Dodaj do ulubionych

maszyna do chleba

18.08.12, 23:48
Czy któraś z Was posiada ową machinerię, co w niej robicie, macie może jakieś dobre przepisy na chleb? Mąż owe ustrojstwo przytachał wczoraj do domu, z radością na paszczy piecze 3 sztukę, no dobra pominę że pierwszą zjedliśmy, drugą sprezentowaliśmy rodzicom, trzecia się piecze.
Doczytałam w instrukcji obsługi że można w tym robić dżemy i konfitury??? Ma któraś z Was doświadczenie w takim użytkowaniu maszyny do chleba?
No i podstawowe pytanie ile czasu trwa radocha z posiadania jej? po jakim czasie staje się to zbędny mebel(jest wielgachna)?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: maszyna do chleba 19.08.12, 00:44
      Moja matka ma taka maszynę do chleba już od dawna i nadal z niej korzysta codziennie,chyba w lidlu kupuje gotowe jakieś mieszanki do niej i ma różne chleby,bo te mieszanki są różne ze slonecznikiem,suszonymi sliwkami itd.
      Dla mnie to pieczywo jest nie dobre,ale ja nie toleruje żadnego oprócz kajzerek.
      • guderianka Re: maszyna do chleba 19.08.12, 09:10
        Mamy od listopada , chleb pieczemy właściwie codziennie. Jeden rodzaj (są przepisy na inne ), zmodyfikowany przez nas, nie z jakiejś mieszanki ale mąki, drożdzy, soli, cukru, wody i oleju (oliwy)
        • czerwonaoranzada Re: maszyna do chleba 19.08.12, 10:16
          Mamy i pieczemy. Chleb żytni, pszenny i słodkie pieczywo.Wyrabia nam ciasto na pizze i robiłam konfitury .

Ogolnie przekonałam sie do niej.A kupil maz .I nigdy juz nie jest tak ze mamy stary chleb albo ze nie ma chleba.

A nie uzywamy gotowych mieszanek bo sa poprostu drogie .Mozna samemu wymieszac i rownie dobre.
    • kosmitka06 Re: maszyna do chleba 19.08.12, 11:11
      Pieczemy dość często. Robimy też dość często ciasto drożdżowe. Chlebek ma zupełnie inny smak niż taki ze sklepu, utrzymuje dłużej świeżość. Są przeróżne smaki, ale taki tradycyjny jest równie pyszny.
      Jak dla mnie rewelacja, wrzucam składniki i niczym się nie martwię, po kilku h mam pyszny, świeży chlebek wink
    • sigma00 Re: maszyna do chleba 19.08.12, 11:20
      Ja mam maszynę do chleba, ale używam tylko do wyrabiania ciasta. Piekę już w piekarniku w normalnej formie. Robię chleb, ciasto drożdzowe, słodkie bułki, ciasto na pizzę. A przepisy biorę z internetu
      • feel_good_inc Re: maszyna do chleba 20.08.12, 00:18
        sigma00 napisała:
        > Ja mam maszynę do chleba, ale używam tylko do wyrabiania ciasta. Piekę już w pi
        > ekarniku w normalnej formie. Robię chleb, ciasto drożdzowe, słodkie bułki, cias
        > to na pizzę. A przepisy biorę z internetu

Właśnie, z maszyny wypieki wychodzą trochę takie... niedorobione.
        Za to do wyrabiania ciasta nadaje się idealnie.
    • gonia28b Re: maszyna do chleba 19.08.12, 22:37
      Mam od trzech lat dużego moulinexa (tak, zajmuje trochę miejsca), ale chleby piekę nadal i je kocham! wink konfitur żadnych jeszcze nie próbowałam robić, ale robię w niej ciasto na pizzę - super wygoda wink
      • bbuziaczekk Re: maszyna do chleba 19.08.12, 23:03
        Ja mam i pieke. Ale zapal mialam krotko. Teraz pieke zadko i tylko podstawowy chleb z oliwkami.

kulinarnia.blogspot.com/2010/03/bueczki-penoziarniste.html
        www.cincin.cc/index.php?showtopic=12783
        aromatkuchni.blogspot.com/2010/10/chleb-penoziarnisty-razowy-z-maszyny.html
        chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/07/koperkowo-smietanowy-sniadaniowy-chleb.html
        www2.club-paneo.com/pl_pl/recipes-machine-hbb-M_2.html
        allrecipes.pl/przepisy/automat-do-chleba.aspx
        przepisychlebowe.cba.pl/
    • izak31 Re: maszyna do chleba 20.08.12, 08:25
      Ja mam i piekę chleb, ciasto drożdzowe oraz ciasta piaskowe np. babke cytrynową lub ciasto bananowe. Nie uzywam mieszanek - robię zakwas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka