Dodaj do ulubionych

Kłamstwo konopnickie

15.11.12, 09:29
Kiedy wczoraj widziałam memy z tym cytatem, to byłam pewna, że to żart. A tu proszę...
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12859468,Zawisza__Klamstwo_o_lesbizmie_Konopnickiej_mogloby.html
Obserwuj wątek
    • lelija05 Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 09:36
      Ciekawe, czy będzie to też dotyczyło wszystkich twórców, którzy byli homoseksualistami.
      Opad rąk.
      • jadwiga1350 Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 14:08
        lelija05 napisała:

> Ciekawe, czy będzie to też dotyczyło wszystkich twórców, którzy byli homoseksua
        > listami.
        > Opad rąk.

Po pierwsze to należałoby ten homoseksualizm stwierdzić, udowodnić. Robienie z każdego sławnego mężczyzny homoseksualisty, a z każdej znanej kobiety lesbijki , jest śmieszne. Rozumiem, że takie czasy, poprawność polityczna, ale jakieś granice zdrowego rozsądku trzeba zachować.
        Czy ci co twierdzą, że Konopnicka była lesbijką badali jej życiorys? Albo chociaż przeczytali porządną biografię pisarki?
        • angazetka Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 14:28
          A ty?
        • lelija05 Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 16:58
          A jeśli była, to co?
          • lusitania2 Re: dramat i tragedyja;) 15.11.12, 17:12
            przez 100 lat pluła w twarz "prawdziwym Polakom" Rotą i sierotką Marysią.
            • mdro Re: dramat i tragedyja;) 15.11.12, 19:21
              Genetycznym (a może generycznym?) patriotom jagodami pluła...

Swoją drogą, to ubawiła mnie wypowiedź dyrektora muzeum Konopnickiej, który tłumaczył, że męża wcale nie porzuciła, bo formalnie małżeństwa nie rozwiązała, niekiedy wymieniała z nim listy i od czasu do czasu nawet jakieś pieniądze wysyłała. Jeśli w XIX wieku zabranie dzieci i stała separacja od stołu i łoża nie było porzuceniem, to ja już nie wiem, co by to miało być.
    • ola Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 09:37
      tez byłam pewna, że to tylko mem.
      Co tu się dziwić, ci ludzie abstrahują od układu odniesienia...
    • bri Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 09:41
      Zawisza ma dobry tydzień. W Kropce nad i powiedział, że pedały się w Polsce szarogęszą, a dobre państwo to takie, w którym dobrym ludziom żyje się dobrze, a tym złym - źle.
      • aneta-skarpeta Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 09:58
        posłuże sie cytatem
        Jeżeli Bóg istnieje, to ma bardzo niezdrowe poczucie humoru. Inaczej nie stworzył by Artura Zawiszy.
      • aneta-skarpeta Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 09:59
        a co do Twojego postu
        to ja sie zgadzam z Zawiszą. Ja jestem dobrym czlowiekiem i powinno mi sie zyc dobrze... w kazdym razie lepiej, zdecydowanie;D
        • atoness Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 10:07
          Ja też się zgadzam. A co do pedałów, to kupiłam sobie metalowe, bo mi się podobały, i już kilka razy rozwaliłam sobie kostkę. Uważam, że pan Zawisza powinien coś z tym zrobić. Chociaż to pewnie wina Tuska raczej.
          • yenna_m Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 16:31

sprawdź czy na pedałach nie ma śladu trotylu
            bo podróż rowerem może się tragicznie skończyć
        • bri Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 10:39
          Pytanie, kto będzie decydował o tym, kto jest dobrym człowiekiem, a kto złym. Myślę, że Zawisza najchętniej sam by o tym decydował. smile
          • aneta-skarpeta Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 10:42
            fakt, to trochę zmienia optyke mojej dobrocibig_grin
      • ira_07 Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 10:08
        I ma rację! Mnie się żyje źle. Mgła za oknem, nie chce mi się wyjść z domu, a muszę sad Z Balic samoloty nie latają, bo mgła i co? Kto rozpylił mgłę, wczoraj było słoneczko! Czy to przypadek, że prezydent miasta jest lewicowy, hę?
        • hiacynta333 Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 10:50
          Pacz Pani, w Szczecinie tyż mgła.
          Toć to spisek jakiś.
        • jowita771 Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 13:52
          U mnie też prezydent lewicowy i też samoloty nie startują, ale może dlatego, że lotniska nie ma? Eee, chyba jednak przez lewicowego prezydenta.
    • triss_merigold6 Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 10:43
      Hm... cóż... poczucie humoru posła Zawiszy mnie z lekka przerosło.
    • iwles Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 10:48

o rany, jest takie słowo "lesbizm"? on tak naprawdę powiedział, czy gazeta przeinaczyła ?
      • atoness Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 11:10
        Duża część społeczeństwa ma związki z instytucją, która uczy, że nie należy gorszyć maluczkich. Żeby owych maluczkich nie gorszyć, trzeba najpierw ustalić, którzy to oni są. A więc nie lękajmy się: znajdzie się wielu chętnych do ustalania, kto dobry, a kto zły.
    • gazeta_mi_placi Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 11:14
      Konopnicka podobno była antysemitką, odkąd o tym wiem świat mi się przestawił.
    • kawka74 Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 11:35
      Biedaczysko.
      Ciekawe, czy będą cichaczem wdrażać nowy hymn, czy Zawisza dalej będzie odmawiał wypowiedzenia tego strasznego słowa na 'l'.
    • mdro Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 12:56
      No, Konopnicka to generalnie zła kobieta była. Feministka, skandalistka (męża porzuciła, drobne dzieci zabierając, mocno romansowała), samo zgorszenie. Akurat natura jej związku z Dulębianką udowodniona na 100% nie jest, w tym czasie nikt mieszkającym razem paniom pod kołdrę nie zaglądał, ale raczej wyłącznie przyjaźń to nie była. Ale jak się czytało tylko "Na jagody" i "Rotę", to zgoła inny obraz można mieć.

Natomiast kompletnie nie rozumiem, po co promować taki kompletny margines polityczny jak Zawisza Artur...
      • angazetka Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 13:07
        > No, Konopnicka to generalnie zła kobieta była. Feministka, skandalistka (męża p
        > orzuciła, drobne dzieci zabierając, mocno romansowała)

Jeden pan się z miłości do niej zabił...

> Natomiast kompletnie nie rozumiem, po co promować taki kompletny margines polit
        > yczny jak Zawisza Artur...

Pan się sam promuje ostatnimi dniami...
      • ruda_henryka Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 13:25
        No, i kochanków to też miała sporo młodszych - ogólnie kochliwa kobieta była.
        W ogóle "sodomia i gomoria" ( jak mawiała sąsiadka mojej babci ) - prowadziła się w ogóle nie po katolicku smile))
    • redheadfreaq Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 13:19
      Strasznie biedny ten pan Zawisza, wrażliwy i czuły na zło... A jakie ma zabawne poczucie humoru!

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/534488_292509474194068_335393532_n.jpg
      https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/532164_472026012848622_1801179176_n.jpg

(Tak, to jest jego prawdziwy profil - zaraz będzie, że mu się ktoś perfidnie włamał na konto, albo że pies przebiegł po klawiaturze)
      • maggorlo Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 13:25
        >
        > (Tak, to jest jego prawdziwy profil - zaraz będzie, że mu się ktoś perfidnie wł
        > amał na konto, albo że pies przebiegł po klawiaturze)

Pewnie jakaś lesba smile
        • bi_scotti Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 13:58
          Oh, tak sie tym wszystkim ekscytujecie a to przeciez tylko jakies Koszalki-Opalki tongue_out

https://migielicz.pl/wp-content/uploads/2012/09/Koszałek-Opałek.png
    • ola Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 14:25
      niech sobie pan Zawisza przeczyta Z przeszłości. "Fragmenty dramatyczne"
      A potem wpisze na indeks ksiażek zakazanych wink
    • ola Błysnął wiedzą :) 15.11.12, 14:38
      cytuję:
      "Maria Konopnicka była starą panną, jakich wiele w historii rodzaju ludzkiego,"

wychodzi na to, że biedny Jarosław Konopnicki i ich ośmioro dzieci to też kłamstwo konopnickie. Albo pan Zawisza maturę za ładne wąsy dostał...
      • paskudek1 Re: Błysnął wiedzą :) 15.11.12, 14:42
        oj tam oj tam. W końcu i dzisiaj Magdalenie Środzie zarzucaja że jest starą , niedoru...ną panną której żaden facet nie chciał smile Konopnicka też smile z tym że zarzucenie Konopnickiej Lesbijstwa jest zbrodnią narodową a Środa to oczywista lesbijka smile
        • bi_scotti Re: Błysnął wiedzą :) 15.11.12, 14:50
          paskudek1 napisała:

> zarzucenie Konopnickiej Lesbijstwa jest zbrodnią narodową

Jak to bylo? Czytaj ze zrozumieniem! Nie "Lesbijstwa", Pan Zawisza wyartykulowal wyraznie - "Lesbizmu"! big_grin
          • marzeka1 Re: Błysnął wiedzą :) 15.11.12, 16:22
            Mnie się zawsze podobało, że w tych czasach, w których żyła, potrafiła zdecydować się na odejście od męża, zabrać 6 "drobiazgu" i poukładać sobie życie, czy intymne w malarką Dulębianką- nie wiem, czytałam, że tak; ale jak było naprawdę wiedzą one.

A pan Zawisza tylko potwierdza, że jest głupi jak but.
      • nangaparbat3 Re: Błysnął wiedzą :) 15.11.12, 16:26
        Albo pan Zawisza maturę za ładne wąsy dostał...

Nie za wąsy, ino za ust korale...
        • yenna_m Re: Błysnął wiedzą :) 15.11.12, 16:33
          oj tam oj tam
          ust korale - owszem
          ale z tych ust płyną takie celne riposty... za błyskotliwość dostał a nie za przymioty ciała wink
      • ira_07 Re: Błysnął wiedzą :) 15.11.12, 16:37
        A widzisz! A ciekawam kto Dzienniki Marii Dąbrowskiej zafałszował, hmm? Bo przecież nie może być, ze tam prawda stoi tongue_out
    • pszczolaasia Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 18:36
      bo Kopernik tez byl kobieta! o!
      takie tupanie nóżką.
      w sumie po przejrzeniu co ten kolo wpisal komus na fejsbuku to mi po prostu zal go. jak kazdego wariata.
    • scibor3 Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 20:15
      Żartem to jest
      1. Ustalanie prawdy historycznej w ławach sejmowych (vide: kłamstwo oświęcimskie)
      2. Pisanie o skłonnościach tego lub tej, bez najmniejszych dowodów na poparcie swojej tezy (vide: "Homobiografie"). To przypomina mi powiedzenie - gó... przylepiło się do okrętu i krzyczy: płyniemy!
    • 3.14-roman Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 20:51
      Mam takie pytanie do ematek - czy możecie zdefiniować, co podpada pod kłamstwo konopnickie? Czy Roman G., były Minister Edukacji, twierdzący, że Naszą Szkapę napisał Sienkiewicz, popełnia kłamstwo konopnickie? Wszakże podaje on nieprawdziwe informacje związane z Marią Konopnicką, czyż nie?

Czy uczeń twierdzący, że Maria Konopnicka napisała Pana Tadeusza, piękny wiersz, którego akcja działa się nad Niemnem, jest winny kłamstwa konopnickiego? Jeśli tak, jak go ukarać?
      • baltycki Re: Kłamstwo konopnickie 15.11.12, 21:00
        3.14-roman napisał:

> jak go ukarać?
        "wpie...wszedzie dobrze"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka