Dodaj do ulubionych

czy to ciaza

11.10.12, 16:01
sluchajcie dziewczyny, spoznia mi sie okres juz 2 tyg. robilam test i wyszedl negatywny. dodam ze zawsze kocham sie z zglowa, tzn zabezpieczam prezerwatywa. wspolzylam z zmezem w dniu spodziewanegomokresu a awiec nieplodne dni. ale okresu nie mam. czuje sie ok. dodam , ze pobolewal mnie brzuch po stosunku i myslalam ze wlasnie dostaje okres ale nic z ztego. czy ktos mi moze wyjascnic o co chodzi. powtorze jeszcecraz test ale czytalam na forum, ze testy czasem wychodz negtywnie a jest sie w wciazy. wiem bede msiala isc do lekazra ale tu gdzie mieszkamwwm szwecji to polozne na potwierdzenie ciazy tez daa do wykonania test ciazowy a aja bym chciala dla pewnoci iec badanie krwi. czy okres ktorej sie kiedys tak dlugo spoznil.
Obserwuj wątek
    • aneta-skarpeta Re: czy to ciaza 11.10.12, 16:04
      ja nie mialam okresu 2 tygodnie, a sie nie zabezpieczałam, a wciazy nie byłam

czułam każdym meszkiem wlosowym ciąże, ale wsytarczylo dogłebne badanie gin i okres pojawił sie 3 dni późniejsuspicious

testy wbrew pozorom az tak często się nie mylą
    • kamelia04.08.2007 Re: czy to ciaza 11.10.12, 16:05
      pewnie forum, po wirtualnym zbadaniu jest bardziej wiarygodne niz wizyta u poloznej.
      Ech, Polka za granica.... rece opadają.

W tej twojej szwecji to nie ma lepszej antykoncepcji niz gumka?
      • kubus96 Re: czy to ciaza 11.10.12, 16:22
        amelia w w szwecji sa tez inne formy antykoncepcji ale ja wybralam ta. tu gdzie mieszkam podejscie do kobietyw w ciazy jest inne niz w wpolsce, mama porownanie jedno dziecko rodzilamw w poslce drugie tutaj. pytam sie o ewentualne powody opoznienia miesiaczki . oczywisxie ze wybiore sie tu do lekarza, ciaze prowadzi tu polozna a anie lekazr , a aona daje na potwierdzenie ciazy test a aja chcialabym miec wieksza pewnocs i wykonac testz zkrwi. nei jest latwo za granica. dodam dla scislosci e okres mialam zawsze regularnie jakies 34 dni. wiec dziekuje za wszystkie podpowiedzi
        • annajustyna Re: czy to ciaza 11.10.12, 17:28
          Ciaze prowadzi polozna, to gin jest od czego? Tylko od spraw onkologicznych?
          • suazi1 Re: czy to ciaza 12.10.12, 12:44
            Chyba ginekologicznych. Onkolog to lekarz od chorób nowotworowych.
            • annajustyna Re: czy to ciaza 13.10.12, 15:04
              Sa trzy dzialy ginekologii: poloznictwo (w Norwegii od tego jest polozna? Tak wynika z tego watku), onkologia ginekologiczna i chirurgia (oprocz cesarki, ktora jest domena poloznikow, wszelkie laparoskopie etc.). I jeszcze podspecjalizacje jak endokrynologia ginekologiczna etc.
      • edelstein Re: czy to ciaza 11.10.12, 17:40
        A co zlego jest w stosowaniu prezerwatyw?maja nie dosc,ze wysoka skutecznosc to jeszcze chronia przed chorobami przenoszonymi droga plciowa.
        • annajustyna Re: czy to ciaza 11.10.12, 18:16
          pewnie o to, ze nie sa niezawodne.
          • edelstein Re: czy to ciaza 11.10.12, 19:28
            Nie ma 100% srodka poki co.W szufladzie recepta na postinor i poki co,odpukac wystarczawinkraz w zyciu pekla mi gumka,a raz sie zsunela,wiec tragedii nie mawink
            • annajustyna Re: czy to ciaza 13.10.12, 15:06
              Za kazdym razem lecisz z zuzyta prezerwatywa pod kran? Bo wiesz, nie zawsze pekniecie jest spektakularne, czasem mozna nie dojrzec...Z taka logika to powinnas postinor stosowac po kazdym stosunku.
              • memphis90 Re: czy to ciaza 14.10.12, 20:42
                A plemnik dojrzy? Toz on oczu nie ma!
                • annajustyna Re: czy to ciaza 14.10.12, 22:01
                  Jak to nie ma?! Swiat mi sie wali sad.
              • edelstein Re: czy to ciaza 14.10.12, 20:51
                Jasne,jasne mini pekniecie niewidoczne golym okiemtongue_out
                • annajustyna Re: czy to ciaza 14.10.12, 22:00
                  I o zlosliwej pani z kiosku Ruchu uzbrojonej w szpilke nie wspomne wink.
    • georgia241 Re: czy to ciaza 11.10.12, 16:48
      Sprawdź takie objawy:
      zmiana podstawowej temperatury ciała - kobiety mierzące regularnie ciepłotę swojego ciała wiedzą, że do fazy jajeczkowania, a więc do około 14-16 dnia cyklu utrzymuje się ona na poziomie 36,4 - 36,6°C; w dniu owulacji lub najpóźniej dzień po - temperatura wzrasta do około 37,2 - 37,4°C; w przypadku zapłodnienia temperatura ta utrzyma się przez cały okres ciąży - utrzymująca się przez szesnaście dni podwyższona temperatura potwierdza z dużym prawdopodobieństwem obecność ciąży;
      rozpulchnienie i zasinienie warg sromowych większych i mniejszych, przedsionka i ścian pochwy;
      • mewa000 Re: czy to ciaza 11.10.12, 17:00
        georgia241 napisała:

> Sprawdź takie objawy:
        > zmiana podstawowej temperatury ciała - kobiety mierzące regularnie ciepłotę swo
        > jego ciała wiedzą, że do fazy jajeczkowania, a więc do około 14-16 dnia cyklu u
        > trzymuje się ona na poziomie 36,4 - 36,6°C; w dniu owulacji lub najpóźniej dzie
        > ń po - temperatura wzrasta do około 37,2 - 37,4°C; w przypadku zapłodnienia tem
        > peratura ta utrzyma się przez cały okres ciąży - utrzymująca się przez szesnaśc
        > ie dni podwyższona temperatura potwierdza z dużym prawdopodobieństwem obecność

Bez obrazy ale nie powielaj głupot pisanych w necie wink Wysokość temperatury jest sprawą indywidualną (np ja przed owu mam 35,9-36,3 a po owu 36,4-36,7, powyżej 37 nie miałam nawet jak byłam w ciąży), poza tym nic jej nie da zmierzenie teraz temperatury jak nie mierzyła jej od początku cyklu.
        16 dni fazy lutealnej to jeszcze nie ciąża, dopiero 18 dni wskazuje na prawdopodobieństwo ciąży.
    • amy.27 Re: czy to ciaza 11.10.12, 16:49
      a czy w tej szwecji nie możesz iść do apteki i kupić testu ciążowego? albo pojechać do labolatorium i zrobić badania bhcg?
      TYlko położne testy rozdają? Nie wiem czasami czytam te posty z UK, Szwecji czy Norwegii o tematyce ciążowej i mam wrażenie, jakbyście w Sudanie mieszkały a nie na terenie UE.
    • 18lipcowa3 Re: czy to ciaza 11.10.12, 16:51
      dodam ze zawsze kocham sie z zglowa,

wow, tego jeszcze nie znałam wink
      • ardzuna Re: czy to ciaza 14.10.12, 01:09
        No właśnie. Po tym się w ciażę nie zachodzi.
      • memphis90 Re: czy to ciaza 14.10.12, 20:45
        No jak to: cipka plus głowa to swojskie 69. Naprawdę nie próbowałaś? wink
    • princesswhitewolf Re: czy to ciaza 11.10.12, 16:53
      tez daa do wykonania test ciazowy a aja bym chciala dla pewnoci iec badanie krwi

wspolczesne testy sa na tyle czule ze jesli nie sa robione za wczesnie to daja ci w 99% prawidlowy wynik. Owe polozne po prostu wiedza co robia.
      • edelstein Re: czy to ciaza 11.10.12, 17:44
        Bylam w tym 1%tongue_out test robiony prawie 4tyg.po spodziewanym terminie okresu.
        • princesswhitewolf Re: czy to ciaza 11.10.12, 18:13
          enliczek petliczek... na tego bec! na edelstein bec!

Testow tez warto zrobic z 3 naraz. Leza niektore w aptece bog wie jak dlugo...
          • edelstein Re: czy to ciaza 11.10.12, 19:30
            Robilam 3,trzech roznych firmtongue_out nie wierze testom.Mojej kolezance pokazal,ze jest,a nie byla.Jeszcze gorzej.
            • princesswhitewolf Re: czy to ciaza 11.10.12, 19:42
              ja tam z kolei kolezankom nie wierze tak latwo bo to kwestia interpretacji ponewaz czasami widac slaba linie na + ale ta poprzeczna potem blednie: wyglada na ciaze, ale po 15 minutach okazuje sie ze jest to -

W moim przypadku jak za wczesnie robiony to wychodza na - nawet jak bylam w ciazy. ale juz od czasu oczekiwanej miesiaczki- zawsze na 100% wychodzily poprawnie jesli robilam z 3 naraz i nie byl to stary test. Kiedys jeden stary tez mialam wyszedl jakis rozmazany, jakby linie sie zlaly
            • amy.27 Re: czy to ciaza 11.10.12, 19:57
              > Robilam 3,trzech roznych firmtongue_out nie wierze testom.Mojej kolezance pokazal,ze j
              > est,a nie byla.Jeszcze gorzej.

wierzyć to można w homeopatię lub astrologię (bądź i nie).
              testy to nie obrączka na nitce tylko pasek wchodzący w reakcję chemiczną z hormonem gonadotropiny kosmówkowej. Jeśli jest w organiźmie a test jest w terminie to nie ma możliwości pomyłki.

Twoja koleżanka była w ciąży, prawdopopodobnie biochemicznej i bardzo wcześnie poroniła. Takie samoistne poronienia to kwestia godzin jak hormon leci na łeb i test może wyjść dodatni, a po paru godzinach ujemny i nie oznacza to że się myli, zresztą to test a nie człowiek - albo hormon jest albo go nie ma - a wszelkie niuanse w stylu że hormonu jest mało, mocz zbyt rozcieńczony lub właśnie w drugą stronę - ciąże biochemiczne zdarzają się i trzeba się z tym liczyć.

• mewa000 Re: czy to ciaza 11.10.12, 20:20
                amy.27 napisał(a):

>Jeśli jest w organiźmie a test jest w terminie
                > to nie ma możliwości pomyłki.

Jest, wystarczy że poziom hcg jest jeszcze niski.

>
                > Twoja koleżanka była w ciąży, prawdopopodobnie biochemicznej i bardzo wcześnie
                > poroniła. Takie samoistne poronienia to kwestia godzin jak hormon leci na łeb i
                > test może wyjść dodatni, a po paru godzinach ujemny i nie oznacza to że się my
                > li, zresztą to test a nie człowiek - albo hormon jest albo go nie ma - a wszelk
                > ie niuanse w stylu że hormonu jest mało, mocz zbyt rozcieńczony lub właśnie w d
                > rugą stronę - ciąże biochemiczne zdarzają się i trzeba się z tym liczyć.
                >

Bywają też wadliwe testy które pokazują ciąże a jej nie ma. Kupiłam kiedyś testy na allegro i one mi tak właśnie pokazywały. I nie ma mowy o ciąży biochemicznej, po prostu jej nie było.

Hcg może i w takim przypadku spada szybko, ale nigdy w ciągu kilku godzin do poziomu zerowego.
                • amy.27 Re: czy to ciaza 14.10.12, 12:22
                  Jest, wystarczy że poziom hcg jest jeszcze niski.

dlatego test robi się w takim czasie, że poziom hcg musi być wystarczający - a nie 3 dni przed spodziewaną miesiączką.

> Hcg może i w takim przypadku spada szybko, ale nigdy w ciągu kilku godzin do po
                  > ziomu zerowego.

mnie przy pierwszym poronieniu robili badania hcg i w odstępie 4 - 5 godzin z 60 spadł do 3, pierwszy poziom wyszedł też na sikanym teście a drugi oczywiście dał test negatywny. Testy mają jakąś tam skuteczność, koło 99% ale pisanie ze "kłamią" to tak jakby pisać że tabletki anty nie zabezpieczają przed ciążą.
                • memphis90 Re: czy to ciaza 14.10.12, 20:47
                  To nie niestety się myli, tylko poziom hormonu jest niediagnostyczny. Test mówi tylko, czy wykrywa hormon w stężeniu 10, 15 czy bodaj tam 50 jednostek.
    • memphis90 Re: czy to ciaza 14.10.12, 20:50
      Owulacja mogła się przesunąć. I cały cykl z nią. Możesz więc byc w ciąży, ale jeszcze niewykrywalnej w teście sikanym ( dużo zależy od czułości testu). Możesz mieć przesunięty cykl, ale nie być w ciąży. Możesz mieć przesunięcie z powodu stresu, przepracowania, choroby, nadmiaru prolaktyny itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka