Dodaj do ulubionych

Który dom byście wybrały?

13.02.13, 22:40
ladnydom.pl/budowa/0,109811,13282427.html
Chciałam zagłosować. Przejrzałam wszystkie zdjęcia i nie zagłosowałam, bo... żaden mi się nie podoba. Większość w środku wygląda podobnie -czarno, biało, buro. W łazienkach koniecznie koszmarna surowość. Najlepsze było zdjęcie "łazienki dla dzieci" w którymś z domów - buro, buro, surowo. Zero kolorów. W jednym domu za to przytłaczające obrazy na wszystkich ścianach. Uwielbiam obrazy, lubię jak jest ich dużo, ale to już dla mnie przesada.
Z zewnątrz urozmaicenie, a wewnątrz kuchnie, salony i łazienki według tego samego wzoru. Takie przynajmniej odnoszę wrażenie.

No i często domy odpadają w moich oczach ze względu na brak przystosowania do dzieci. Te schody bez żadnych barierek... O domu nad stawem nie wspomnę - tzn. samo pomysł super, ale jak sobie pomyślę o moim rozbieganym dwulatku, to słabo mi się robi na samą myśl spędzenia tam weekendu wink
Obserwuj wątek
    • kasia191273 Re: Który dom byście wybrały? 13.02.13, 22:52
      ten
      ladnydom.pl/budowa/1,106565,11526001,Dom_miedzy_trawa_a_niebem.html
      nie mam nic przeciwko surowościwink
      • joxanna Re: Który dom byście wybrały? 13.02.13, 23:01
        O, drogą eliminacji też doszłam do tegosmile Podoba mi się jego bryła i przestrzenność. W ogóle nie wydaje mi się surowy, właśnie przytulny, i taki domowy.

Podobał mi się też dom w stodole z łupków, ale w ogóle łupki podobają mi się jako materiał budowlany.

No i swój urok miał dom nad stawem.
    • redheadfreaq Re: Który dom byście wybrały? 13.02.13, 23:20
      Absolutnie i bezkonkurencyjnie pierwszy - ucieleśnienie domu moich marzeń.

Dla aktualnego stanu mojego posiadanie (czyli baba z kotem) - czwarty. Reszta, tak jak powiedziałaś: zimne, syntetyczne, niefajne.

Żeby nie było - starałam się ocenić bryłę.
    • cherry.coke Re: Który dom byście wybrały? 13.02.13, 23:24
      Stodole walijska albo wapienny w Kazimierzu (minus pierdulki na scianach). Lubie proste, ale nie laboratoryjne.
      Geometryczne wszystkie won, a siedliska wygladaja jak spa z serialu TV...
    • alfabetta Re: Który dom byście wybrały? 13.02.13, 23:35
      Dom nad stawem. Mieszkam nad stawem, więc myślę, że moje dzieci tam też by się nie potopily, przyzwyczajone.
      Podoba mi się jeszcze ten dom przerobiony na 3 apartamenty. Minus za mataczenie - weszłam na stronę projektantów i to de facto jest ich dom. A w opisie jakieś brednie, typu że "młodzi projektanci zaprojektowali dom dla młodych inwestorów" i gdzieś tam dalej już w szczegółowym opisie inwestycji, że "inwestorzy byli zadowoleni ze współpracy z projektantami" . Hehe.
    • peggy_su Re: Który dom byście wybrały? 13.02.13, 23:55
      Uwielbiam surowe, proste wnętrza. Gdy się zechce nieco przytulności, można położyć miękkie dywany, trochę poduszek i to by mi wystarczyło. Nie znoszę bibelotów, firaneczek, obrazeczków itd.
      Najbardziej podoba mi się drugi - dom bez schodów. Już go kiedyś widziałam. Świetny jest pomysł na całą bryłę - zwija się jak ślimak, albo jest bezpiecznie zamknięty i schowany, albo otwarty na zewnątrz z wielkimi oknami.
      I jeszcze łazienki - fantastyczne. U też siebie starałam się zachować jak największą prostotę. Nie znoszę łazienek jakie można spotkać w większości polskich mieszkań i domów. Często nawet całe mieszkanie urządzone fajnie i do rzeczy, a łazienka po staremu i zapyziale tongue_out
      • beverly1985 Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 08:41
        o, prawda smile Też nie znoszę, jak w mieszkaniu stoi mi cos, co nie jest nikomu potrzebne. Zbytniej surowosci nie lubię, ale przestronność, ład, pustkę- tak.
        Dom nad stawem, dom bez schodów najbardziej mi się podobają.

Co do łazienek- ile ja się naszukałam gdy kupowałam mieszkanie (na rynku wtórnym). Zazwyczaj wchodze na zdjęcie lazienki- bleh. Jakies okropne niebieskie płytki, tradycyjna brzydka wanna na korek, z prysznicem okręconym wokół kranu, najtansze sanitariaty (nie podwieszane, mechanizm spłukujacy na wierzchu) itp.
    • eliszka25 Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 00:00
      najbardziej podoba mi sie dom na wrzosowisku, bo bardzo lubie polaczenie bialych scian i ciemnego drewna. jednak gdybym mialam w nim zamieszkac, zmienilabym to i owo. drugie miejsce zajmuje walijska stodola. nie do konca po mojemu, ale ciekawie. dom wapieny w kazimierzu przepiekny z zewnatrz, w srodku tragedia, ale do uratowania, gdyby przynajmniej wywalic te wszystkie duperele wiszace/stojace/lezace wszedzie i znienic schody.

wszystkie geometryczne bryly odpadaja. prostota ok, ale taka zimna surowosc zdecydowanie nie. w ogole to prawie w kazdym domu jest tragiczna kuchnia i/lub lazienka.
    • asia_i_p Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 00:00
      Chyba grudzień, chociaż ja wolę oryginalnie stare, najlepiej ze strychem pełnym papierów do odkrywania.
    • beliska Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 00:14
      Dom na wrzosowisku. Dla mnie cudny, przytulny, piękny, prawie idealnysmile
      • anyx27 Dom bez schodów 14.02.13, 00:42
        I wcale nie dlatego, że położony jest w mojej bliskiej okolicy wink Urządzony tak, jak lubię smile i ten taras...
    • default Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 07:53
      Dom na wrzosowisku. Li i jedynie.
    • alba27 Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 08:48
      W "Domu na wrzosowisku" mogłabym zdecydowanie zamieszkaćsmile
    • cma_welma Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 09:36
      Dom na wrzosowisku zdecydowanie.
    • lelija05 Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 09:46
      Żaden.
      O ile podoba mi się bryła np domu osadników, to nie podobają mi się wnętrza żadnego z pokazanych domów, smutne, sztywne, nijakie, takie bez duszy.
      Kuchnie wyglądają jakby służyły wyłącznie do przyrządzania drinków podczas przyjęć.
      Okropny trend.
    • maggorlo Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 10:11
      Pierwszy jest tak obłędnie klimatyczny, że mogłabym się do niego wprowadzić jeszcze dziś wink
      • heca7 Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 10:21
        Pierwszy. Z zewnątrz. W środku też mi się podoba ale nie podzielam zachwytu właścicieli nad sztuką nowoczesną wink
        W pozostałych domach też odnajduje fajne elementy, dużo drewna i przestrzeni. Dom w Kazimierzu z zewnątrz zachęcający, w środku przytłacza ilością durnostojek.
        • lucadimontezemolo Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 10:29
          Dom bez schodów.Piękny.
    • sefora74 Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 10:25
      nr. 1 dom na wrzosowisku, biorę w ciemno
    • an_ni Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 10:53
      prowansalski, cuuudny!
    • agni71 Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 11:07
      Ja zagłosowałam na duzy dom przebudowany na mieszkania. Chyba najbardziej podoba mi sie z zewnątrz i wewnątrz. Duzy plus u mnie za zastosowanie drewna na podłogi, podobają mi się tez w tym domu podłogi białe.
      Niektóre domy odpadły u mnie za kafle na podłodze w całej strefie dziennej.
      Dziwi mnie taka popularnośc domu z stylu normandzkim, nie przepadam za takimi udawankami, juz fajniejsza ta przebudowana stodoła (u mnie minus za podlogę w kaflach), czy mazurskie siedlisko (w siedlisku okropne te wszędobylskie pokrowce na meblach i za duzo wikliny).

Dom bez schodów podoba mi się za brak schodów smile, fajną bryłę, ale cos mi tam nie do końca "gra". Szkoda że taras nie drewniany.

rażą w wielu domach grube i ciężkie nawisy z karton gipsu służące chyba tylko umocowaniu tam oświetlenia halogenowego (wolę ładne lampy).

Ciekawy jest dom nad stawem, ale bałabym się w nim mieszkać (żby mi sie dzieciaki nie potopiły, ale i ze względu na korozyjne działanie wody w takiej bliskości)

Jedyny dom, do ktorego nawet nie wlazlam to ten milosnika fortyfikacji. Jakos mnie odrzucil pierwszym zdjeciem.
    • pibelle Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 11:12
      wrzosowisko
      • anyx27 Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 11:24
        Mnie też podoba się wrzosowisko, ale tylko z zewnątrz. Wewnątrz już nie bardzo, bo osobiście wolę styl skandynawski wink
    • lejdi111 Re: Który dom byście wybrały? 14.02.13, 11:25
      nad stawem i bez schodów
    • pszczolaasia Re: Który dom byście wybrały? 15.02.13, 08:54
      pierwszy jest piekny... reszta sterylna bleh!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka