Dodaj do ulubionych

Socrates-Erasmus

23.11.12, 15:45
Niedawno przeczytałam, że być może ten program zostanie zniesiony bo Unii Europejskiej forsy brakuje. Nie wiem na ile to pewne, ale gdyby miałoby się tak stać to trochę szkoda. Korzystałam z tego programu (i w ten sposób znalazłam się w Italii) i myślę, że to fajny sposób aby liznąć nieco kultury innego kraju, pożyć w nim, pouczyć i zobaczyć jak się mieszka na codzień.
Czy któraś z Was była na tym programie? A może zna kogoś kto był? Jakie wrażenia?
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Socrates-Erasmus 23.11.12, 16:47
      Nie strasz, proszę. Moje dziecko za półtora roku zacznie studia w UK i chce skorzystać z Erasmusa, żeby postudiować we Francji. A tu taki zonk uncertain
    • landora Re: Socrates-Erasmus 23.11.12, 16:49
      Ja byłam. Wspomnienia mam rewelacyjne, najlepszy rok mojego dotychczasowego życia smile
      Trochę tylko to było niedopracowane pod względem finansowym - osoby wyjeżdżające do tanich krajów miały dość pieniędzy na wynajęcie mieszkania, imprezy i podróże, mnie w UK nie starczyło nawet na połowę opłaty za akademik...
    • demonii.larua Re: Socrates-Erasmus 23.11.12, 16:59
      Kurcze szkoda (młody ma w planach korzystać na studiach), może niech zamiast tego zniosą Comeniusa?
    • maeve_binchy Re: Socrates-Erasmus 23.11.12, 17:01
      pracuje dla UE, w programach edukacyjnych i Erasmus jako cześć programu "Uczenie sie przez cale życie" zniknie -w przyszlym roku ostatni nabór. Ale stypendia nie znikną - od 2014 roku będzie program Erasmus for All, w ktorym m.in. będzie obecny Erasmus (oraz Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig). Dodam, ze nazwa Socrates nie funkcjonuje już od konkursu 2007.
      Nie wiadomo jeszcze, jakie będą stawki - KE (komisja europejska) sama jeszcze nie wie.
      więcej info: ec.europa.eu/education/erasmus-for-all/
      • maeve_binchy Re: Socrates-Erasmus 23.11.12, 17:06
        dodam, że tak, jak unijny budżet, tak i część edukacyjna jest zatwierdzana na 7 lat - 1. konkurs był tej fazy był w 2007, ostatni będzie w 2013 (czyli 7 naborów).
        A'propos Comeniusa - beneficjenci tego programu nie byliby zadowoleni, gdyby zniknął smile A całkiem serio - powstaja w nim fajne projekty, także nauczyciele mają możliwość wyjazdów zagranicznych w tym programie. Zresztą więcej w polskiej instytucji zarządzającej tymi programami:
        www.frse.org.pl/
    • kamelia04.08.2007 Re: Socrates-Erasmus 23.11.12, 17:47
      korzystałam, mam bardzo miłe wspomnienia
    • mrufk-a Re: Socrates-Erasmus 23.11.12, 20:45
      mnóstwo moich studentów korzystało - wszyscy bardzo zadowoleni, to naprawdę jest świetny pomysł
    • mayaalex Re: Socrates-Erasmus 23.11.12, 20:59
      Korzystalam smile bylam we Wloszech wiec bylo troche chaosu organizacyjnego ale bardzo dobrze wspominam ten wyjazd wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka