Dodaj do ulubionych

budowa domu

15.02.13, 21:05
Planujemy budowę domu. I mam wiele wątpliwości...
Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Jest tu pewnie sporo osób, które budowały dom...

Domek ma mieć około 140 metrów, z poddaszem użytkowym. Projekt mamy wybrany, szukamy ekipy.
Na co zwrócić uwage przy wyborze takiej ekipy?
Czy przy wyliczeniu kosztorysu miałyście spore pomyłki? Czy kwota, jaką poda taka ekipa dużo będzie się różniła od tej końcowej?
Ile wyniósł Was stan surowy zamnknięty? Ile cały dom, pod klucz?
Ile czasu trwa taka budowa?
Może jakieś inne sugestie?
Będę wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • amonette Re: budowa domu 15.02.13, 21:08
      Poczytaj najpierw forum muratora czy budujemydom, a później pytaj o konkrety. Wykładu od samego początku mi się nie chce robić.
      Chałupa popełniona wink.
      • mamaemmy Re: budowa domu 15.02.13, 21:13
        nie pytaj na emamie smile
        my robimy poddasze i mamy na to nie więcej niz 200 tysiecy i kilka dziewczyn nam napisalo i wyslalo fotki-i ceny sie róznią o naprawdę wieele tysiecy.A kazde z tych mieszkan naprawde wygląda super !I co lepsze-kazde zrobione jest za mniej niz 200 000 smile
        • amonette Re: budowa domu 15.02.13, 21:17
          Naprawdę do takich rzeczy dużo lepsze są fora tematyczne
    • wtopek Re: budowa domu 15.02.13, 21:14
      do ceny szacunkowej pod klucz dolicz 1/3

wtedy będziesz miała realne koszty budowy i wykończenia
      • mamusia1999 Re: budowa domu 17.02.13, 17:06
        i dwa lata poprawek.
    • altz Re: budowa domu 15.02.13, 21:16
      ty-i-ja-razy-dwa napisała:
      > Może jakieś inne sugestie?
      > Będę wdzięczna smile

Dobrze jest wziąć ekipę do całości od A do Z, wyjdzie taniej, ale trzeba popatrzeć na budynki, które postawiła i pogadać z właścicielami takich domów.
      Jeśli ekipa będzie na wyłączność, będą pieniądze, to można postawić dom w 4 miesiące, ale trzeba mieć wcześniej załatwione wszystkie dokumenty i przyłącza.
      Już zacznijcie załatwiać dokumenty, bo to potrwa.
      Dobry kierownik budowy zdziała cuda samym istnieniem, nie warto na nim oszczędzać.

Temat obszerny, do przestudiowania przez kilka miesięcy. smile Forum Muratora jest bardzo dobre, bo można pooglądać kalendarz budowy, przeliczyć koszty i zobaczyć co i jak.
    • drosetka Re: budowa domu 15.02.13, 21:17
      hej my też w tym roku ruszamy z budowąsmile narazie mój mąz wszystko planuje ja sie nie mieszam, będziemy budowac metodą gospodarczą, więc pewnie do każdego etapu ktos inny z polecenia znajomych. Domek mamy mniejszy 96m2 z poddaszem użytkowym. Mamy nadzieję do stanu surowego zamkniętego zmieścic sie do 100tys. Hmm pewnie mnie tu wyśmieją że to dalece optymistyczna wersja, no nic mam nadzieje ze się udawink
    • zurekgirl Re: budowa domu 15.02.13, 21:22
      Moi Rodzice budowali dom niecale piec lat temu. Po pierwsze tysiac razy obejrzyj projekt, popytaj znajomych, co by zmienili w swoich domach bo na przyklad okazalo sie pieknym pomyslem, ale nietrafionym. Wybor ekipy? Lepiej poczekac na dobra ekipe, czyli polecona, taka ktorej dom nie ma wad po pieciu latach uzytkowania. Moi rodzice do tej pory bawia sie z wykonawca w kotka i myszke. Najwazniejsze, to zapoznac sie z planem, nie dac sobie wmowic, ze czegos sie nie da i byc na budowie codziennie i sprawdzac sprawdzac sprawdzac. Moj tata nie sprawdzal i okazalo sie, ze deski stropowe mamy 2 cm wezsze niz w planach.
      Moi znajomi budowali dom, ktory wyniosl ich dokladnie tyle co w planie, nie mieli prawie wcale strat, moi rodzice doliczyli z 30%, ale to ich wina, bo tak jak mowie, nie pilnowali, nie dogadali wszystkiego.
      Z uwag na poczatek, okna dachowe sa srednia radoscia, glupio sie pod nimi spi, jesli poddasze uzytkowe i dach dwuspadzisty, to radze wiecej okien w scianach, mniej w dachu, do tego dobrze wyizolowac dach, bo latem sie spac nie da jak sie nagrzeje. Do tego fajniejak garaz ma wyjscie na ogrod i na podjazd, bo latwiej meble ogrodowe i grilla wyniesc. Umywalka w garazu tez sie przydaje. Jesli planujesz piec na ekogroszek, to to jest brudne urzadzenie i brudzace, nie skap na wielkosci kotlowni i nie planuj jej przy samym salonie, tylko gdzies z boku garazu. Moi rodzice zaluja tez, ze nie zrobili wiekszego przedpokoju, bo marzyl im sie gigantyczny otwarty salon. Teraz jak przychodzi naraz wielu gosci, to sie nie mieszcza w przedpokoju zeby sie porozbierac (ale to juz styl zycia rodzicow, zignoruj jesli przyjec co tydzien nie organizujesz). Radze tez szybko pomyslec o organizacji terenu wokol domu (trawniki, chodniki), inaczej bardzo sie kurz niesie. Ogrzewanie podlogowe w lazienkach kocham, ale na gorze w sypialniach jest moim zdaniem zbedne, bo tam zawsze jest cieplo (pewnie zalezy jak sie cieplo rozchodzi, ale warto to z architektem omowic).
    • dzika41 Re: budowa domu 15.02.13, 21:24
      > Na co zwrócić uwage przy wyborze takiej ekipy?

Za co im płacicie? Za godzinę czy za robotę?
      My ustaliliśmy kwotę jaką dostaną za postawienie stanu surowego otwartego. Guzik z pętelką mnie obchodziło czy dzisiaj u nas muruje jeden czy dziesięciu. Robota była wykonana sprawnie i tak jak miało być.
      Druga rzecz to kwestia zaopatrzenia. Nas ono nie interesowało, nie nasz problem że coś się skończyło i trzeba po coś jechać. Majster powiedział z którą hurtownią współpracuje i co zamawia. My co jakiś czas jeździliśmy regulować rachunki. To pewnie ma też swoje wady - nie wybieraliśmy gdzie najtaniej. Wtedy w naszy mieście nie było marketów budowlanych tylko prywatne hurtownie a na wycieczki pt. sprawdzamy co gdzie ile kosztuje nie mieliśmy czasu i ochoty.

Kwota włożona w dom (nie zrobiliśmy tylko jednej łazienki) (z umeblowaniem kuchni, salonu) to o 1/3 więcej niż zakładał kosztorys.

Fundamenty - 15 wrzesień 2009
      Stan surowy otwarty - początek grudnia 2009
      Dach (dachówka) - przełom grudzień 2009/styczeń 2010
      Stolarka - marzec 2010
      Wykończeniówka - do listopada 2010 (dużo mą robił sam popołudniami dlatego tak długo to r
      trwało

Jak masz kasę, ekipę to jesteś w stanie zacząć wiosną i na zimę się wprowadzać.
    • super-mikunia Re: budowa domu 15.02.13, 22:06
      1) Mieliśmy mega szczęście..Sąsiad polecił..Ekipa też niedaleko mieszkająca niemal zza płotu..Prawdziwi mistrzowie fachu..Domek wybudowany z chirurgiczną precyzją..W dodatku wszystko pozamiatane, napalone w piecu.. Czyściutko, pookładane, znają się na wszystkim, we wszystkim mądrze doradzą..Prawdziwi starzy fachowcy..

Unikać ekip z łapanek.Co to na budowie w Anglii prze parę miesięcy zamiatali i wracają jako kierownicy budowy.. Przyjrzeć się ekipę jaki staż, i popytać ludzi. Pooglądać domy, które wybudowali. Nasz mistrz połowę wsi postawił smile Dekarz też z polecenia dodatkowo brat, znajomej ze szkoły podstawowej szczęśliwym trafem wink Elektryk też po znajomości, ciężkich wywiadach i negocjacjach cenowych. Hydraulik też był mocno inwigilowany.. etc.

2) Zawsze na naszą korzyść..Zmieniała się jedynie bo udawało się nam coś jeszcze wyrwać..Nigdy w drugą stronę..

3) yy straciłam rachubę obecnie, ale SSZ kształtował się w okolicach 220 tys. z robocizną bez okien 130 m2 strop (poddasze, użytkowe może kiedyś..)

4) nasza niemal rok w (21..03.13 r. minie rok) obecnie wchodzimy z hydrauliką, tynki zakończone. Bez zawrotnej szybkości.

• hermenegilda_zenia Re: budowa domu 15.02.13, 23:28
      Nie da się wszystkiego zaplanować co do grosza, zawsze pojawi się coś dodatkowego, albo coś co się pominęło, bądź nie przewidziało. U nas skończyło się też na poziomie +30% w stosunku do wyliczeń kosztorysowych na początku. Dodatkowy koszt pojawił się głównie przy wykańczaniu.
    • zaneta11113 Re: budowa domu 16.02.13, 00:13
      Jeżeli masz kosztorys to dolicz 30-40% więcej, wybudowanie domu w stanie surowym zamkniętym to pikuś dopiero zaczynają się koszty od instalacji po wykończenie domu.
      Myślałam, że najdroższe u nas będzie CO, ale się okazało, że instalacje elektryczne (oświetlenie,gniazdka, TV, alarmy, instalacja pod solary, ledy, wideodomofony, nie żałowałam gniazdek, odgrom, oświetlenie na zewnątrz), no i drogie wykończenia, ale znam jednych co zaoszczędzili na wykończeniu i po roku mieszkania w domu wygląda fatalnie tanie panele, drzwi,okna itd...
    • premeda Re: budowa domu 16.02.13, 14:06
      Budujemy się w tym roku ale to mała parterówka. Pierwsze co polecam to dobry kierownik budowy, u nas jest to inspektor z gminy, w której się budujemy to zaoszczędza mnóstwo papierologii i czasu, bo taki wszystkich zna i szybko dostajesz decyzje. Ekipę mamy wybraną ale to nasz przyjaciel, który ma swoją firmę budowlaną i swoje układy z dostawcami. Dom buduję na działce obok rodziców i wiem, że będę miała wszystko dopilnowane, a poza tym mnóstwo kasy zaoszczędziłam na przyłączach, bo buduje na miejscu starego domu. Co do kosztów budowy, to Robert po przejrzeniu kosztorysu stwierdził, że jest wyjątkowo dobrze zrobiony i da się w nim zmieścić. Jednak od razu zaznaczam, że nie mamy potrzeby kładzenia marmurów i korzystania z super, hiper materiałów. Jak będzie faktycznie to mogę napisać pod koniec roku.
      • nowanowanowa Re: budowa domu 16.02.13, 23:00
        My włąśnie kuchnię robimy.
        Budowa to 1,5 roku ciurkiem z drobnymi przerwami, wszystko ekipami. Ja pilnowałam ekip i dostarczałam materiały, często sama ze swoją przyczepką. Mąż teraz wykończenia ogarnia samemu. Efekt, jak w sobotę mąż o 17 z budowy wrócił, to dzieci na dźwiek domofonu zapytały, kto o tej porze idzie!
        Pierwsza ekipa zrobiła stan surowy + dach z pokryciem i obróbkami
        potem każda ekipa od innego zagadnienia, ja ich koordynowałam.
        Nie wierzę w firmy od wszystkiego, bo jak od wszystkiego to od niczego.
        Kosztorys do gotowca można do smieci wyrzucić! + 30% to minimum dojdzie. Najlepiej zlecić wykonanie kosztorysu od początku i sie go trzymać. Nam się udało trochę kasy zaoszcędzić w stosunku do załozeń, ale kosztorys zrobiliśmy od początku. Nie było niespodzianek dzięki temu.
        Dostawy materiałów miałam na telefon, faktura z hurtowni raz w miesiącu. Wszystkie ceny do stanu surowegi ustaliłam na podstawie kosztorysu jak im pokazałam ilości . Jeśli się nie znacie na budowlance, to kierownik budowy musi być dobry i na codzień. Ja się znałam, ale kierownik był codziennie przez cały etap stanu surowego zamkniętego. Potem od czasu do czasu i na początku każdego etapu oraz poznać nową ekipę.
        Ekipy głównie z polecenia, ale polecenia budowlańców, nie u cioci na imieninach. Rodziny nie brać. U mnie jeśli coś było nie tak, to w dwóch przypadkach jak ktoś z rodziny robił.
        Z ekipami była zgoda do końca. Wszystkich przy angażowaniu na zmęczenie brałam, długie przesłuchania, ogladałam robotę. Poza pierwszą ekipą. Tych miałam z polecenia, tylko musiałam co do kasy sie porozumieć. Nie zaryzykowałabym nieznanej ekipy od stawiania murów i dachu. Błedy byłyby zbyt kosztowne.
    • esr-esr Re: budowa domu 17.02.13, 13:46
      z doświadczenia kilku budów - nie oszczędzać na elektryce (ilość punktów) i hydraulice (materiały) i dachu, pilnować budowlańców, liczyć zamontowane materiały i sprawdzać z fakturami, uzbroić się w cierpliwość i wziąć poprawkę na zachowanie męża (po budowie znormalnieje).
    • agni71 Re: budowa domu 21.03.13, 19:54
      Przy takim metrazu, a tym bardziej, jak ktos pisze wyżej przy niespełna 100 metrach, to zdecydowanie polecam dom parterowy. Ale pewnie działka nie pozwala?

Nasz wybudował się w ok. 10 miesięcy (bez piwnicy i bez poddasza uzytkowego), spokojnie moznaby szybciej, ale były przestoje nie z naszej winy (dom budował deweloper).

Co do kosztów, to zazwyczaj sa wyższe niz zalozone. Wydaje mi się, ze im bardziej rozciągnięta budowa w czasie, tym tych niespodziewanych wydatkow jest więcej.
    • joana.mz Re: budowa domu 21.03.13, 20:47
      My wprowadziliśmy się dokładnie rok po rozpoczęciu budowy
      Kosztorys pokrył się z rzeczywistością tylko kosztorys robiliśmy sami z mężem, projekt indywidualny - sama rozrysowałam a projektant przeniósł to na papier.
      Co do ekip - mieliśmy kilka, Z każdą umawialiśmy się na konkretne prace - nie interesował nas czas w jakim praca będzie wykonana. W większości sami zamawialiśmy towar. Jak na razie mieszkamy i nic się nie rozleciało.
      • zuzanna56 Re: budowa domu 22.03.13, 09:18
        U nas było rekordowo szybko. Budowa trwała od marca do października, tego samego roku. Pod koniec października wprowadziliśmy się (dom budował deweloper ale konkretnie dla nas). Budowa jeszcze trwała a my zamawialiśmy już meble kuchenne na wymiar i drzwi wewnętrzne. Prace wykończeniowe typu kafelki, malowanie ścian, położenie podłóg szły sprawnie ale ich koszt był wyższy niż zakładaliśmy. Mija 6 lat od rozpoczęcia budowy.
        • kanga_roo Re: budowa domu 22.03.13, 09:33
          mój mąż, kiedy bierze zlecenie, robi przedmiar, i podaje Inwestorowi koszt budowy (stanu surowego, wykończenia, instalacji). zajmuje się generalnym wykonawstwem, więc dobiera i koordynuje ekipy, dopilnowuje wszystkiego od a do z, co powoduje, że budowa ma dobre tempo, a Inwestor nie musi robić doktoratu na podwykonawcach, materiałach, dostawcach, cenach itp.
          a z tego, co pamiętam, na naszej budowie najwięcej czasu i energii zajmowało właśnie to wyszukiwanie wszystkiego. bo sami sobie byliśmy projektantem, kierownikiem i generalnym wykonawcą. oraz inspektorem nadzoru smile można było oszaleć.
    • crises Re: budowa domu 22.03.13, 09:42
      Osiem miesięcy od wylania fundamentów do stanu deweloperskiego. (W tym przestój zimowy, co polecam, bo jednak jak ktoś nie ma mieszkaniowego noża na gardle, to dom jedną zimę powinien postać przed wykończeniem).

Budował deweloper za z góry ustaloną kwotę, więc ewentualne pomysłki w kosztorysie nie były naszym problemem.
    • irima2 Re: budowa domu 22.03.13, 09:45
      Z ekipą podpisz umowę ryczałtową z karami umownymi za opóźnienia. Wtedy kwota, którą poda ekipa nie będzie się różniła od końcowej (chyba że in plus dla Ciebie).
      My kosztorys przygotowaliśmy sami i udało nam się zamknąć w kwocie mniejszej niż pierwotnie planowana. Ale ona nie była nierealna jak niektóre gotowe kosztorysy tylko oparta na faktycznych cenach ofertowych, które pozyskaliśmy.
      • ledzeppelin3 Re: budowa domu 22.03.13, 10:02
        Stan surowy zamknięty to najtańszy etap. Schody zaczynaja się na etapie wykańczania.
        Patrz ekipie na ręce. Bierz doswiadczonych hydraulików, którzy np potrafia zamontować baterie podtynkowe i nie marudzą. Zrób kominek z plaszczem wodnym!!!!!! Grzejesz cały dom drewnem liściastym i masz mniejsze rachunki za gaz. Warto zainwestować w dodatkowe ocieplenie dachu. Najważniejsze, zebyś była podłączona do kanalizacji. I wiem, że już po ptokach, ale skosy na poddaszu to udręka- najlepsze sa projekty bez skosów.
    • aguila_negra Re: budowa domu 22.03.13, 14:09
      Klub Bab Budowniczych - kopalnia porad dla takich jak Ty smile
    • marina2 Re: budowa domu 22.03.13, 14:23

> Na co zwrócić uwage przy wyborze takiej ekipy?
      obejrzeć dwa ostatnio postawione przez nich domy plus paroletni-pewne wady wychodzą po latach
      > Czy przy wyliczeniu kosztorysu miałyście spore pomyłki? Czy kwota, jaką poda ta
      > ka ekipa dużo będzie się różniła od tej końcowej?

kosztorys robilismy sami .zanim wybrałam ekipę do nastepnego etapu robiłam co najmniej trzy wyceny u róznych fachowców.

> Ile wyniósł Was stan surowy zamnknięty? Ile cały dom, pod klucz?
      dom stawiałam w 2004 więc...inne pieniądze

> Ile czasu trwa taka budowa?
      trzy kondygnacje : piwnica,parter ,piętro,trzy stropy ,płaski dach : od sierpnia ok 20 może 12.11-stan surowy otwarty
      od kwietnia do grudnia wykończenie domu.

> Może jakieś inne sugestie?
      jesli masz łazienkę na piętrze a pralke na parterze warto zainstalowac zsyp do brudnych rzeczy.zrzucam ubrania prosto do pralni -wygodne.
      nie mamy skosów:wygodne plus uniknięcie błędów wykonawczych na gips-kartonie : po kilku latach pęka.przy wyborze baterii słuchaj hydraulika.my posłuchalismy architekta wnętrz i baterie nas irytują .jełi chcesz mieć w domu parkiet rozważ olejowany-super sie sprawdza.czasem można trafić parkiet egzotyczny o połowe tańszy od dębu.
      jeśli lubisz kafle: zrób podłogówkę.cudowna ekonomiczna sprawa .mamy podłogówke w łazienkach,holu,kuchni.jeśli wybierasz kafle do holu,komunikacji świetny jest gres .
      a przede wszystkim podstawy nie do przecenienie: izolacja-tu nie wolno oszczędzać plus ocieplenie domu.korzystna jest zwarta bryła w domu.warto miec dodatkowe źródło ciepła tzn.kominek zamkniety lub na płaszcz wodny.jeśłi masz miejsce na działce rozważ oczyszlnię ścieków-koszty utrzymania są śmieszne jak i instalacja staniała
    • panna.nasturcja Re: budowa domu 19.11.22, 23:47
      Tak fatalni, że spamują w wątkach sprzed 9 lat?
      Dzięki za ostrzeżenie, będziemy unikać.
    • lampasufitowa Re: budowa domu 20.11.22, 11:05
      Budowaliśmy 4 latemu. Koszty z pewnością co najmniej 1/4 więks,e niż wówczas.
      Rady:
      Jeśli nie macie działki a planujecie zakup, poczytać dokładnie plan zagospodarowania terenu
      Sprawdzić przyłącza, czy jest kanalizacja/możliwość podłączenia, sprawdzić czy jest droga dojazdowa, czy nie ma jakiejś służebności
      Projekt, dać architektowi do przeanalizowania. Niech Wam wytłumaczy co znaczą kreski, kroniki itp na planie. Czy aby nie pojawi Ci się w sypialni słup...
      Mieszkam w takim domu, nie polecam poddasza użytkowego, skosy są fatalne, sypialnie nieustawne. Ewnrualnie jak bardzo chcecie podnieść ściankę kolankową o bloczek albo dwa...
      Spróbować skontaktować się na forach w tymi którzy budują taki projekt u zapytać czy moglibyście obejrzeć dom (pozwoliłam parze zobaczyć nasz w stanie sorowym zamkniętym).
      • lampasufitowa Re: budowa domu 20.11.22, 11:10
        Jeszcze, zaplanować wyjścia elektryki na zewnątrz: brama wjazdowa, gniazdko na zewnątrz, oświetlenie zewnętrzne, wyprowadzenie wody na zewnątrz przemyśleć podlewanie/nawadnianie ogrodu, internet światłowód? Błędów nikt nie uniknie..
    • milin94 Re: budowa domu 20.11.22, 11:21
      Odradzam z serca. Przeszłam przez piekło pod tytułem "budowa domu", szkoda nerwów i życia. Zwłaszcza, że o naprawdę dobrą, solidną ekipę trudno, a koszty materiałów budowlanych poszły niebotycznie w górę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka