Dodaj do ulubionych

Dlaczego w niektórych domach śmierdzi?

15.03.13, 16:07
Niby nic w tym dziwnego, podejrzewam że wiekszosc domów ma swoj specyficzny zapach którym przesiakają wszystkie trzymane w nim przedmioty.
Jednak ostatnio kupilam bluzke,zupelnie nowa, żadnych sladów uzywania, komplet metek, osoba ktora mi ja sprzedala nie nosila jej poniewaz okazala sie za mała. Wszystko ok ale zapach ściał mnie z nóg, mało tego wypralam ja juz dwa razy i wciaz czuje te dziwną woń. Czy jest na to jakis sposob? Dlaczego domy smierdza?
Obserwuj wątek
    • lelija05 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:11
      Pytanie godne pięciolatka smile
      • elizaj1 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:14
        Własciwie to chcialam zapytac jak sie pozbyc takiego zapachu z rzeczy/przedmiotu. Bo wiem ze pranie ciucha nic nie daje sadwietrzylam tez na balkonie na mrozie dosc dlugo i nic. Masakra , czy ta pani wychodzi z domu to tez czuc od niej /od jej ubran smród? Nie wiem czy ona mieszka w jakims starym domu?
        • echtom Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 17:12
          Ja odwaniam, mocząc w misce w roztworze płynu do płukania.
    • gryzelda71 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:12
      Bo mieszkają w nich brudasy.
    • iwoniaw Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:16
      Cytatelizaj1 napisała:

> Niby nic w tym dziwnego, podejrzewam że wiekszosc domów ma swoj specyficzny zap
      > ach którym przesiakają wszystkie trzymane w nim przedmioty.

No tak właśnie jest, jakich innych odpowiedzi się spodziewasz?
    • feniks_z_popiolu Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:16
      Swego czasu kupiłam w lumpeksie torbę. Tylko dla jej urody. Ale śmierdziała tak, że żadne odwaniacze nie pomagały. Wywaliłam ją na taras i zapomniałam. Przeleżała parę mroźnych dni i...zapach znikł. Potem gdzie w necie natknęłam się na info, żeby w takiej sytuacji zawinąć w coś szczelnego i wrzucić na parę dni do zamrażarki.
      A że w mieszkaniach czasem śmierdzi? Podejrzewam, że z różnych, niekoniecznie zamierzonych powodów.
      • mamaemmy Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:34
        ja kiedys tez dostałam taka rzecz-ale wg mnie była z ciucholandu..choc miała metki-tak myslę,znam ten zapach..
        Wypralam ja dwa razy z płynem do płukania Silan i zapach zniknął.
    • maggi9 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:33
      A skąd wiesz, że to zapach domu a nie lumpeksu własnie? Bo i lumpeksy różnie pachną. albo raczej śmierdzą.
      Wywal na balkon póki mroź albo wsadź do zamrażarki.To skutecznie usuwa zapach.
      • aneta-skarpeta Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:37
        mogło też byc tak, ze ciuch był trzymany w szafie na strychu i sie zakisł w zaduchu, wtedy podobnie pachnie jak z ciuchlandu
        • elizaj1 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:47
          Mam pewnosc ze to nie jest z odziezy na wagę bo znam te bluzke jest konktretnej firmy i z ostatniej kolekcji.Wyglad am bez zarzutu wszystkie metki na 100% nikt jej nie nosił a zapach jest jakiejs plesni takiego stechlego starego domu. Nie sa to fajki ani zapachy kuchenne. Poprpstu ktos ma taki dom z zapachem... wspolczuje mu bo jesli wszystkie jego spzrety rzcey ubrania trzymane tam tak walą to ma mały komfort na co dzien.
          • iwoniaw Jeśli ktoś ma dom czymś przesiąknięty,to zapewniam 15.03.13, 16:54
            Cię, że on tego już dawno nie czuje, więc jego komfort nie jest naruszony, natomiast osoby z zewnątrz mające z nim kontakt to inna rzecz...
            • thegimel Re: Jeśli ktoś ma dom czymś przesiąknięty,to zape 15.03.13, 17:43
              Dokładnie. Ja dziś miałam cztery godziny korepetycji w domu, gdzie jest czysto, ale panuje właśnie taki zapaszek starych rzeczy. I kurde, śmierdzi mi sweter, czuję ten zapach na włosach sad
              U moich rodziców z kolei było bezpośrednie szerokie przejście z przedpokoju do kuchni - musieli zwęzić przejście i zamontować drzwi, bo po płaszcze powieszone w przedpokoju śmierdziały tym, co się akurat gotowało.
              • chicarica Re: Jeśli ktoś ma dom czymś przesiąknięty,to zape 15.03.13, 21:13
                Stęchlizna. To jest po prostu masakra. Ja zrezygnowałam z prowadzenia kursu w miejscu, gdzie właśnie tak śmierdziało. Nie da się tego wytrzymać po prostu, a do tego jeszcze wszystkie rzeczy Ci tym smrodem przesiąkają.
                • thegimel Re: Jeśli ktoś ma dom czymś przesiąknięty,to zape 16.03.13, 10:27
                  Tam tego jakoś nie czuć. No i jak jest ciepło, to jest spoko - dom jest wietrzony. Problem jest zimą. No i wczoraj cztery godziny tam siedziałam.
                • klawiatura_zablokowana Re: Jeśli ktoś ma dom czymś przesiąknięty,to zape 16.03.13, 23:39
                  Co gorsza, ludzie tym przesiąkają. Kiedyś przyszła kobieta z jakiejś instytucji państwowej, nie żadna menelka, jechało od niej u mnie w domu tak, że musiałam wietrzyć. Gdy przyszła drugi raz, przyjrzałam się jej dokładnie - niby ciuchy OK, włosy i skóra czyste. A jednak czymś była przesiąknięta, najsilniej płaszcz.
                  • thegimel Re: Jeśli ktoś ma dom czymś przesiąknięty,to zape 17.03.13, 08:09
                    Moja mama wpadła kiedyś na pomysł, żeby zimowe rzeczy wsadzić na lato do piwnicy. Efekt powalający, musieli wszyscy kurtki nowe kupować. big_grin
          • ichi51e2 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 16:57
            Handlarz mogl to trzymac w zatechlej piwnicy i juz bedzie ci smierdzialo.

U mnie smierdzi bo mialam psa i wentylacja ch...owa. Mamy czysto. Za boga sie tego smrodu zwierzecego nie da pozbyc.
    • redheadfreaq Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 17:16
      U mnie śmierdzi w przedpokoju. Taki nieokreślony, ale dojmująco obrzydliwy zapach. Mam nadzieję, że zniknie, kiedy zedrę wykładzinę, umyję parkiet pod spodem i położę nową. Niestety, sucha karma moich kotów dokłada swoje 3 grosze uncertain
      • aquarianna Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 17:43
        > Niestety, sucha karma moich kotów dokłada swoje 3 grosze uncertain

Karmę trzymaj w jakimś szczelnym pudełku, wiaderku. Zwłaszcza, że jeśli czujesz, że śmierdzi, to znak, że wietrzeje i koty Ci potem tego za Chiny nie ruszą.
        • totorotot Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 20:47
          A takie puszki na karmę.
      • edzieckomama Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 17.03.13, 08:16
        redheadfreaq napisała:

> U mnie śmierdzi w przedpokoju. Taki nieokreślony, ale dojmująco obrzydliwy zapa
        > ch. Mam nadzieję, że zniknie, kiedy zedrę wykładzinę, umyję parkiet pod spodem
        > i położę nową. Niestety, sucha karma moich kotów dokłada swoje 3 grosze uncertain

koty sa najgorsze, smród smród i jeszcze raz smród
    • aquarianna Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 17:24
      > Dlaczego domy smierdza?

Ze smrodu bluzki wnioskujesz, że śmierdziało u kogoś w domu?
      Przecież to może być kwestia materiału, skoro nawet po wypraniu zapach jest nie do usunięcia.
    • marychna31 to chyba oczywiste! 15.03.13, 17:36
      bo trupa trzymaja w kanapie.

A jakiej odpowiedzi oczekiwałaś?
    • mama_kotula Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 17:46
      Z reguły dlatego, że jest w nich wilgoć. I tyle. Nasza pediatra mówi, że wilgotny dom pozna nawet po zapachu książeczki zdrowia, bo stęchlizną jednak przesiąka.

Niemniej w przypadku niektórych rzeczy to kwestia materiału - kupiłam bluzę na allegro, po kilku praniach, przesuszeniu na powietrzu itp. dalej śmierdziała specyficznie, nie jestem w stanie powiedzieć czym, mieszanką stęchlizny z jakąś chemią - musiałam wyrzucić.
      • solejrolia Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 20:08
        Również stawiam na wilgoć, a jak w takiej zawilgoconej chacie nie otwiera się okien i nie wietrzy, wentylacja do dupy, to jest taka stęchlizna, że można się załamać.
        • elizaj1 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 20:23
          daję ją do zamrażarkia pozniej wyleje na nią jakies mocarne perfumy typu Angel albo Alien chyba yyyy
          chociaz Angel TM sam w sobie pachnie jak stechła trumna z kadzidlem
          • papalaya Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 20:41
            w twoim domu innym pewnie też śmierdzi...
    • kasiek76 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 23:42
      Jeśli w domu czuć jakiś zapach, to czuć go potem we włosach i na wszystkich rzeczach. Znałam taki zapachowy dom - dosłownie wszystko wyniesione z niego "woniało". W mojej byłej pracy też unosił się dziwny zapach - chociaż mimo wielu prób, nie odnaleziono jego źródła - my go już nawet nie czuliśmy (przyzwyczajenie), ale wiem, że wracając komunikacją miejską, na pewno "waliło" ode mnie co najmniej na metr. W domu ubrania pracowe wystawiałam na balkon, żeby wywietrzały,
    • podkocem Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 15.03.13, 23:48
      U mojej szwagerki w domu śmierdzi mimo, że dziewczyna czysta, zadbana, dom fajnie urządzony, świece zapachowe dobrej jakości niemal wszędzie. I co z tego? Stary wiktoriański dom i pleśniowy smrodek. Czuć ten zapach na ubraniach nawet po krótkiej wizycie. Zawsze wiem kiedy M był u siostry.
    • marianna1970 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 16.03.13, 06:44
      Bo są nie wietrzone okna szczelnie zamknięte przy okazji grzyb na ścianach i wystarczy
    • kerri31 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 16.03.13, 09:34
      Grzyb, dym nikotynowy, nie wietrzenie pomieszczeń, poprzypalane garnki, w których non stop gotują, stare patelnie, stare 30 -letnie meble, pleśń, zapachy szybem wentylacyjnym z dołu od sąsiada, zdechła mysz za szafą, zgniłe kartofle pod zlewem, zepsute żarcie w lodówce, nie prane pościele, koce,m narzuty, poduszki i wiele wiele innych
      • mruwa9 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 16.03.13, 09:43
        do tego psy i koty. Wlasciciele czworonogow nie czuja tego, jak od ich pupili jedzie.
        • aandzia43 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 16.03.13, 19:27

> do tego psy i koty. Wlasciciele czworonogow nie czuja tego, jak od ich pupili j
          > edzie.

Od kotów nie jedzie, bo koty nie wydzielają zapachu ciałem. Paszczą a i owszem, ale ze względu na niewielkie gabaryty nie są w stanie zasmrodzić paszczą pomieszczenia wink Natomiast niezadbane kocie kuwety, a tym bardziej kocie pokątne "wypadki" śmierdzą jak najbardziej wink
    • kosmopolis W moim mieszkaniu śmierdzi 16.03.13, 10:41
      Myślałam, że generalny remont ten smrodek załatwi (kupiłam używane). Prute były ściany, bo wymieniałam całą elektrykę, odświeżana podłoga, wywalone wszystkie stare meble. Mieszkanie nie jest zawilgocone, ale małe i suche. Ze wszystkich stron otaczają mnie starsi ludzie, którzy grzeją na maksa. W dodatku w jednym z mieszkań jest bardzo paląca para i ten smród papierosowy do mnie przechodzi. Nie pomagają żadne odświeżacze ani ciągłe palenie świec. Wietrzenie przy mrozie też jest słabe- tzn wietrzę jak najczęściej, no ale cały czas się nie da. i jak przychodzę z pracy do domu to w progu czuję ten nieładny zapach. A jeszcze mam kapustolubnego sąsiada sad
      • aandzia43 Re: W moim mieszkaniu śmierdzi 16.03.13, 19:35
        A jeszcze mam
        > kapustolubnego sąsiada sad

Kapustka od sąsiada to wentylacją ci leci? Ja ostatnio kontemplowałam sos pomidorow-czosnkowy sąsiadów z wyraźnymi nutami bazylii i oregano wink To było nawet miłe, za to dziś rano obudził mnie zapach bigosu z białej kapusty z kiełbasą. Dobrze, że tylko z mieszkania pode mną mam taki wgląd w menu i że sąsiedzi akurat nieczęsto robią wielkie gotowanie.
        Współczuję szczerze śmierdzenia ze ścian i z wentylacji. Węch mam jak ogar polski i mam z tego powodu tyleż samo zysków (możliwość delektowania się pięknymi woniami tam, gdzie reszta przechodzi obojętnie), co i strat.
    • aandzia43 Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 16.03.13, 19:23
      Kiepska wentylacja, nawiewanie smrodów kuchennych i kanalizacyjnych, śmierdzące materiały budowlane i wykończeniowe, grzyb. Ale często po prostu... brud. Niby ludzie sprzątają, ale rzadko czyszczą dokładnie podłogi i inne powierzchnie, rzadko piorą tapicerkę, dywany i zasłony, rzadko malują ściany. Po prostu: za mało wody i środków czyszczących. No i prześladujące mnie NIEWIETRZENIE pomieszczeń! Boże, jak ja cierpię w tych dusznych, pozbawionych tlenu, śmierdzących domach i biurach!
    • ga-ti Re: Dlaczego w niektórych domach śmierdzi? 16.03.13, 23:22
      Znam dom, w którym śmierdzi. Mieszkają w nim starsi ludzie, palą papierosy, mają dwa koty, często smażą jakieś jedzenie na smalcu, słoninie czy czymś takim, rzadko wietrzą, w domu wilgoć, widać czarny grzyb na ścianach, meble, tapicerki stare, pewnie też i jakoś nie sprzątają, myją, piorą za często i dokładnie. Ja po wyjściu z tego domu piorę ciuchy i siebie wink Im ten 'zapach' zupełnie nie przeszkadza. Rzeczy z ich domu (np. książki) też śmierdzą uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka