Dodaj do ulubionych

Co siedzi w kosmetykach

08.08.12, 20:43
Zmobilizowana nagłym pogorszeniem stanu cery zabrałam się za analizowanie składu chemicznego kosmetyków, które mam na stanie. Po nitce do kłębka trafiłam na stronę ze składami kosmetyków oraz stronkę z wyjaśnieniami ich działania na skórę i organizm. Załamałam sięsad Np. Revlon Colorstay zapycha pory i wzmaga trądzik, a takie np Ziaje na legalu podtruwają użytkowników bardzo zróznicowaną chemią... Niestety potwierdza się, że tanie oznacza gorsze, bo zawierające toksyczne świństwa... Chociaż i wiele drogich produktów ma rożne paskudztwa w środku (choćby mój ukochany krem benefiance shiseido...)...
Poczytajcie sobie, mnie wciągnęło na kilka godzin...
www.cosdna.com/
A potem człowiek się dziwi, że mu się cera psujesad
luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.html
Obserwuj wątek
    • bez_gwarancji Re: Co siedzi w kosmetykach 08.08.12, 20:44
      poprawny drugi link (bez l)
      luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm
    • platki_sniadaniowe Re: Co siedzi w kosmetykach 08.08.12, 20:51
      staram sie unikać niektórych składników ale nie zawsze się udaje
      mi służą kosmetyki emolium, dzieciom również, po szamponie bardzo poprawiły mi się włosy

staramy sie używać szamponów bez sls,i ogólnie kosmetyków używamy skromnie
      balsamy do ciała raz na jakiś czas, dzieci w ogóle nie muszą

jedyne czemu nie mogę się oprzeć to pięknie pachnące żele pod prysznic
      no i perfumy... ( w końcu tez chemia)
    • przeciwcialo Re: Co siedzi w kosmetykach 08.08.12, 21:05
      Skóra nie lubi tyle chemii. Im prosciej tym lepiej.
    • hanalui Re: Co siedzi w kosmetykach 08.08.12, 21:15
      bez_gwarancji napisał(a):

> Zmobilizowana nagłym pogorszeniem stanu cery zabrałam się za analizowanie skład
      > u chemicznego kosmetyków, które mam na stanie. Po nitce do kłębka trafiłam na s
      > tronę ze składami kosmetyków oraz stronkę z wyjaśnieniami ich działania na skór
      > ę i organizm. Załamałam sięsad Np. Revlon Colorstay zapycha pory i wzmaga trądzi
      > k, a takie np Ziaje na legalu podtruwają użytkowników

Teraz równie wnikliwie przeanalizuj swoją dietę, ilosc soli, przyprawy, zazywane leki, uzywki, picie bo cera raczej pogarsza sie od tego co pakujemy w siebie, a nie od kremiku czy fluidu.
      Niestety z wiekiem już będzie coraz gorzej i niestety ochlapanie twarzy woda, kremik oraz blyszczyk w kolorze nude nie wystarcza czy sie to komuś podoba czy nie. Chodź jak znam życie pewnie większość zaraz zacznie ze niewiele używa i przy 40 nadal o dowód proszą wink
      • bez_gwarancji Re: Co siedzi w kosmetykach 08.08.12, 21:49
        Dietę mam przeanalizowaną od dawna, przyglądałam się wnikliwie wszystkiemu przy okazji Dukanawink I dobrze wiem, co mnie truje - głównie cola light... wink

• madzioreck Re: Co siedzi w kosmetykach 09.08.12, 11:06
      Akurat jak poczytasz składy wielu różnych kosmetyków, to zauważysz, że tu akurat nie ma reguły, że tanie jest do bani. Vichy ładuje do swoich kremów i balsamów parafinę na przykład, a cenowo to nie jest półka Ziaji.
      Ja od dość dawna się bawię w rozkminianie kosmetyków pod tym kątem, i w samym Rossmanie masz sporo niedrogich, a fajnych mazideł bez syfu. Alterra, Isana, Rival de Loop.

Inna sprawa, że dziś niektórzy też już mają paranoję i o całe zło świata obwiniają silikony, parabeny i SLES (nazywany uparcie SLS, choć to inny detergent i jako żywo, w szamponach czy żelach pod prysznic go nie widziałam, raz trafiłam na jakieś cudo do kąpieli i tam rzeczywiście było SLS, ale też mi skóry nie wyżarło) wink
    • kropkaa Re: Co siedzi w kosmetykach 09.08.12, 11:29
      Gdy wpadłam na trop, prawie osiwiałam z wrażenia.
      Powoli kończę zapasy, część rozdaję i jestem pod wrażeniem, jakie właściwości mają kosmetyki naturalne. Jakoś byłam przekonana, że to nie działa. A okazuje się, że działa i to świetne, przy okazji pachnie czasem nieziemsko. Po jakimś czasie zaczęły mi przeszkadzać chemiczne zapachy kremów czy balsamów. Mam nadzieję, że to trend rosnący i będzie przybywać marek i rozsądnych cen, bo czasem są naprawdę z kosmosu.
      Tutaj pigułka wiedzy po polsku:
      www.phenome.pl/pl/main/baza-wiedzy-phenome/niebezpieczne-skladniki-w-kosmetykach
      • ledzeppelin3 Re: Co siedzi w kosmetykach 09.08.12, 11:40
        Wszystko to prawda. Od kiedy analizuję składniki kosmetyków i korzystam z aptecznych i robionych z biochemii urody i mineralnych mam cerę taką, że nie muszę używać podkładów
    • koza_w_rajtuzach Re: Co siedzi w kosmetykach 09.08.12, 11:41
      hmm.. no to mnie zaniepokoiłaś, bo właśnie wczoraj doszła do mnie nowa tubka Revlonu Colorstay. Teraz jest jakaś nowa formula, więc może i skład trochę się zmienił (nawet jest różnica w odcieniu, bo tak jak zawsze 320 było dla mnie idealne, tak teraz 320 w tej nowej tubce jest za jasne). Ogólnie mam dość kłopotliwą cerę, ale ostatnio po zmianie kosmetyków zauważyłam poprawę, pomimo właśnie stosowania tego podkładu.
      • bez_gwarancji Re: Co siedzi w kosmetykach 09.08.12, 13:29
        Do mnie też wczoraj dotarł kolejny Colorstay... Nowa formuła niestety jest równie chemiczna, już sobie posprawdzałamsad((
        A kolor rzeczywiście nieco inny - ja zawsze używałam 180, aktualny jest trochę jaśniejszy od poprzednich.
    • angasc2 warto tu zerknąć 09.08.12, 11:44
      sklepekomama.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=116
      nie umiem wkleic bez całego linka - ale tam sa opisy
      • ledzeppelin3 Re: warto tu zerknąć 09.08.12, 11:52
        Luskiewnik trochę przegina, glikol propylenowy to trutka i zuo, a jakoś w kroplach typu Juvit czy Cebion dla niemowlaków stosuje się od wielu lat, i to przecież doustnie. I akurat leki bada się nieporównanie bardziej wnikliwie od kosmetyków, bo firmy farmaceutyczne zabaezpieczają się przed odszkodowaniami i nie kalkuluje im się wypuszczenie trucizny
        • bez_gwarancji Re: warto tu zerknąć 09.08.12, 13:28
          Tutaj też uznano go za niebezpieczny
          www.phenome.pl/pl/main/baza-wiedzy-phenome/niebezpieczne-skladniki-w-kosmetykach/poliethylene-glycol
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka