Dodaj do ulubionych

kim jest rodzic

24.11.12, 15:08
wczoraj spotkalismy sie ze znajomymi i weszlismy w przyjazna dyskusje na temat tego kim ma byc rodzic

otóż przyjaciel nasz stwierdził, że chce byc przede wszystkim przyjacielem dziecka, to znaczy chce aby jego dziecko zapytanie kto jest najlepszym przyjacielem mówiło, że tata

ja natomiast stwierdziłam, że absolutnie niekoniecznie bo jako rodzic podejmuję często decyzje niepopularne, dodatkowo robie to w sposób autorytarny, a więc jestem "wróg" i z automatu skreslam swoje sznase na to, że dziecie odpowie, że najlepszym przyjacielem jest mamusia

tak sobie rozmawialiśmy i nie doszlismy do zadnej konkluzji po czym w najlepszej zgodzie i z buziakami się rozstalismy ale troche o tym wciąz myślę i ciekawa jestem podejścia innych
Obserwuj wątek
    • georgia241 Re: kim jest rodzic 24.11.12, 15:26
      Ma do tego prawo.
      • baltycki Re: kim jest rodzic 24.11.12, 15:33
        georgia241 napisała:

> Ma do tego prawo.
        Rezolutna odpowiedz, ale na jakie pytanie?
    • kroliczyca80 Re: kim jest rodzic 24.11.12, 15:39
      Taki los - tatusiowie często są właśnie kumplami, przyjaciółmi, bywa że zachowują się jak starsi bracia w stosunku do swoich dzieci (częściej synów). A mamusie są od podejmowania niepopularnych decyzji, gonienia do obiadów, do odrabiania lekcji itd.
      Najbardziej odczuwają to samotne matki skonfrontowane z rozpieszczającymi, dochodzącymi tatusiami.
    • dziennik-niecodziennik Re: kim jest rodzic 24.11.12, 15:46
      > ja natomiast stwierdziłam, że absolutnie niekoniecznie bo jako rodzic podejmuję
      > często decyzje niepopularne, dodatkowo robie to w sposób autorytarny, a więc j
      > estem "wróg" i z automatu skreslam swoje sznase na to, że dziecie odpowie, że n
      > ajlepszym przyjacielem jest mamusia

jedno drugiego nie wyklucza smile
    • joa66 Re: kim jest rodzic 24.11.12, 15:46
      To zależy od tego jak definiujesz słowo "przyjaciel"

przyjaciel to nie zawsze to samo co kumpel, nawet najlepszy
    • m_incubo Re: kim jest rodzic 24.11.12, 15:48
      Zależy co rozumieć przez słowo "przyjaciel". Jestem przyjaciółką swoich dzieci, wiedzą, że do matki mogą przyjść ze wszystkim, natomiast z całą pewnością nie jestem i nie zamierzam być ich "kumpelą", bo tak to chyba rozumie ów znajomy, jestem przede wszystkim matką i opiekunem, granice muszą być.
    • marychna31 oboje macie rację...;) 24.11.12, 15:55
      Kiedyś usłyszałam z ust Małgorzaty Pieczyńskiej powiedzenie, że dziecko przez pięć pierwszych lat należy wychowywać na książątko, przez następnych dziesięć na niewolnika a następnych 15 na na przyjaciele... i to naprawdę działasmile
      W ten sposób uczymy dziecko wszystkich umiejętności, które będą mu potrzebne w reszcie życia.
      • m_incubo Re: oboje macie rację...;) 24.11.12, 16:09
        Ja za to mam nadzieję, że do 30 moje dzieci będą już dawno wychowane, bo z kolei ja nie zamierzam robić za niewolnika wink
      • gabbie Re: oboje macie rację...;) 24.11.12, 16:50
        fajne

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka