Dodaj do ulubionych

Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego?

05.09.12, 14:51
Od lat słyszy się o "modzie na rosyjski" (cokolwiek to znaczy). Zastanawiam się, czy nie posłać swego ośmiolatka na lekcje z tego języka. Częasami w przedszkolach, w ramach dodatkowej oferty, odbywają się zajęcia z tego języka. Jak sądzicie, warto?
Obserwuj wątek
    • sadosia75 Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 14:58
      Oczywiście, że warto.
      Od kilku miesięcy szukam w Krakowie osoby z płynnym rosyjskim i nic. Każdy coś tam dukać potrafi ale czytać czy pisać to już problem a i to dukanie to słabizna marna. W ogłoszeniach o pracę coraz częściej tuż obok angielskiego czy niemieckiego pojawia się jako drugi konieczny, język rosyjski.
      No i warto dodać, ze rosyjski to piękny język, cudownie brzmiący, łatwo wpada w ucho i jeśli tylko ogarnie się gramatykę rosyjską to cała reszta przychodzi bardzo łatwo. No i od rosyjskiego warto zacząć bo ten język występuje również na Ukrainie czy na Białorusi .
    • lady_nina Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 15:18
      warto jak każdego języka obcego. Znajomość 2-3 języków poza ojczystym prawie zawsze się przyda - czy to prywatnie czy zawodowo

moja 8-latka w tym roku do angielskiego i francuskiego zażyczyła sobie właśnie rosyjski. Ja od paru lat też sobie odświeżam. Powody są 2 - przyjemny (zawsze lubiłam i lubię się uczyć języków) i praktyczny - w każdej chwili może nas los rzucić w któryś z tych obszarów językowych
    • scher Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 16:26
      Mówią, że język wroga trzeba znać...
    • yenna_m Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 16:42
      tak
    • echtom Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 19:20
      Języka zawsze warto, jak jest okazja. Znajomość cyrylicy - bezcenna smile
    • a.va Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 19:29
      Warto. Jest ładny, przydatny i dla Polaków względnie łatwy. Tylko nie wiem, czy nie za wcześnie, w tym wieku dziecko (jeśli nie ma codziennego kontaktu z językiem) i tak się dużo nie nauczy, więc lepiej spożytkować ten czas na zabawę niż język.
    • wendd Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 19:48
      Warto - nawet jakby tylko cyrylicę opanował.
      A to się na pewno przyda i w pracy i prywatnie.
      Dla dzisiejszych młodych cyrylica to jak chińskie znaczki - a mamy ich przecież po sąsiedzkusmile
    • inguszetia_2006 Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 19:50
      Witam,
      Warto. Są przesłanki racjonalne (pół Azji mówi po rosyjsku, względnie łatwy język dla Polaka) i nieracjonalne - to jest piękny język, piękna poezja, wspaniała literatura i w ogóle warto znać wiele języków, ćwiczyć pamięć. Moja córka w tym roku zaczyna lekcje rosyjskiego. Miała do wyboru francuski lub rosyjski. Doradziłam jej rosyjski, bo dobrze znam i lubię.
      Pzdr.
      Ing
    • volta2 Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 22:30
      mój starszy zna rosyjski całkiem dobrze w mowie, w zasadzie wszystko rozumie adekwatnie do wieku, czyta powoli ale bez błędów.

w zasadzie muszę mu ciągle poprawiać y bo pisze je jako u po polsku.

drugi rosyjskiego formalnie się nie uczył, ale dużo rozumie i wyznał mi po cichu że chciałby uczyć się w rosyjskiej szkole. co dla niego było dość realne.

ja sama mówię już bez akcentu - tak mi mówią ci, co znają rosyjski. jeszcze rok temu strzelali niemal bezbłędnie, że jestem z pribałtów.

zaimponowało mi to, że w rejonie wschodnim naprawdę potężna masa ludzi się tym językiem posługuje. lepiej, gorzej, ale jednak kontakt jest.
      no i dla polaka - nie ma chyba łatwiejszego języka do nauki o takim zasięgu odbioru.

• bieganiemagdy Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 22:36
      Zdecydowanie jestem za uczeniem sie rosyjskiego. Angielski to już jakby norma. Rynek wschodni rozwinął się ogromnie, zwłaszcza Ukraińcy chcą handlować i kupować od nas, pracuję w firmie handlowej to mam rozeznanie. Mamy klientów z Rosji, Ukrainy, LItwy, z branży produkcyjnej.
      • elske Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 22:44
        Kiedy w podstawówce zaczęłam uczyć się języka obcego , moja szkoła jako jedyna w mieście uczyła jeszcze rosyjskiego, w innych był angielski. Rosyjskiego uczyłam się przez 7 lat i cały czas zastanawiałam się : na grzyba mi ten język? Przydał się, w Norwegii tongue_out. Moja przyjaciółka jest Rosjanką, po rosyjsku rozmawiam tez z Litwinami .
        • sueellen Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 23:15
          Fakt, fakt, na plac zabaw przychodzi jedna Rosjanka, gadamy (pan profesor mikolajek by powiedzial, ze gdakamy) sobie czasem po rosyjsku. Tzn ona do mnie mowi po rosyjsku a ja odpowiadam najczesciej po angielsku, bo tak mi jednak latwiej choc wszystko rozumiem.
          • kamelia04.08.2007 Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 10:19
            jakbys jej odpowiadała po polsku, to by było jeszcze łatwiej wink
            • sueellen Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 17:56
              Dla mnie tak, ale nie dla niej.
            • elske Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 18:06
              kamelia04.08.2007 napisała:

> jakbys jej odpowiadała po polsku, to by było jeszcze łatwiej wink

Moja przyjaciółka rozumie język polski, ale nie potrafi mówić. Na początku rozmawiałyśmy mieszanką rosyjsko-polską (jak brakowało mi słowa rosyjskiego, to mówiłam po polsku). Teraz to mieszanka rosyjsko- norweska.

Za to kiedyś płakałam ze śmiechu, jak opowiadała mi o swojej wycieczce do Polski. Jej mąż jest norwegiem. Kiedyś, przez 2 lata pracował w Polsce. Uczył się języka polskiego, potrafi czytać, ale nie rozumie tego co czyta. I kiedyś polecieli do Polski na wycieczkę. Olga opowiadała, jak to jej mąż, czytał na głos napisy na tablicach, ona słuchała tego co on przeczytał i tłumaczyła mu na norweski big_grin. Dali radę big_grin big_grin big_grin.
    • sueellen Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 05.09.12, 22:44
      Uczylam sie rosyjskiego 8 lat, prace dyplomowa napisalam po rosyjsku. Minelo od tego czasu 6 lat a ja z roku na rok coraz bardziej zapominam ten jezyk. Do niczego mi sie nie przydaje.
      • ashraf [...] 05.09.12, 23:24
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • echtom Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 10:11
        Ja uczyłam się w sumie 10, po liceum znałam świetnie (genialna nauczycielka), po studiach praktycznie zapomniałam. Teraz mi się nie przydaje, ostatni raz używałam 25 lat temu. Ale nie żałuję, bo ja w ogóle lubię uczyć się języków, a poza tym mam świadomość, że gdyby nagle okazał się potrzebny, do aktywowania ogromnego zasobu tego języka z młodości wystarczyłoby mi parę miesięcy - to mniej niż nauka od podstaw wink
      • lady_nina Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 11:27
        sueellen napisała:

> Uczylam sie rosyjskiego 8 lat, prace dyplomowa napisalam po rosyjsku. Minelo od
        > tego czasu 6 lat a ja z roku na rok coraz bardziej zapominam ten jezyk. Do nic
        > zego mi sie nie przydaje.

no tak, tyle że takie ryzyko (że język się zupełnie w życiu nie przyda) istnieje w przypadku każdego języka - poza angielskim powiedzmy.
        mój osobisty przykład - na studiach wybrałam jako 2 język - niemiecki. Kończąc studia całkiem przyzwoicie i płynnie władałam nim w mowie i piśmie - i co? od tego czasu praktycznie go nie używała i dzisiaj to pewnie nawet nie mogę powiedzieć, że jest zardzewiały. Gdybym w momencie rozpoczynania studiów przewidziała jak potoczy się moja przyszła kariera zawodowa, w jakiej firmie wyląduje, w jakich krajach będę mieszkać; to bym wybrała sobie francuski albo hiszpański albo kontynuowała rosyjski. Ale szklanej kuli nie miałam. Nauki niemieckiego nie żałuję - bo tak jak echtom generalnie lubię się języków uczyć. Gdybym dzisiaj miała więcej czasu na cokolwiek, to poza rosyjskim uczyłabym się tego francuskiego, ale qrcze doba nie chce mieć 36 godzin smile ale może to akurat i dobrze ...
    • angazetka Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 10:15
      Warto - język piękny, język sąsiada, język, którym mówią miliony ludzi. Tylko czy koniecznie w przedszkolu?
      • lady_nina Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 11:34
        ale tu chodzi o 8-latka a nie o przedszkolaka
        • angazetka Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 15:29
          Hm? W pierwszym poście jest o ofercie dla przedszkoli...
          • sadosia75 Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 15:35
            Zastanawiam się, czy nie posłać swego ośmiolatka na lekcje z tego języka. Częasami w przedszkolach, w ramach dodatkowej oferty, odbywają się zajęcia z tego języka.

Jest i wiek dziecka i o przedszkolach. więc to chyba chodziło o to, że nawet przedszkolaki zaczynają naukę rosyjskiego to ośmiolatek powinien mieć z tym mniejsze problemy
    • kamelia04.08.2007 Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 10:38
      oczywiście, ze warto. Zreszta warto znac każdy jezyk, nawet te "małoważne" czy "obciachowe" (cudzyusłów celowo, bo to nie moje zdanie).

Piekny jezyk, bogata kultura, na zachodzie liczy sie znajomośc rosyjskiego, zwłaszca jak ktos pracy szuka.
      • lady_nina Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 11:39
        w sferze praktycznej w sumie tak to traktuję - znajomość rosyjskiego to moja przewaga kompetencyjna/konkurencyjna.
        Abstrahując od polityki - Rosja to wielki rynek i przyszłościowy, wiele firm z całego świata robi i będzie robić tam biznes
    • swiniara Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 14:18
      Dzięki. Idziemy się uczyć. Zobaczymy, co z tego będzie.
    • goodnightmoon sadosia75 06.09.12, 15:02
      Weź mnie zdalnie zatrudnij smile Ja tak pięknie mówię, piszę i czytam po rosyjsku, a nikt tego nie chce wykorzystać, buuuuuu sad
    • kocianna Re: Czy warto uczyć dzieci rosyjskiego? 06.09.12, 15:36
      Hehe, to jak wrócę do PL otworzę szkołę językową. Angielski dla tłumów, rosyjski dla wybrańców big_grinbig_grinbig_grin

Pracy, którą mam obecnie, bez rosyjskiego bym nie dostała. Ale wcześniej przez 10 lat używałam języka w kontekście rzadkich tłumaczeń rosyjsko-angielskich tylko i wyłącznie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka