Dodaj do ulubionych

wypowiedzi w internecie

06.11.12, 10:50
Czy piszecie /wypowiadacie się w internecie językiem jaki używacie na co dzień w mowie ?
Czy to jak ktoś pisze na forum daje obraz tego jaki jest i jak wypowiada się poza siecią ?
Pytam bo juz kilka razy dość mocno się zdziwiłam jak rózny moze byc odbiór osoby na podstawie tekstu pisanego.
Spotkalam sie np z facetem poznanym na forum, który miał dziwny i wyjątkowo mało lotny sposob pisania , ograniczone słownictwo jednak w bezpośrednim kontakcie , zupełnie inne wypowiedzi , inny styl.
Teraz pisze na forum z dziewczyna ktora poodbno skonczyła prawo ,nie mam powodow aby jej nie wierzyc bo wstawia do sieci zdjęcia , wiele o sobie opowiada ,jednak ma styl wypowiedzi jak niedouczona gimnazjalistka.
Jestem jej ciekawa bo w internecie nie brzmi jak osoba za która sie podaje tj.dobrze wykształcona , obyta.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 10:52
      W internecie nie bluzgam. W realu już mniej, ale był czas, że brukowanymi slowami potrafilam całe zdanie powiedzieć - i byc zrozumiana, zarowno w sensie semantycznym, jak i emocjonalnym.
      • zona_mi Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 14:30
        Ty, Mika, w ogóle bluzgasz? jakoś słabo chyba, bo kompletnie nie zauważyłam wink

Wydaje mi się, że pisze i mówię z grubsza podobnie. nie wiem, to mógłby ocenić ktoś, kto i rozmawia(ł) ze mną i czyta, co piszę. Na forum.
        • mika_p Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 23:03
          > Ty, Mika, w ogóle bluzgasz? jakoś słabo chyba, bo kompletnie nie zauważyłam wink

Bo nie jesteś moim kolegą z pracy, rozumiejącym dwie emocje na F* wyrażone w trzech słowach uważanych powszechnie za wulgarne plus zaimki smile Poza tym, ty mnie widujesz w przyjemnych okolicznościach przyrody smile

* Frustracja i Fściekłość
          • zona_mi Re: wypowiedzi w internecie 07.11.12, 09:15
            > Poza tym, ty mnie widujesz w przyjemnych okolicznościach przyrody smile

Racja. Kojarzysz mi się z najmilszymi okolicznościami w roku smile
    • edelstein Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 11:04
      Nie mam pojecia,podejrzewam,ze moj polski jest juz dosc kiepski,kiedys mialam 5z polskiego i bylam ta ktora pisala za innych wypracowania,od x lat polski to tylko na forum i czasem przez tel.raz na rok live,ludzie zwracaja mi uwage,ze mowie inaczej niz kiedys.Ja nie jestem tego w stanie ocenic.
      W sumie nie zwracam uwagi jak kto pisze,bo znam wyksztalconych dysortografikow np.lub “szalonych/naukowcow,blyskotliwych acz nie przywiazujacych uwagi do formy w jakiej pisza,czasem zakluje mnie w oczy jakis blad ortograficzny,ale z reguly mi to lata.
      • madziulecx Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 11:12
        Ja zawsze biore poprawkę na błędy ort czy językowe ,sama je popełniam. Chodzi mi o styl wypowiedzi i uzywane słownictwo , jak czytam że facet pisze do mnie " ja żem wczoraj robił do późna" to widzę przed oczami raczej górnika a nie prawnika.
        • edelstein Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 11:39
          Jeszcze jest opcja czlowiek uzywajacy gwary.Znalam kiedys takiego,na codzien jechal zem,padze i innymi cudakami,a jak sie spotykal w towarzystwie oficjalnym polszczyzna piekna.
          Stwierdzam,ze bardziej na mnie wplywaja antypatie i sympatie niz styl pisania.Nie zglebiam sie.
          • thegimel Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 12:43
            Ja lubię bardzo wsadzić słówko lub dwa z gwary. Bawi mnie tosmile Albo wymyślić słowo nowe.
            Ale ja polonista, takie zboczenie. Piękną literacką polszczyzną też się posługujęsmile
            • kocianna Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 13:30
              Ja też lubię się pobawić językiem smile, jakieś słowo wstawić, którego zwykle nie używam, albo jakąś formę archaiczną, albo szyk wyrazów przestawić. Nie wszystkie forumki rozumieją, że to gra, ale generalnie na e-mamie obowiazuje dość wysoki standard językowy i te zabawy większości nie przeszkadzają.
              Jestem pełna podziwu dla mam w jednym z wątków, kiedy to żadna nie przyczepiła się do formy, wszystkie odpowiadały merytorycznie - to się rzadko tutaj zdarza.
              Nie to, żebym przyklaskiwała niedbałości językowej, ale wytykanie błędów mimo wszystko mi się nie podoba.
    • koza_w_rajtuzach Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 11:13
      Tak samo wysławiam się w realu. Zazwyczaj przed wysłaniem nie czytam tego, co napisałam, z czystego lenistwa wink, a piszę bardzo szybko i sprawnie na klawiaturze, właściwie niemal w tym samym tempie, co wypowiadam słowa, więc nie wydaje mi się, aby były jakieś różnice. Pisać potrafię bardzo ładnie, jeśli tylko piszę uważnie, zastanawiam się nad każdym słowem. W szkole za wypracowania dostawałam piątki i szóstki, czego w necie raczej nie widać, ponieważ zdarza mi się pisać bardzo niechlujnie i nieskładnie.
      Aha, ponieważ jestem bardzo nieśmiała, to w kontakcie w obcymi osobami wypowiadam zdania możliwie jak najkrótsze, zbywające interlokutorów, co pewnie powoduje, że sprawiam wrażenie nieprzyjaznej, a może nawet lekko ograniczonej umysłowo tongue_out. Ograniczona umysłowo pewnie jestem, ale na pewno nie nieprzyjazna, więc wrażenia jakie można odnieść w realnej rozmowie oraz tej internetowej często bywają mylące.
      Mój mąż w internetowej rozmowie wydał mi się nudziarzem, ja podtrzymywałam jako tako rozmowę, ale w tej realnej już nie, bo w tej realnej to ja byłam nudna, gdyż niemal nic nie mówiłam, za to on przejął dowodzenie wink.
    • dziennik-niecodziennik Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 11:21
      zazwyczaj pisze tak jak mówię na codzień. wypowiedzi na forum traktuję jak rozmowę po prostu, tyle ze pisemną wink i nie czuję potrzeby przeredagowywania języka smile
    • bri Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 11:29
      Myślę, że pewną barierą jeśli chodzi o styl wypowiedzi publikowanych w internecie może być fakt, że muszą być po prostu wystukane na klawiaturze. Nie każdy jest w tym biegły. Ja piszę czasem z telefonu i wtedy upraszczam jak się da, bo to dosyć upierdliwe.
    • z_lasu Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 11:38
      Zdecydowanie posługuję się tym samym językiem. I nie mam żadnych obserwacji w tym temacie, bo raczej nie zdarza mi się spotykać w realu internetowych znajomości.

Natomiast to, o czym piszesz to może być kwestia np. gwary. Gwara w piśmie wygląda tragicznie i wywołuje jak najgorsze skojarzenia. Tymczasem wiele osób, także wykształconych w swoich rodzimych środowiskach posługuje się gwarą na zasadzie drugiego (pierwszego?) języka. Pełną gwarą lub tylko gwarowymi wtrętami. W mowie one mogą nie razić, w piśmie tak.

To chyba jest też kwestia umiejętności "przelania na papier", bo jednak inaczej mówimy na co dzień, a inaczej formułujemy zdania na piśmie. Nagraj sobie kiedyś zwykłą rozmowę i spróbuj to literalnie zapisać - wyjdą Ci bzdury.
    • kocianna Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 12:02
      Z całą pewnością mam nieco inny język na potrzeby forum i bloga, niż ten, którego używam na codzień. Ale to chyba bardziej różnica wynikająca z formy (język pisany jednak różni się od mówionego, a formalny od nieformalnego).
    • bri Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 13:39
      Przy okazji, może przyda Ci się w innych sytuacjach, bo tutaj nie ma to znaczenia: nie wstawiamy spacji przed przecinkiem, a jedynie po. Ze mnie żadna purystka, ale to jest rażący błąd, który łatwo wyeliminować. A skoro już o tym mowa, niektórzy mogą pewne przypuszczenia na tej podstawie powziąć o Twoim obyciu i wykształceniu.
      • madziulecx Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 14:04
        Mimo iż napisałam że biorę poprawkę na tego typu błedy u siebie i u innych ,nie mogłas sie powstrzymać wink
        Wątek jest o języku ,doborze słów ,nie o ortografii , interpunkcji , błędach
        to jest zupełnie inny temat
        • bri Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 14:16
          Ja też robie błędy, ale jeśli mi ktoś zwróci uwagę to się cieszę, bo mam okazję się poprawić. Zwracanie uwagi na każdy błąd ortograficzny, kiedy ktoś robi masę błędów jest bezcelowe, ale Ty robisz jeden błąd i łatwo mogłabyś się poprawić.

Jest to dla mnie bardzo irytująca pomyłka i faktycznie nie wytrzymałam. Sądziłam, że nie wiesz, jaka jest poprawna pisownia, ale najwyraźniej robisz to celowo. CZEMU??? wink
    • broceliande Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 15:40
      Ja mam wrażenie, że bardziej lakoniczna jestem w internecie. Normalnie straszny ze mnie gadulec.
      Ale długie posty są nudne, sorry, więc takich nie piszę.
    • xika_da_selva Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 22:32
      obyci w pismie maj odpowiednia maniera pisaniawink jest tu kilka forumek, ktore maja tak sztuczny styl, przerysowany i kategoryczny ze pozostaje mi wierzyc, ze w realu sa jednak mniej sztywne i bardziej wyluzowane.
      po polsku rozmawiam kilka razy w tygodniu, pisze jeszcze mniej, wiec podejrzewam ze niestety jak mowie, tak pisze: w stylu mistrz joda analfabeta
    • goodnightmoon Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 22:44
      madziulecx napisała:

> Czy to jak ktoś pisze na forum daje obraz tego jaki jest i jak wypowiada się poza siecią?

Ja tak, tylko że w realu zdarza mi się (w chwilach wielkiego wzburzenia) użyć niecenzuralnych słów, a na forum tego unikam.
    • misiamama Re: wypowiedzi w internecie 06.11.12, 22:50
      w necie wypowiadam się zdecydowanie sowbodniej, mniej formalnie, nie zwracam też uwagi na potknięcia, które w słowie pisanym raziłyby, natomiast na forum wydają się całkiem na miejscu, jak w rozmowie i to luźnej.
      a propos dziewczyny która Ci nie wygląda (nie brzmi?) na prawniczkę, zdziwię Cię. Zawodowo mam do czynienia z młodym pokoleniem prawniczym. Znakomity odsetek tych ludzi nie potrafi słowa sklecić w mowie ani w piśmie. nie pamiętają tematów pracy mgr (po kilku-kilkunastu miesiącach od obrony!), nie umieją trzech składnych zdań wykrztusić. Mamy efekt testów od przedszkola do uniwersytetu, rosnącej liczby studentów (którzy się zupełnie na studia nie kwalifikują osobowościowo ani intelektualnie) i nie wiem czego jeszcze. Ale to inny temat. pozdrawiam
    • paartycja Re: wypowiedzi w internecie 07.11.12, 06:38
      w realu sporo przeklinam i jestem bardziej dosadna-znaczy często załatwiam sprawy w krótkich,żołnierskich słowach.
      poza tym w życiu i w necie używam podobnego słownictwa i stylu wypowiedzi ale mam zdecydowanie większą lekkość w mowie niż w piśmie,długie rozpisywanie męczy mnie,zawsze o czymś zapomnę,nie potrafię oddać tego co mi w głowie siedzi w taki sposób w jaki robię to mówiąc.
    • bea.bea Re: wypowiedzi w internecie 07.11.12, 09:19
      ktoś kto czyta tekst rzadko prawidłowo odczytuje emocje i myśli jakie towarzyszyły jego tworzeniu....powiem więcej nawet intencje piszacego sa tajemnica...ja jestem sobązawsze...nawet jak po przeczytaniu nie rozumiem własnego tekstu tongue_out
    • pszczolaasia Re: wypowiedzi w internecie 07.11.12, 09:24
      na forum mniej klnesuspicious
      na forum zasadniczo mniej pisze niz w rzeczywistosci gadam.
      styl - chyba ten sam..nie wiem. musialabym sie spytac tych co sie ze mna spotykaja czy sie roznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka