Dodaj do ulubionych

macierzyński

11.02.13, 14:38
jak to jest z tym macierzyńskim bo juz nie ogarniam. Na różnych stronach różnie piszą. Ja juz nie mówię o tym po 17marca.. bo jestem tym pechowcem co jeszcze w lutym rodzi. ale chodzi o to czy ja muszę jakieś podanie pisać do pracodawcy? mam termin na 17lutego ale urlop chcę wziąć od 15lutego. I czy muszę donieść jakieś kwity od lekarza? no i czy on w końcu trwa 20 tygodni czy 24? bo raz czytam że 20 a raz że 24 a gdzie indziej, że 20 a potem można dodatkowo złożyć podanie o 4tyg. ..a nie można od razu napisać że chcę 24?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: macierzyński 11.02.13, 14:43
      Macierzyński bierzesz od dnia porodu. Podanie o przedłużenie składasz zanim Ci się ten 20-tygodniowy urlop skończy ale nie od razu.
      • anilanka26 Re: macierzyński 11.02.13, 14:51
        triss_merigold6 napisała:

> Macierzyński bierzesz od dnia porodu. Podanie o przedłużenie składasz zanim Ci
        > się ten 20-tygodniowy urlop skończy ale nie od razu.

No tak ale jak ja nie chcę od dnia porodu tylko od tego 15lutego? mogę przecież chyba? czy nie mogę?
        • toxicity1 Re: macierzyński 11.02.13, 14:54
          Zawsze można było wziąć wcześniej.
          Myślę, że się nie zmieniło.
        • z_lasu Re: macierzyński 11.02.13, 15:29
          Kodeks Pracy Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem

Art. 180.
          §1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:

20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
          31 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie,
          33 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie,
          35 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie,
          37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie.

§3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu.

§4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1 i 2.

Art. 182(1).
          §1. Pracownica ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze:

do 6 tygodni (w 2012 i 2013 r. - do 4 tygodni) - w przypadku, o którym mowa w art. 180 § 1 pkt 1,
          do 8 tygodni (w 2012 i 2013 r. - do 6 tygodni) - w przypadkach, o których mowa w art. 180 § 1 pkt 2-5.
          §2. Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego.

§3. Dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pisemny wniosek pracownicy, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownicy.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: macierzyński 11.02.13, 15:48
      A mozna wiedziec dlaczego akurat urlop, a nie normalnie na l4.
      No i masz planowana cesarke na tego 17 lutego? No bo jak naturalnie no to chyba zdajesz sobie sprawe, ze masz taki rozstrzal 2 tygodnie w jedna lub druga strone?
      • anilanka26 Re: macierzyński 11.02.13, 17:04
        edycja_kopiuj_wklej napisała:

> A mozna wiedziec dlaczego akurat urlop, a nie normalnie na l4.
        > No i masz planowana cesarke na tego 17 lutego? No bo jak naturalnie no to chyba
        > zdajesz sobie sprawe, ze masz taki rozstrzal 2 tygodnie w jedna lub druga stro
        > ne?

Poprostu mam swoje powody i nie chcę sie rozwodzic na ten temat. Muszę od 15 mieć macierzyński. czyli da radę?

>
    • baltycki Re: macierzyński 11.02.13, 17:34
      kasia_kar napisała:

> A jeśli urodzisz dwa tygodnie po terminie? Ja urodziłam synka 16 dni po termini
      > e, jak bym zaczęła macierzyński na dwa dni przed terminem to byłby problem...
      Jaki?
      • anilanka26 Re: macierzyński 12.02.13, 14:58
        baltycki napisał:

> kasia_kar napisała:
        >
        > > A jeśli urodzisz dwa tygodnie po terminie? Ja urodziłam synka 16 dni po
        > termini
        > > e, jak bym zaczęła macierzyński na dwa dni przed terminem to byłby probl
        > em...
        > Jaki?
        No właśnie..bo o co chodzi z tymi dwoma tygodniami? macierzyński może być tylko do 2 tyg. przed porodem?
        • shellerka Re: macierzyński 12.02.13, 19:48
          problem zapewne w sensie, że krócej mogłaby spędzić czas z dzieckiem bo odpowiednio szybciej by jej się ten urlop skończył.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka