Dodaj do ulubionych

Wstrząsający dokument BBC

20.01.13, 09:04
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mZO-6p2KE88
Film ukazuje ogromną skalę przestępstw seksualnych wobec dzieci popełnianych przez kler oraz mechanizmy i narzędzia służące do ukrywania tych zbrodni.

Wiecie co mnie najbardziej zaczęło zastanawiać. Myślę, jak ogromna musiała być skala tych zbrodni w czasach kiedy nie istniała wolna prasa. Wtedy kiedy miejscowy pleban był dla ludzi drugi po bogu i był nienaruszalny.
Obserwuj wątek
    • maja.london888 Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 13:56
      Nie licz na to, że pod wątkiem o molestowaniu będziesz miała mnóstwo komentarzy i gorącą dyskusję. Ja już od dawna zaobserwowałam, że molestowanie jest na forum omijane szerokim łukiem. Ciekawe dlaczego?
      • caroninka Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 14:06
        > Ciekawe glaczego?

Moze dlatego, ze temat molestowania w powiazaniu z kosciolem, stanie sie wielka jatka, jesli wypowie sie osoba stroniaca od kleru?
        Moze dlatego, ze osoba doswiadczajaca w dziecinstwie molestowania (potrafiaca mowic o temacie), wie ze nie ma sensu wylewac zalu w miejscu, gdzie czesto gesto ibrywa sie ofierze?
        Moze dlatego, ze w Polsce jeszcze wielu ludzi nie dojrzala do podejmowania takiego tematu?

Nie wiem dlaczego tak sie dzieje, ale o tym powinno sie krzyczec!
      • bri Re: Wstrząsający dokument BBC 21.01.13, 10:09
        Ciężko dyskutować o czymś wobec czego oceny są jednoznaczne. Żeby pojawiła się dyskusja należałoby sparafrazować temat.
        • cherry.coke Re: Wstrząsający dokument BBC 21.01.13, 14:41
          bri napisała:

> Ciężko dyskutować o czymś wobec czego oceny są jednoznaczne. Żeby pojawiła się
          > dyskusja należałoby sparafrazować temat.

Przyklad parafrazy: "dlaczego nalezycie do zbrodniczej instytucji" smile
    • cherry.coke Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 14:02
      Na Wyspach to jest wiedza powszechna, stad stosunek do KK jest inny. Oby wiecej takich informacji w sferze publicznej i w Polsce. Ale na tym forum z nalezacych do kosciola nikt sie tym raczej nie rzejmuje, skoro nalezy.
      • laquinta Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 14:11
        cherry.coke napisała

Ale na tym forum z nalezacyc
        > h do kosciola nikt sie tym raczej nie rzejmuje, skoro nalezy.

Bronia sie przed ta wiedza rekami i nogami.
        Nie rozumiem jak mozna przynalezec do organizacji, ktora ma tyle zbrodni na sumieniu. Ale przeciez ludzie nalezeli do PZPR i tez sie tego nie wstydzili.
        • cherry.coke Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 14:13
          I to jeszcze zbrodni na dzieciach akurat.
          • laquinta Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 14:32
            Mozna przesledzic u ludzi zjawisko wypierania problemu ze swiadomosci. Uczac sie historii w szkole, czesto sie dziwilam, ze jak to, to ludzie o tym wiedzieli i nic nie powiedzieli, ze wiedzieli i nic z tym nie zrobili itp.

Teraz wiem, ze ludzie nie tylko nic nie mowia, ale nie chca wiedziec, a jak wiedza, to znajduja roznego rodzaju wyjasnienia i usprawiedliwenia, uspokajajc tym samym swoje sumienie, a co najgorsze - czynnie podtrzymuja stan rzeczy.
    • tanebo Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 14:27
      Mnie zastanawia coś jeszcze. Kościół radzi sobie z pedofilami wysyłając ich na misje. Ciekawe co się stanie za 20 lat gdy w krajach misyjnych ofiary pedofilii zaczną domagać się sprawiedliwości.
    • aandzia43 A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 14:47
      Wiecie co mnie najbardziej zaczęło zastanawiać. Myślę, jak ogromna musiała być
      > skala tych zbrodni w czasach kiedy nie istniała wolna prasa.

Hehe, chodzi za mną ta świadomosc od lat smile Cóż tu można jeszcze dodac? Chronic dzieci i siebie za wszelką cenę przed organizacjami, które są świętymi krowami i nie podlegają szczegółowej kontroli przez wymiar sprawiedliwości.
      A zastanawiałaś się nad tym, jakie rozmiary musi miec wykorzystywanie seksualne chłopców w tybetańskich klasztorach? Same chłopy w wieku od trzech do stu lat kitwaszą się w jednym budynku przez całe swoje życie. Tam to się dopiero musi dziac! wink
      • znowu.to.samo Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:01
        Jak człowiek zacznie sie nad tym wszystkim zastanawiać, to włosy dęba stają. A jedyne co można zrobić to chronić swoje dziecko. Bo co więcej???
        • cherry.coke Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:24
          znowu.to.samo napisała:

> Jak człowiek zacznie sie nad tym wszystkim zastanawiać, to włosy dęba stają. A
          > jedyne co można zrobić to chronić swoje dziecko. Bo co więcej???

Na przyklad odciac sie od instytucji, ktora za tym stoi.
          Upowszechniac te wiedze - maile z dzieckiem, ktore ma raka czy z informacja, ze gdzies tam dziecko chciano wciagnac do samochodu rozsyla sie bez wahania.
          • ciezka_cholera Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:30
            cherry.coke napisała:

>>> znowu.to.samo napisała:
            >> > jedyne co można zrobić to chronić swoje dziecko. Bo co więcej???
            >
            > Na przyklad odciac sie od instytucji, ktora za tym stoi.

To od BBC tez warto by sie odciac.
            • cherry.coke Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:37
              Mysle, ze sprawa Savile's moze i powinna pograzyc przynajmniej czesc kierownictwa BBC. Pytanie, czy przy biezacym sledztwie instytucja zamiecie to pod dywan i wysle winnych na placowke do Peru czy wywali i odetnie sie od nich.
              • krejzimama Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:38
                Mam nadzieję, że zgniją w więzieniu.
                • znowu.to.samo Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:51
                  Nie wiem jak ci ludzie mogli spać spokojnie wiedząc, że ten staruch wykorzystuje dzieci i zmusza je do obrzydliwych rzeczy sad Albo nie mieli sumienia, albo nie wiem już co....
                  Mam nadzieje że gdzieś jest jakaś sprawiedliwość która odpowiednio rozliczy tych wszystkich ludzi
              • ciezka_cholera Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:49
                cherry.coke napisała:

> Mysle, ze sprawa Savile's moze i powinna pograzyc przynajmniej czesc kierownict
                > wa BBC. Pytanie, czy przy biezacym sledztwie instytucja zamiecie to pod dywan i
                > wysle winnych na placowke do Peru czy wywali i odetnie sie od nich.

Przez dlugie lata wiele osob o tym wiedzialo i sprawa byla zamiatana. Teraz pod presja opinii publicznej pewnie ze sie BBC-instytucja chce odciac od swoich czarnych owieczek, ale to wcale nie zmienia faktu, ze Savile'a sprawiedliwosc juz nie dosiegnie. Zadnej wielkiej roznicy nie widze miedzy dzialalnoscia KK a BBC poza skala (KK troche starsze i szerszy zasieg ma).
                Wniosek: trzeba uwazac na autorytety i tez im patrzec na rece.
                • cherry.coke Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:55
                  A to oczywiscie.
                  Ale jednak skala i liczba sa nieporownywalne, w samej malutkiej Irlandii takich gwalcicieli bylo wielu, a sledztwa siegaja lat 50 (wczesniejsze to juz historia), nie mowiac juz o skandalach amerykanskich, wloskich, niemieckich i naszych swojskich Paetzach czy Tylawach. BBC poddaje sie tez teraz szeroko zakrojonemu sledztwu; Watykan jakos nie.
            • krejzimama Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:37
              Tak i niestety za drzwiami tej instytucji doszło do tej ohydnej zbrodni jaką jest pedofilia.

wyborcza.pl/1,75477,12719882,BBC_krylo_pedofila_celebryte.html
              swiat.newsweek.pl/jimmy-savile---pedofil--pozeracz-dzieci,97705,1,1.html
      • krejzimama Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:18
        Oj przecież Tybetańczycy są przedstawiani jako gołabki pokoju. Zyskali taki status po brutalnym zajęciu kraju przez Chiny.
        Jednak nikt nie pamięta, że wcześniej była to odcięta od świata teokratyczna dyktatura.
        • aandzia43 Re: A tybetańskie klasztory? 20.01.13, 15:30
          > Oj przecież Tybetańczycy są przedstawiani jako gołabki pokoju.

No tak, jak tak można domniemywac i kalac dobre imię gołąbków pokoju wink
    • wespuczi Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 15:52
      nie jestem wstrzasnieta - ja to wszystko wiem, jestem wk.. na tych wszystkich idiotow ktorzy leca do kosciola i za kiedzem murem.
      jakos nie potrafie szanowac ludzi ktorzy nie potrafia roliczyc sie z kosciolem, swomi ksiezmi, biskupami, papiezami tylko lykaja.
      • laquinta Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 16:21
        wespuczi napisała:

> jakos nie potrafie szanowac ludzi ktorzy nie potrafia roliczyc sie z kosciolem, swomi ksiezmi, biskupami, papiezami tylko lykaja.

Nie tylko nie potrafia sie rozliczyc, ale nie lubia lub wrecz nienawidza tych, ktorzy chca rozliczac kosciol.
        Jesli sa to ludzie wierzacy i oczekujacy Sadu Ostatecznego, to zastanawiam sie, co oni powiedza, gdy Jezus spyta - a co zrobiles w sprawie pedofilii w kosciele? Co zrobiles, by chronic niewinne istoty przed lubieznoscia twoich kaplanow?

No co? Nie przychodza wierzacym takie mysli do glowy?
        • bi_scotti Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 16:56
          Szersza refleksja w temacie to kwestia wszelkiech enablers, ktorzy poszczegolnym ksiezom (w jakims sensie) pozwalali na te wszystkie indiscretions a gdy one wychodzily na swiatlo dzienne, chronili/bronili owych perpetrators przed sprawiedliwoscia i kara. Normalnie jak "Niemcy" Kruczkowskiego sad Wina rozlozona na dziesiatki (setki? tysiace?) individulas, ktorzy sami, osobiscie "nikogo nie zgwalcili" uncertain Porazajace sa wyznania doroslych juz osob, ktorych dalej nikt z koscielnej hierarchii nie jest gotow wysluchac, nie jest gotow przeprosic i prosic o wybaczenie. Czyli upublicznienie przestepstw niczego w mysleniu wladz koscielnych nie zmienilo - wciaz odruch jest jeden: zamiesc problem pod dywan ... To jest zjawisko powszechne nie tylko w KK, kazda duza instytucja (czy to swiecka, czy religijna) grzeszy dokladnie tak samo. Szkoda, ze media nie sa lepsze na wlasnym podworku - historia Jimmy Savile jest w tym temacie bardzo pouczajaca.
        • jowita771 Re: Wstrząsający dokument BBC 22.01.13, 06:57
          > Nie tylko nie potrafia sie rozliczyc, ale nie lubia lub wrecz nienawidza tych,
          > ktorzy chca rozliczac kosciol.

Kiedys rozmawiałam z osobą bardzo wierzącą na ten temat i ta osoba mi wytłumaczyła, dlaczego należy zamiatać pod dywan. Molestowanie jest złe, oczywiście, ale wywlekanie tych spraw jest jeszcze gorsze, bo przez wiedzę o tym ludzie mogą się odwrócić od kk. I ofiary molestowania powinny milczeć dla dobra kk, nagroda będzie w niebie. Mnie szlag trafiał, tłumaczyłam, że kościół* jest dla ludzi i pytałam, jak to się ma do tych pierdół, że każdy wierzący jest jak cegiełka i każdy jest ważny. Mój rozmówca jakby w ogóle nie słyszał moich argumentów, a całej rozmowie przysłuchiwał się ksiądz, który tylko od czasu do czasu wtrącał słówko i tez nie mógł pojąć, dlaczego do mnie nie trafiają ich racje.

*Wiem, że w tym kontakście kościół pisze się wielką literą, ale nie mogę się przemóc, nie szanuję tej instytucji zupełnie.
      • kannama Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 16:52
        ale trochę się zachowujecie na zasadzie- nauczyciel molestował dzieci, odetnijmy się od wszystkich nauczycieli....
        • wespuczi Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 16:53
          hmm a co na to kuratorium?
          • cherry.coke Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 16:55
            wespuczi napisała:

> hmm a co na to kuratorium?

No i to jest pytanie kluczowe. Ja nie obciazam KK za zbrodnie indywidualnych ksiezy, tylko za dzialanie systemowe je umozliwiajace i kryjace.
            • bi_scotti Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:04
              cherry.coke napisała:

> Ja nie obciazam KK za zbrodnie indywidualnych ksiezy, tylko za dzialanie systemowe je umozliwiajace i kryjace.

No ale skoro "something is rotten in the state of Denmark" to obciazenie/odpowiedzialnosc instytucji KK rozklada sie (moim zdaniem) na calosc systemu ale tez i na pojedyncze/poszczegolne przypadki przestepstw "pod dachem kosciola czy plebanii" lub gdziekolwiek gdy dokonywane przez PRZEDSTAWICIELA tego KK. Nie da sie tego oddzielic, wedlug mnie. I dlatego zreszta to kosciol jako kosciol placil i placi INDYWIDULNE odszkodowania dla osob krzywdzonych przez konkretnych ksiezy. KK sie nigdy od tych ksiezy nie odcielo! Czy ich nie odcielo od swojej "chrzescijanskiej" piersi ... uncertain
              • cherry.coke Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:18
                No tak, rozumiem cie - ale chodzi mi o to, ze na przyklad jesli trener plywacki zmolestowal dziecko, albo nawet bylo paru takich trenerow, to nie znaczy, ze Polski Zwiazek Plywacki jest instytucja zbrodnicza, o ile winnych napietnuje, wywali i wspolpracuje w sledztwie. Ale jesli ukryje sprawe, zastraszy ofiary i przeniesie trenera na inny basen to jest.
        • aandzia43 Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 18:41
          > ale trochę się zachowujecie na zasadzie- nauczyciel molestował dzieci, odetnijm
          > y się od wszystkich nauczycieli....

Ja bym powiedziała raczej: członkowie organizacji X molestowali i molestują dzieci a organizacja ta NIE ZAMIARU sobie z tym problemem poradzic, więc odetnijmy dzieci od niej. Przynajmniej do momentu, aż sobie poradzi.
        • jowita771 Re: Wstrząsający dokument BBC 22.01.13, 07:05
          > ale trochę się zachowujecie na zasadzie- nauczyciel molestował dzieci, odetnijm
          > y się od wszystkich nauczycieli....

Jeśli ci inni nauczyciele wiedzieli i albo nie robili nic albo robili wszystko, żeby sprawca uniknął odpowiedzialności, to tak, odetnijmy się i od nich.
          Mnie w kk poraża najbardziej to, że pomaga się sprawcom unikać odpowiedzialności. Dla mnie to niepojęte, że za jadnym zwyrodnialcem opowiada się cała grupa innych niby nie-zwyrodnialców, która uważa, że sprawiedliwie jest, jak sprawca nie poniesie kary, a za ofirę się pomodlą i to tyle. Wspomniany przeze mnie wyżej wierzący człowiek właśnie to powiedział, że za ofiary należy się modlić, a to, że sprawca poniósłby karę niczego juz przecież nie zmieni. I jeszcze jedno, kk nie ma nawet na tyle przyzwoitości, żeby tych księży, którzy dopuścili się molestowania, trzymać z daleka od dzieci. Ich nie interesuje to, żeby ktoś nie ucierpiał, tylko to, żeby to się nie wydało. Mnie to przeraża, nie jestem już katoliczką, dzieci nie ochrzczę.
    • nabakier Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:29
      Wstrząsające, zapewne, Krejzi, ale- bogiem a prawdą- pomyśl, gdzie jeszcze praktyki molestowania mogły być powszechne i jednocześnie ukrywane lub tabuizowane. Mnie co jakiś czas nawiedza myśl o tym jakie tajemnice kryją wiejskie chałupy tamtych czasów, co robi córkom ojcowie i bracia, służącym gospodarze itd. Albo pensje, internaty, cechy rzemieślnicze, stancje wszędzie tam gdzie byli uczniowie, ale też szpitale- zwłaszcza psychiatryczne, o więzieniach nie mówiąc itd. Podejrzewam, że problem był naprawdę powszechny. Normalnie mam mdłości...
      Komu się miała poskarżyć biedna wiejska dziewczyna od lat gwałcona przez ojca, braci czy stryja? Bez szans...
      A kościół? Wiadomo. Uderza nas to, że największy hipokryta. ale innym stanom czy grupom społecznym hipokryzji też nie brakuje.
      • krejzimama Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:39
        Oczywiście, że masz rację. Kiedyś zależności były dużo większe, a możliwości wyrwania się z tego piekła dużo mniejsze. Taka próba mogła skończyć się śmiercią.
        Jednak społeczeństwa europejskie cywilizowały się i zbrodnia zaczęła być nazywana zbrodnią.
        Tutaj widać jak daleko nam do zachodnich społeczeństw. U nas nadal często takie sprawy są zamiatane pod dywan i skrywa je wstydliwe milczenia a ofiara jest piętnowana.
      • tanebo Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:39
        Jest jeden mały haczyk. Żadna instytucja społeczna nie ukrywała pedofilii. Przecież nie chodzi o pojedynczy czyn pedofila a o to że za takim pedofilem stał autorytet Watykanu. I to w całkiem materialnej postaci. Teraz mówi się o tym na zachodzie. Zaczyna się mówić u nas. Co będzie jak brudy spod dywanu zaczną wypływać w Ameryce Południowej i Afryce?
        • nabakier Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:43
          Oczywiście, racja- Watykan bije wszystkich już w przedbiegach. ale myślę, że jeszcze usłyszymy, co się działo w szkołach i w jaki sposób było to ukrywane. Nie miałam zamiar umniejszać dorobku krk w tym względzie.
          • tanebo Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:47
            Szkołach powiadasz? OK. Rozumiem że zakładasz że jakiś minister edukacji wydał rozporządzenia nakazujące chronić pedofilii. W przeciwnym przypadku w żaden sposób nie da się tego porównać.
            • nabakier Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 18:45
              Tego nie wiem, ale nie zdziwiłabym się czymś w części analogicznym. Obawiam się, że ta wiedza przed nami. Jaskółki tego już były-zajęcia sportowe i dziwne relacje trenerów z uczniami.
        • cherry.coke Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:45
          tanebo napisał:

> Jest jeden mały haczyk. Żadna instytucja społeczna nie ukrywała pedofilii. Prze
          > cież nie chodzi o pojedynczy czyn pedofila a o to że za takim pedofilem stał au
          > torytet Watykanu. I to w całkiem materialnej postaci. Teraz mówi się o tym na z
          > achodzie. Zaczyna się mówić u nas. Co będzie jak brudy spod dywanu zaczną wypły
          > wać w Ameryce Południowej i Afryce?

Juz wyplywaja i to z lat nawet 70., sorki ze po angielsku:
          www.irishtimes.com/newspaper/frontpage/2012/1029/1224325868391.html
          www.irishexaminer.com/ireland/icrime/church-faces-africa-abuse-scandal-155592.html
          • tanebo Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:50
            Tak właśnie się zastanawiałem. Watykan miał prosty sposób na ten problem. Zesłać pedofila na misje. Tylko że teraz podział świata na lepszy i gorszy zniknął. I uderzy to podwójnie w katolicyzm. Ciekawe co będzie gdy okaże się że np na Ukrainie większość księży to tacy zesłańcy. Jakie mogą być konsekwencje? Poważne. Może nawet Rada Bezpieczeństwa ONZ zlikwiduje Watykan.
            • cherry.coke Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:55
              Ten, ktory nie wezwal pogotowia do rodzacej kochanki (i dziecko zmarlo), buja po Ukrainie.
              • tanebo Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:59
                I sprawa wygląda tak: Polska zesłała groźnego przestępce na Ukrainę. Ja na miejscu Ukraińców wkurzyłbym się.
                • nabakier Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 18:06
                  A Poznań...nie huczy. Kuria poznańska nie jest niepokojona z tego powodu. I nie była, gdy prokuratura dwukrotnie ulegała wpływom kurii. Teraz Gądecki coś tam bąknął, że "nie powinien być księdzem". Rychło w czas. Wcześniej to było "wewnętrzną sprawą kościoła".
                  • tanebo Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 18:11
                    Powiem szczerze, gdy uzmysłowiłem sobie jak to może wyglądać ze strony Ukrainy to włosy stanęły mi dęba. To wręcz uderza w polską rację stanu.
                    • cherry.coke Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 18:42
                      tanebo napisał:

> Powiem szczerze, gdy uzmysłowiłem sobie jak to może wyglądać ze strony Ukrainy
                      > to włosy stanęły mi dęba. To wręcz uderza w polską rację stanu.

Na to tez jest sposob; mowi sie, ze to Watykan, a nie Polska. Z kolei jesli ktos chce odpwiedzialnosci od Watykanu, to slyszy, ze byly to decyzje lokalne. I tak mozna pingpongowac dlugo i namietnie.
      • cherry.coke Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 17:42
        To prawda, zgadzam sie z toba. Mysle, ze KK jest o tyle "bardziej odpowiedzialny", ze jest scentralizowany i zinstytucjonalizowany, ale przede wszystkim dlatego, ze to on ma byc bardziej moralny, etyczny, swiecacy przykladem itp.
      • laquinta Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 18:01
        nabakier napisała:

> Wstrząsające, zapewne, Krejzi, ale- bogiem a prawdą- pomyśl, gdzie jeszcze prak
        > tyki molestowania mogły być powszechne i jednocześnie ukrywane lub tabuizowane

No, ale to kosciol, jako jedyna instytucja do tego powolana, mial stac na strazy moralnosci, rozliczac z grzechow, prowadzic do zycia wiecznego. Tymczasem tych, ktorych mieli strzec przed grzechem, swoimi grzechami bezczescil. Do czego to mozna porownac? Przeciez wiezienie czy szpital psychiatryczny nie pelni roli duchowego przewodnika, nie naucza jak zyc w zgodzie z Bogiem. Kosciol dopuscil sie strasznego oszustwa. Przez wieki oszukiwal ludzi i dalej oszukuje.
        • bi_scotti Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 18:14
          Jest drobny powod do pewnego optymizmu - coraz lepiej traktujemy dzieci i coraz bardziej im wierzymy. Wydaje mi sie, ze wiele przestepst popelnianych na dzieciach jeszcze w latach 60-tych czy 70-tych moglo miec miejsce dlatego, ze czesto sami rodzice czy opiekunowie bagatelizowali oczywiste sygnaly wyrazne w zachowaniu ich dzieci czy wrecz proste komunikaty, skargi, prosby ze strony tych dzieci. Dorosli "trzymali wspolny front" a juz szczegolnie z ksiedzem, pastorem, nauczycielem czy trenerem ... To sie zmienilo i nawet gdy dziecko milczy ale jego zachowanie/reakcje sa niepokojace, rodzice sa bedziej sklonni wkroczyc/investigate zeby wiedziec co jest grane. Nalezy miec nadzieje, ze rowniez rodzice na tej Ukrainie czy w Afryce, Azji tez stana sie/beda sie stawac more vigilant.
        • nabakier Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 18:18
          Wszystko to prawda, tyle że można zadać pytanie: dlaczego temu oto kościołowi się udawało, dlaczego był kryty? Przecież, pardon za ironię, "kościół to my"- mówią katolicy. Czy nie można zapytać tych katolików o to, dlaczego byli dla kościoła parasolem?
          Moim zdaniem, cześć odpowiedzi na to straszne pytanie jest własnie taka- że ci katolicy byli częścią społeczeństwa, którzy molestowanie mieli w d...pie, to znaczy molestowanie było stabuizowaną częścią ich społecznego funkcjonowania. Tak jak i krycie instytucji powołanych do ochrony obywateli (a przynajmniej ni do ich niszczenia) należało do ich mentalności. Tak samo chronili instytucję rodziny, szkoły, policji (poza "komuną") itd.

Kościół nie funkcjonuje poza społeczeństwem. Jest wspierany przez gros tego społeczeństwa, to ono udzielało mu azylu, jeśli nie- wprost go tworzy. Obawiam się, że teraz będzie huzia na Józia "To oni, nie my". a często ONI to MY. Nie chodzi o system całkowicie zewnętrzny, niestety. Jak np. jakiś reżim polityczny. I w tym należy upatrywać źródła powodzenia takich procederów.
          Tak z grubsza o to mi chodzi.
          • totorotot Re: Wstrząsający dokument BBC 21.01.13, 09:49
            Wszystko to prawda, tyle że
            można zadać pytanie: dlaczego
            temu oto kościołowi s
            > ię udawało, dlaczego był kryty?
            Przecież, pardon za ironię, "kościół
            to my"- mó
            > wią katolicy. Czy nie można
            zapytać tych katolików o to,
            dlaczego byli dla kośc
            > ioła parasolem?
            > Moim zdaniem, cześć odpowiedzi
            na to straszne pytanie jest własnie
            taka- że ci
            > katolicy byli częścią
            społeczeństwa, którzy molestowanie
            mieli w d...pie, to zn
            > aczy molestowanie było
            stabuizowaną częścią ich
            społecznego funkcjonowania.

Jeśli jest tabu, to znaczy ze fakt istnienia zjawiska jest znany ludziom, ale przemilczany.
            Tutaj sądzę, ze w ogóle to, co się działo, nie traktowane było w skali przestępstwa, złego uczynku, krzywdy ofiary. "No co się stało, ze ja trochę podotykal". "Jak możesz tak mówić o księdzu, grzeszysz". "Byłaś tam, widziałaś, czy tylko powtarzasz kłamstwa głoszone przez wrogów Kościoła"?

No i koronny argument, zresztą linia obrony adwokata hindusów, których ofiara gwałtu niedawno zmarła: "Nie słyszałem jeszcze, by ofiarą gwałtu padła szanowana kobieta. Gdy kobieta darzona jest powszechnym szacunkiem, to nie tknalby jej nawet szef mafii".

Porządne osoby nie są molestowane.
    • tanebo Drugie dno 20.01.13, 18:53
      Ta sprawa każe mi zadać jeszcze jedno pytanie: dlaczego Ojciec Mateusz był na Białorusi? smile
    • wespuczi Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 21:26
      i jak zwykle jestem rozczarowana bo zadna klatoliczka co sie angazuje sie nie wypowiedziala - co najwyzej ze to nagonka.

czy ktoras podniosla kiedys reke spytala o crimen sollicitationis czy o to czy wasze dzieci sa bezpieczne w kosciele - w swietle tego co dzieje sie na zachodzie, wszytko wychodzi ja bym sie martwila, czy sie spytala o tego szanownego pana co teraz na ukrainie blyszczy, jakos watpie.
      • krejzimama Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 21:50
        Cieszmy się, że wątek nie został usunięty.
        Do tej pory moderacja szybko usuwała takie wątki.
        • panidemonka Re: Wstrząsający dokument BBC 21.01.13, 07:46
          Co do moderacji-jestem zaskoczona, tym razem pozytywnie.
    • yenna_m Re: Wstrząsający dokument BBC 20.01.13, 22:27
      przerażające sad
    • to_ja_tola Re: Wstrząsający dokument BBC 21.01.13, 10:03
      no tak... kler....
      Inni tacy wspaniali.
      Wszyscy jesteśmy ludźmi,więc nie jesteśmy idealni.Czy to kler,czy to inny zawód.
      • bi_scotti Re: Wstrząsający dokument BBC 21.01.13, 14:34
        to_ja_tola napisała:

> no tak... kler....
        > Inni tacy wspaniali.
        > Wszyscy jesteśmy ludźmi,więc nie jesteśmy idealni.Czy to kler,czy to inny zawód
        > .

To jest klasyczne rozmywanie odpowiedzialnosci. Bo w Ameryce bija Murzynow ...
        Przez cale lata "slugi Kosciola" mialy nieograniczony dostep do dzieci i mlodziezy, mialy pelne zaufanie rodzicow tych dzieci i reszty spoleczenstwa, mialy wsparcie i oparcie w swoich wlasnych hierarchiach i co? I straszne czyny zostaly popelnione. Wlasnie przez te konkretne "slugi Kosciola/slugi boze". Nie jakichs "innych", nie przez "nas nieidealnych" ale przez KLER i to KLER trzeba rozliczyc z tych konkretnych czynow. Dopoki takiej porzadnej "czystki" w strukturach KK nie ma, nie ma co mowic o naprawie calej instytucji. I nie wolno sobie pozwolic na relatywizm, bo choc wszyscysmy grzeszni to to w zaden sposob nie zwalnia tych konretnych grzesznikow z odpowiedzialnosci - personalnej i instytucjonalnej!
      • caroninka Re: Wstrząsający dokument BBC 21.01.13, 15:44

> no tak... kler....
        > Inni tacy wspaniali.
        > Wszyscy jesteśmy ludźmi,więc nie jesteśmy idealni.Czy to kler,czy to inny zawód
        > .

Tak, wszyscy jestesmy ludzmi, szkoda ze kler w wiekszosci stawia sie ponad tymi "wszystkimi". Pedofilie w swoich progach zamiata pod sutanny i zamyka za zlotymi drzwiami. Nie tak dawno byl poruszany temat w prasie niemieckiej. Kler mial udostepnic dokumentacje mogaca pomoc nakreslic sprawe tak glosnych przypadkow pedofilii, ale gdy tylko zaczeto dokumenty przegladac, to wiekszosc sie "nagle zniszczyla" i rozwiazano wspolprace, bo zaczeto za bardzo wnikac. Dla mnie jest zalosnym pokladac wiare w organizacje, ktora broni w swoich szeregach takich zwyrodnialcow.
      • panidemonka Re: Wstrząsający dokument BBC 22.01.13, 06:33
        to_ja_tola napisała:

> no tak... kler....
        > Inni tacy wspaniali.
        > .
        To prawda. Jednak duchowni nazywają siebie pasterzami i czują się uprawnieni do pilnowanie głupich owieczek i nauczania o moralności i o grzechu, czyż nie?
        Mało tego, niektórzy przypisują sobie tytuły "ojców" czyli dają sobie prawo do pouczania i wychowywania. Czyż nie powinni świecić przykładem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka