Dodaj do ulubionych

Samochod i wydatki

24.11.12, 21:32
Od zawsze moim marzeniem byl samochod.Zrobilam prawo jazdy a przez to,ze nie moglam znalezc stalej pracy odwlekalam zakup.Teraz,gdy pracuje (nie zarabiam duzo)zastanawiam sie nad jego kupnem ale jest to "ale".Myslalam o aucie za ok.10-15tys. jakies tanie w utrzymianiu.Jednak tak,do pracy mi nie potzrebne bo mam 4 przystanki autobusem(ok.15min).,w sumie radze sobie wszedzie bez auta choc czasami jak sa swieta nie mam jak pojechac do rodziny(dojazd tam to tragedia autobusem!).No wiec co robic?Samo utrzymanie,garaz bym musiala wynajac(ok.100zl),ubezpieczenie(pewnie 100%),przeglad i inne wydatki.Czasami tez mysle o wyjezdzie za granice i co wtedy z auten,nie latwo sprzedac.Jednak to moje marzenie od 15-tu lat na auto.Doradzicie?
Obserwuj wątek
    • pibelle Re: Samochod i wydatki 24.11.12, 21:35
      Samochód prywatny to wydatki, można na nim tylko stracić. Szczególnie, że nawet do pracy Ci niepotrzebny. Na 2 dni świąt to bardziej się opłaca wziąć z wypożyczalni smile Kosztowne marzenie w Twoim przypadku. Policz wszystko, wymyśl co innego byś z tego miała i decyduj smile
    • shellerka Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 13:34
      a na wuja ci garaż?
      samochód w garażu zaczęłam trzymać dopiero jak kupiłam mieszkanie z garażem.
      poprzednie 10 lat trzymałam auto zawsze na parkingu pod blokiem.
      zwłaszcza, że nie zamierzasz kupować drogiego cacka, tylko coś praktycznego za 10 tysięcy.

największym może nie, ale najbardziej bijącym po kieszeni jest ubezpieczenie. chociaż w przyapdku starszych aut AC chyba odpada, a OC maleje w miarę uplywajacych lat bezwypadkowej jazdy. Można je też rozłożyć na raty.

Jesli będziesz je użytkować niezbyt często, to zima nie nastawiaj sie, że odpalisz od razu.... ale na to garaż tez nie pomaga, bo moja osobista matka swoje małe autko garażowała, ale że jeździła nim od święta to i tak za kazdym razem musiała odpalać po kablach.

tak, auto to wydatki, ale też wygoda.
      zakupy, dalsze wycieczki, większa mobilność.
      z tym, że od auta po części też cztery litery rosną. widze po sobie wink
      kiedyś potrafiłam 9 km z pracy do domu przejść w niecałe 40 minut na lajciku. teraz ... 9 km???? o mój boże! bez auta? big_grin
      • gryzelda71 Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 13:46
        9 km PRZECHODZIŁAŚ w 40 min.....
      • quadalupa shellerka cos pomieszałaś 25.11.12, 18:15

przeciętny człowiek przechodzi 3-4 km w godzinę więc chyba miałas dopalacze w zadku, ja 10 km do pracy jadę rowerem 20-25 minut i to już po dłuższych treningach, nie chwaliłas się, że jesteś zawodowym piechurem, albo wyobraźnia Cię poniosła.....
        • shellerka Re: shellerka cos pomieszałaś 25.11.12, 18:47
          dobra... specjalnie odpaliłam google earth
          macie rację. autem to jest trasa 7,7 km ( z okolic ronda jeziorańskiego na piątkowo), a piechotą pewnie ze 4-5 km bo codziennie inną trasę obierałam, zawsze jakieś skróty.
          maszerując tak dzień w dzień przez 1,5 miesiąca schudłam wtedy 12 kg
          byłam w domu w 40 minut. tramwajem łącznie z czekaniem na przystankach wychodziło podobnie.
          i do dziś wspominam te piesze powroty bardzo miło.
          teraz nie mam dokąd chodzić uncertain
    • b.bujak Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 14:02
      wydatki to sobie musisz po prostu policzyć i ocenić, czy Cię stać, czy nie;
      weź pod uwagę, że w tym wieku auta pojawiają się też od czasu do czasu nieplanowane większe wydatki, typu wymiana sprzęgła itp... to mogą być nawet setki zł;

ale najważniejsze, co musisz wziąć pod uwagę, to....
      • b.bujak Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 14:44
        b.bujak napisała:

> ale najważniejsze, co musisz wziąć pod uwagę, to....

fakt, że nieużywane auto niszczy się bardziej, niż takie używane regularnie (np. akumulator, opony...)
        moje poprzednie auto miało właśnie ok 10 lat - przez kilka miesięcy macierzyńskiego i wychowawczego zmarniało bardziej, niż wcześniej, gdy codziennie woziło mnie do pracy
        • xxaaxeniaa Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 15:19
          A co zrobic z autem jak planuje sie wyjazd za granice,tak na dluzej?Ciezko jest sprzedac.
          • b.bujak Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 16:26
            ale dlaczego od razu zakładasz, że ciężko jest sprzedać auto? masz takie doświadczenia?

to, czy cos jest trudno czy łatwo sprzedać zależy od towaru oraz od ceny - i tu masz duże pole do popisu - jeśli juz na etapie kupna martwisz się o sprzedaż, to wybierz bardziej "chodliwą" markę, np VW;
            jak padnie decyzja o dłuższym wyjeździe to się robi szybkie zbycie auta - troche musisz zejsc z ceny, ale i tak lepsze to, niz zostawienie auta bezuzytecznego
            • ojasia Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 18:05
              Samochód mały i tani jest stosunkowo łatwo sprzedać.
              A co do wydatków. Ubezpieczenie, jeśli nie masz zniżek może trochę kosztować, poza tym coroczny przegląd, opony zimowe/letnie i ich wymiana, wymiana jakiś dupereli typu filtr paliwa, oleju, powietrza itd. co tam jeszcze mechanik wymyśli, no i naprawy, jak coś padnie- to może sporo kosztować. Natomiast garaż jest zbędny, mam garaż a samochody najczęściej parkujemy "pod chmurką", garaż fajny jest zimą- nie trzeba skrobać szyb.
    • princesswhitewolf Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 18:14
      Honda Jazz
    • figrut Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 18:23
      Jeśli samochód potrzebny Ci od święta, to odradzam zakup i polecam taksówkę, bo wyjdzie dużo taniej. Samo oc dla nowicjuszki (czyli bez zniżek) to bardzo duży koszt i w zasadzie tylko oc i ewentualne cięższe naprawy brałabym pod uwagę jeśli chodzi o tzw. duże koszty. Przegląd to około 100zł. na rok jeśli bez gazu. Z gazem w lutym tego roku płaciłam 168zł. Samochód kupujesz z oponami, więc to nie taki wydatek. Jeśli kupuje się używany samochód, to warto wymienić pasek/łańcuszek rozrządu chyba, że masz udokumentowaną wymianę (nie przejechał na nowym pasku zbyt wielu kilometrów).
      • jamesonwhiskey Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 20:13
        up i polecam taksówkę, bo
        > wyjdzie dużo taniej

nie wyjdzie taniej to jest jakis belkot
        pojedz sobie 20 km w 4 strfie to zobaczysz czy wyjdzie taniej
        lancucha sie nie wymienia
        • figrut Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 20:20
          > nie wyjdzie taniej to jest jakis belkot
          OC za samochód bez zniżek to roczny koszt w granicach 1000-1600zł. zależnie od pojemności. Grubsze naprawy to drugi solidny koszt i tu też można rocznie dużo nabić, ale to już zależy od stanu samochodu, a ten z grubsza można ocenić przy kupnie.
          > lancucha sie nie wymienia
          Tak myśleli niektórzy nasi klienci i zamiast łańcuszka musieli wymienić silnik, a to już spory koszt.
    • jamesonwhiskey Re: Samochod i wydatki 25.11.12, 20:16
      potrzebujesz uniacza w dobrym stanie za 3 tysiace powinno cos sie znalezc
      zadnego gazu, garaz to tez nie wiem o co ci z tym chodzi
      i se jezdzisz
      teraz se radzisz ale z samochodem to zupelnie co innego
      koszty sa ale jest tez wygoda

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka