Dodaj do ulubionych

Do Kociar karma pomocy

18.11.12, 11:49
bardzo proszę o pomoc w wybraniu karmy dla moich kotów do tej pory szłam do weta kupowałam 1kg Royala i spokój ale koty są dwa 3 letnia kocica je jak ptaszek znaczy jadła i od 3 miesięcy 14 miesięczny w tej chwili kocur,to co ona jadła w miesiąc on sam zjada w tydzień a karma po 25zł za kg to żaden interes ,oprócz tego dostają surowe piersi i wołowinę ,sporadycznie żołądki i mokrą Sebe,koty niewychodzące po kastracji i sterylce i tu moje pytanie chciałabym kupić jakąś dobrą karmę duże op np 10 kg na allegro tylko nie wiem co jakiej firmy i syte żeby ograniczyć inne mokre pożywienie bo mnie kocur z torbami puści,przy okazji kocica zrobiła się też gruba bo razem z nim leci do misek ,a on praktycznie cały czas tam jest
Obserwuj wątek
    • hiacynta333 Re: Do Kociar karma pomocy 18.11.12, 12:20
      Ja kupuję to tutaj. Kurier pod drzwi mi przynosi smile
    • deszcz.ryb Re: Do Kociar karma pomocy 18.11.12, 12:56
      Royal jest relatywnie kiepską karmą. Owszem - jest o niebo lepszy od badziewi typu Whiskas czy Kitekat, ale są lepsze karmy. Może nie będę nic tu polecać, ale popatrz sama na internecie na skład karm. Dobra kocia karma powinna mieć jak najwięcej mięsa. Będzie może droższa od Royala, ale bardziej sycąca. Pogrzeb w internecie

Poza tym skoro kocur jest po sterylce, to musisz uważać, żeby go nie zapaść - czyli nie może być tak, że kot cały czas siedzi przy misce i je; musisz mu wydzielać jedzenie [może dla kastratów?]. A kotka musi jeść oddzielnie.

Aha - nie dawaj surowego mięsa, sparz je chociaż wrzątkiem. Od surowego kurczaka koty mogą się zarazić salmonellą, a od wołowiny - pasożytem. I nie dawaj za często mokrej karmy - jest niezdrowa; lepiej, żeby koty jadły suchą [a mokrą np. raz dziennie albo raz na dwa-trzy dni].

No i niewiele więcej ci mogę poradzić - koty wcale nie są zwierzętami tanimi w utrzymaniu. wink I tak masz szczęście, że są zdrowe; na leczeniu można się nieźle przejechać finansowo.
      • deszcz.ryb Re: Do Kociar karma pomocy 18.11.12, 12:57
        Coś mi urwało. Miało być: Pogrzeb w internecie i poszukaj sklepów, sprzedających kocią karmę w wielkich workach - będzie taniej.
      • nenia1 Re: Do Kociar karma pomocy 18.11.12, 13:34
        No niestety, też słyszałam że RC pikuje w dół po wykupieniu przez markę Mars. Z tą taniością to jednak nie wiem czy masz rację, np. RC Fibre Response 2 kg kosztuje prawie 80,- zł.
        Ponieważ zastanawiam się nad PoN lub Orijen i sprawdzałam ceny i jednak RC jest droższe.
    • nenia1 Re: Do Kociar karma pomocy 18.11.12, 13:05
      Ja dla dorosłego dużego Maine Coona, który je za trzech kupuję Royal Canin Maine Coon w opakowaniu 10 kg w hurtowniach na allegro, zazwyczaj masz do tego jakiś gratis (zdarza się nawet dodatkowe 2 kg karmy, albo misko czy zabawka). Dostawa gratis.
      2 kg karma kosztuje około 60-70 zł. czyli w paczkach po 2 kg zapłacisz 300-350 zł. za 10kg, podczas gdy 1 paczka od razu 10kg kosztuje mnie około 180 zł. Żeby karma nie wietrzała (mój kot bardzo wącha, aż słychać głębokie oddechy nad miską) to przesypuję mniejsze porcje do specjalnego pojemniczka, a worek szczelnie zamykam. To samo robię ze specjalistyczną karmą na zaparcia i kule włosowe RC Fibre Response - od razu kupuję największy worek, z tym że tu max jest 4 kg.
    • princesswhitewolf Re: Do Kociar karma pomocy 18.11.12, 13:45
      Royal Canin to bardzo przecietna karma. Moze nie dziadowstwo jak Whiskars ale... naprawde nic nadzwyczajnego.

Kot to zwierze miesozerne. 80% diety kota powinno skladac sie z miesa.
      Najlepiej by go zywic jakims miesem jakie gotujesz ale trzeba dokupic suplement z tauryna.

Jesli chodzi o marki to zwracaj uwage aby bylo to tzw bezzbozowki.
      najlepsze w lidze dostepne w PL w jeszcze przystepnych cenach bo sa oczywiscie i inne i jest to suszone mieso ( np Ziwipeak) ale ... wychodzi bardzo drogo
      to:
      sucha: Orijen, Taste of the Wild, Applaws
      mokra: Applaws,Almo Nature, Porta 21, Schesir i pare innych

tak naprawde to kot powinien jesc mieso surowe ( jak w naturze), no ale raz ze nie kazdy kot lubi, a dwa, to tak jak tu juz ktos wspomnial zawsze jest zagrozenie rozmaitymi pasozytami i bakteriami.

• asia_i_p Re: Do Kociar karma pomocy 18.11.12, 15:12
      U nas w Trzebnicy jest dostępna Acana i mój kot jest z niej zadowolony, znalazłam na Allegro, ale wypada przynajmniej po 20 zł za kilo, więc z dostawą wychodzi na to samo (u nas w sklepie jest 20 albo 25 zł za kilo).
    • marcowa_aprilla Re: Do Kociar karma pomocy 18.11.12, 15:42
      ja kupuję Brit , jest kilka smaków, jest też dla kastratrów. opakowanie 8kg
      mam 5 kotek wolnożyjących, ta karma jest relatywnie tania (11zł/kg) i przyzwoita. Koty się nie nia zajadają, kupowałam kiedys droższą to kręciły nosami
      • oteczka Dziękuję 18.11.12, 16:37
        za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi ,właśnie mi się wydawało że ten Royal to jakiś kiepski ,potrzebuję bardziej sytej ,co do mięsa daję przemrożone ,tak koniecznie muszę mu ograniczyć jedzenie tak na zdrowy rozum nie pomyślałam żeby mu wydzielać jak drze się nad miską to ja już lecę i karmię, muszę ograniczyć ,chciałabym praktycznie tylko suchą dawać ,przejże te karmy poczytam i coś wybiorę w sumie cena nie gra roli ,niech będzie droga i dobra bo teraz na bezmyślne karmienie pewnie więcej wydaję a żeby im się to na zdrowiu nie odbiło .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka