Dodaj do ulubionych

Sprawa z telefonem Orange

22.10.12, 14:22
cześc dziewczyny. zaraz opiszę sytuację z telefonem komórkowym mojego męża i chciałąm się poradzić was co zrobić .
Otóż mąż ma telefon w Orange, jkaiś czas temu zadzwoniła Pani z propozycją już wymiany telefonu i przedłużeniem umowy, mąż się zgodził, jednak kurier UPC był na tyle upierdliwy, ze przyjeżdzał przez 3 dni ok.10.00 rano mimo, że mąż mówic, z eo tej porze nikogo nie będzie - o ewidentnie kurier miał nas w d...Wiec po trzeciej próbie dostawy mąz zadzwonił do orange poinfomować ich o sytuacji. I była cisza przez około 2 tyogdnie. Potem zadzwonił Pan z pytaniem czy mąz chce ten telefon. Mąz odpowiedział, z etak, że nadal chce telefon tylko prosi zeby wysłać mu go inna firmą kurierską i znowu opowiada czemu poprzedniej przesyłki nie mógł odebrać. I dostarczono mu przesyłkę tym razem do pracy i było ok przez jeden dzień. W pewnym momencie dostał smsa, że Orange przyjmuje jego reklamację (tą sprzed prawie 3 tygodni) i wyłączyli mu telefon. Wiec mąz udał się do obsługi klienta i co się okazało? w orange źle go zrozumieli, mysleli z eon nie chce telefonu więc przyjeli rekalamcję, a mąż narzekał jedynie na firmę kurierską. I nie dośc że to nie jest nowy numer tylko przedłużenie starej umowy i numeru, który ma od lat, materaz zablokowany numer i odblokowanie potrwa do 14 dni bo ktoś go źle zrozumiał i łaskawie nie policza mu abonamentu za czas :przestoju" co wg mnie jest oczywiste,ale ja nie bardzo chcę im odpuścić, chcę żądac odszkodowania , bo w końcu zawinił ich pracownik a mąz moze być pozbawiony telefonu nawet 2 tygodnie. Czy któras z was słyszała o czymś podobnym? ewentualnie czy może któaz w as pisała już jkaieś pismo o odszkodowanie lub zadośćuczynienie do jkaiejś firmy?

Ania
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 14:52
      no wiec tak:
      ZAWSZE moze mąż pisać pismo o odszkodowanie, rekompensatę itd. ALE wtedy najprawdopodobniej zacznie sie przepychanka - bo jest słowo przeciw słowu. chyba ze mąż sobie przypomni dokładną datę, mniej wiecej godzinę i najlepiej nazwisko osoby z którą rozmawial. wtedy bedzie miał dowód bo rozmowy są nagrywane i bedzie wiadomo gdzie szukac. samo ogolne żądanie znalezienia rozmowy na tasmach nic mu nie da, bo nie jest w interesie żadnego usługodawcy szukanie dowodów przeciw samemu sobie. jednorazowo Orange moze mu zapłacić bodajże 25zł - to taka ich stała stawka. jesli che więcej bedzie musiał wniesć sprawe do sądu, inaczej raczej niewiele da sie uszarpac.
      drobna wskazówka - jak najmniej rzeczy załatwiac przez BOK. jak tam coś źle załatwią to reklamację mozesz składac także tylko przez BOK, a tam wiadomo jak jest. salon stacjonarny nie odpowiada za propozycje i błędy BOKu.
      • inna_nowa_ja Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 16:27
        generalnie mało zrozumiałam z Twojego posta, na jakiej podstawie chcecie uzyskać odszkodowanie? Najpierw proponuję przeczytać dokładnie regulamin, ewentualnie poprosić o odsłuchanie składanej przez Twojego męża reklamacji telefonicznej.
        Należało skontaktować sie z BOK i poinformować aby kurier wcześniej skontaktował się z mężem w celu ustalenia odbioru telefonu. Kilkakrotnie przedłużałam z Orange umowę i za każdym razem tak właśnie robiłam. Kurier dzwonił do mnie i przyjeżdżał w dogodnym dla mnie terminie.
        Druga sprawa dotyczy wyłączenia telefonu, Orange odblokowuje telefon do 48 h nie wiem skąd otrzymałaś informację, że będzie to aż 14 dni. Proponuję zadzwonić ponownie do BOK i jasno zadać pytanie.

• dziennik-niecodziennik Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 16:41
          we przypadku tzw aktywacji po rezygnacji moze to byc do 14 dni. a tu o to chodzi jak zrozumialam.
        • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 18:27
          mąz ma telefon z orange od lat. Oczywiście ż echcieliśmy sie z kurierem dogadac, a pani z orange poinformowała nas, ze kurier skontaktuej siez meżem zanim przywiezie telefon, ale on nie dzownił tylko zostawił karteczke, więc to mąz sie skontaktował z nim. Kurier powiedział że on pracuje do 15 i żeby mąż podjechał sobie w umówione miejsce i sam odebrał od niego telefon- no ewidentnie złosliwy był, bo następne 2 razy przyjeżdzał ok.10.00 rano więdząc że nikogo nie ma w domu i mąż dzwonił do orange tylko w sprawie zmiany kuriera, a nie rezygnacji z telefonu.
        • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 18:32
          i o jakim regulamin mamy dokładnie przeczytac?
      • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 18:24
        w tym smsie jest podane nazwiskoi numer rzekomej reklamacji, a Pani w naszym miescie w obsłudze klienta powiedziała, z erozmowy ie sa nagrywane, że tak tylko mówią- więc niewiadomo
    • premeda Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 14:57
      Dziwna sprawa bo telefony z Orange DPD wozi tak samo jak Plusa. Ogólnie UPC to dziadostwo i wszyscy ich omijają.
    • krejzimama Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 15:07
      Jeśli mąż składał reklamację w równie nieskładny i niechlujny sposób jak ty piszesz swojego posta to nie dziwię się, że zaszło nieporozumienie.
      • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 18:30
        naprawde zawsze znajdzie jakas miła osoba na forum- co jeszcze raz wytłumaczyć? sytuacja była zagmatwana i kuriozalna jak dla mnie, więc i opis tej sytuacji może być równie zagmatwany.
    • jola-kotka Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 18:43
      Sytuacja jest taka,ze firma orange dopelnila wszystkich formalnosci,to Wy nie dogadaliscie sie z kurierem.
      Wina nie lezy tylko po stronie orange.
      Maz dzwonil ok,ale wszedzie pracuja tylko ludzie i jakies nieporozumienia sie zdarzaja nie rozumiem takiego chodzenia i szukania okazji do wyludzenia kasy,tym bardziej,ze powiedziano iz abonament za okres 14 dni nie zostanie naliczony.
      • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 18:55
        ja nie wyłudzam kasy, nie obrażaj mnie. Ciekawe czy Ty zgodziłabys się jedynie na pomniejszenie abonamentu o połowę czyli za 14 dni i byłaby to dla ciebie wystarczająca rekompemsata za brak telefonu przez tyle czasu? rozumiem, że siedzisz w domu, nie pracujesz i w domu masz telefon stacjonarny tak? i nie chodzi mi o sytuację z pierwszym kurierem, bo to zostało wyjasnione i mąż za pośrednictwem innej firmy kurierskiej otrzymał telefon. Chodz o to, że mąż nie składał żadnej reklamacji a oni zablokowali mu numer.
        • jola-kotka Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 18:59
          Ok,rozumiem,ale po co sie tak spinac na te 14 dni mozna kupic numer juz za 5 zl.
          Tak mi by wystarczyla taka rekompensata,bo nie szukam problemow na sile,nie zadzieram z ludzmi tam gdzie nie trzeba,zadym tez nie potrzebuje,a ty wyraznie piszesz,ze chcesz im dokopac,tylko pytanie po co?zeby sie cos dzialo?
          bo szanse na wygranie masz marne.
          • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 19:07
            dlaczego mam płacić za nowy numer? nie pomyślałaś, że telefon męża jest mu potrzebny do pracy? kontaktów w sprawach zawodowych? ja za swoje błędy w pracy odpowiadam nawet przed sądem, więc wymagam jedynie, aby orange brało odpowiedzialnośc za swoich pracownikow. i nie robiłabym tego rabanu, gdyby w ten sam dzień odblokowali mu ten numer, nie chce miec dzikiej satysfakcji, ż eudało mi sie wygrac z firmą, ale nie rozumiem dlaczego w przypadku ich błędu nadal trzymają się swoich procedur i tych 14 dni? teraz mnie rozumiesz choc trochę?
            • jola-kotka Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 19:26
              Ale to,ze to ich blad to twoje zdanie oni moga miec odmienne,widocznie nie moga zrezygnowac z tych 14 dni.
              Na bank gdyby tak bylo woleliby aby twoj maz mial aktywny numer korzystal z niego a oni naliczyliby abonament i jeszcze kasowali za rozmowy.
              • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 19:32
                no własnie chodzi o to, że oni zrozumieli swój błąd a nie moga przeskoczyć 14 dni. Tym bardziej, że mąż nowy telefon otrzymał,wiec cos jest ni ehalo z komunikacją wewnętrzną orange. jak jedna komórka moze przyjmowac "niby rekalamcję" a druga komórka wysyła powtórnie telefon innym kurierem?
                ja oczywiście rozumiem, że tam pracują tylko ludzie- ale 14 dni dotyczy odblokowania telefonu na podstawie rekalamcji a w naszym przypadku nie było żadnej reklamacji czyli nie ma podstaw do zablokowania telefonu.
                • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 19:44
                  dodam, że orange popełniło nawet 2 błędy- przyjęli mylnie, ze mąz składa reklamację i nie chce tego telefonu a dwa- że zablokowali mu numer , który mąz ma od X lat , czyli zerwali bezpodstawnie umowę, bo umowa jest wazna, chodziło o jej przedłużenie. Przeciez nie można o tak rezygnowac z umowy, bo sie płaci jkaies odszkodowanie prawda?
              • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 22.10.12, 19:47
                i trochę nie rozumiem dlaczego jesteś dla nich taka pobłażliwa? napewno zdajesz sobie sprawę, że gdybys Ty popełniła jakiś błąd to oni nie poszliby Ci na rekę i nie przyjeli tłumaczenia, że źle ich zrozumiałas.
                • jola-kotka Re: Sprawa z telefonem Orange 23.10.12, 00:39
                  Płaci się kary za zerwanie umowy,jestem poblazliwa bo to są bzdury nie warte zachodu i zdrowia,nie lubie takiego szarpania kogoś i siebie,to co się da olac, olewam, szkoda mi energii i czasu na takie akcje za parę złotych.
                • premeda Re: Sprawa z telefonem Orange 23.10.12, 08:48
                  Spokojnie zawsze można zmienić firmę i prznieść numer tam gdzie lepiej traktują klienta wink Z kim mąż rozmawiał, bo orange od października wprowadził opiekuna klienta, z opiekunem, czy z jakimś bytem telefonicznym? Sama 10 pażdziernika zmieniałam telefon, na następny dzień już mi go + umowę kurier przywiózł i to było DPD, wcześniej (ok pół roku) laptopa też DPD mi przywoziło. Nie uwierzę, że u mnie na dolnym śląsku DPD wozi, a gdzieś w Polsce UPS. Zresztą w wyszukiwarce też wyskakuje DPD smile Według mnie to jakś firemka się podszyła pod orange, weź dokładnie papiery przejrzyj. Ba ja z orange w ciagu 2 tygodni miałam dużo do czynienia od przedłużania umowy, poprzez włączenie warunkowe połaczeń, skończywszy na wczorajszej wymianie karty sim, bo zgubiłam nowy telefon i wszystko załatwiłam od ręki, w bardzo miły sposób. Trudno mi jest zrozumieć, że wy polegliście na samym początku przy zwykłym odbiorze przesyłki.
                  • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 23.10.12, 10:54
                    nikt się nie podszył pod orange, za drugim razem przywiózł bodajże DPD, a tak długo to trwało, bo UPC dopiero po dwóch tygodniach odesłał tą nieodebraną przesyłkę spowrotem do Orange
                    Mąż w tym smsie o przyjęciu reklamacji ma podany numer reklamacji i nazwisko osoby przyjmującej.
                    A ja mieszkam na Sląsku i u mnie był 3 razy UPC, uwierzysz?
                    I nie pierwzy raz odbieramy telefony przez kuriera i zawsze było wszystko ok, wiec tym razem naprawdę szczerze nas to zdziwiło.
                    I ja bym chętnie przeniosła numer, gdybym tylko miała go odblokowany.
                    • julka-4 Re: Sprawa z telefonem Orange 23.10.12, 11:32
                      Tak na marginesie,UPC nie wozi przesyłek na śląsku-u nas to raczej dostawca telewizji kablowejbig_grin
                      • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 23.10.12, 11:53
                        ale czemu miałabym kłamać? mam zeskanować kartki od nich? czy co? jaki miałabym w tym interes?
                        • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 23.10.12, 11:55
                          sorki, źle piszę UPS oczywiście
    • orangeekspert1 Re: Sprawa z telefonem Orange 23.10.12, 11:17
      Witam, mam na imię Tomek jestem Orange Ekspertem i chętnie pomogę w wyjaśnieniu sprawy, o której piszesz. Abym mógł pomóc muszę poznać więcej szczegółów (m.in. numer telefonu oraz dane właściciela numeru). Zachęcam do skorzystania z formularza Pomoc Orange, który znajdziesz na profilu Orange Polska na Facebooku. Opisz dokładnie sytuację. Odezwę się do Ciebie i postaram Ci się pomóc. Link do formularza tutaj www.facebook.com/orangepolska/app_278559028851067

Pozdrawiam
      Tomek
      • anek130 Re: Sprawa z telefonem Orange 23.10.12, 11:30
        Pan żartuje prawda?
        • orangeekspert1 Re: Sprawa z telefonem Orange 23.10.12, 11:39
          Chętnie Ci pomogę w wyjaśnieniu sprawy. Jestem pracownikiem Orange. Więcej na mój temat przeczytasz tutaj www.orange.pl/Orange-Eksperci.phtml Formularz znajdziesz na naszym oficjalnym profilu na Facebooku www.facebook.com/orangepolska Dzięki niemu możesz bezpiecznie przekazać wszystkie niezbędne informacje, którą pozwolą mi Pomóc w rozwiązaniu problemu, o którym piszesz. Zachęcam do kontaktu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka