Dodaj do ulubionych

sumamed forte - opinie

09.10.12, 14:54
Pediatra zapisala synkowi na angine sumamed forte z racji ze dziecko ma problem z przyjmowaniem leków a ten antybiotyk mozna podawac 1 raz dziennie.
Czy stosowalyscie sumamed u swoiuch dzieci? Poczytalam nieco opinii i jestem troche zaniepokojona co do mocy tego specyfiku i ewentualnego wplywu na organizm sad
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: sumamed forte - opinie 09.10.12, 15:04
      aaaaaaaaaargh
      to idz i niech dziecku wypiszą zastrzyki.
      • gato.domestico Re: sumamed forte - opinie 09.10.12, 15:06
        gdyby odmowil i plul sumamedem bylyby zastrzyki...cos zlego ze pytam jakie moga byc skutki uboczne ? aaaaaaargh wink
        • pamelia Re: sumamed forte - opinie 09.10.12, 15:15
          Moje dzieci brały ten antybiotyk - żadnych objawów ubocznych nie zauważyłam, lek pomagał.
          Dziwi mnie trochę, że szukasz opini w internecie, opinii jak by nie było - anonimowych, i nie wierzysz lekarzowi. Po KAŻDYM antybiotyku moga być nieprzyjemne skutki uboczne (u nas np po Augmentinie - biegunka masakra - a pewnie wiele dzieci bierze i nic się złego nie dzieje). Jak masz watpliwości to zadzwoń do pediatry.
        • dziennik-niecodziennik Re: sumamed forte - opinie 09.10.12, 15:37
          to ze pytasz o rzecz na ktora prostej odpowiedzi nie ma.
          niepokoi Cie moc antybiotyku - no coz, jesli trzydniowa kuracja pojedyncza dawką ma równowazyc pięciodniową kurację dwiema dawkami (standardowy antybiotyk) to nic dziwnego ze musi byc mocny.
          wpływ na organizm - o co ci dokładnie chodzi? o działania uboczne? bez trudu znajdziesz i osobę ktorej NIC kompletnie po tym leku nie bylo i taką ktora po nim cierpiała strasznie, z milionem ludzi z róznymi objawami ubocznymi po drodze. a co wystąpi u Twojego dziecka? - nie dowiesz sie poki nie podasz.
          najczęstszym skutkiem ubocznym jest takie ogólne "oklapnięcie" - uczucie rozbicia, lekkie osłabienie, sennośc, takie ogolnie "przymulenie" - jest to związane z kumulowaniem sie leku w organizmie (musi sie kumulowac jesli ma działać odpowiednio długo). dlatego zaleca sie podawanie leku na noc - dziecko okres najgorszego samopoczucia przespi.
    • paartycja Re: sumamed forte - opinie 09.10.12, 18:55
      jedynym efektem ubocznym było osłabienie
      no i na moją anginę kompletnie nie pomógł
    • graue_zone Re: sumamed forte - opinie 09.10.12, 19:05
      Ja i dwie znane mi osoby miały poważne problemy kardiologiczne po tym leku. Bardzo, bardzo osłabia serce.
      • annakate Re: sumamed forte - opinie 09.10.12, 21:59
        w przeciwieństwie do anginy, która jak wiadomo na serce wpływa wręcz dobroczynnie, a powiedzonko, że liże stawy, kąsa serce to zabobon...
        • graue_zone Re: sumamed forte - opinie 10.10.12, 10:07
          Czy ja gdzieś napisałam, że anginy nie należy leczyć? Należy, ale można innym antybiotykiem.

Pytanie było o konkretny lek i moja odpowiedź była na pytanie. Przeczytaj dokładnie, a potem się czepiaj.
      • memphis90 Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 17:20
        To ciekawe, bo w ulotce w działaniach niepożądanych nie ma ani słowa o "osłabianiu serca"
    • dwojedzieciija Re: sumamed forte - opinie 09.10.12, 22:31
      Stosowałam na sobie. Po wzięciu wieczorem, na drugi dzień rano obudziłam się z zapuchniętymi oczami - ledwo widziałam. Okazało się że mam uczulenie na azytromycynę - tego jednak nie przewidzisz. Nie twierdzę przy tym, że lek jest dobry lub zły, po prostu jak z każdym medykamentem trzeba uważać.
    • dorek3 Re: sumamed forte - opinie 10.10.12, 10:02
      Proponowałabym aby zamiast czytać forumowe opinie przeczytać ulotke w której masz wszystkie działania niepożądane wraz z częstoliwościa występowania podane.
      A leczenie anginy summamedem pozostawiam bez komentarza.
      • memphis90 Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 17:22
        > A leczenie anginy summamedem pozostawiam bez komentarza.
        Jest wymieniona w standardach leczenia anginy. Nie jako lek I rzutu, ale jest. Jest też to zgodne z rejestracją leku i ChPL.
    • karra-mia Re: sumamed forte - opinie 10.10.12, 11:09
      ja się zastanawiam nad jednym.
      Ludzie po cholerę idziecie z dziećmi do lekarzy, którym absolutnie nie ufacie, a już na pewno ufacie bardziej nieznanym kobietom na forum??? toć dziecko to nasz skarb tak? i oddajecie jego zdrowie w ręce kogos, do kogo nie macie ani za grosz zaufania?
      skutki uboczne to i witaminy mają, więc twoja decyzja... albo podajesz i obserwujesz, albo nie podajesz i nie wiem w sumie na co czekasz dalej.
      Bez sensu
      • gato.domestico Re: sumamed forte - opinie 10.10.12, 12:18
        co bez sensu?? gdzie pisalam ze nie podaje?...ulotki zawsze czytam ...tak jak piszesz wszystko ma skutki uboczne a jedne moga wyst. czesciej inne bardzo zadko...czytalam gdzies o jakichs plamach na szczescie nic takiego synkowi nie wychodzi, lek dziala i wraca do zdrowia smile
        Nie mam doswiadczenia z antybiotykami smile na szczescie sama biore raz na 10 lat a dziecko ostatni raz bralo pierwszy raz rok temu...stad moje pytanie, podobno kto pyta nie bladzi smile
        Pediatra najczesciej zna skutki uboczne wlasnie te z ksiazki/ulotki a matki obserwuja dzieci na codzien i czesto maja tak naprawde wieksze pojecie niz nie jeden lekarz. Nie szukam info przeciwnikow leku by nie podawac, tylko chce wiedziec co moze sie dziac "po" aby niepotrzebnie nie panikowac. Widac niektorym ciezko to zrozumiec...a szkoda.
        Dziekuje osobom ktore wypowiedzialy sie merytorycznie smile za lanie wody, krytykanctwo dziekuje i pozdrawiam big_grinDD
        • princess_yo_yo Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 13:18
          ale forum da ci co najwyzej anegdotyczna liste tego co ktos uwaza za skutek uboczny tego leku na podstawie swoich bardzo indywidualnych doswiadczen i poziomu wiedzy medycznej.
          jak dla mnie zaden komfort ale co kto lubi.
    • anulka111112 Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 12:07
      Jeju ten antybiotyk należy poprostu odpowiednio podawać 2h po jedzeniu albo 1,5 h przed jedzeniem i popijać czystą niegazowaną wodą gwarantuje że troszkę powierci po brzuchu i tyle rodzice często robią blad podając antybiotyk z jedzeniem albo zaraz po i jeszcze dodatkowo herbatka albo soczek NIE WOLNO! Bo każdy antybiotyk to środek chemiczny i wchodzi w interakcje z jedzeniem i piciem a potem narzekacie że was boli !
      • memphis90 Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 17:24
        A to już zależy od antybiotyku. Są takie, które stosuje się na czczo, a są takie, które właśnie z posiłkiem (Duracef). Ba, są takie, które popija się właśnie mlekiem lub herbatą (Amotaks)!
    • pszczolaasia Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 12:48
      moje dzieci przyjmowaly/reagowaly dobrze. natomiast ja nie za bardzo.
    • mamatomka2014 Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 13:01
      Każdy lek czy suplement ma jakieś działania uboczne. Nawet vit. C. Nie ma czegoś takiego jak moc antybiotyku a częstość podawania zależy od jego metabolizmu. Jeśli lekarz przeisał sumamed to nie dlatego że, ma ładne opakowanie ale stan dziecka tego wymaga.
      • asis09 Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 13:15
        Moja córka ze względu na leczenie boreliozy brała co drugi dzień bodajze 3 miesiące.
        Nic się nie działo
    • babsee Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 13:36
      Braly moje dzieci 3 razy i jest to jedyny antybiotyk po ktorym nie wymiotowaly. Dzialanie tez okej-w sensie,ze leczył.NIe mialy rowniez grzybicy/
    • solejrolia Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 13:57
      do tej pory to myślę, że ta angina została już wyleczona
      tongue_out
    • kawka74 Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 14:17
      Dziecko brało i pomogło jak umarłemu kadzidło, ale to była kwestia nie samego leku, tylko nietrafionej diagnozy: jeszcze nie ma takiej alergii, na którą pomógłby antybiotyk.
      Każdy lek ma skutki uboczne, tylko listy tych skutków mają różną długość.
      • kawka74 Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 14:17
        No żesz kufa, znów to samo, kto, do cholery, te wątki wyciąga???
    • melancho_lia Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 17:39
      Na mnie ani na moje dzieci summamed nie dzialal. Konieczna byla zmiana antybiotyku.
    • lily-evans01 Re: sumamed forte - opinie 04.12.14, 19:32
      Każdy pacjent reaguje inaczej na dany lek.
      W wypadku antybiotyków zawsze jest możliwość wystąpienia objawów niepożądanych w skali 1:1000, 1:10000 itd. itp. Zanim nie zażyjesz leku - nie wiesz wink.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka