprawdzona?
      • kokokoeuro Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 12:37
        Tak kwatery sprawdzone. Byc moze namieszalam ale nie znam Gdanska teraz sprawdzam, ze to na granicy jest Wrzeszcz- Stare miasto i w google maps wyswietla 3km do ulicy długiej, a to chyba jest główna ulica na Starym miescie. Nie nocujemy zaraz przy plazy bo tam noclegi sa 3 razy drozszesmile
    • sarling Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 12:11
      > Co warto zobaczyc w trojmiescie?
      > co warto zwiedzic w sopocie, gdyni, gdańsku

Jedziesz na 2 tygodnie i nawet nie wiesz po co.
      A może tam nie ma nic ciekawego i co wtedy?
      tongue_out
      • teliszon Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 12:34
        oj nieladnie,nieladnie wink
        Urlopu nie dali,Biuro Podrozy ucieklo z Twoimi pieniazkami,czy Zespol NP ?smile
        • sarling Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 15:06
          Co nieładnie?
          Kiedy wybieram się na urlop to wiem dokąd, szukam i informacji i kiedy już jadę, to nie pytam nagle, a co tam jest ciekawego. To pytanie to dowód na totalną ignorancję i lenistwo umysłowe.
          A Ty dałaś się na to złapać.
          W sumie dobrze, że świat jest tak urządzony, że zawsze jakiś frajer się znajdzie smile
          • mary_lu Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 15:18
            Ty oczywiście wszystkie na świecie warte zwiedzenia miejsca znasz na wyrywki od urodzenia, nie masz tak, że np. słyszałaś wielokrotnie, że Berlin jest piękny i warto tam pojechać, ale nie znasz konkretnych atrakcji. Ale nawet gdyby tak było, ambitnie nie pytałabyś na niemieckim forum ematka, na którym pisujesz od lat, tylko wertowałabyś przewodniki i nieznane strony internetowe w poszukiwaniu atrakcji dla siebie i dziecka big_grin
          • teliszon Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 17:12
            Jak wyjezdzam,tez wertuje przewodniki ,fora i zbieram informacje.
            Zadaje rowniez pytania w necie.
            Ale nie wymagam dokladnie takiej samej postawy od wszystkich -tolerancja.
            Nie uwazam sie za frajera,jesli moge pomoc ,chetnie to czynie-empatia,przyjazna postawa do drugiego czlowieka.
            Naprawde lepiej sie zyje patrzac na czubek wlasnego nosa i drwiac z innych ?
            Zwyczajnie ciekawa jestem wink
            • sarling Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 20:54
              > Naprawde lepiej sie zyje patrzac na czubek wlasnego nosa i

Zapytaj o to kokokoeuro, która jedzie na 2 tygodnie do jakiegoś miejsca i oczekuje, że ktoś jej wymyśli co tam może zobaczyć. Dla mnie to bezczelność i postawa roszczeniowa.

Jeśli napiszę, że w Trójmieście nie ma nic, to co, odpuści sobie wakacje?
              Naprawdę nie rozumiesz, co mnie oburza?
              • kokokoeuro Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 22:09
                Przepraszam bardzo ale przegladam rowniez internet i zakupiłam przewodnik gdansk od srodka wydawnictwa RMwink. I czytam wybieram miejsca ale chce sie rowniez skonsultowac z mieszkankami Gdanska. Mogę zaplanować sama całe wakacje tylko czy jak sama zaplanuje to nie pokrzyzuje mi planow np brak samochodu. Radzy dziewczyn sa bezcenne. Znaja one pewnie bardzo dobrze trojmiasto. Wiedzą na jakie imprezy warto sie wybrac. Bo moge znalesc w internecie wydarzenia kulturalne ale coz z tego jezli one beda nudne i malo interesujace, a w sasiednim miescie odbywac sie bedzie fajniejsza impreza o ktorej nie bede wiedziec. Co jest zlego w poszukiwaniu informacji w internecie czy na stronach internetowych czy na forum? Wolę wiedzieć co polecają osoby zamieszkujące ten rejon bo kto jak nie one sa najlepszym zrodlem informacji?. Nie wiem dlaczego tak zle jestes nastawiona do moich pytan. Ja bardzo serdecznie dziekuje dziewczynom za poswiecenie kilku minut i odpisaniu na moje pytania, na poleceniu roznych miejsc w okolicy. Jesli ktos zapyta o Malopolske to ja napisze kilka slow i moge polecic mijesca warte uwagi. Nie wiem skad to oburzenie. Kto pyta, nie błądzismile
    • pibelle Re: 2tygodnie w Gdańsku 17.07.12, 17:06
      Nie wiem czy ktoś wspomnial - przed chwilą wróciliśmy z Muzeum Morskiego w Gdańsku. Jest tam wystawa, ale też na 1 pietrze taki 40 minutowy pokaz dla dzieci, pod czas którego mogą pobawić się w port - puszczają zdalnie sterowane łódki w basenie, wspinają się (pow. 120 cm wzrostu), pchają wózek widłowy z ryżem bodajże itd. 3-latka zachwycona, 2 latek wymiękł i wyszłam z nim, więc szczegółów nie opowiem wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka