aagnes Re: Demograficzna zapaść.. 31.01.13, 13:40 Tak, to jest pytanie i zagadnienie. DLACZEGO ludzie w Polsce nie chca miec dzieci? zagadka jakich mało. powolajmy rozliczne komisje zlozone z madrych glow, zaplacmy im ciezkie miliony, niech odpowiedza na te pytanie... a tak powaznie - nad czym tu sie zastanawiac powody sa dwa podstawowe i ze soba scisle zwiazane - sytuacja na rynku pracy + brak wlasnego mieszkania. koniec wywodu - teraz poprosze te ciezkie miliony ktore sa placone madrym glowom za uczestnictwo w wielkiej narodowej debacie o nizach demograficznych. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Demograficzna zapaść.. 31.01.13, 16:53 [url=http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13327740,Czeka_nas_katastrofa_demograficzna__Polska_sie_starzeje_.html#MT]A tu ciąg dalszy wyjaśnień[/url] - oraz pokazanie, jak ważna demografia jest jednak dla rozwoju kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: Demograficzna zapaść..-aagnes 31.01.13, 19:39 podalas 2 powody. sytuacja na rynku pracy i brak mieszkan. rozumiem, ze oczekujesz , ze panstwo wylozy dla kazdego na mieszkanie 60 metrowe na start i zagwarantuje ci prace przez kolejnych 30 lat. tego oczekujesz czy tylko piszesz bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Demograficzna zapaść..-aagnes 31.01.13, 19:43 Lilka, nawet nie będę tłumaczyć, bo problem masz z czytaniem- po prostu , jeśli wg ciebie to, co piszę sprowadza się do oczekiwania, że ktoś "da" mieszkanie 60m. Odpowiedz Link Zgłoś
werualta Re: Demograficzna zapaść.. 31.01.13, 20:38 mam jedno dziecko, ma skończone 8 lat, późno je urodziłam - mając 36 lat (i powodem nie była sytuacja materialna); przez krótki czas , gdy synek miał 2 lata zastanawiałam się nad drugim, ale nie zdecydowałam się ze względu na wiek oraz ekonomię. A teraz.. płacę 1000 zł zusu, nie dostanę zapewne emerytury; mój partner został zwolniony z korporacji po 15 l; i z jednym dzieckiem jest ciężko, a co dopiero z większą ilością dzieci; nie dziwię się ludziom, że nie chcą mieć dzieci albo decydują się na jedno dziecko.. To wieczna szarpanina, a słysząc o tym co dzieje się w tym kraju.. aż chce się wyć! czasem... Ten kraj to nie jest kraj do spokojnego życia.. Odpowiedz Link Zgłoś
niuniek3 Re: Demograficzna zapaść.. 01.02.13, 01:20 Finanse finansami. Ale priorytety tez sie zmienily. Musi byc najpierw to mieszkanie z milionem gadżetów i koniecznie samochod. I pokoj dla każdego dziecka. Plus osobna sypialnia i salon. Mam 1 dziecko. Drugie w drodze. I 2 pokoje ns 58metrach. I ciagle slysze Od rodziców znajomych koleżanek sąsiadów - "to kiedy zmieniacie mieszkanie ? Ciasno wam tam, co ?" I dziwią sie ns odpowiedz ze nie planujemy(bo wiedza ze finsnsowo bysmy podolali). Odpowiedz Link Zgłoś
hoopcola12 Re: Demograficzna zapaść.. 01.02.13, 01:28 U mnie powodem braku dzieci jest zwykłe wygodnictwo, chęć posiadania świętego spokoju. I sporych pienędzy, które będę mogla wydawac na realizację wieloletnich marzen. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_tola Re: Demograficzna zapaść.. 01.02.13, 10:42 niuniek3 napisała: > Finanse finansami. Ale priorytety tez sie zmienily. > Musi byc najpierw to mieszkanie z milionem gadżetów i koniecznie samochod. > I pokoj dla każdego dziecka. Plus osobna sypialnia i salon. > Mam 1 dziecko. Drugie w drodze. I 2 pokoje ns 58metrach. I ciagle slysze > Od rodziców znajomych koleżanek sąsiadów - "to kiedy zmieniacie mieszkanie ? C > iasno wam tam, co ?" > I dziwią sie ns odpowiedz ze nie planujemy(bo wiedza ze finsnsowo bysmy podolal > i). Jesssu masz rację....Mnie tam nikt tak nie mówił,ale kiedyś się żyło i było dobrze.Teraz jest paranoja! Ale powiem szczerze,że najbardziej na tym forum piszą,że "jak to?dwójka dzieci na jednym pokoju?przecież to starsze musi mieść kąt dla siebie,cisze i spokój... " Kuśwa moi rodzice mieli mieszkanie ok 100m2 a i tak z bratem starszym siedziałam w jednym pokoju...Chyba kole liceum się"rozstaliśmy" Pamiętam jak sami chcieliśmy mieć biurka złączone jak w biurze i uczyliśmy się i dalismy radę.Teraz po prostu starym odbija i uważają,że dzieci na 1 pokoju się męczą....Chore... Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Demograficzna zapaść.. 01.02.13, 12:14 Widać, że polska mentalność sumy zerowej rządzi. Zysk jednych musi oznaczać stratę drugich- i nie przeskoczysz Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Demograficzna zapaść.. 01.02.13, 12:16 Widać, że polska mentalność sumy zerowej rządzi. Zysk jednych musi oznaczać stratę drugich- i nie przeskoczysz, bo nie Odpowiedz Link Zgłoś