Dodaj do ulubionych

Ukarano dyrektora szkoły...

07.12.12, 08:26
Brak mi słow na głupotę tych rodziców...

To, że dzieciaki sobie popiły na wycieczce jest normalne, jak świat światem młodzież próbowała alkoholu. Tylko, że potem z pokorą przyjmowała karę i słuchała krzyków z podkulonym ogonem. A teraz... SZOK! Co wyrośnie z takich ludzi?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13006078,Gimnazjalisci_pili_w_Chinach__dyrektor_z_Poznania.html
Obserwuj wątek
    • kub-ma Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 08:45
      O matko ty moja!
      Gdyby moje dziecko piło alkohol na takim wyjeździe, to siedziałabym cicho, bo by mi wstyd było, że młody tak się zachował. A karę potraktowałabym jako doskonałą okazję do nauki, że są konsekwencje za przekroczenie granic.
    • maggorlo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 09:02
      Rodzicom się już we łbach poprzewracało...
    • ilonka001988 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 09:13
      Ano bywa.
      Szczególnie to bulwersujące że dyrektor wcale nie nawyzywał tych panienek (żeby ktoś słyszał wyklinania opiekuna z mojej starej szkoły których przyłapał licealistów na piwie na zagranicznej wycieczce).

Poza tym, to chyba dobrze że ktoś ich przyłapał z tym alkoholem, mogli sobie krzywdę zrobić, to przecież druga klasa gimnazjum. Byli w Chinach, daleko od domu, tam jest kompletnie inna i bardzo restrykcyjna czasami kultura, kompletnie nie zdawali sobie sprawy na co się narażają i jaki wstyd przyniosą. Takim zachowaniem mogli zepsuć całą sprawę, Chińczycy mogliby uznać to za poważną obrazę, zerwać współpracę. Opiekunowie jakie mogliby mieć kłopoty.

A całym nękaniem chyba było to, że sprawa się wydała, a dyrektor nie odpuścił tylko wyciągnął konsekwencje po powrocie. Ale... najwyraźniej jakie dzieci tacy rodzice.

Nawet nie chce mi się myśleć, co by mi moi rodzice zrobili, jakbym wykręciła taki numer. Ręka, noga, mózg na ścianie... tongue_out
    • bri Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 09:33
      Jeśli faktycznie bardziej surowo potraktował właśnie dziewczyny i w tej wielkiej "złości" wyzwał je np. od początkujących kurewek czy coś w tym stylu, znacznie łagodniej traktując ich pijących również kolegów (bo chłopaki muszą, wiadomo...) to wcale się rodzicom tych dziewczyn nie dziwię. Dyrektorowi upomnienie nie zaszkodzi.
      • gazeta_mi_placi Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:11
        A gdzie jest mowa o wyzwiskach? W zalinkowanym artykule nie widzę. Masz jeszcze jakiś inny na myśli?
        • bri Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:14
          "Kontrolerzy stwierdzili co prawda, że dyrektor nie nękał uczniów, jednak za grożenie i używanie słów uważanych za obraźliwe ukarali go naganą z upomnieniem. "

To Twoim zdaniem o ewentualnych wyzwiskach nie świadczy?
          • gazeta_mi_placi Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:37
            Zależy jakie te słowa, "pacany" na przykład to też obraźliwe, prawda?
            • bri Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:45
              Tak, i to również jest wyzwisko. Pytałeś o wyzwiska, prawda? Wyzwiska były. Jakie - możemy się tylko domyślać. Jeśli były takie, jak napisałam wyżej, nie dziwię się, że rodzice zareagowali i nagana była słuszna. Miał prawo uczniów ukarać, wyzywać i nękać nie, a kary powinny być niezależne od płci karanego.

Jestem daleka od wychowywania bezstresowego, moja córka musi ponosić czasem bardzo nieprzyjemne konsekwencje swojego zachowania, ale wyzywiska to nie jest wychowywanie, a demoralizowanie dzieci. Nawet wyzwiska typu "pacanie" itp. Ponieważ w artykule sugeruje się, że uczennice zostały potraktowane surowiej niż uczniowe łatwo się domyślić na jakie dość powszechne skrzywienie cierpi pan dyrektor, zapewne poczuł się obrońcą czci kobiecej.
              • gazeta_mi_placi Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:16
                Równie dobrze mogło być, że dziewczynki po alkoholu zachowywały się dużo gorzej niż chłopcy, na przykład chłopcy po prostu poszli spać, a one np. zachowywały się głośno i wulgarnie.
                Dopóki nie będzie napisane czarno na białym, że chłopcy zachowywali się tak samo np. agresywnie, głośno, chamsko jak dziewczynki dopuszczam i taką możliwość.
                Akurat w moim liceum była podobna sytuacja i upite dziewczyny akurat zachowywały się dużo gorzej od chłopaków, oczywiście wiem że to nie reguła, ale mogło tak być i w tej sytuacji stąd surowsza kara.
                • bri Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:24
                  Żeby nie wiem jak się zachowywały nauczyciel powinien dać im przykład i powstrzymać się od wyzwisk, choćby nie wiem jak mu się cisnęły na usta.
                  • woman_in_love głupie lewackie pomyły bri 07.12.12, 13:04
                    "dzieciaczki" z gimnazjum to nie żadne dzieci, tylko młodzież - w swoim mniemaniu dorosła. Kiedyś nie dość że wyzwisk, to doczekałyby się także łomotu linijką. I świat się kręcił całkiem dobrze. Ale teraz wychowanie bezstresowe rządzi. Ciekawe jak taki gó...arz trafi potem do pracy i zbierze opie...od szefa, to czy też się "załamie" i pójdzie na chorobowe.
                    • bri Re: głupie lewackie pomyły bri 07.12.12, 13:15
                      Nie widzę przeszkód, żebyś tak traktowała swoje dzieci.
                  • chipsi Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 14:23
                    Nie wiemy co powiedział. Jeśli nazwał pijaków pijakami a łobuzów łobuzami to wybacz, ale ja tu nie widzę niewłaściwego wyrażania.
                    • bri Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 14:28
                      Ok, pijaczko (alkohol na pewno zdarzyło Ci się pić, więc wyrażenie jest odpowiednie).
                    • lelija05 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 14:33
                      No patrz Chipsi, znowu zostałaś pijaczką nazwana big_grin
                • morekac Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 12:02
                  Akurat kwestia zachowania po alkoholu jest kwestią poniekąd indywidualną - i wcale nie trzeba więcej wypić niż kolega, żeby się bardziej uwalić. Pili wszyscy - kary za to powinny być równe, za ewentualne zniszczenia powinien płacić bezpośredni sprawca.
                  Mnie tez zastanawia, że mowa była tylko o wywalaniu dziewczyn, chłopcy też nie byli święci.
          • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 15:27
            Głupi to tez słowo obraźliwe.
        • jamesonwhiskey Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:03
          > A gdzie jest mowa o wyzwiskach? W zalinkowanym artykule nie widzę. Masz jeszcze
          > jakiś inny na myśli?

zadzwonila do wrozbity macieja i jej powiedzial jak bylo
          • gazeta_mi_placi Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:18
            Podobno David jest skuteczniejszy nie mówiąc już o tym znanym wróżbicie spod Bochni, który nawet kobiecą niepłodność jest w stanie uleczyć wink
    • a.nancy Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:05
      ciekawe
      ja po przeczytaniu samego tytułu myślałam, że ukarano dyrektora za to, że nie upilnował dzieciaków smile
      • nunu Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:36
        Dokładnie! Przeczytałam fragment i byłam pewna, że został ukarany za to, że nie dopilnował....
    • malila Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:08
      W samych wymienionych karach nie widzę nic złego. Praca w hospicjum i obowiązek uzyskania wysokiej średniej - to po prostu wymuszenie większego wysiłku, który przyniesie dzieciakom korzyść. Przeniesienie do innej klasy - no cóż, przecież chcieli się uczniowie wyróżnić, to dostają dodatkową okazję.
      Ale dlaczego dyrektor chciał tylko dziewczyny wyrzucać? To mi się nie podoba.
      No i jestem ciekawa, co jeszcze oznacza określenie "nierówne kary wobec uczniów". Bo o ile w kwestii mocniejszych słów w bardzo emocjonalnej sytuacji bym sie za bardzo nie czepiała, to nierówność może sporo złego uczynić.
    • gazeta_mi_placi Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:09
      Po raz kolejny zgadzam się z profesorem Mikołejko, tylko że to co on teraz mówi o bezstresowym wychowaniu i roszczeniowych rodzicach ja już mówiłam (pisałam) na forach rodzicielskich od 2006-2012 roku włącznie narażając się na rozliczne ataki e-mam i będąc wyzywaną od trolli.
      I teraz wyszło na to, że sam profesor mi wtóruje.
      • bri Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:32
        Mikołejko to też troll.
    • shellerka Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 10:51
      a zaczyna się od jojczenia na podrabiane klocki lego tongue_out

cóż... w dziwnych i głupich czasach przyszło nam żyć...

inne wartości, a raczej kompletny ich brak.

liczy się tylko opacznie pojmowana asertywność i pęd do sukcesu.

zero refleksji. bo przecież to takie staromodne i nieużyteczne.

cynizm w najczystszej postaci.

brrrrr... może lepiej zeby ten koniec swiata nastąpił? wink
      • gazeta_mi_placi Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:23
        Shellerko, ale i za moich czasów (wtedy już wchodziły na rynek polski zagraniczne marki) dzieci patrzyły na metki, na to kto jakie ma dżinsy i po Mikołaju wręcz licytowały się kto dostał lepszą (czyli z reguły droższą) zabawkę. Tyle, że nie było Internetu, może aż takie wyboru zabawek i tak dużego wyboru marek, taka różnica.
        Pamiętam jak w grupce (z kolei po pierwszej Komunii) dzieci się licytowały jakie kwoty (sama słyszałam i sama też mówiłam ile dostałam po zapytaniu) uzbierały od gości, a nie były to czasy quadów i laptopów na pierwszą Komunię ani przyjęć komunijnych organizowanych w restauracjach.
        • shellerka Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:33
          wiem gazetko, też pamiętam licytacje komunijne i nawet konkurs na najlepszą kieckę i buty (zwyciężyłam w tej drugiej kategorii, bo nam się udało dorwać w Gnieźnie wypasione skórzane z kokardką, a nie tradycyjne z paseczkiem wkoło kostkiwink )
          i tez pamiętam dzieciaki które potrafiły szpanować nawet słomkami zginanymi (dziś tylko takie można kupić, kiedyś szał, bo były tylko cienkie i proste).
          ale mimo tego nadal twierdzę, że zwykle prowodyrami tych "zawodów" były dzieciaki, w rodzinach których przywiązywało się ogromną wagę do materialnych rzeczy.
          bo miałam na przykład przyjaciółkę we wczesnej podstawówce, której ojciec pracował w UK i jej dom wyglądał jak pewex, a mimo to nigdy przenigdy nie słyszałam, żeby czymkolwiek się chwaliła.

a dzisiaj, kiedy rozpasany konsumpcjonizm atakuje z każdej strony i staje się sensem życia dla wielu ludzi, tym bardziej zależy mi na wychowaniu dzieciaków w świdomości, że rzecz nabyta to tylko rzecz nabyta i marzę o tym, zeby w przyszłości moje dzieciaki nie należały do grupy ludzi, którzy panikują, kiedy wychodzi nowy model iphona i przedłużają na szybko umowę, wyciągają kartę kredytową itp. byle tylko nie zostać w tyle z gadżetami i nie wyróżniać się na tle wg nich "lepszych" znajomych.

być może popadam niekiedy w paranoję, ale naprawdę słysząc "nie dotykaj, bo zepsujesz", albo "pffff zobacz jaki on ma stary telefon", albo pamiętne może dla niektórych słowa, które padły z ust pięcioletniej na oko dziewczynki: "a ja byłam w tym roku w tunezji, egipcie czy gdzieś tam, a ty nie byłeeeeeś", mam ochotę uświadomić części rodzicom, że chowając dzieciaki w kulcie pieniądza i "jakości" dóbr materialnych, możemy im zrobić kuku. Bo co, jeśli w przyszłości nie stac będzie ich potomka na parówki droższe niż osławione 5 zeta?

chcę wychować swoje dzieciaki tak, żeby nie ważne ile będą miały, co bedą miały, czuły się wartościowymi ludźmi, którzy nie będą swojej pozycji towarzyskiej uzależniać od stanu swojego posiadania.
          • gazeta_mi_placi Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:38
            Masz rację.
        • saphire-2 gazeta 07.12.12, 14:55
          gazeta_mi_placi napisała:

> Pamiętam jak w grupce (z kolei po pierwszej Komunii) dzieci się licytowały jaki
          > e kwoty (sama słyszałam i sama też mówiłam ile dostałam po zapytaniu)

Nic już nie rozumiem, a to gazeta_mi _placi zmieniła płać?
          • shellerka Re: gazeta 07.12.12, 14:58
            oni mają jako małżeństwo jedno konto. w zależności od tego, kto idzie szukać promocji w realu, drugie zasiada przy ematce wink

jestem przekonana, że gazeta mi płaci to coś na zasadzie dawnej kawiarnia.blog.pl i strasznie zazdroszczę posiadania hasła do loginu smile))
            • saphire-2 Re: gazeta 07.12.12, 15:25
              shellerka napisała:

> jestem przekonana, że gazeta mi płaci to coś na zasadzie dawnej kawiarnia.blog.
              > pl

nie znam
              nie wiem o co chodzi
              że wiele osób ma ten sam nick?
            • nutka07 Re: gazeta 07.12.12, 19:30
              Gazeta_nam_placi? wink

Twoj suwaczek sie zacial, juz kolejny dzien nie idzie, moze mydlem sprobuj.
    • martishia7 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:12
      Zgadzam się całkowicie. Taki jest porządek wszechrzeczy. Zadaniem młodzieży jest kombinować kretyńskie pomysły po kątach, uważając żeby nie dać się złapać i nie zrobić sobie krzywdy. Zadaniem opiekuna jest głupoty udaremnić, kiedy przekroczą granice rozsądku - a przekroczyły, skoro dali się złapać- oraz ukarać. Zadaniem rodziców poprawić i opieprzyć. Zadaniem młodzieży przybić skruchę. Tak to działa.
      • triss_merigold6 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:33
        Tak. I nie należy owego porządku zaburzać karaniem opiekuna i użalaniem się nad młodzieżą.
    • lelija05 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 11:56
      Biedne dzieciaczki, a dyrektor taki niedobly! Powinien im zakąski dostarczyć, a na drugi dzień rosołku dać, a nie mieć pretensje, przecież dzieci są teraz takie wrażliwe, na pewno mają traumę przez niego!
      • notoczo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 12:38
        sytuacja 1
        jak jeszcze pracowalam w szkole bylam swiadkiem jak gimnazjalista do nauczycielki powiedzial w wulgarnych slowach co o niej mysli (na dodatkowych zajeciach na ktorych sic! mu pomagalauncertain kolezanka poszla z ta sprawa do dyrekcji. dyrektor stwierdzil ze sie zapewe... przeslyszalauncertain zonk. kolezanka odpowiedziala ze ma swiadka - mnie. nawet nie uwierzycie jak szybko nastepnego dnia do mnie przybiegl (jeszcze dobrze do szkoly nie weszlam) i tymi slowami: 'ze to na pewno nie takie slowa byly' , 'ze sie preslyszalam' (tak jak kolezankasmile) itp ja stwierdzilam ze konsekwencje maja byc wyciagniete koniec kropka. dostalo sie potem i mnie i kolezance od jego wychowawczyni, ze wredne jestesmy, mlode nie wiadomo co chcace udowodnic itd nekali mnie codziennie zebym odpuscila... kare w koncu wymierzono, dlugo bylam na cenzurowanym.
        sytuacja 2
        jeszcze lepsza smile uczniowie z mojej klasy napisali w niecenzuralnych slowach co mysla o innej nauczycielce na scianie w klasie. zrobilam afere jak sie patrzy. znowu wezwano mnie na rozmowe ze moze nie tak gwaltownie, ze ich rodzice to to i tamto uncertain
        mialam rozmowe z bardzo obrazona mamusia, ktora stierdzila ze zobacze jak moje wlasne dzieci podrosna. nie zrozumiala gdy jej odpowiedzialam ze predzej moje dziecko jeszcze ode mnie kare/lanie dostaloby za cos takiego. na koniec dyrektor stwierdzil mamusi ze musi cos zrobic bo sie panie (ja i pokrzywdzona) uparlysmy uncertain
        podsumowujac niestety mysle ze obecnie w wielu szkolach istnieje cos takiego jak zamiatanie pod dywan w obawie przed kuratorium i innymi kontrolerami... coraz wiecej rodzicow wychodzacych z zalozenia ze nie ma sobie nic do zarzucenia, to szkola winna ze bachor niewychowany, a jak bedzie trzeba (i nie trzeba) to zlozymy skarge i rozpetamy piekielko. na to czas zawsze sie znajdzie chocbysmy wczesniej sie wymigiwali od pomocy w szkole ciezka/dlugotrwala praca. nauczycieli nie szanuja rodzice wiec co tu gadac o dzieciakach.

w koncu niech sie przyznaja ci wszyscy pseudopsychologowie ze bezstresowe wychowanie to po prostu brak wychowania.

ps.takich dyrektorow jak ten z artykulu powinno byc nawet nie to ze wiecej. TYLKO tacy powinni byc.
        • zuzanna56 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 15:17

> ps.takich dyrektorow jak ten z artykulu powinno byc nawet nie to ze wiecej. TYL
          > KO tacy powinni byc.

Dokładnie, zrobił to, co do niego należało. Bardzo dobrze.
          A takich popie...nych rodziców kilku znam. Koszmar.
    • adellante12 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 15:30
      No co Krzesiny... Czego chcesz, toz to najbardziej pretensjonalna część Poznania, Kamionki, Borówiec....Daszewice....W tamtych rejonach belfer dzieciom nie podskoczy. A kasjerki w sklepach nie smią oczu na jasnie klientów podnosić..
      • landora Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 19:21
        Świat się kończy, zgadzam się z adellante uncertain
        Gimnazjum w Krzesinach ma opinię snobistycznego, LO jest jednym z najsłabszych w Poznaniu.
        • adellante12 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 20:20
          Ja na dodatek znam niestetey kilkoro rodziców które mają tam swoje latorośle.. Przepraszam chciałem napisac niesamowicie wyjatkowo uzdolnionych dziedziców i nastepców rodowych fortun...
          • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:03
            To wiele wyjasnia i tłumaczy reakcje rodziców wink
    • asia_i_p Re: Ukarano dyrektora szkoły... 07.12.12, 19:49
      Kiedy czytałam ten artykuł, przez cały czas zapominałam, że to się stało naprawdę, odbierałam to jako felieton komiczny i chciało mi się śmiać. A potem docierało, że to jednak na poważnie i przestawało mi się chcieć śmiać.

Jestem zdumiona, że kuratorium na to poszło. Podejrzewam, że któryś z tych rodziców musiał być kimś ważnym albo dyrektor podpadł komuś z kuratorium (względnie mieli kogoś na jego miejsce). Współczuję dyrektorowi i współczuję tym opiekunom w Chinach - gdyby mnie się podopieczny upił w kraju, w którym nie mam pojęcia jak do tego podchodzą, najadłabym się strachu.
      • paskudek1 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 09:52
        weźmy jeszcze pod uwagę, że gdyby nie daj Boże zatruli się tym alkoholem, trafili do szpitala to JAK by sie dogadali? W obcym kompletnie kraju, nie znając kultury, języka, zwyczajów. Czy ci rodzice do reszty zgłupieli? Rany boskie, gdyby mnie wezwali do szkoły i poinformowali ze mi się gó...arz spił na wycieczce szkolnej, to bym się ze wstydu pod klepki podłogowe zapadła. A tu jeszcze pretensje, obraza majestatu. A te bidne dzieciaczki, jakie pokrzywdzone, jakiego "mega doła" panienka miała. Szkoda ze nie miała jak piła. A chłopiec co to się poczuł "jak banita".... oż jacy oni biedni....
    • eliszka25 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 05:44
      kurcze, gdyby moje dziecko, nieletnie dziecko, zostalo przylapane na piciu alkoholu na wycieczce szkolnej, to w zyciu nie przyszloby mi do glowy, ze ukarac nalezy nauczyciela/dyrektora, bo je za to ukaral! szczeka mi opadla po prostu. popieram tego dyrektora, niech wytacza proces, bo to juz normalnie ludzkie pojecie przechodzi, co sie czasem wyrabia.
      • nangaparbat3 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 10:46
        Są kary i kary, reprymendy i reprymendy. Moje wlasne dziecko, burzliwe momentami przechodzące dorastanie, zostalo przez wychowawczynię skarcone publicznie w taki sposob, ze mialam ochote pobic babę. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak bezwzględnie i okrutnie potrafią zachowywac się dorośli wobec mlodzieży, przekraczać miarę w potrzebnym, temu nie przeczę, karaniu i stawianiu granic.
        • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:01
          Oj, jaka ta młodzież delikatna.
    • nangaparbat3 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 10:41
      Przecież nie wiemy, o czym dyskutujemy. Nie wiemy, co dyrektor powiedzial, nie wiemy, czy rzeczywiście - ani w jaki sposob - ukaral dziewczynki ostrzej niz chlopcow.
      Problemow widze kilka - po pierwsze tę roznicę w karze uzaleznioną od plci, po drugie ewentualne przekroczenie granic przez dyrektora, po trzecie - nie jestem calkiem pewna, ale tak to wygląda - kilka kar jedno przewinienie, wreszcie zupełnie absurdalna kara polegajaca na wymogu podniesienia średniej ocen.
      Uważam, że nauczyciel moze w skrajnych przypadkach nakrzyczeć na ucziow, nie wolno mu jednak uzywac wyzwisk ani poniżać - to zwyczajny nieprofesjonalizm, w ten sposób nie wychowuje się, na odwrot, kształuje ludzi, którzy przy najblizszej okazji dokopią nauczycielowi lub pierwszemu, kto im sie nawinie.
      Wrzaski i wymyślanie są zupełnie nieskuteczne (przeciwskuteczne wink ), i nie będę się zarzekać, że nigdy mi się nie zdarzylo, ale zaraz potem szlam przeprosić, i przed taką publicznoscią, przed jaką to zrobilam. I to było skuteczne nad wszelkie spodziewanie.
      Można było oddzielić sprawy - dzieci źle zrobily że pily, a ja źle, że niewlasciwie się do nich odezwalem, i za to przepraszam. Natomiast kara za zlamanie regulaminu pozostaje (ale, na milość boską, jedna, a nie trzy czy cztery). Kuratorium powinno bylo raczej mediować niż karać, w sumie cala sprawa skrajnie niewychowawcza, wstyd po prostu, i za dyrektora, i za rodzicow.
      • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:02
        Jakie dzieci??? Ty pewnie pijanego synusia przytuliłabyś a natłukła nauczycielowi że mu butelki nie wyrwał.
        • nangaparbat3 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:29
          Ty pewnie pijanego synusia przytuliłabyś a natłukła nauczycielo
          > wi że mu butelki nie wyrwał.

O co sie tak gniewasz?
          U mnie w pracy wszyscy mowią o uczniach "dzieci", a to liceum. Śmieszy mnie to i troche zlosci, jednak jak widac sie udziela.
          Natomiast z poniżaniem kogokolwiek jest jak z karą śmierci - obciąza obie strony.
          ----------
          "O Boże, gdzie lokujesz talenta!"
          • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:32
            Recę mi opadły, dzieci w liceum... mnie nie przeszłoby przez usta. Zreszta teraz w gimnazjum na wywiadówkach tez nie podoba mi się to dzieciowanie. To młodzież a nie dzieci.
            • notting_hill Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:43
              O, rany, tak mówią też wykładowcy na uczelniach na studentów... smile.
              • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:46
                Nikt na studiach nie mówił do nas per dzieci tylko per pan, pani. No ale może teraz faktycznie i studia bliżej podstawówki.
            • nangaparbat3 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:51
              Mnie tez się nie podoba, nie podobna mi sie prawo szkolne, identyczne dla siedmio i siedemnastolatka, nie podoba mi sie infantylizm licealistek i licealistów, a nawet mlodych nauczycieli przychodzących do pracy, no nie podoba mi się, ale szczerze przyznam że już coraz częściej macham reką, nie mam dość energii by uzerać sie wiecznie ze wszystkimi. Ostatnio podeszlam do pary na korytarzu: on siedzi, ona lezy na wznak na jego kolanach, on rytmicznie pochyla się i całuje ją w usta, więc podchodze i mowię: Milość jest piękna, ale jestescie w szkole, to nieodpowiednie miejsce.
              Na to mlodzieniec (akura twybitny uczen, ktorego zresztą bardzo lubię):
              Ale o co chodzi? - zaczepnie
              Więc ja: Nie robicie nic zlego, ale kontekst jest niewlasciwy.
              dziewczynka sie okropnie zaczerwienila, usiadla i schowala twarz w ramionach, więc uzanlam, ze starczy, i poszlam.
              Ale ręce mi opadają, czuje niesmak, jakieś zawirowanie, ze tak oczywiste niedawno sprawy wymagają interwencji, a u nas sama śmietanka, creme de la creme połmilionowego miasta.
              Jedno wiem na pewno, że jeśli coś się udaje, to bez agresji ze strony dorosłego.
              Z drugiej jednak strony, kiedy czytam o nauczycielce, ktorej uczeń proponowal wystawianie fiuta i sikanie przez okno i nazywal starą k...wą myślę, ze mozna albo jadowicie slodkim glosem wykpic, albo starodawnym obyczajem dac w mordę. A tu patrzcie państwo - pani oberwala, bo ją nerwy poniosly. Zgroza.
              • hellulah Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 16:28
                Bo to w szkole powinna być ochrona, wzywana odpowiednim przyciskiem. Sorry. Nauczyciel nie musi bawić się w policyjnego negocjatora. Wystarczy - owszem konieczna - próba załatwienia sprawy za pomocą sensownie poprowadzonej rozmowy (i do tego faktycznie przydałyby się specjalistyczne szkolenia). A w razie takiej agresji - pim! przyciskiem i panowie z ochrony na pomoc, uczeń do gabinetu dyrekcji, tam krótkie ustalenie co i jak i ewentualnie wezwana policja (atak na funkcjonariusza państwowego).

Serio mówię.

Takie są realia, można owszem próbować pracy u podstaw... ale czy zaszkodziłoby mieć tego pana z ochrony w odwodzie?

Kiedyś tam, ale całkiem niedawno, pewnemu znajomemu rozbrykał się student (egzamin pisemny, a pan student najpewniej, bo próbek moczu nikt nie pobrał, dość mocno nagrzany jakimś czymś na myślenie). Nie nie doszło do walk na siekierę i gołe dłonie (przypadek z Gdańska sprzed chyba 10 lat, śmierć poniósł wykładowca Politechniki), ale było niemiło. Czy od razu wołać policję? nie było jeszcze tak ostro, akurat sytuacja jak dla ochrony budynku. Szkoda, że u nas tego nie ma.

Co o tym sądzisz, jako nauczyciel? Wiesz, ochrona, przeszkolone ściany, kamery w klasach - byłoby lepiej czy może jednak jestem w błędzie?
    • mama303 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:25
      taka-sobie-mysz napisała:

> Brak mi słow na głupotę tych rodziców...
      >
      > To, że dzieciaki sobie popiły na wycieczce jest normalne, jak świat światem mło
      > dzież próbowała alkoholu.

Ale przeciez nie wiemy jak bylo naprawdę. Nikt przeciez nie mówi że to normalne i młodzież powinna byc solidnie ukarana. Tyle że bluzganie i ubliżanie to nie jest dobra metoda i jeszcze gorzej jak stosuje ją dyrektor placówki wychowawczej. I jednej strony wychowuje z drugiej demoralizuje. Jednak trzeba panowac nad słowami i zachowaniami.
      • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:29
        No fakt, a powinien sie pochylic nad pijanymi nieletnimi. Zły dyrektor!
        • mama303 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:34
          przeciwcialo napisała:

> No fakt, a powinien sie pochylic nad pijanymi nieletnimi. Zły dyrektor!

Zły i do tego głupi, niestety. Pozwolić sobie na takie publiczne zachowanie....młodzież można jeszcze tłumaczyc głupotą ale szanownego dyrektora, pedagoga to juz nic za bardzo nie tłumaczy.

• przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:37
            No tak, bo ty wiesz co zrobiłabys gdyby ci sie grupa gimnazjalistów uwaliła na wycieczce w Chinach big_grin
            • mama303 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:40
              przeciwcialo napisała:

> No tak, bo ty wiesz co zrobiłabys gdyby ci sie grupa gimnazjalistów uwaliła na
              > wycieczce w Chinach big_grin

No sorry, ale napewno bym nie zbluzgała nikogo publicznie, nigdy, tymbardziej młodzieży która by mi pod opieke powierzono.
              Chamstwem młodzieży nie wychowasz.
              • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:43
                Już zdążyłam się przyzwyczaic się że na ematce to same święte są.
                • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:44
                  Szkoda że nie załapali sie w tych Chinach na publiczne baty, może to by ich wyleczyło z głupoty.
                  • mama303 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:46
                    przeciwcialo napisała:

> Szkoda że nie załapali sie w tych Chinach na publiczne baty, może to by ich wyl
                    > eczyło z głupoty.

A najlepiej łapy poucinać tongue_out
                    • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:51
                      No może załapałaś. W odmiennej kulturze za picie alkoholu mozna trafic do więzienia, co więcej kobiety sa karane surowiej. Może choćby z tego powdu wkurzył się i nabluzgał bo mogło się skopńczyc wiekszymi kłopotami. Ciekawe co ci rodzice mówiliby gdyby ich dzieci trafiły do chińskiego pierdla z dziura w podłodze zamiast apartamentu z barkiem i łazienką. Powinni dyrektorowi podziekowac że tak się to dla ich dzieci skńczyło.
                      W Polsce nagle wrazliwe lelije się z pijacego towarzystwa zrobiły.
                      • mama303 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 18:33
                        przeciwcialo napisała:

> No może załapałaś. W odmiennej kulturze za picie alkoholu mozna trafic do więzi
                        > enia, co więcej kobiety sa karane surowiej. Może choćby z tego powdu wkurzył si
                        > ę i nabluzgał bo mogło się skopńczyc wiekszymi kłopotami.

Napewno z powodu odmiennej kultury.... swojej smile
                • mama303 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:48
                  przeciwcialo napisała:

> Już zdążyłam się przyzwyczaic się że na ematce to same święte są.

Staraj się, może tez Ci sie uda tongue_out
                  • przeciwcialo Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 12:53
                    Nie mam czasu na pierdoły.
                    • wioskowy_glupek Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 13:04
                      O jakich wy dziedzicach mówicie ?
                      Przecież standart na jematce to 9 latek oporządzający dom i utrzymujący rodzinę. Wszak to dorosły chłop który jak się popłacze czy mama pomoże mu się ubrać to będzie maminsynkiem.
                      A tu mówimy o 15 latkach... To o co kamman ?
                      Jak się malują jak ku**wy na wybiegu, palą, chleją, piep**ą na domówkach to są dorośli, ale nagle jak dyrektor, olaboga, karę dał to biedne dzieciaczki... No tak trauma jak nic.
                    • mama303 Re: Ukarano dyrektora szkoły... 08.12.12, 18:35
                      przeciwcialo napisała:

> Nie mam czasu na pierdoły.

A szkoda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka