Dodaj do ulubionych

Małe aniołki

08.01.13, 22:17
Jak wam się podoba taka nazwa dla żłobka? Właśnie natknęłam się na coś takiego na Małym dziecku i padłam z wrażenia. Mnie "Małe aniołki" kojarzą się ze zmarłymi dziećmi po pierwsze, po drugie z "Fabrykantką aniołków" - thrillerem Camilli Läckberg a po trzecie z "fabrykantkami aniołków" jak w gwarze warszawskiej nazywano akuszerki, które w XIX wieku nielegalnie usuwały ciąże. Ale, żeby z bezpiecznym miejscem dla dzieci, to ni du du.
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: Małe aniołki 08.01.13, 22:22
      Tez bym padla. Mi sie jeszce kojarzy z tytulem ksiazki mojej ulubionej autorki, tez ze zmarlym dzieckiem w tle.
    • caroninka Re: Małe aniołki 08.01.13, 22:24
      Po tytule sadzilam, ze watek bedzie smutny, na topie matek morderczyn.
      Jakos nie bardzo mi pasuje taka nazwa do zlobka uncertain
    • beverly1985 Re: Małe aniołki 08.01.13, 22:27
      ale takie okreslenia jak "aniołki" w stosunku do zmarłych dzieci czy "aniołkowe mamy" to tylko na forach, normalnym ludziom tak od razu się nie kojarzy...
      • mdro Re: Małe aniołki 08.01.13, 22:31
        > normalnym ludziom tak od razu się nie kojarzy...

Kojarzy kojarzy. Np. "powiększył grono aniołków" to standardowy tekst na nagrobkach małych dzieci.
      • jak_matrioszka Re: Małe aniołki 08.01.13, 22:38
        Normalne i spotykane w wielu kulturach, a nie tylko na forach.
      • aquarianna Re: Małe aniołki 09.01.13, 06:28
        beverly1985 napisała:

> ale takie okreslenia jak "aniołki" w stosunku do zmarłych dzieci czy "aniołkowe
        > mamy" to tylko na forach, normalnym ludziom tak od razu się nie kojarzy...

A na forach to skąd się takie określenie wzięło? Z życia właśnie. Na wielu nagrobkach widuję takie napisy, ludzie tak mówią ogólnie o zmarłych przedwcześnie dzieciach.
      • sofi75 o TE mamy to nienormalne sa? 09.01.13, 09:17
        "normalnym ludziom tak od razu się nie kojarzy... "
        • beverly1985 Re: o TE mamy to nienormalne sa? 09.01.13, 09:31
          Tak, wiem ze takie napisy sa na nagrobkach, ale nigdy nie slyszalam w codziennej konwersacji rozmow o "aniołkach", jeśli już to po prostu o "zmarlych dzieciach". Czy ktoś mówi "jej dziecko zostalo aniołkiem"? nie- "jej dziecko umarło"...
          • karra-mia Re: o TE mamy to nienormalne sa? 09.01.13, 13:35
            ja też przyznaję, że spotkałam się z tym dopiero na forach. Ja czasem do moich dzieci mówię aniołku, a one się mają całkiem nieźle.
            • gazeta_mi_placi Re: o TE mamy to nienormalne sa? 07.11.14, 07:26
              Normalnym ludziom aniołki kojarzą się z grzecznymi i/lub ładnymi dziećmi, dziwakom ze zmarłymi.
    • rhaenyra Re: Małe aniołki 08.01.13, 22:28
      myslalam ze bedzie watek o poronieniach

• cherry.coke Re: Małe aniołki 08.01.13, 22:30
      To troche jak miec adres Ul. Czarnego Kota 13, odwaznie!
    • iwoniaw Re: Małe aniołki 08.01.13, 22:35
      Też bym padła, bo skojarzenia mam mniej więcej takiej jak Ty.
      To tak jakby motel na jakimś odludziu nazwać "Czerwona Oberża".
    • redheadfreaq Re: Małe aniołki 09.01.13, 00:10
      Byłam pewna, że będzie to wątek okołomałomadziowy.

W tym kontekście to absolutnie makabryczny pomysł, by nazwać tak żłobek.
      • cherry.coke Re: Małe aniołki 09.01.13, 00:19
        Wydaje mi sie, ze to po prostu bezmyslny anglicyzm, bo to wyrazenie niekoniecznie ma tu taki wydzwiek. Czesto jest uzywane, kiedy mowi sie o dzieciach, ale glownie w znaczeniu ironicznym, nie na serio - typu "moje male aniolki znow cos zmalowaly", "aniolki sa podejrzanie cicho".
        • iwoniaw Re: Małe aniołki 09.01.13, 00:34
          Jaki tam anglicyzm, sformułowania z nagrobków dziecięcych typu "powiększył grono aniołków" czy "śpij aniołku" są, jak ktoś wyżej zauważył, na dobre zakorzenione w poetyce funeralnej. Jak również określenie "fabrykantka aniołków" jeszcze w XIX i I poł. XX w. było całkiem potocznym określeniem, jednoznacznym dla każdego.
          • cherry.coke Re: Małe aniołki 09.01.13, 01:32
            Tak tak, ja mam na mysli, ze anglicyzm, bo ktos go uzyl pozytywnie (w sensie grzeczne dzieci). Po polsku mnie sie kojarzy jednoznacznie uncertain
            • memphis90 Re: Małe aniołki 10.11.14, 08:50
              Ale czemu od razu anglicyzm??? W moich stronach o grzecznych dzieciach mówi się "aniołki", na nagrobkach pisze- "śpij, aniołeczku". Oba określenia funkcjonują doskonale od lat i nie widzę tu wpływów obcojęzycznych.
    • szyszunia11 Re: Małe aniołki 09.01.13, 00:56
      Ja nie mam takich skojarzeń, choć pewnie powinnam?wink
      natomiast aniołek to dla mnie takie bardzo grzeczne i zupełnie niewinne dziecko, zjawisko raczej rzadkiewink dlatego nazwa w moim odczuciu nietrafiona: przesłodozna i odrealniona
    • kkalipso Re: Małe aniołki 09.01.13, 01:07
      nie no patrz przystanek autobusowy zadaje takie pytania

• aquarianna Re: Małe aniołki 09.01.13, 06:27
      przystanek_tramwajowy napisał:

> Jak wam się podoba taka nazwa dla żłobka? Właśnie natknęłam się na coś takiego
      > na Małym dziecku i padłam z wrażenia. Mnie "Małe aniołki" kojarzą się ze zmarły
      > mi dziećmi

Dokładnie tak samo, nawet myślałam, że to o nich wątek.
    • franczii Re: Małe aniołki 09.01.13, 07:20
      Mnie tez sie kojarza ze zmarlymi dziecmi. Nawet jak wchodzilam w ten watek to bylam przekonana ze bedzie o zmarlych dzieciach. I nawet sie zastanawialam, czy wejsc zeby sie nie dobijac z samego rana.
      Wczesniej aniolki kojarzyly mi sie z grzecznymi dziecmi. Ale odkad zaczelam forum czytac (ze 6 lat bedzie) to nowe znaczenie moze nie wyparlo calkowicie stare ale wyszlo na prowadzenie.
      W sprawach dzieci jestem nieco przesadna wiec do takiej placowki bym nie poslala.
    • lilly_about Re: Małe aniołki 09.01.13, 07:46
      Pierwsze skojarzenie: zmarłe dzieci.
      • feleedia Re: Małe aniołki 09.01.13, 07:53
        Ale najważniejsze, że przeważającej części Polaków kojarzy się to z thrillerem Camilli Läckberg, którą zna u nas prawie każdy big_grin
    • brak.polskich.liter Re: Małe aniołki 09.01.13, 08:30
      Nie zdziwilabym sie, gdyby tak sie nazywal zaklad pogrzebowy specjalizujacy sie w pochowkach dzieci, ale zlobek?
    • 18lipcowa3 Re: Małe aniołki 09.01.13, 08:36
      jak dla mnie makabryczne
    • lauren6 Re: Małe aniołki 09.01.13, 08:36
      Pierwsze skojarzenie: grzeczne, słodkie dzieci.

Nie podoba mi się, że w naszej kulturze słowo aniołek zaczyna być rezerwowane tylko dla określenia zmarłych dzieci. W moim odczuciu tak nie powinno być, bo jest to zbyt sympatyczne słowo, by związać je na stałe z najczarniejszymi scenariuszami. Jeśli ktoś chce zerwać z nową świecką tradycją nazywania aniołkami zmarłych dzieci, tym lepiej.
    • noname2002 Re: Małe aniołki 09.01.13, 08:38
      U nas jest osrodek o nazwie SPA_larnia, z czym Wam sie kojarzy?
      • aniazm Re: Małe aniołki 09.01.13, 08:44
        > U nas jest osrodek o nazwie SPA_larnia, z czym Wam sie kojarzy?

z głębokim relaksemtongue_out
        • bachula_gr Re: Małe aniołki 07.11.14, 07:17
          aniazm napisała:
          U nas jest osrodek o nazwie SPA_larnia, z czym Wam sie kojarzy?

z głębokim relaksemtongue_out

powiem wiecej: z TOTALNYM relaksem. Zeby nie powiedziec: ostatecznym wink))))))
          Makabra.
          • bachula_gr Re: Małe aniołki 07.11.14, 07:19
            a MALE ANIOLKI.... kompletnie nieprzemyslane.
      • brak.polskich.liter Re: Małe aniołki 09.01.13, 09:22
        Huehue, do listy z adekwatnymi nazwami zakladow uslugowych dorzucam:

Climax - sklep z odzieza dla starszych pan. Dodam, ze nie byla to odziez lateksowa ani skorzana, nienienie - jakies bezowe garsonki w rozmiarze malego namiotu i takiez sukienki w gigantyczne kwiaty.
        Bizarre - zaklad fryzjerski. Damski, o ile wiem. Osobiscie nie odwazylabym sie, ale byc moze niektore panie lubia adrenaline i wyzwania wink
        I moj ulubieniec - sieciowka specjalizujaca sie w sprzedazy obuwia sportowego o jakze adekwatnej nazwie "Athlete's Foot".
        • przystanek_tramwajowy Re: Małe aniołki 09.01.13, 09:31
          Jeszcze mi się przypomniało, że we wspomnianym XIX wieku fabrykantkami aniołków nazywano też kobiety, które brały na wychowanie nieślubne dzieci. Śmiertelność w takich XIX-wiecznych żłobkach sięgała czasami 100%.
        • memphis90 Re: Małe aniołki 10.11.14, 08:52
          Climax - to mi się z klimakterium kojarzy, więc pewnie dlatego dla starszych pań. Natomiast nie wiem skąd miałyby być te lateksy i pejcze?
          • agni71 Re: Małe aniołki 10.11.14, 21:17
            climax to po ang. orgazm
    • aniazm Re: Małe aniołki 09.01.13, 08:43
      szczerze, to prędzej bym wybrała żłobek nazywający się Małe Łobuziaki, niż Małe Aniołki.
    • echtom Re: Małe aniołki 09.01.13, 08:43
      No pojechali - jak w reklamie "Kryształowa noc zakupów".
    • mw144 Re: Małe aniołki 09.01.13, 09:26
      Dobra nazwa dla zakładu pogrzebowego specjalizującego się w pogrzebach dzieci albo wirtualnego cmentarza. Dla przedszkola jakoś niekoniecznieuncertain
    • mamalgosia Re: Małe aniołki 09.01.13, 09:28
      Mnie też się kojarzy z dziećmi, które zmarły
    • edelstein Re: Małe aniołki 09.01.13, 12:25
      Myslalam,ze bedzie o wypisywaniu poronien w sygnaturkach.
    • solejrolia Re: Małe aniołki 09.01.13, 12:43
      makabryczna nazwa!
    • rulsanka Re: Małe aniołki 09.01.13, 13:03
      W moich okolicach jest przedszkole Huśtawka Anioła i mi się też źle kojarzy. A co dopiero małe aniołki, brr.
    • kosheen4 Re: Małe aniołki 09.01.13, 13:42
      zero złych skojarzeń, ale widzę że jestem w zdecydowanej mniejszości
      może nie przeprowadzili badań sondażowych wcześniej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka