Dodaj do ulubionych

do obeznanych z kosmetyką

10.12.12, 21:25
Tak się zastanawiam. Retinol jest skutecznym składnikiem kosmetyków. Kosmetyki z retinolem są drogie. Retinol w postaci octanu lub palmitynianu jest dostępny w każdej aptece w tanich jak barszcz kapsułkach do łykania, których zawartość można łatwo rozprowadzić. Dlaczego kobiety go nie używają w celach kosmetycznych? Czy nad retinolem w kremach odprawiono jakieś dodatkowe hokus-pokus?
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: do obeznanych z kosmetyką 10.12.12, 21:36
      Jak drogie?moje ulubione kosmetyki z retinolem kosztuja pomiedzy 0,60 a 1,50€
    • princesswhitewolf Re: do obeznanych z kosmetyką 10.12.12, 21:41
      bo retinol jako jeden z nielicznych skladnikow kosmetykow jakos tam dziala. To witamina A pobudzajaca dzialanie naturalnego kolagenu. Dziala tez jak peeling czyli pozbywasz sie starego nablonka szybciej.
      Ale jako ze w kosmetykach normalnie jest b malo tego retinolu to cudow nie mozna sie spodziewac ( jak po zadnym kosmetyku bo wszak dzialaja tylko powierzchniowo a nie na macierz skory)
      • helufpi Re: do obeznanych z kosmetyką 10.12.12, 21:52
        Yyy. To ja może jeszcze raz. W czym jadalne kapsułki z retinolem z apteki za 4 złote rozsmarowywane po paszczy są gorsze od retinolu w kremie za 100 zł?
        To, czy retinol działa nie jest tematem tego wątku, gdyż raczej chyba wszyscy się zgadzają, że działa.
        • broceliande Re: do obeznanych z kosmetyką 10.12.12, 22:10
          Rozumiem.
          Ja tak robię, jedna kapsułka rozsmarowana wystarczy pod oczy. Z maści z witaminą A robię taka maseczkę na noc.
          co do kremów, to trzeba zobaczyć, ile tam tego w ogóle jest, bo mogą być śladowe ilości, a już producent ma prawo napisać, że z retinolem.
          Kapsułki lepsze.
    • sheer.chance Re: do obeznanych z kosmetyką 10.12.12, 22:18
      lol

i co? wiesz juz?

ja sie na kosmetykach wprawdzie nie znam, ale przynajmniej zrozumialam pytaniebig_grin
    • nandadevir Re: do obeznanych z kosmetyką 10.12.12, 22:52
      kremów z retinolem nigdy nie stosowałam ale Atrederm, najsłabszy, to lek na bazie retinolu na trądzik jest tani, na receptę ale uwaga teratogenny, działa jak pięć milionów kremów z retinolem - naskórek złuszcza się twarz jest czerwona ale nie tak mocno jak po pelingu kwasami. Skore po tym leku miałam jak pupcię niemowlęcia smile
      • loganmylove Re: do obeznanych z kosmetyką 10.12.12, 23:06
        część używa-nie wiem czy akurat retinolu ale u mnie w pracy jest dziewczyna z Ukrainy która za niewielkie pieniądze przywozi jakis olejek który u nas podobno jest w kosmetykach i kosztuje kupę kasy a one robią maseczki za groszesmile muszę dopytac o co konkretnie chodzi..
      • helufpi Re: do obeznanych z kosmetyką 10.12.12, 23:32
        >ale uwaga teratogenny
        No bo każdy retinol jest teratogenny, ale chyba dopiero w jakichś kosmicznych ilościach, liczonych w dziesiątkach tysięcy j.m. Ile tego się może wchłaniać przez skórę twarzy? No i zawsze można sobie w ciąży darować.
    • hellulah Re: do obeznanych z kosmetyką 11.12.12, 00:12
      Niech mnie jakiś biochemik czy kosmetolog poprawi, ale według mnie rzecz w nośniku. Niby substancja czynna taka sama, ale jak ją odpowiednio podać do tkanek? Rozprowadzisz zawartość kapsułki na paszczy, ale czy to się tak samo wchłonie, jak retinol "opakowany" w nanosomy, liposomy czy jakoś tak. Więc faktycznie, nad retinolem odprawiono hokus-pokus.
      • dziennik-niecodziennik Re: do obeznanych z kosmetyką 12.03.13, 11:05
        o to mniej wiecej chodzi.
        retinol opakowany w kapsułkę spożyczą z pewnoscią się wchłonie przez przewód pokarmowy, ale na wchłonięcie się przez skórę to marne szanse smile
    • soczek_bez_gazu Re: do obeznanych z kosmetyką 11.12.12, 00:26
      ja się nie znam, ale chyba w kosmetykach nie uzywa się octanu lub palmitynianu tylko tretynoiny.
    • szyszunia11 Re: do obeznanych z kosmetyką 11.12.12, 00:34
      kosmetyki z retinolem nie musza być drogie. Mój krem pochodzi z Biochemii Urody i ufam mu bardziej niż tym sklepowym, a jest tańszy niż wiele z nich.
      • iuscogens Re: do obeznanych z kosmetyką 11.03.13, 21:20
        kupiłam sobie ostatnio to serum oliwkowe z retinolem, ty masz ten krem regenerujący??
        I jakie wrażenia??
    • kropkaa Re: do obeznanych z kosmetyką 12.03.13, 00:28
      Koleżanka na tej samej zasadzie kupiła kapsułki z Q10. Skład - 1. parafina, potem woda, parabeny, inne cuda-wianki, koenzym był przedostatni zdaje się, pomiędzy aromatem a barwnikiem.
      • dziennik-niecodziennik Re: do obeznanych z kosmetyką 12.03.13, 10:59
        bo to że kapsułki są z Q10 nie znaczy ze bedzie tam 100% Q10. w przypadku wieeeeelu substancji chemicznych brak dodatków róznego rodzaju powodowałby kompletną niewchłanialność tychże substancji. nie mowiac o tym że moze tego byc mało ilosciowo, a w zupełnosci wystarczac do przeprowadzenia kuracji. te nizsze stęzenia tez działają i nierzadko mają lepsze efekty.

• myelegans Re: do obeznanych z kosmetyką 12.03.13, 01:20
      Przeczytalam do "obzezanych z kosmetyka"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka