Dodaj do ulubionych

dr Rutka / augamentin

06.11.06, 09:44
Czy ktoś mogłby mi podac namiary gdzie aktualnie przyjmuje dr Rutka?
I jeszcze mam pytanie. Mamy ZUM, niestety zrobilam kontrolnie tylko ogólne i
wyszły leukocyty w całym polu, Od pediatry dostaliśmy antybiotyk augmentin.
Synek ma 5 miesięcy. Zrobię jeszcze posiew, ale lekarka mówila zeby nie
czekać tylko od razu wziać ten antybiotyk. Czy ktoś go juz stosowal?
Jestem calą w nerwach, to nasze pierwsze ZUM, myślalam, ze furagina nas
ochroni (refluksIII/Iv i II st).
Obserwuj wątek
    • anusia_29 Re: dr Rutka / augamentin 06.11.06, 10:19
      Tak, ja stosowałam augumentin, już dwukrotnie. Mnie też nigdy lekarz nie kazał
      czekać na wynik posiewu, bo "szkoda czasu", bozawsze było już tak źle, że
      trzeba było podawać(białko,nabłonki, leukocyty, bardzo liczne bakterie,
      gorączka).Tak stosowany na oko pomagał ale na krótko, za miesiąc było to samo
      tylko, że inny antybiotyk i znów bez posiewu. Dopiero w szpitalu poczekali na
      wynik posiewu i zastosowali odpowiedni. Przy takim stopniu refluksu może lepiej
      podać od razu. A czy w badaniu ogólnym wyszły bakterie? I czy dziecko
      gorączkuje, jeśli tak to ja zaczełabym podawać.
      • agata9991 Re: dr Rutka / augamentin 06.11.06, 10:22
        Rutka przyjmuje w Enel Medzie w Blue City
    • a.p5 Re: dr Rutka / augamentin 06.11.06, 10:51
      Serdecznie dziekuje za pomoc !
    • izak77 Re: dr Rutka / augamentin 06.11.06, 12:14
      Moja córcia jest obecnie leczona przez dr Rutkę i z tego co wiem to on przyjmuje
      tylko w domu w Ząbkach. Podaje namiar na stronę internetową
      www.drjacekrutka.pl/ - telefon znajdziesz na stronie.
      • a.p5 Re: dr Rutka / augamentin 06.11.06, 13:31
        Dziękuję jeszcze razsmile

Mały miał goraczkę 38 st w czwartek. Zmyliło mnie to, ze wszyscy bylismy chorzy
        i mały tez kasłał, ale jak objawy przeziębienia przeszly a wczoraj było znowy
        38, to już miałam złe przeczucia. Dzięki forum znalazłam lab czynne całą dobę i
        od razu mieliśmy wynik.
        • mamaguci Re: dr Rutka / augamentin 06.11.06, 15:30
          augumentin podawany mamy prawie zawsze albo amoksliklaw ale to jest to samo..
          juz chyba z 5 razysad moja mala ma 19 miesiecy
          • tusia21 Re: dr Rutka / augamentin 07.11.06, 11:10
            ja słyszłam, że nie jest to dobry antybiotyk. Lekarze podają go standardowo,
            jak nie wiedzą, co innego dać. Najlepiej zadzwoń do Rutki zanim go dasz.
            Rutka przyjmuje też w Arkadii i szpitali na Szaserów
            • emily_70 Re: dr Rutka / augamentin 07.11.06, 11:50
              tusia, to nie tak, że nie jest to dobry antybiotyk. Mojej Juli pomógł
              kilkakrotnie (podawany był wg antybiogramu). Faktem jest, że często powoduje
              lekkie biegunki (to podobno przez kwas klawulonowy), ale wystarczy podawać 3
              razy dziennie, np. Lakcid. Ja radziłabym jednak podać, ale wykonać jeszcze
              posiew z antybiogramem rzecz jasna i ew. skorygować leczenie.
              • a.p5 Re: dr Rutka / augamentin 07.11.06, 13:21
                nie udaje mi sie skontaktować z dr Rutką, nie odbiera kom i nie odpowiada na
                maile.
                Antybiotyk podalam, bo nie chcialam juz czekac, zakazenie jest duze bo
                leukocyty pokryly całe pole. Posiew zrobilam zanim podałam antybiotyk, czekam.

Maly w nocy miał 39,6 cały czas gorączkuje.
                Czym zbijacie temperature? Moja pediatra kazala podać 200 paracetamolu w
                czopku, kurcze jezeli 10 jest na kilogram, to głupieje, bo mały wazy 7200. Daje
                80 efferalganu w czopku. a i podała lacidofil 1 raz dziennie.
                NIe mam niestety innego lekarza z którym mogłabym to skonsultowacsad
                • tusia21 Re: dr Rutka / augamentin 07.11.06, 14:59
                  Zbijać jak najbardziej!
                  Trzymamy kciuki zeby gorączka spadła
                • emily_70 Re: dr Rutka / augamentin 07.11.06, 15:06
                  Pierwsze pytanie - w jakiej ilości w końcu podajesz antybiotyk (lepiej byłoby
                  jednak tak jak pisałam wcześniej podawać 3 razy na dobę, ja przynajmniej zawsze
                  otrzymywałam takie zalecenie dotyczące Augmentinu). Lakcid oczywiście również
                  (nawet 2 razy, jeśli pojawi się jakieś rozwolnienie). Moim dzieciom najlepiej z
                  gorączką radził sobie Ibum (ale to chyba powyżej 6 m-ca). 200 paracetamolu to
                  chyba jednak za dużo, myślę, że 80 wystarczy! Poza tym rób okłady i kąpiele.
                • anusia_29 gorączka 07.11.06, 22:00
                  Ja podawałam na wysoką gorączkę paracetamol w czopku, zdarzało się, że troszkę
                  więcej, gdy miała ponad 39,2 dawałam czopek paracetamol 125mg przy wadze np.7-
                  8kg, zwłaszcza, że po 4 godzinach znów było 39,2. Czasem na zmianę dawałam
                  ibufen. Robiłam tez zimne okłady na czoło (moczyłam pieluchę i złożoną na
                  czoło), rzadko ale też kąpiel. Jeśli już otrzymuje antybiotyk to powoli zacznie
                  temperatura spadać.
    • monala16 Re: dr Rutka / augamentin 08.11.06, 19:49
      ja bym pobrała posiew przed podaniem antybiotyku, tak przynajmniej robili w
      szpitalu. MOżesz pobrać próbkę i wstawić ją do lodówki. Augmentin rzeczywiście
      świetnie działa na ZUM. U mojej córci już następnego dnia była poprawa.
      • a.p5 Re: dr Rutka / augamentin 08.11.06, 21:01
        Monala, tak tez zrobiłam. Pobrałam posiew tuz przed podaniem antybiotyku.
        Szkoda bylo czasu a z drugiej strony chce wiedziec co to za szajs. Rozmawialam
        z nefrologiem i neonatologiem o zbijaniu temp. Ja podawalam efferalgan 80
        chociaż pediatra zapisala 200. jeden z nich powiedzial, ze to dawka dla kota -
        ta 80, hehe i ze zawsze tak pisza na ulotkach. No, ale na mojego 5 miesięcznego
        synka dawka na kota skutecznie obniżyła temp.wink Robiłam jeszcze okłady na
        czoło, pod kolanami i w okolicach łokci.a i rozmawialam na temat, czy lepszy
        ibu czy paracetamol. szczerze myślalam, ze lepszy ibu, bo paracetamol jakos na
        nerki wpływa, ale np nurofen nie za dobrze na żołądek. I w sumie znow nic nie
        wiem.
        • a.p5 Re: dr Rutka / augamentin 10.11.06, 14:15
          mamy właśnie wyniki posiewu: klebsiella pneumoniae. Zaczynam wlaśnie czytać co
          to za szajs. Lubi sie nawracać? Wasze dzieci też mialy? Skad to G.... się
          bierze? wiem, ze jest w szpitalach, bo syf itp, no ale u mnie w domu codzienie
          szoruje podłogi i etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka