deedee0 26.05.20, 14:21 Czy musze być gdzieś zarejestrowana? Czy po prostu dostaje receptę na maila? (nie mam profilu zaufanego) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: e-recepta 26.05.20, 14:25 Nie dostajesz recepty na maila, bo nie masz przecież żadnego konta ani sparowanego z nim maila. Możesz dostać wydruk z kodem albo kod ustnie. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: e-recepta 27.05.20, 01:09 Może też dostać kod na mail, którego poda swojemu lekarzowi Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: e-recepta 27.05.20, 02:50 memphis90 napisała: > Nie dostajesz recepty na maila, bo nie masz przecież żadnego konta ani sparowan > ego z nim maila. Możesz dostać wydruk z kodem albo kod ustnie. Może też dostać SMSem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: e-recepta 26.05.20, 14:28 deedee0 napisała: > Czy musze być gdzieś zarejestrowana? > Nie, to recepta musi być zarejestrowana w systemie. Ty masz tylko PESEL i krótki kod. Może być zapisany na karteczce czy nawet na dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: e-recepta 26.05.20, 14:40 Dobry pomysł z kodem zapisanym na dłoni. Kiedyś nie zabrałam kartki z kodem i peselem i dziewczyny w aptece czekały, aż przyjdę ponownie i oddały mi ją, ale mógł ktoś inny znaleźć i odpowiednio wykorzystać. Będę tak robić. Dzięki za pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: e-recepta 26.05.20, 14:43 Posiadacz konta pacjenta otrzymuje numer kodu natychmiast po wprowadzeniu tegoż do systemu, SMS - em lub e - mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: e-recepta 26.05.20, 15:51 Dlatego nie powinnaś zapisywać na jednej kartce kodu i peselu. Na orginalnym wydruku peselu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: e-recepta 26.05.20, 16:43 Szczególnie, że własny pesel to raczej każdy chyba zna... Aczkolwiek mnie i tak zawsze fascynują ludzie, dyktujący z namaszczeniem ten pesel całej aptece... Odpowiedz Link Zgłoś
jeanny1986 Re: e-recepta 01.06.20, 00:49 Szczególnie jeśli czegoś nie ma na miejscu i się zamawia, a po tygodniu trzeba przy odbiorze podać ten sam kod który już dawno z ręki zmyty Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: e-recepta 26.05.20, 17:05 Dostajesz kod ustnie lub na karteczce, a jeśli podasz swoje namiary na stronie e-Pacjent to wtedy dostaniesz automatycznie na maila i SMSem. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: e-recepta 26.05.20, 23:34 Ja kupowałam leki nie dla siebie już w warunkach izolacyjnych. Byłam z farmaceutką w aptece sama. Najpierw podałam pesel. Kobieta przeczytała imię i nazwisko. Potem podałam kod. To cztery cyferki. Też się tu dowiedziałam jak to się je Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: e-recepta 26.05.20, 23:37 A kod e recepty przyznał lekarz podczas konsultacji telefonicznej. Czyli przedyktował numerki. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: e-recepta 27.05.20, 01:19 > (nie mam profilu zaufanego) Jeżeli powodem nie jest "nikt mnie nie będzie kontrolował" to polecam założenie profilu zaufanego przez bank. Zajmuje chwilę, a przydaje się. A potem polecam aplikację mTożsamość. Też się przydaje, zwłaszcza że wtedy e-receptę można zrealizować po prostu podtykając smartfon pod skaner w aptece. Rada nie dla paranoików i nie dla nieposiadających smartfona Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: e-recepta 27.05.20, 21:24 Zastanawiam się, po co te całe cyrki, skoro lekarz może mi wypisać numery recept na karteluszku. Proste, tanie i niewymagające technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: e-recepta 27.05.20, 22:17 Ponawiam pytanie. Chyba że chodzi o to, iż wręczanie farmaceucie karteluszka to obciach na całą dzielnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: e-recepta 27.05.20, 22:29 Proszę bardzo: lekarz wypisuje numer recepty na karteluszku. Tyle że u siebie w gabinecie, a ja jestem u siebie w domu. Tak, zdarza mi się potrzebować recepty i nie potrzebować spotkania z lekarzem. Oboje oszczędzamy czas. Ale nawet jak się przejdę na spacer po ten karteluszek, to potem kompletnie nie mam ochoty w aptece z karteluszkiem w ręce, spowiadać się w obecności kolejki ze swojego PESELu. No tak mam. Dlatego nie fatygując się do lekarza 2 osiedla dalej, zakładam kapciuszki, biorę smartfona, schodzę do apteki na parterze, mówię "dzień dobry", podstawiam pod skaner ów smartfon, następnie ten sam smartfon przytykam do terminala (tak, w aptece płacę elektronicznie), zabieram lek, mówię "dziękuję, do widzenia", wracam do domu, zapominam o sprawie. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: e-recepta 27.05.20, 22:34 Lekarz może przesłać kod sms-em, nie upieram się przy karteluszku. A co do PESEL-u, to istnieje taki wynalazek, nazywa się dowód osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: e-recepta 27.05.20, 22:46 Nadal więcej zachodu niż po prostu podstawić smartfon pod skaner. Zresztą dowód też mam w smartfonie, w tej samej aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: e-recepta 27.05.20, 22:49 Wyszukanie dowodu osobistego - 1 minuta. Podetknięcie go farmaceucie - 2 sekundy. Zaoszczędzony czas - BEZCENNY. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: e-recepta 28.05.20, 15:02 Nie wspominając, ze profil zaufany zaoszczędza czas, zmarnowany na stanie w kolejnych urzędach. Zamiast kolejkować w ZUSie- składam dokument elektronicznie, z własnej kanapy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: e-recepta 28.05.20, 15:20 Jesli lekarz ma wysyłać kod sms'em, to musi wziąc telefon, mieć numer pacjenta, wklepać wiadomość sms, wysłać sms... Dlaczego ma tracić czas i bawić się w audiotele, skoro istnieje system informatyczny, który robi to automatycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: e-recepta 27.05.20, 22:38 Dwa osiedla? Ja do lekarza jechałam półtorej godziny w jedną stronę. Teraz mi się komunikacja poprawiła i jadę godzinę. Fakt, że sama go chciałam, ale po tych wszystkich dyplomowanych debilkach, które spotkałam w tej przychodni i w innych, kogoś trzeba było się trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: e-recepta 25.10.21, 09:35 Bo telefon mam przy sobie, a karteluszki się gubią. Dostaję recepty na regularnie brane leki, nie muszę w ogóle być fizycznie w przychodni w tym celu - kod recepty dostaję smsem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: e-recepta 27.05.20, 22:41 taki-sobie-nick napisała: > Zastanawiam się, po co te całe cyrki, skoro lekarz może mi wypisać numery recep > t na karteluszku. Proste, tanie i niewymagające technologii. Też może. Ale nie każdy tak dostaje recepty. Ja zostawiam kartkę z lekami. których potrzebuję i lekarza na oczy nie widzę. Wtedy wygodnie jest kod dostać mailem lub smsem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: e-recepta 27.05.20, 21:26 a przydaje się A kiedy mianowicie? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: e-recepta 27.05.20, 21:26 Bo nawet chciałam założyć celem załatwienia sprawy w urzędzie, ale okazało się, że urząd MIMO TO żąda skanu dowodu osobistego. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: e-recepta 28.05.20, 16:32 To urząd żąda dowodu MIMO posiadania profilu, czy jednak nie żąda, tyko ty nie doczytałaś? Bo piszesz w dwóch miejscach dwie wersje wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: e-recepta 27.05.20, 22:00 > A kiedy mianowicie? Profil zaufany? A w milionie różnych spraw urzędowych. Z domu załatwiam sprawy w ZUS, US, instytucjach nadzoru, wysyłam wnioski czy raporty. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: e-recepta 27.05.20, 22:09 No właśnie nie przydał mi się, patrz ostatni wpis, ten drugi z 21.26. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: e-recepta 27.05.20, 22:13 Nie zdarzyło mi się do tej pory, żeby po zalogowaniu/podpisaniu się profilem zaufanym, jakikolwiek urząd zażądał ode mnie skanu dowodu. Używam profilu od chyba półtora roku. Widocznie wszystko jeszcze przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: e-recepta 27.05.20, 22:16 Cóż, NAJPIERW przeczytałam zasady działania online na stronie urzędu (tenże skan dowodu). Nie byli uprzejmi napisać (bo po co), że w przypadku działania przez profil zaufany skanu nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: e-recepta 28.05.20, 16:30 Czyli to nie profil zaufany jest nieprzydatny, tylko ty nie doczytałaś i zdublowałaś sobie robotę... w sumie typowe. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: e-recepta 27.05.20, 11:59 Nie musisz być nigdzie zarejestrowana, oprócz swojej przychodni. Tam podajesz nr telefonu jeśli chcesz smsem albo mail na który mają wysłać kod. Odbieram kody recept mojej mamy na swój numer telefonu. Po prostu podaje go przy wypisywania recepty i wysyłam mailem do przychodni. Oni odsylają mi kod smsem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: e-recepta 27.05.20, 13:53 Ale przecież to nie przychodnia wysyła kod na SMS czy mail. Oczywiście TWOJA przychodnia mogła wprowadzić taką możliwość, ale to już dobra wola, a nie obowiązek prawny. Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka33 Re: e-recepta 27.05.20, 21:36 A czy nazwy leków gdzieś mogę zobaczyć tak aby porównać ich ceny w aptekach? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: e-recepta 27.05.20, 22:47 Tak, receptę w pdf możesz dostawać na maila jak założysz konto w tym całym epacjencie albo po zalogowaniu do tego konta w dziale erecepty widać jakie leki zapisano. Odpowiedz Link Zgłoś
ewenny58 Re: e-recepta 27.05.20, 22:49 możesz zobaczyć na internetowym koncie pacjenta, ale możesz się zalogować tylko z profilu zaufanego pacjent.gov.pl tam będziesz miała wykazane wszystkie recepty od 2019, ich status i zawartość Odpowiedz Link Zgłoś