Dodaj do ulubionych

strój galowy chlopca

03.09.12, 16:41
tak sobie dzis oglądałam stroje galowe w 2 szkołach- jedna dobra środmiejska, a druga rejonówka z osiedla-sypialni (musialam odwiedzić koleżankę nauczycielkę, żeby jej pilnie kilka ksiązek oddać).
w szkole moich dzieci (ta środmiejska): dzieci ubrane na luzie, nie widzialam zestawików dla chłopcow typu spodnie na gumce z poliestru w kantkę do tego takaż kamizeleczka- ot p prostu ciemne sztruksy/dzinsy czy jakies inne gladnkie ciemne spodnie bawelniane, do tego bawelniane koszule, takie bardziej casual, czesto z któtkimi rekawami, krawaty szkolne, i buty- czesto sportowe, mniej lub bardziej sportowe ale nie biale adidaski. mlody tak wlasnie byl ubrany. oczywiscie jakos jest tak, ze starszym uczniom koszula bardzo szybko wychodzi na wierzch, gorny guzik sie odpina a krawat poluznia smile
dziewezki bez udziwnien, tez w krawatach.
a wlasnie w szkole na owym osiedlu praktycznie 100% chlopców mialo te elaganckie zestawy z bazarku i do tego koszule chyba jednak nie bawelniane, sadzac po kolorze , muszki pod szyja !!!!! . jak nie zestawiki, to garnitury, czesto za duze. do tego te koszmarne buty udajace buty dorosle ... horrrror.
no alergie mam. dlaczego uwaza sie, ze taki zestaw jest elegancki??? czy nikt nie dostrzega smiesznosci tych chlopców, smiesznosci starych malutkich, naprawde. takei to zalosne bylo.
ubieracie tak dzieci?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 16:53
      Na szczęście to był jednorazowy dla ciebie widok.
    • jamesonwhiskey Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 16:58
      >no alergie mam. dlaczego uwaza sie, ze taki zestaw jest elegancki??? czy nikt nie dostrzega >smiesznosci tych chlopców, smiesznosci starych malutkich, naprawde. takei to zalosne bylo.

dziwi cie ubranie odpowiednie do okazji ?
      oraz czym sie objawia dobroc szkoly srodmiejskiej i dno szkoly rejonowej
      ta srodniejska nie jest rejonowa ?

• akseinga Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:01
        Co by napisać ? Nic mądrego nie przychodzi mi do głowy ponad OJP
        • bramanka Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:18
          jak nie masz nic do powiedzenia- to nic nie pisz. zadalam pytanie- nie chcesz- nie odpowiadaj.
      • toxicity1 Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:03
        Jedyny wniosek - w sródmieściu mniej bazarków i słabsze zaopatrzenie...wink

Myślę, że utwierdziłaś się w słuszności wyboru śródmiejskiej szkoły, takiej każualowej.
        Jeżuuu...
      • franczii Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:06
        > dziwi cie ubranie odpowiednie do okazji ?

Ubranie odpowiednie do okazji ale dla starego konia a nie malego chlopca.
      • bramanka Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:06
        co jest odpowiedniego do okazji w zestawie ppolietrowe spodnie na gumce i kamizelka? dla jakiej okazji? szczerze, jest to obrazliwe.
    • franczii Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:04
      Ja tez nie lubie stylu na stary malutki.
      Dla mnie dziecieca elegancja to nie jest kopiowanie doroslych strojow.
      Upychanie 6latka w garnitur i lakierki jest smieszne. Odswietny wyglad inaczej mozna uzyskac.
      • jamesonwhiskey Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:07
        > Odswietny wyglad inaczej mozna uzyskac.

jensami , sportowymi butami i powyciagana koszula to to raczej ciezko uzyskac jakikolwiek wyglad
        • bramanka Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:11
          o co jest nieodpoweiniego w spodniach bawelnianych i bawelnianej koszuli DLA DZIECKA????? to jest wyglad ze wszech miar odpowiedni- nieodpowiednie jest osmieszanie dzieci tymi niby stroikami! co innego obowiazuje dzieci, co innego doroslych mlodszych, co innego osoby starsze. stroj sie dobiera nie tylko do okazji, ale tez do wieku.
          • jamesonwhiskey Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:16
            > est nieodpoweiniego w spodniach bawelnianych

chodzi ci o dresy ?
            na sale gimnastyczna sa ok ale do cwiczen, nie na rozpoczecie roku szkolnego
            • bramanka Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:19
              ie, nie dres (a nie dresy!!!!)- chodzi o zwykłe spodnie bawełniane, nie z dzerseju, tylko z grubej bawelny, nie dzinsy, na pasku, a nie na gume- jak ty nosisz. nie widziales takich?
              • jamesonwhiskey Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:25
                nie , w zyciu nie widzialem spodni bawelnianych
                • aneta-skarpeta Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 18:16
                  i Twój swiat stanie sie pełniejszy
                  spodnie bawełniane
                  https://images.asos.com/inv/U/15/96/668706/Brown/image1xl.jpg
            • franczii Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:28
              A czym sie dres rozni od tych poliestrowych, o ktorych pisze Bramanka? Jedne i drugie na gumce w pasiebig_grin
              • jamesonwhiskey Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:31
                jak nie wiesz czym sie rozni dres od spodni w kancik
                to ja ci niestety nie pomoge
                • franczii Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:36
                  Ja wiem, czym sie rozni dres od spodni w kancik ale nie wiem czym sie rozni dres od spodni majacych udawac spodnie w kanciktongue_out
          • toxicity1 Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 18:00
            bramanka napisała:

> o co jest nieodpoweiniego w spodniach bawelnianych i bawelnianej koszuli DLA DZ
            > IECKA?????

Jeżeli bawełna jest egipska, to nic;P
        • franczii Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:13
          Ja bym akurat nie ubrala w jeansy i sportowe buty na wazna okazje ale garniturek w zyciu.
          Zreszta ze spodni garniturkowych tez koszula wychodzi zwlaszcza jak sie ma lat 6 a nie 56.
      • bramanka Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:08
        kopiowanie, ale jakie sad to jest smieszne, zalosne, brzydkie. to nie uczy odpowiedniego stroju do okazji- to uczy koszmarnego bezguscia.

• jamesonwhiskey Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:11
          oddychaj bo jeszcze jakiejs zapasci dostaniesz po tym traumatycznym przezyciu
          uczy ze nie zaklada sie jeansow na formalne okazje
          uczy ze isnieja inne buty niz sportowe
          ale rodzice cie chyba nie nauczyli co to formalna okazja wiec mozesz sie troche dziwic
          • bramanka Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:15
            ale ja sie nie denerwuje, mi tylko dzieci szkoda- sa ofiarami bezguscia doroslych, pod oslonka "stosowne do okazji". ok, juz wiem, ze tak sie ubieracie i uwazacie ze tak jest odpowiednio- w spodnie z poliestru i kamizelke- tylko mi powiedz, jaka jest odpiwedniosc noszenia kamizelki bez garnituru- bo to jest szczyt buractwa, i na pewno nie jest eleganckie. podobnie spodni na gumie- to jest obraznliwe!
            • gryzelda71 Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:24
              Spodnie na gumie są obraźliwe?buahahahhahaha
            • aqua48 Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:27
              bramanka napisała:

> ale ja sie nie denerwuje, mi tylko dzieci szkoda- sa ofiarami bezguscia dorosly
              > ch, pod oslonka "stosowne do okazji". ok, juz wiem, ze tak sie ubieracie i uwaz
              > acie ze tak jest odpowiednio- w spodnie z poliestru i kamizelke- tylko mi powie
              > dz, jaka jest odpiwedniosc noszenia kamizelki bez garnituru- bo to jest szczyt
              > buractwa, i na pewno nie jest eleganckie. podobnie spodni na gumie- to jest obr
              > aznliwe!

A zastanowiłaś sie ILE kosztuje zestaw ksiażek i pomocy dla dzieci na rozpoczęcie roku. Oraz ILU rodziców orócz tego niebagatelnego wydatku STAĆ jeszcze na zestaw ubraniowy-casualowy i plus dobre buty dla dziecka, które i tak z niego wyrośnie za pół roku?
              Zestaw poliestrowy z bazarku ma jedna zaletę - jest stosunkowo niedrogi i nie żal jak dzieciak wyrasta z niego. A przy więcej niż jednym dziecku i polskich zarobkach robi się z tej zalety zaleta główna.
              Powiem szczerze jakbym miała do wyboru np zapewnić dziecku parę dni więcej wypoczynku wakacyjnego, ALBO fajne ciuchy na rozpoczęcie roku to wybrałabym to pierwsze.
              • franczii Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:35
                Dlatego na rozpoczecie roku powinno sie isc w normalnych ciuchach.
                I tak, juz uwierze ze zestaw z poliestru z nawet kiepskimi butami a la stary malenki wyjdzie taniej niz zwykle ciemne spodnie (ktore potem moze nosic przy innych okazjach), koszula badz nawet biala polo i porzadne buty, w ktorych moze normalnie chodzic do szkoly.
                • aqua48 Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 18:02
                  franczii napisała:

> Dlatego na rozpoczecie roku powinno sie isc w normalnych ciuchach.
                  > I tak, juz uwierze ze zestaw z poliestru z nawet kiepskimi butami a la stary m
                  > alenki wyjdzie taniej niz zwykle ciemne spodnie (ktore potem moze nosic przy i
                  > nnych okazjach), koszula badz nawet biala polo i porzadne buty, w ktorych moze
                  > normalnie chodzic do szkoly.

Oczywiście, że taki bazarkowy zestw jest tańszy, a poza tym sprzedają go, że tak powiem w zestawie, czyli na jednym straganie, nie trzeba szukać, dobierać, przymierzać osobno tego osobno tamtego. Kupowałaś coś niezbyt wymiarowemu dziecku, ktore przymiarki traktuje jak horror? Gumka w pasie jest wtedy nieocenionym wynalazkiem, dzieki ktoremu potrki w ogóle trzymają sie w odpowiednim miejscu. A przerabiałaś numer buta co trzy miesiące nowy? I porządne buty kupione na początek roku (bo te z zakończenia są już za ciasne), włoży jeszcze tylko na Dzień Nauczyciela?
                  Nie bronię takich zestawów, też wydają mi się brzydkie i tandetne, ale rozumiem rodziców, którzy je kupują.
            • deelandra Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 17:36
              podobnie spodni na gumie- to jest obr
              > aznliwe!
              no to jestem w doopie, na tylku mojego utrzymają się wyłącznie spodnie na mocno ściągniętej gumie... ło ja nieszczęsna...
    • edelstein Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 18:07
      Obie wersje to szczyt bezguscia.Na serio w sklepach jest tyle rzeczy,ze nie trzeba dziecka ani w dzinsy i adidasy ani w plastkowe. lakierki i poliester ubierac.Juz kiedys pisalam moj syn posiada zawsze jedne eleganckie spodnie w kant z dobrego materialu,nadajace sie buty i koszule wizytowa niekoniecznie biala.Do szkoly jeszcze nie chadza.Dzinsy nie sa i nie beda strojem eleganckim na takie uroczystosci jak rozpoczecie roku.Pisalam tez,ze moja mama wuchowala trojke dzieci i wszystkie byly zaopatrzone w stroj na wyjscia.U brata garnitur u nas sukienka,spodniczka granatowa lub czarna plus biala bluzka.Dyrektorem nie byla,a jednak dala rade przy swoich zarobkach ubrac nas stosownie.Imho ciagle czytam o tych wyjsciach na imprezy typu slub,do teatru,ktore praktykuja jematki,a jak przychodzi co do czego to czytam,ze szkoda kupic odpowiedni stroj,bo tp na jeden raz,to jak w koncu chodzicie z dziecmi w miejsca gdzie obowiazuje elegancki stroj czy jedyna okazja to poczatek i koniec roku szkolnego?
      Wymienione sportowe koszule,dzinsy i trampki ubieram dziecku do sredniej klasy resteuracji i na wyjscia gdzie ma wygladac porzadnie acz nie musi byc “pod mucha“typu urodziny cioci Elki.
      Za moich czasow zwracano w szkole uwage,ze dzinsy i adidasy to nie stroj na poczatek roku.
    • aneta-skarpeta Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 18:09
      3 lata -szkoła w sypialni warszawy

dzieci ubrane roznie, od muszki i spodli w kant i gumke, po jeansy i sportowe koszule po totalny luz

dzisiaj szkola podmiejsca, ale dosc wysoki poziom, dzieci ubrane...tak samo, czyli roznie, ale zaden nie nialm krawatu lub muszki
      dziewczyny byly czesciej odstawione jak pensjonarki niz chlopcy
    • e_r_i_n Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 20:28
      Och, no bo tam to patologia, nie to, co w śródmieściu uncertain
      Też nie jestem fanką minigarniturków, ale jakoś nie wierzę w takie dokładne rozłożenie się bezguścia i guścia. I naprawdę marginalna to sprawa.
      No ale na szczęście Twoje dziecko w tej lepsiejszej szkole. Nie w kantkę.
      • anulka.p Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 20:39
        Erin -smile)

Bo bo kantka - wiesz, jest obraźliwa.
        • bramanka Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 20:54
          https://www.google.pl/imgres?start=77&num=10&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLPL308&biw=1173&bih=561&tbm=isch&tbnid=OWgJxoA_uWYI9M:&imgrefurl=http://allegro.pl/czarne-galowe-chlopiece-spodnie-92-i2538936624.html&imgurl=http://photos.natalusia.pl/item00165/photo03.jpg&w=800&h=600&ei=ZPxEUMKTC9CKswaW04GgDg&zoom=1&iact=hc&vpx=659&vpy=184&dur=77&hovh=194&hovw=259&tx=171&ty=134&sig=116316128383536085216&page=5&tbnh=160&tbnw=213&ndsp=16&ved=1t:429,r:3,s:77,i:183

ooo takie- obraza dziecku cos takiego ubra, i obraza, ze ktos musi na cos takiego patrzec......
          • bramanka Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 20:57
            hmmm, cos sie nie wkleiło.
      • bramanka Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 20:47
        masz racje w lepsiejsiej- wiem, gdzie wyslalam, dowoze niemalym nakladem sil i kosztow jestem w miare zadowolona. akurat w szkole mojej kolezanki, ktora tam pracuje, ze oprocz tego ze te kantki, to jeszcze spora patologia wsrod dzieci- wiec skoro mam wybor, nozki raczki do pracy i samochodzik, to dzieci do tej szkoly nie wysle.
        miedzy innymi przez kantke na poliestrze i gumke w pasie...........
        no nie wiem, czy marginalna- ot, szpecaca dzieci. i sprawiajaca, ze poten na byle weselisku panowie w hołupce w spodniach i kamizelce- bo przeciez mamusia tak ubierala.
        • e_r_i_n Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 21:28
          Cieszę się niezmiernie Twoim szczęściem.
          Syn na pewno doceni Twoje poświęcenie smile
        • jowita771 Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 22:48
          > no nie wiem, czy marginalna- ot, szpecaca dzieci. i sprawiajaca, ze poten na by
          > le weselisku panowie w hołupce w spodniach i kamizelce- bo przeciez mamusia tak
          > ubierala.

A inne dzieci będą mówić "w kantkę" i pisać "hołupce", bo mama tak mówiła i pisała.
    • czar_bajry Re: strój galowy chlopca 03.09.12, 23:31
      Mój z rejonowej podstawówki na osiedlu-sypialni ubrany jak najbardziej wg Twoich standardów.

Biała koszula z podwiniętym rękawem, rozpięta pod szyją i wypuszczona na spodnie, dżinsowe rurki do tego czarne adidasy z białą łyżwą a włosy postawione na żel.
      Większość chłopców ubrana podobnie do mojego dziecka, jakoś żaden w garniturze z bazaru nie wpadł mi w oko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka