Dodaj do ulubionych

Ogromny lęk przed ciążą

05.03.13, 20:59
Mam 31lat,faceta tego samego od 4lat,stała pracę na dzien dzisiejszy ale...jest we mnie ogromny lęk przed ciążą.Boję sie tego okropnie,ze sobie z dzieckiem nie poradze,ze strace prace,ze juz tam powrotu nie bede miala,ze bede musiala siedziec w domu tylko z dzieckiem i moj swiat,to bedzie tylko dziecko.Nie wiem moze to przez to,jak napatrzylam sie na rodzicow,jak ojciec traktowal matke.Narobil jej dzieci-nas 3 i ta kobiecina musiala na nas zarobic bo ojciec nie dawal jej pieniedzy na jedzenie i ogolne utrzymanie nas(rachunki oplacał).Moze to przez to,ze jak bylam nastolatka,matka straszyla mnie,ze jak przyniose bachora to wyrzuci mnie z domu,lęk,ze bede uzalezniona od pensji meza.Lęk,ze nie mam wsparcia w rodzicach i musze radzic sobie sama ze wszystkim.Sex lubie i to bardzo,kochamy sie w prezerwatywach ale odliczam dni w kazdym miesiacu/zamartwiam sie co chwile i z niecierpliwoscia czekam na okres-radosc wielka.Pracuje nad tym z psychologiem,juz od roku ale co z tego jak na piekło w domu,umeczoną matkę codziennymi obowiazkami,napatrzylam sie przez tyle lat.Chcialam sie wygadac bo przez toksyczny dom chyba czeka mnie samotne zycie...
(za zlosliwe komentarze dziekuje,sa niepotrzebne)
Obserwuj wątek
    • iuscogens Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:12
      Może po prostu facet nie ten???
    • klucz-yk Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:15
      Nieee,tych facetow to tez bylo juz kilku(i pare kilkuletnich zwiazkow)
      • helufpi Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:44
        No wybacz, ale kilka wcześniejszych nieudanych związków nie dowodzi, że kolejny jest udany.
        Nie każdy musi mieć dziecko, można prowadzić wartościowe i pożyteczne życie bez dzieci, wiesz?
    • a.va Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:20
      Ale chcesz mieć dzieci, mimo że się boisz? Jeśli nie chcesz, to przecież nie musisz ich mieć. Może po prostu odpuść?
      • klucz-yk Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:23
        Chcę bo taka moda i rodzina mnie namawiasmile i nie chcę bo sie boję choc dzieci bardzo lubie(dorabialam jako opiekunka przez ok.6 lat opiekujac sie dziecmi w roznym wieku)
        • aguti_1 Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:30
          Mody przemijają, a dzieci zostają. Rodzina namawia,ale to Ty będziesz sie dziećmi głównie zajmować. Czy Ty jako Ty, a nie otoczenie, chcesz mieć dzieci?
        • princesswhitewolf Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:31
          no to jak nie chcesz dzieci to w czym problem? Nie ma jakiegos narodowego przymusu, obowiazku rodzenia.
          Tak, dziecko to obowiazek i trudy wychowania. Nie, to nie jest dobre dla osob jakie chca byc wolne i na sobie skoncentrowane

w ogole w czym problem? Jak Twoja rodzina chce to niech sobie sama wyprodukuje wlasne dziecko.
        • podkocem Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:36
          dziecko to problem na CAŁE zycie, a mody przemijają
    • varna771 Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:29
      <Chcę bo taka moda i rodzina mnie namawiasmile
      moda?? może jeszcze nie ten czas ? bo chyba jeszcze nie dorosłaś do macierzyństwa ...
    • podkocem Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:35
      nie wszyscy muszą miec dzieci. Załóż sobie wkładkę. I dlaczego samotne?
      Moja kolezanka z pracy ma ponad 60 lat, niedługo odchodzi na emeryturę, ma 30 lat młodszego faceta, nie moze się doczekać emerytury bo zamierza porózowa, otworzyc sklep z kwiatami (zapisala sie na kurs florystyczny, - sama ma fisia na punkcie ogrodnictwa), ciągle gdzies baluje - na samotną absolutnie nie wygląda.
    • redheadfreaq Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 21:45
      Po takich akcjach, to też bym nie chciała.

Nie daj sobie wmówić, że MUSISZ mieć dziecko, bo babcia/ciocia/teściowa tak mówią. NIE MUSISZ. Masz fatalne skojarzenia z dzieciństwa, w młodości ciąża była straszakiem i synonimem końca świata.

Trochę martwiące jest to, że po roku psychoterapii nadal tak bardzo się boisz. Oczywiście każdy ma swoje tempo, ale może warto by było rozejrzeć się za innym terapeutą/ośrodkiem? Ja bym walczyła nie o to, by Ci się chciało mieć dziecko, lecz bardziej o to, by nie wpadać co miesiąc w panikę, choć, wiesz, że ciąży być nie powinno.

Mam nerwicę lękową - u mnie co prawda nie dotyczyła dzieci, ale wielu prozaicznych, codziennych spraw. BARDZO pomogło mi przepracowywanie każdego "stracha" osobno: CO BĘDZIE, jeżeli... i wypisywanie rozwiązań. Czy mogę liczyć na partnera? Co zrobię, jeśli stracę pracę? A co, jeśli... Z każdym lękiem łatwiej jest się zmierzyć, gdy mamy go czarno na białym - bo jesteśmy w stanie wypracować rozwiązanie.

Może to przyniesie Ci choć małą ulgę?
    • kamelia04.08.2007 Re: Ogromny lęk przed ciążą 05.03.13, 23:57
      zacznij stosowac porzadną antykoncepcje, żebys nie była taka obrzydliwa dla swojej córki, jak twoja matka dla ciebie. Kurde, jak można mówic córce, że sie ja wyrzuci z domu, jak zaciazy!!

A w ogóle, to trollujesz
      • julit.a Re: Ogromny lęk przed ciążą 06.03.13, 07:43
        Ty masz ogromny lęk przed ciążą i Twoim/Waszym zabezpieczeniem jest prezerwatywa.

Ja NIE chcę kolejnej ciąży. Mam założoną spirale + gumki= wielki luz.
        Wiadomo jaką skuteczność mają gumki. Rada powyżej jest trafna zastosuj skuteczniejszą
        metodę bo nerwy cię zjedzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka