Dodaj do ulubionych

Paraolimpiada

24.08.12, 11:49
29 sierpnia rusza paraolimpiada. Jeszcze się nie zaczęła a już kilka wpadek okołoolimpijskich było. Najpierw ktoś nie zadbał o darmowe stroje dla startujących, póżniej ktoś inny nie pomyślał, że olimpijczycy nie zabiorą się z całym sprzętem samolotem. Na koniec TVP stwierdziła, że nie ma miejsca i środków na relacje na żywo.
Jak sądzicie, czy paraolimpiada powinna być tak sao traktowana jak olimpiada? Chciałabym, zeby tak było. I nie chodzi o mnie ale np. o moje dziecko. Bardzo wciągnął się w olimpiadę i myślę, że z takim samym zapałem kibicowałby paraolimpijczykom. Chodzi o kolejne pokolenia dla których niepełnosprawność powinna być czymś normalnym. Mam nadzieję, że chociaż relacje będą o normalnych godzinach.
Obserwuj wątek
    • adwarp Re: Paraolimpiada 24.08.12, 11:58
      medalowo radzą sobie lepiej niż pełnosprawni olimpijczycy,
      Z Pekinu nasza 91-osobowa kadra przywiozła 30 medali, w Atenach na 104 biało-czerwonych sportowców aż 54 medale.

• asia_i_p Re: Paraolimpiada 24.08.12, 12:07
      A na jakich kanałach będą relacje? Na sierpniową się nie załapałam, bo byłam na wczasach, a potem już nie umiałam się wciągnąć, a olimpiady lubię.
      • kub-ma Re: Paraolimpiada 24.08.12, 12:55
        Nie wiem. Sprawdziałam program telewizyjny na 30 sierpnia i wyszło mi, że na TVP1 jest 10 min przed teleekspresem i 10 min przed dobranocką. Na TVPsport są jakieś pasma "Letnie igrzyska", ale nie doszukałam się opisu i śmiem twierdzić, że to powtórki z zakończonej olimpiady.
        • gofer73 Re: Paraolimpiada 24.08.12, 13:19
          jeśli chcemy traktować wszystkich równo - i tych sprawnych i tych sprawnych inaczej to jak najbardziej obie olimpiady powinny być traktowane równorzędnie.

Szkoda tylko, że podobno TVP uważa w tym przypadku, że "pokazywanie niepełnosprawnych jest nieestetyczne" - www.poznan.sport.pl/sport-poznan/1,127785,12356224,Niepelnosprawny_olimpijczyk_Krzysztof_Paterka_do_TVP_.html
          • hanalui Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:26
            gofer73 napisała:

> Szkoda tylko, że podobno TVP uważa w tym przypadku, że "pokazywanie niepełnosprawnych jest nieestetyczne" -

Widac innym telewizjom sie to udaje. U mnie jeszcze nie zaczela sie normalna olimpiada a spoty reklamowe tych ktorzy pojada na paraolimpiade juz sie pojawialy wraz z sylwetkami sportowcow i jakos nic nieestetycznego nie pokazywano. Niektorym jakos da sie pokazac faceta bez reki czy bez nogi w normalny sposob
            • gofer73 Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:32
              Spoty reklamowe z niepełnosprawnymi sportowcami?

Hanalui rozumiem, że gdzieś blisko cywilizacji mieszkasz? tongue_out
              • hanalui Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:43
                gofer73 napisała:

> Spoty reklamowe z niepełnosprawnymi sportowcami?

Spoty reklamujace paraolimpiade...moze zle to ujelam, wrzucilam linki
        • asia_i_p Re: Paraolimpiada 24.08.12, 19:15
          To są powtórki z zakończonej Olimpiady. Wyborcza zresztą też się nie popisała, nie ma żadnego serwisu poświęconego Paraolimpiadzie, tylko pojedyncze, sensacyjne newsy. BBC ma serwis, właśnie przeglądam, może podadzą, na jakich kanałach będą transmisje i może jakimś cudem je mam z Cyfry. Żadne podstawowe sportowe nie przekazują transmisji.
          • hanalui Re: Paraolimpiada 25.08.12, 00:02
            asia_i_p napisała:

> BBC ma serwis, właśnie przeglądam, może podadzą, na jakich kanałach b
            > ędą transmisje i może jakimś cudem je mam z Cyfry. Żadne podstawowe sportowe ni
            > e przekazują transmisji.

Live bedzie on Setanta Sport
      • madra.mama Re: Paraolimpiada 31.08.12, 11:27
        Relacji nie będzie. TVP, która ma wyłączność będzie informować o wynikach w skrótach podczas wiadomości sportowych...
        • madra.mama Re: Paraolimpiada 31.08.12, 11:29
          Zgadzam się z Panią Zawadzką.
          dorotazawadzka.natemat.pl/29291,gorsze-igrzyska
    • guderianka Re: Paraolimpiada 24.08.12, 13:27
      Olimpiada zdrowych-w telewizji transmisje non-stop. Olimpiada chorych-traktowana po macoszemu jak wszystko co wiąże się z niepełnosprawnością. Chciałabym by sportowcy niepełnosprawni byli pod względem medialnym (i nie tylko!)traktowani tak jak Ci zdrowi, zwłaszcza że założę się że zdobędą więcej medali niż sportowcy pełnosprawni tongue_out
      Chwaliłam się już na tym forum ale pochwalę raz jeszcze. Interesujemy się sportem niepelnosprawnych bo jest on cześcią naszego zycia. Starsza córka od 2008 roku należy do klubu sportowego niepełnosprawnych-jako że byla zbyt mała zajęcia sportowe byly bardziej rekreacyjne, uczestniczylismy rodzinnie w festynach niepełnosprawnych (jedząc obiad stołek w stołek z prezesem a zarazem b.ministrem-p. Komołowskim). W tym roku córa osiągnęła odpowiedni wiek(12 lat) i była pierwszy raz na Mistrzowstwach Polski w lekkiej atletyce juniorów niepełnosprawnych : zdobyła srebrny medal w rzucie dyskiem, brązowy za pchnięcie kulą i braz za bieg na 100 m. Ze sportem wiązemy jej przyszlość, może za 4 lata w Pekinie i ona będzie reprezentowac nasz kraj-pokazując hart ducha, wewnętrzną siłę, zapał-które ją tam zaprowadziły, dedykując kolejne występy lekarzom którzy mowili, że bedzie jeździć na wózku do końca życia...
      Mam wrażenia, że wstydzimy się niepełnosprawności, nie boimy-strach był kiedyś-ale wstydzimy bo jest brzydka w naszym pięknym estetycznym świecie...po co oglądać wygibasy ludzi pozbawionych kończyn, wzroku, pokrzywionych, na wózkach..patrzmy na piękno..Tymczasem piękno jest w tych ludziach własnie bo musza pokonać drogę dwa razy trudniejsza niż zdrowi, by osiągnąc swój cel
      Moja cora-zmęczona po podróży z Mistrzostw wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/HF67UsC6vqBaUci0OX.jpg
      • bi_scotti Re: Paraolimpiada 24.08.12, 14:13
        Gratulacje dla medalistki smile
        Nalezy miec nadzieje, ze stosunek do paralympics bedzie sie w PL zmienial i ze bedzie sie zmienial szybciej. Ja wysluchuje codziennie 2-3 wywiadow z kanadyjskimi paraolimpijczykami lecacymi do Londynu, kazde wiadomosci TV przedstawiaja przynajmniej jeden pelniejszy portret jakiegos sportowca i jego dyscypliny - niesamowicie imponujacy ludzie. Ale rowniez imponuja ich rodziny, przyjaciele - wszyscy zaangazowani w autentyczne wspieranie sportowca. Relacje beda w mniej-wiecej takich samych ilosciach jak z regularnej olimpiady choc, z tego co rozumiem, proces akredytacji mediow byl jakos inaczej zorganizowany.
        • guderianka Re: Paraolimpiada 24.08.12, 14:48
          Dziękuję bi.
          Popatrz-ja sobie nawet nie jestem w stanie wyobrazić że w polskiej telewizji -i publicznej i prywatnej-będa tego typu programy i wywiady. Może wyobraźnie mam za słabą a może to taka utopia..
          • bi_scotti Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:06
            guderianka napisała:

> Popatrz-ja sobie nawet nie jestem w stanie wyobrazić że w polskiej telewizji -i
            > publicznej i prywatnej-będa tego typu programy i wywiady.

A to by sie wydawaly takie "samograje" dla dziennikarzy. Bo szczerze mowiac to sa czesto "wyciskacze lez" w takim pozytywnym znaczeniu - jedziesz samochodem, sluchasz radia, kobieta opowiada, ze w wypadku stracila noge, byla w strasznym psychicznym dolku, miala poczucie, ze this is it - koniec zycia i jacys kumple ja zaprosili na camping. I zaczela strzelac z luku smile I teraz jako archer jedzie do Londynu. Realistycznie wie, ze pewnie medalu nie zdobedzie ale chce jej sie zyc i miasteczko, z ktorego pochodzi ja wspiera i organizuja impreze na jej pozegnanie, i w ogole ciezko prowadzic auto jak sie czlowiek wzrusza sluchajac takich opowiesci smile Wiec ja mysle, ze polscy dziennikarze/reporterzy jeszcze nie odkryli tej "zyly zlota" jaka moga byc rozmowy z tymi fajnymi ludzi. Bo to sa przeciez bardzo pozytywne messages - czlowiek pokonal przeciwnosci, czlowiek jest dzielny, czlowiek jest wspierany przez swoje community - fajnie sie slucha, robi dobrze na dusze smile
            • guderianka Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:09
              W polskich mediach najlepiej sprzedaje się krew,sperma i łzy..
              • gofer73 Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:15
                Guderianka - trzymam kciuki za Pszczółkę i głęboko wierzę, że za kilka lat będziemy jej kibicować na Olimpiadzie.

W polskich mediach najlepiej sprzedaje się nieszczęscie i bieda. Mało, która stacja chce kręcić reportaże o tym, że się jednak udaje wiele rzeczy, mimo poważnych ograniczeń związanych z niepełnosprawnością.

Bardzo brakuje takich pozytywnych historii, pokazujących hart ludzkiego ducha.

A stanowisko pracownika publicznej stacji TV, która przecież powinna mieć misję (za którą zresztą buli się co nieco w abonamencie) to żenada nad żenadą.
                • guderianka Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:46
                  gofer- dzięki , jak miło Cię złapać , poczytać smile)
                  ściski kiss
          • kub-ma Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:19
            Gratulacje dla córki! Dalszych sukcesów życzę smile

A wiesz, że ja też nie potrafię sobiw wyobrazić takich programów? Kiedy był mecz w piłce nożnej polskiej reprezentacji ile czasu antenowego poświęcono na studio przedeczowe. Wynik meczu był taki jak zwykle. A np. Polak zajął 9 miejsce na olimpiadzie w maratonie,stracił tylko 4,27 min do mistrza. Zrobił ktoś z nim wywiad? Przedstawił jego drogę do tak wielkiego sukcesu? Nie, bo piłkarze. A co dopiero sportowcy niepełnosprawni. A szkoda. Bo patrzę na moje dziecko,które dopiero odkrywa rolę kibica i dla niego zawody na paraolimpiadzie byłyby czymś normalnym, byleby kibicować. Już się cieszył, bo myślał, że będzie tak samo w TV.
            I nie ma się co dziwić, że sponsorów mniej i z pieniędzmi problem.
            • guderianka Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:47
              kub-ma - dziękuję smile
        • hanalui Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:41
          bi_scotti napisała:
          Ja wysluchuje codziennie 2-3 wywiadow z kanadyjsk
          > imi paraolimpijczykami lecacymi do Londynu, kazde wiadomosci TV przedstawiaja p
          > rzynajmniej jeden pelniejszy portret jakiegos sportowca i jego dyscypliny - nie
          > samowicie imponujacy ludzie.

U spoty leca chyba co godzine to grubo ponad 2 miesiace. Kilka z nich...tak ze da sie....
          www.youtube.com/watch?v=kKTamH__xuQ
          www.youtube.com/watch?v=6FMfnLvGkbc
          www.youtube.com/watch?v=sNw2OQUA0IQ
          procz tego tez wlasnie wywiady, sylwetki i tez jest co podziwiac, brac przyklad z samozaparcia, woli walki itd..
      • baba.z.broda Re: Paraolimpiada 24.08.12, 19:36
        > Mam wrażenia, że wstydzimy się niepełnosprawności, nie boimy-strach był kiedyś-
        > ale wstydzimy bo jest brzydka w naszym pięknym estetycznym świecie...

to nie my sie wstydzimy i boimy, to ktoś, kto decyduje za nas, tak uważa.
        ktos za nas wybiera durne seriale i filmy, bo chce trafic do niższych gustów.
        ktos eliminuje starszych i mało urodziwych, bo sądzi, że ludzie nie chcą ich oglądać.
        widza nikt nie pyta, decyduje TV plus reklamodawcy.
        a przed telewizorami siedzą normalni ludzie, ktorzy chcą obejrzec czasem kawałek prawdziwego zycia
        i nie jest im dane
        mam nadzieję, że to się będzie zmieniac
        PS Twoja córka jest wspaniała, trzymam kciuki za jej wytrwałość i sukcesy
        • guderianka Re: Paraolimpiada 25.08.12, 18:32
          dziękuję babo smile
      • gazeta_mi_placi Re: Paraolimpiada 30.08.12, 16:53
        Gratulacje smile Tym bardziej, że jest jej ciężko ze względu na fizyczne i umysłowe upośledzenie w odróżnieniu od zdrowych rówieśników, oby więcej sukcesów smile
      • agao_72 Re: Paraolimpiada 31.08.12, 10:19
        BRAWO!!!!
    • adellante12 Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:35
      Twoje chęci i usilna chęć udowodnienia poprawności politycznej niestety ma się nijak do rzeczywistosci ekonomiczno biznesowej.. Czas antenowy to zywy pieniadz a prawda ma się tak ze paraolimpiada nikogo nie interesuje. Pytałem znajomych którzy spedzali całe dnie przed TV w trakcie trwania olimpiady czy EURO i nikt nie zamierza "marnować" czasu na jakieś wiesci o paraolimpijczykach. Mnie Para interesuje dokładnie tyle samo co zwykła - czyli zwisa mi totalnie.
      • kub-ma Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:46
        Ale Twoi znajomi nie są wyznacznikiem oglądalnosci. To po pierwsze. A po drugie telewizja publiczna nie zawsze powinna przeliczać czas antenowy na pieniądze.
      • guderianka Re: Paraolimpiada 24.08.12, 15:48
        a prawda ma się tak ze paraolimpiada nikogo nie interesuje

gooo.oo a nie prawda- jak widać po tym watku słowo "nikogo" to kłamstwo
      • bi_scotti Re: Paraolimpiada 24.08.12, 22:33
        adellante12 napisał:

> Twoje chęci i usilna chęć udowodnienia poprawności politycznej niestety ma się
        > nijak do rzeczywistosci ekonomiczno biznesowej.. Czas antenowy to zywy pieniadz
        > a prawda ma się tak ze paraolimpiada nikogo nie interesuje.

Wiwesz jak to z prawdami - cala prawda, naga prawda, g00wno prawda ... Czas antenowy to zywy pieniadz, w publicznej TV do tego zgarniany z podatkow tego samego spoleczenstwa, ktore ma niepelnosprawnych, chorych, ulomnych i tego samego spoleczenstwa, ktore moze czuc sie lepiej i czuc sie lepsze (!) gdy wspiera wysilki paraolimpians! To jest super wazna rola mediow - dac ludziom kilka minut dobrego samopoczucia - to jest jak najbardziej przekladalne na zywa gotowke tylko czasem trzeba pomyslec. Ja wiem - myslenie BYWA bolesne suspicious

> Pytałem znajomych
        > którzy spedzali całe dnie przed TV w trakcie trwania olimpiady czy EURO i nikt
        > nie zamierza "marnować" czasu na jakieś wiesci o paraolimpijczykach.

To ja sadze, ze powinienes poszukac innych znajomych. Kto ma fun w kolegowaniu sie z ludzmi o ograniczonych horyzontach?

> Mnie Para interesuje dokładnie tyle samo co zwykła - czyli zwisa mi totalnie.

Fair statement. Roznica taka, ze historie samych paraolimpians sa najczesciej super fascynujace niezaleznie od sportu, ktory uprawiaja i niezaleznie do samej olimpiady. Sportem mozna sie w ogole nie interesowac ale caly ludzki element tego wydarzenia jest amazing. W imie czego samemu sie pozbawiac takich fajnych przezyc?
        • adellante12 Re: Paraolimpiada 25.08.12, 12:46
          Ta... i rozpisałyscie się o tym jak chciałybyście zeby było...
          Ja pisze jak jest. Bo TV publiczna bo ma takie siakie i owakie społeczeństwo, bo powinna bo wy byscie chciały, bo temat jest az tak strasznie interesujący ze aż 30 postów ma... Same widzicie to ogromne zainteresowanie...
          Ogladalność jest wyznacznikiem ceny czasu antenowego a ta jest sponsorowana przez reklamodawców. Reszta to wasze dobre checi i wasze marzenia. Jak widać TVP ograniczyła transmisje do sredniej długości bloku reklamowego.. Piszcie do zarzadu TVP pewnie was wysłuchaja i waszych wzruszajacych historii....
          • kub-ma Re: Paraolimpiada 25.08.12, 12:54
            adellante12 napisał:

> , bo temat jest az tak strasznie interesujący ze
            > aż 30 postów ma...

O bogowie, a co to za argument Ostatnio był wątek na temat "Sprawy dla reportera", 18 postów smile
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,138251864,138251864,program_sprawa_dla_reportera_.html
          • bi_scotti Re: Paraolimpiada 25.08.12, 15:19
            adellante12 napisał:

> Ogladalność jest wyznacznikiem ceny czasu antenowego a ta jest sponsorowana prz
            > ez reklamodawców. Reszta to wasze dobre checi i wasze marzenia. Jak widać TVP o
            > graniczyła transmisje do sredniej długości bloku reklamowego.. Piszcie do zarza
            > du TVP pewnie was wysłuchaja i waszych wzruszajacych historii....

Ja nie ogladam TVP smile Ja ogladam CBC, PBS, Al Jazeera, BBC - wszystkie maja wiele godzin coverage paralympics wiec sa spoleczenstwa, ktore sa zainteresowane. Az tak inne jest polskie spoleczenstwo? Hmmm ...
            • hanalui Re: Paraolimpiada 25.08.12, 15:42
              bi_scotti napisała:

> Az tak inne jest polskie spoleczenstwo? Hmmm ...

Mysle ze chyba tak...ludzie nie wiedza jak sie zachowywac w stosunku do niepelnosprawnych, matki nie potrafia odpowiedziec dzieciom kiedy pyta czemu ten pan na wozku, bez reki, bez nogi - na wszelki wypadek sciszonym glosem mowia zeby sie nie patrzyc, dla wielu niepelnosprawny = glupi/ niedorozwiniety/cos ma z glowa stad nie dziwota ze polska tv nie chce takich pokazywac
              Zdarzylo mi sie podrozowac z moim kolega na wozku i mimo ze tylko nogi mial niesprawne traktowany byl jak imbecyl tzn mowilo sie o nim, ale nie do niego jakby nie rozumial, ni kumal, nie slyszal, jesli juz zadawalo sie mu pytania na wszelki wypadek glosno, wyraznie powoli, i to wszedobylskie odwracanie wzroku na wszelki wypadek, udawanie ze sie tej osoby nie widzi, zabieranie dzieci z pola razenia tak jakby conajmniej mogly sie zarazic ...kwiatkow bylo sporo. I to nie w jakiejs zapyzialej dziurze tylko w drugiej stolicy PL
              • chomiczkami Re: Paraolimpiada 25.08.12, 17:08
                No ok. Pomóż mi. Ćwiczenie praktyczne: idę z czterolatkiem, który mnie głośno pyta: "a czemu ten pan jest na wózku?"
                Co powinnam odpowiedzieć?
                a) nie wiem, spytaj go
                b) bo ma niesprawne nogi
                c) bo ma uszkodzony kręgosłup
                d) bo był na wojnie i mu urwało nogę
                e) nie patrz się w tamtą stronę
                f) jedni ludzie chodzą, inni jeżdżą - nie gap się, bo się speszy!
                odpowiedzi b, c i d to oczywiście tylko wyobraźnia rodzica, bo skąd człowiek ma wiedzieć "dlaczego"?

I właśnie - odwracać wzrok? Patrzyć się? I jedno złe, i drugie niedobre. Pierwsze: bo odraza. Drugie: bo niezdrowa ciekawość.

Znam kilka osób niepełnosprawnych i jak się kogoś zna, to jest łatwo - traktuje się jak człowieka. Ale jak nawiązać pierwszy kontakt, żeby nie urazić? Proponować pomoc (traktowanie jak słabszego)? Udać, że się nie widzi, że ktoś nie daje rady (chamstwo)? Mam dobre chęci, wyedukujcie mnie smile.
                • guderianka Re: Paraolimpiada 25.08.12, 18:35
                  chomiczka-a jak potraktujesz osobę : w okularach, otyłą, o kuli, niską, wysoką, z rudymi wlosami, z dredami, inaczej ubraną ? spojrzysz-i jak dziecko spyta dlaczego odpowiesz zgodnie ze swoim przekonaniem-najlepiej :bo każdy czlowiek jest inny, jeden gruby drugi chudy, jeden rudy inny czarny jest zdrowy inni chory..
                  • gazeta_mi_placi Re: Paraolimpiada 30.08.12, 19:32
                    Ja dodałabym jeszcze, że nie komentuje się wyglądu obcych osób, zwłaszcza w miejscach publicznych.
                    Kiedy macie uczyć dzieci zasad podstawowej kultury? W gimnazjum?
                    • wioskowy_glupek Re: Paraolimpiada 31.08.12, 02:28
                      100/100 !
                  • chomiczkami Re: Paraolimpiada 31.08.12, 09:29
                    Tak - ale osoba ruda czy w okularach nie poczuje się raczej urażona, gdy się na nią spojrzę. Jak powiem dzieciakowi "jedni są zdrowi, inni są chorzy", tak jak radzisz, to po pierwsze, mogę urazić tę osobę, która się nie czuje chora, a jedynie "sprawna inaczej". Niektórzy ludzie na wózkach są przewrażliwieni na spojrzenia ("niezdrowa ciekawość, inni nie traktują mnie jak zwyczajnego człowieka, ale jak obiekt w zoo"), innych znowu razi odwracanie wzroku. Jak się dostosować? Jak się zachować?
                    • guderianka Re: Paraolimpiada 31.08.12, 09:41
                      Tak - ale osoba ruda czy w okularach nie poczuje się raczej urażona, gdy się na
                      > nią spojrzę

masz pewność ?

to po pierwsze, mogę urazić tę osobę, która się nie czuje chora, a je
                      > dynie "sprawna inaczej

czysta semantyka-inna sprawnosc wynika z choroby/dysfunkcji/wady
                      no i-masz tłumaczyc dziecku- a nie osobie niepełnosprawnej, mozesz a nawet powinnas mówic tak, by ta osoba nie słyszała
                      ". Niektórzy ludzie na wózkach są przewrażliwieni na spoj
                      > rzenia

nie bardziej niz pełnosprawni, to kwestia osobowosci a nie stanu zdrowia. zdrowi psychicznie ludzie nie reagują negatywnie na zwyczajne spojrzenia
                    • kub-ma Re: Paraolimpiada 31.08.12, 16:29
                      Jak się zachować? Normalnie, dziecko pyta ty odpowiadasz. I tyle. Jeżeli ktoś jest przewrażliwony na temat swojego wyglądu (sprawny czy niesprawny, piękny czy brzydki, duży czy mały), to nie Twój problem. Ty nie zrobiłaś nic złego.
              • awelome Re: Paraolimpiada 01.10.12, 09:51
                Polecam artykuł o kontrowersjach wokół Paraolimpiady
                zrobmy-to-razem.pl/art/politycy-contra-paraolimpijczycy
      • croyance Re: Paraolimpiada 31.08.12, 15:18
        Zarowno ja jak i moi znajomi ogladamy Paraolimpiade (moj maz ogladal dzisiaj przez kilka godzin) i bardzo sie emocjonujemy. Mamy tez bilety i idziemy zobaczyc na zywo smile Zainteresowanie jest wielkie, nielatwo dostac bilety, my kupilismy nasze kilka miesiecy temu.
    • sadosia75 Re: Paraolimpiada 24.08.12, 16:32
      O paraolimpiadzie w ogóle nic nie słychać. A jak słychać to źle. A szkoda bo paraolimpijczycy mogliby uczyć naszych w pełni zdrowych olimpijczyków jak zdobywa się medale. Wolę oglądać olimpiady z osobami niepełnosprawnymi niż ze zdrowymi. No ale jak zwykle TVP olało widzów.

Zresztą czuję niesmak po tym jak potraktowano ludzi,którzy jadą zdobywać medale dla naszego kraju. Coś przerażającego... jak by ci ludzie nie zasługiwali na takie samo traktowanie jak zdrowi. A może nawet i lepsze traktowanie bo Ci to chociaż medale zdobywają przełamując nie tylko barierę fizyczną ale i psychiczną pokazujać wielu ludziom ile można w życiu zrobić nie mając tak wiele jak inni.
      • katus118 Re: Paraolimpiada 25.08.12, 12:59
        Porafię zrobić wiele mają wszystko, a jakoś nie mam potrzeby żeby się pokazywać innym ludziom.
        Ale sa ludzie, i paraolimpijczycy dobrze o tym wiedzą, których kalectwo rusza, i zawsze niepełnosprawni dostaną jeszcze więcej słów podziwu/pochwał.
        • sumire Re: Paraolimpiada 31.08.12, 07:51
          no i bardzo dobrze, że dostaną więcej. bo i więcej muszą z siebie dać. to dość prosta zależność.
    • beverly1985 Re: Paraolimpiada 25.08.12, 17:15
      Była tu jedna taka co pytała "czy wy tez chronicie dzieci przed widokiem ludzi niepelnosprawnych?" (nie pamietam, czy wliczała tez brzydkich i grubych). jak zostala zjechana przez ematki to i tak na końcu stwierdziła, ze "jej kolezanki tak robią, więc ona robi dobrze".

Przy takim podejsciu oglądalność paraolimpiady może być zaskakująco niska.
      • bi_scotti Re: Paraolimpiada 30.08.12, 16:50
        Pare slow trafilo wreszcie i na pierwsza strone gazety: www.sport.pl/londyn2012/1,109590,12390541,Paraolimpiada_2012__Poznaj_Pistoriusa_i_inne_gwiazdy.html
        Szkoda tylko, ze to nie wlasna praca redakcji ale ... lepszy rydz niz nic, eh smile
        Good luck dla wszystkich polskich i kanadyjskich paralympians!
        • hermenegilda_zenia Re: Paraolimpiada 30.08.12, 18:06
          Ogladalam wczoraj do poznej nocy ceremonie otwarcia paraolimpiady w tv. O dziwo, w Turcji, w telewizji publicznej byla pelna transmisja i tak mi sie zamarzylo, zeby w Polsce w ramach tzw. misji czasami takie wydarzenia pokazali zamiast kolejnego otwarcia parasola w dupie na lodzie. Mnie ta ceremonia podobala sie o wiele bardziej niz otwarcie 'normalnej' olimpiady, czesc artystyczna byla przepiekna, tez wystepowaly znane postaci (m.in. Ian McKellan) oraz osoby niepelnosprawne, ale ja szczerze powiedziawszy tej niepelnosprawnosci nie dostrzegalam, bo to przestaje byc wazne po kilku chwilach a widzi sie po prostu artystow. Mysle ze wczorajsze otwarcie bylo o wiele blizej idei de Coubertina niz igrzyska pelnosprawnych, skad przebija glownie parcie na kase, miliony od sponsorow i chec blysniecia za wszelka cene. Tutaj widac bylo autentyczne wzruszenie i radosc uczestnictwa w czyms wyjatkowym. Z drugiej strony jest oczywiscie refleksja, ze tak wielu ludzi na wozkach i z najrozniejszymi niepelnosprawnosciami funkcjonuje w spoleczenstwie, a mimo to sa dla nas 'niewidzialni', bo wiekszosc odwraca glowy, zeby nie musiec sie z ta ich niepelnosprawnoscia konfrontowac.
          • bi_scotti Re: Paraolimpiada 30.08.12, 18:27
            Tez ogladalam i jak zawsze poczulam sie wyrozniona mozliwoscia zobaczenia i posluchania Stephen'a Hawking'a. Amazing smile
            No i przyznam, ze jest cos strasznie fajnego w tym, ze wszystkie bilety na te igrzyska sa wysprzedane - nalezy miec nadzieje, ze frekwencja bedzie lepsza niz na "zdrowej" olimpiadzie i ze nikt nie bedzie sadzal zolnierzy na pustych krzeslach wink A kolejna osoba, ktora mnie zawsze autentycznie cieszy gdy na niego patrze to oczywiscie burmistrz Londynu, Borys Johnson, great guy wink
    • thorgalla Re: Paraolimpiada 30.08.12, 21:33
      Właśnie oglądam pływanie na paraolimpiadzie.
      Niesamowici ludzie.
      Niektórzy mocno okaleczeni,bez rąk i/albo nóg ale nie zamknęli się w czterech ścianach jak wielu tylko trenują,startują i zdobywają medale.
      • bi_scotti Re: Paraolimpiada 31.08.12, 01:07
        No i sa medale smile

www.theglobeandmail.com/sports/more-sports/canadas-first-medal-at-paralympic-games-is-gold/article4509939/
        www.sport.pl/londyn2012/1,109590,12395795,Paraolimpiada_2012__Srebrny_medal_Anny_Harkowskiej.html
        Czekamy na wiecej!
    • policjawkrainieczarow Re: Paraolimpiada 31.08.12, 04:36
      > Jak sądzicie, czy paraolimpiada powinna być tak sao traktowana jak olimpiada?

Mysle, ze w ogole powinna zniknąć i niepełnosprawni powinni startować w ten "zwykłej", tyle, że konkurować ze sobą - ostatecznie wśród pelnosprawnych też konkurencje są podzielone a to na kategorie wagowe, a to na płciowe. I ostatecznie kiedyś się nikomu nie śniło, żeby kobiety występowały na igrzyskach, a proszę, jak ładnie sobie dają radę. A sama niepełnosprawność to dość niedookreślona kategoria, ostatecznie nawet wada wzroku wymuszająca nosenie okularów to jest niepełnosprawność. Czy gdyby Phelps był głuchy, to pozwolonoby mu startować w "zwykłych" igrzyskach?
      • guderianka policjawkrainieczarow 31.08.12, 09:20
        obawiam sie, że nie masz racji
        w skali kraju niepełnosprawni przed startem w pierwszych zawodach(mistrzostwach polski) muszą przejść przez specjalną komisję, która zalicza ich do danej kategorii ze względu na niepełnosprawność. Ze względu na rodzaj schorzenia i sprawność układane są listy startowe. Osoba np. bez ręki nie może konkurować w biegach z osobą bez nogi a znowu ta bez nogi nie może startowac z osobą z mpdz. Osobne kategorie sa rowniez dla wózkowiczów. Np moja córka , która ma wadę rdzenia kregowego ale porusza sie samodzielnie ma w lekkiejatletyce kategorię T35F35. Podejrzewam , że podobne wymagania istnieją na paraolimpiadzie. Niemożliwością byłoby połączyć te dwie imprezy
        • wioskowy_glupek Re: policjawkrainieczarow 31.08.12, 11:05
          Adellante12 ma niestety w zupełności rację. Czas antenowy nawet w TVP to pieniądz, teoretycznie ktoś tam być może kiedyś słyszał coś o misji ale w kosmicznej siedzibie za z mln zł z pieniędzy podatników echo źle się niesie....

Niestety misja tam nikogo nie interesuje. Jeśli nie dali nawet zakończenia zwykłej olimpiady nie dali to czego chcecie od paraolimpiady ? A prawda jest taka, że jakkolwiek byście tu nie próbowały poprawności politycznej forsować, paraolimpiada mało kogo interesuje, szczególnie w tak bliskiej odległości od tej zwykłej. Jak by interesowała to by ją puszczali. Nie obawiajcie się oni już tam mają dobry research co się opłaca.
          • bi_scotti Re: policjawkrainieczarow 31.08.12, 14:10
            wioskowy_glupek napisała:

> paraoli
            > mpiada mało kogo interesuje, szczególnie w tak bliskiej odległości od tej zwykł
            > ej. Jak by interesowała to by ją puszczali.

No i to jest wlasnie dla mnie zaskakujace. Ze w innych krajach (sadzac po obecnosci transmisji oferowanych przez PRYWATNE stacje) zainteresowanie jest i ludzie sledza swoich paralympians a, z tego co tu piszecie, wynika, ze w PL nie. No jak slowo honoru, wierzyc mi sie nie chce, ze akurat polskie spoleczenstwo jest az tak odmienne od reszty developed world ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka