Dodaj do ulubionych

Gdzie suszycie pranie?

06.02.13, 11:51
Ja suszarki elektrycznej nie mam. Kiedys mieszkalam w mieszkaniu gdzie byla i gniotlo sie pranie. To bylo jakis czas temu i pewnie teraz sa juz takie, ze pranie jest wysuszone i ladnie wyglada.

No ale do rzeczy. Ja susze na takiej skladanej (bardzo chyba popularnej) stojacej suszarce vileda w pokoju, w ktorym nikt nie spi i malo przebywa ( pretensjonalnie moznaby go nazwac gabinetem czyli taka gabineto-suszarnia smile )

Nie wyobrazam sobie montowanej suszarki w lazience!!! ochydztwo. Lazienka ma tez pelnic role domowego spa jak dla mnie bez oznak codziennosci. I bron boze na balkonie na suficie! Czasem wynosze te stojaca suszarke na taras/balkon ( jest za murkiem, z zewnatrz nie widac naszych majtek i skarpetek).

A Wy gdzie suszycie?
Obserwuj wątek
    • lilka69 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 11:53
      Przy okazji dodam, ze piore z zamilowaniem. to domowa czynnosc, ktora lubie.
      • gryzelda71 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:13
        Pierzesz?Nie masz pralkiwink
    • ola Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 11:57
      w suszarni wink
    • coconuda Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 11:57
      Od roku używamy pralko suszarki. Nie przepadam za rozłożonymi suszarkami w domu, tym bardziej, że dużo piorę i właściwie taka suszarka była rozłożona ciągle sad
      W lecie pranie suszy się na tarasie.
    • aguila_negra Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 11:57
      > No ale do rzeczy. Ja susze na takiej skladanej (bardzo chyba popularnej) stoja
      > cej suszarce vileda w pokoju, w ktorym nikt nie spi i malo przebywa ( pretensjo
      > nalnie moznaby go nazwac gabinetem czyli taka gabineto-suszarnia smile )

Również na takiej suszarce, a raczej kilku, w pomieszczeniu przy garderobie, czyli między innymi przeznaczonym na suszarnię. Czasem suszę w suszarce bębnowej, gdy potrzebuję czegoś od razu albo nie chce mi się rozwieszać miliona skarpetek i majtek wink
      Latem wystawiam suszarki na taras albo wręcz do ogrodu, gdy jest gorąco i świeci słońce.

> Nie wyobrazam sobie montowanej suszarki w lazience!!! ochydztwo. Lazienka ma te
      > z pelnic role domowego spa jak dla mnie bez oznak codziennosci. I bron boze na
      > balkonie na suficie!

Ale wiesz, nie każdy ma możliwość wygospodarowania oddzielnego pomieszczenia na suszarnię. Moi rodzice mają właśnie taką suszarkę w łazience, nad wanną. Lepsze to niż stawianie suszarek w sypialni czy pokoju jadalnym wink Latem suszą na balkonie.
    • koza_w_rajtuzach Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:01
      w zimie na takiej składanej suszarce w łazience. Czy jest to ohydztwo? Co w tym ohydnego? Mam dużą łazienkę i nie przeszkadza. Jak mam więcej prania, to czasem nawet stoją dwie wink).
      Jak jest cieplej to pranie wisi na dworze, na sznurkach.
    • wuika Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:01
      Aktualnie suszę w salonie albo właśnie w pokoju, gdzie ktoś śpi. Bo to fajnie podnosi wilgotność powietrza, która przy włączonych choćby delikatnie kaloryferach oscyluje wokół lub poniżej dopuszczalnych wartości.
      W lato na balkonie. W tym na suszarce pod sufitem.
      • roksanka_3 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:27
        Jesli chcesz podniesc wilgontosc powietrza (co nie jest do konca zdrowe) najlepiej zawiesna tym wlaczonym kaloryferze mokry (zmoczony zimna woda) recznik.
        Nie powinno sie suszyc prania w pokoju gdzie sie najwiecej przebywa lub spi, szczegolnie jesli spia am male dzieci. Chemikalia ktore paruja z suszacych sie ubran sa niezdrowe i mozna sie nabawic nawet astmy. Takze nie polecam, szczegolnie jesli chcesz uraczyc takim wilgotnym powietrzem male dzieci.
        • aguila_negra Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:32
          > Chemikalia ktore paruja z suszacych sie ub
          > ran sa niezdrowe i mozna sie nabawic nawet astmy.

Jakie chemikalia? I czym wg Ciebie różni się działanie parującego na kaloryferze materiału od tego samego materiału parującego na suszarce stojącej?
          • nanuk24 Re: Gdzie suszycie pranie? 07.02.13, 00:52

> Jakie chemikalia?

A proszki i wybielacze to co?
            • ailia Re: Gdzie suszycie pranie? 07.02.13, 07:34
              nanuk24 napisała:

>
              > > Jakie chemikalia?
              >
              > A proszki i wybielacze to co?

Nie masz plukania w pralce???
            • aguila_negra Re: Gdzie suszycie pranie? 08.02.13, 09:35
              nanuk24 napisała:

> A proszki i wybielacze to co?

Nie wiem jak u Ciebie, ale moja pralka to wypłukuje.
    • gryzelda71 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:04
      Suszę w łazience i twój brak wyobraźni tego nie zmieni.
    • feniks_z_popiolu Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:20
      Suszarka stojąca w jakimś pokoju to jest dopiero ohydztwo! Wiszące gacie i biustenhaltery a obok fotel, regał z książkami czy biurko. Ble
      Ja mam suszarkę zamontowaną w spiżarni
      • wuika Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:31
        Większość ludzi nie ma spiżarni. Większość nie ma suszarni. Ta sama większość nie ma miejsca / kasy na suszarkę taką elektryczną. No gdzieś to się suszyć musi.
        • feniks_z_popiolu Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:41
          Wuika, nie wiem czy większość. Sporo jednak osób mieszka we własnych domach, niekoniecznie w blokach. Małe miasta i miasteczka, wsie. Z dwojga złego wolałabym mieć suszarkę w łazience a nie "na pokojach". Ale oczywiście każdy robi tak jak lubi i jak mu warunki na to pozwalają.
          • wuika Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:48
            W mojej łazience np. nie zmieściłaby się. Serio. Mała jest, pralka, wanna, kibelek, umywalka i z jakiś metr czy półtora wolnego. I nie piszę tego po to, żeby pokazywać, jaka jestem uciśniona praniem na salonie (wielkie mi słowo wink ), tylko, żeby pokazać, że nie wszędzie jest miejsce, żeby to pranie wcisnąć.
    • kk345 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:20
      > Lazienka ma tez pelnic role domowego spa jak dla mnie bez oznak codziennosci

A gdzie schowalaś kibelek, wielką oznakę nieestetycznej codziennosci?
      • lilka69 kk 345 06.02.13, 15:51
        nie mam w tej lazience. w tej wlasnie mam tylko wanne, umywalke i kabine.
        • kk345 Re: kk 345 07.02.13, 00:07
          Kabinę? To przecież plebejska codzienność, z domowym spa konweniuje wyłącznie kosztowna wanna z hydromasazem...
          • lilka69 Re: kk 345 19.02.13, 20:17
            tzw. hydromasaz mialam i bardzo dziekuje. dziekuje za wyrafinowane czyszczenie.
      • totorotot Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 20:43
        A gdzie schowalaś kibelek, wielką
        oznakę nieestetycznej codziennosci?

Trzyma kaczkę pod łóżkiem.
    • kikimora78 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:31
      W przedpokoju na piętrze stoi wielka suszara. Zawadza jak nie wiem co, ale innej opcji nie ma, więc się już pogodziłam z tą dekoracją złożoną za gaci, ręczników, rajtek i innej garderoby big_grin
      • carmita80 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:36
        W ogrodzie, a jesli nie ma pogody na suszenie prania to robi to suszarka.
        • czarne-jagody Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 12:41
          Jedna suszarkę mam w pralni, druga w pokoju tzw goscinnym, prawie nieuzywanym przez domowników. w lecie suszymy na tarasie.
    • kufferrek Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:03
      w lecie na balkonie
      obecnie - w "salonie" ( czyli największym pokoju), stawiam koło grzejnika i odkręcam grzejnik. Wczoraj miałam gości, więc pełna suszarka stała w sypialni.
      Czasami w salonie mam 2 suszarki.
      mm też suszarkę w łazience na suficie - używam jej gdy muszę przeprać coś dużego i to coś musi "odcieknąć". Wtedy wieszam w łazience a jak odcieknie to biorę do "salonu".
      Myślę też o tym, żeby zainstalować sobie taką suszarkę sufitową na balkonie.
      Pewnie jestem patologia, a co mi tam.
    • kobieta_z_polnocy Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:06
      Na rozkladanej suszarce w lazience albo na balkonie jesli pogoda dopisuje.

Wedlug instrukcji uzytkowania mieszkania suszenie w pomieszczeniach mieszkalnych jest niewskazane, wiec staramy sie unikac.
    • ciri_77 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:10
      w lecie na tylnym balkonie lub na sznurkach w kącie ogrodu, zimą w suszarni

Nie wyobrazam sobie montowanej suszarki w pokoju!! ochydztwo wink
    • martishia7 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:16
      W moim domowym spa. Niestety, mój apartament ma niecałe 40 metrów, więc nie dałam rady wygospodarować suszarni. Jeżeli w domowym spa braknie miejsca, to wystawiam suszarkę w salonie, a latem na tarasie. tongue_out
      • mama-tyma Re: martishia7 06.02.13, 17:38
        big_grin
    • marianna72 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:16
      od 4-5 lat mam suszarke bebnowa ulatwia mi zycie bardzo niektroe ubrania wychodza taki mieciutkie ze wystarczy je zlozyc i nawet prasowac nie trzxebe.W lecie susze na tarasie
    • moustilou Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:24
      w suszarce elektrycznej. uwielbiam, bo nie lubie rozwieszac prania, szczegolnie skarpetek i malych rzeczy. po suszarce ubrania sa mniej wygniecione = latwiej je sie prasuje. Nie susze tylko jeansow, swetrow i delikatnych rzeczy. wiec mam tez suszarke rozkladana. ale mam tez pralnie, wiec nigdy wiecej suszenia w salonie - kiedys tak musialam. Latem wystawiam suszarke na slonce. Kiedys mieszkalam w bloku w ktorym byla duza suszarnia, bylo w niej super cieplo i wszystko swietnie wysychalo
    • polyanna3 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:26
      marzy mi sie bębnowa ale póki co(tzn póki mieszkam na górze u teściów) nie ma takiej opcji, bo raz- mało miejsca, dwa - pewnie byłaby afera, że duzo prądu żre, że to że siamto. Ale jak juz się wprowadzę do swojego domku, to wtedy będe miec wszystko na co teraz sobie pozwolic nie mogętongue_outtongue_out kurna zmywarke też będe miec choc duzo wody pobierabig_grin
      Teraz suszę na rozkładanej suszarce w przedpokoju na półpiętrze, zagraca mi jak nie wiem, ale co zrobić. Jeszcze kilka lat trzeba sie pomęczyć.
      • zuzanna56 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:36
        W pomieszczeniu gospodarczym, w którym stoi pralka, umywalka, rozłożona deska do prasowania, tam też jest szafa na ubrania, do której wkładam niewyprasowane a już wyschnięte ubrania. Mam 3 duże rozkładane suszarki. Czasami suszę coś przy kominku. W łazience nigdy, ani teraz w domu ani w mieszkaniu dawniej, wtedy rozkładałam suszarki w sypialni i ciągle mnie wkurzały, a stały tam wiecznie, bo mam manię prania wink
        • aneta-skarpeta Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 23:25
          my uzywamy obecnie suszarki bebnowej i strasznie mnie to cieszy- w sumie pewnie tak samo, jak moja tesciową zmywarka, ktorą sobie kupiła rok temu

mam malutki pokoik, w kotrym jest taki tam bałaganik i deska do prasowania

i mimo, że nie mam szafy w nim to wnoszę tam pranie do prasowania, albo do posegregowania i wlozenia do szaf

zdarzało mi się, że 70& bieżących ubran była na kupie w pokoiku, a szafy prawie puste

bo wiecznie było " jutro powkładam", " jutro juz na pewno poprasuję"

także taki przepastne pomieszczenie z szafami przechodnimi to moje marzenie, ale też bylaby to dla mnie zgubasmile
    • lilly_about Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:38
      Podobnie jak ty.
    • tonik777 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 13:52
      > (...) z zewnatrz nie widac naszych majtek i skarpetek (...)
      My mamy ładne majtki i skarpetki bez dziur, więc się nie wstydzimy.
    • nabakier Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 14:06
      Zimą na suszarce pod sufitem, nijak mi ta suszarka nie przeszkadza. A jak dużo prania, to i na stojącej w dużym pokoju. Latem na balkonie, na owej stojącej suszarce (nic nie widać na zewnątrz).
      W nagłych przypadkach w pralko-suszarce. By się nie pogniotło, nie może być całkiem dosuszone, trzeba rozwiesić prawie suche na pół godziny i jest ok.
    • lady-z-gaga Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 14:16
      >Lazienka ma tez pelnic role domowego spa jak dla mnie bez oznak codziennosci.

a w czym problem? zdejmujesz suszące się gacie i już masz spa

• roks30 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 14:31
        Taa pierwsze słyszę, że pranie nie może suszyć się w pomieszczeniu mieszkalnym, wymyślili to chyba producenci suszarek bębnowych wink.
        • e-milia1 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 14:57
          w lazience tez nie chcialabym suszyc prania, ponoc to niewskazane. wogole suszenie prania w mieszkaniu jest niewskazane (slyszalam ostatnio taka madrosc w tv) bo moze nam przez to mieszkanie zagrzybiec.. ja pranie mam zawsze w ciagu dnia na balkonie, nie wazne jaka pogoda. wieczorem do duzego pokoju, czesc prasuje. na drugi dzien pranie mam suche. latem mam po 2 godzinkach suche na balkonie. mam pralke, ktora porzadnie wiruje, dzieki temu szybko mi schnie, nawet zima....
    • sefora74 Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 15:21
      mieszkam w domu gdzie mam duże użytkowe poddasze z garderobą i zasłoniętym parawanem miejscem na suszarki. Latem suszę oczywiście na tarasie
      • mamaemmy Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 15:35
        teraz- w jednym pustym pokoju który słuzy za suszarnie.
        Ale jak jest ciepło(czyli juz niedlugo) to na ogrodzie na sznurku.Uwielbiam takie pranie zdejmowac pachnące słoncem i wiatremsmile
        • oteczka Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 15:40
          Teraz w spiżarni mam wstawioną suszarkę ,oprócz tego mam jedną na zadaszonym balkonie w lecie oczywiście w ogrodzie,dawno temu na strychu ale od kiedy mąż zdemontował schody i jest klapa z taką drabinką nie byłam na strychu od 6 lat,boję się na to wleźć myślę że się zawali ,nie suszę w łazience ze względu na wilgoć.
    • podkocem Re: Gdzie suszycie pranie? 06.02.13, 15:39
      Na strychu. Wiosną i latem w ogrodzie. Suszarkę mam i nie używam, bo nie mam potrzeby.
    • lilka69 nie chce byc ortodoksyjna zatem 06.02.13, 15:57
      dopuszczam te suszarke montowana do sufitu w lazience ale na balkonie??!! wyglada to jak w slamsach.
      • nabakier Re: nie chce byc ortodoksyjna zatem 06.02.13, 16:05
        U mnie nic nie widać. cały balkon nam izolowany do widoku, bo pies szczekał jak wariat na te widoki. Uszyłam zasłony z tafty koloru ecru i jest ok.
        • lilka69 Re: nie chce byc ortodoksyjna zatem 06.02.13, 19:41
          nabakier - czyli U CIEBIE MAJTEK I SKARPETEK DLA STONOGI nie widac zatem ok.
      • podkocem Re: nie chce byc ortodoksyjna zatem 06.02.13, 16:15
        przecież wszystkie blokowiska to własciwie slumsy więc suszarki się wtapiają w klimat smile
        • lilka69 Re: nie chce byc ortodoksyjna zatem 06.02.13, 19:43
          robisz podzial na BLOKI i DOMY. dom moze byc rudera. masa jest takich w warszawie , pewnie gdzie indziej to samo a wartosc ma tylko ten skrawek gruntu, na ktorym stoi. mieszkanie moze smialo kosztowac 1 mln zl.
          ja nie uwazam jakobym mieszkala w slamsach choc apartament z konsjerżem ten to nie jest.
          • aneta-skarpeta Re: nie chce byc ortodoksyjna zatem 06.02.13, 23:29
            ale jak masz 45k.kw. dwa nieduze pokoje, jakotaki balkon, ale suszarka stojąca zajmuje wtedy całą podłogę to co mają zrobic ludzie?
            masz dla nich mniej slamsowatą alternatywę?

uwaga w mieszkaniu 45m.kw moze nie byc miejsca na suszarkę bebnową- nie mówiąc o kosztach prądu, bo nie ma co udawać, że to chodzi na powietrze

bo ja mając mieszkanie 60m.kw mialam wiecznie problem z utkaniem suszarki tak, żeby nie waliła po oczach. jakbym mialam mniejsze mieszkanie to bym zawiesiła sznurki na suficie w łazience i na balkonie
        • baltycki Re: nie chce byc ortodoksyjna zatem 06.02.13, 20:13
          podkocem napisała:

> przecież wszystkie blokowiska to własciwie slumsy więc suszarki się wtapiają w
          > klimat smile
          W moim blokowisku winda zjezdza sie do parkingu podziemnego,
          w moim bloku 13-pietrowym na parterze znajduje sie salka ze stolem do gry w tenisa stolowego, druga do cwiczen z drabinka, laweczka, rowerem stacjonarnym (uzywanie w czynszu) + odplatna sauna, tu zetony trzeba nabyc u gospodarza domu + pralnia z pralka-2zl,
          suszarka-2zl, wirowka, stolem do skladania wysuszonego prania..
          Jesli u Ciebie tak wygladaja slumsy, to gratuluje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka