Dodaj do ulubionych

gdy lekarz postawi zla diagnoze

24.03.13, 19:55
co zrobilybyscie w tym przypadku? poszly mu nagadac? podalybyscie go gdzies? czy zignorowaly? zakladalam ostatnio watek o chorobach towarzyszacych nam do konca zycia. okazuje sie, ze mojej choroby prawdopodonie nie ma, tzn. jestem calkowicie zdrowa, hormony lykam od miesiycy na darmo. z jdnej strony ciesze sie, z drugiej nie bo stracilam zaufanie calkowicie do lekarzy. jeden lekarz zdjagnozowal chorobe, drugi twierdzi, ze jestem calkowicie zdrowa a podwyzszony poziom hormonu przysadki mózgowej o niczym nie swiadczy, bo jest teoretycznie w normie. hmm. szukac kolejnego specjalisty? czuje sie oszukana uncertain
Obserwuj wątek
    • ania.rene Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:01
      no ale tutaj nie wiesz, ktory ma racje.
      szukaj trzeciego.
    • kawka74 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:03
      A skąd wiesz, który postawił złą diagnozę? Zanim pójdziesz komukolwiek nawtykać, znajdź trzeciego specjalistę.
      • e-milia1 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:08
        hmm. diagnoze postawil lekarz domowy. czulam sie zle, pierwsze badania zrobione byly u gina, ten sam powiedzial, ze dzieje sie cos i wyslal z wynikami do lekarza domowego. ten stwierdzil, ze wyniki nie sa az tak zle, ale jak sie az tak zle czuje, mam lykac tabletki. zrobil usg tarczycy i stwierdzil, ze ta zanika wiec tabletki niezbednne do konca zycia. kilka dni temu poszlam do endokrynologa bo to w koncu spec od hormonow. ten zobaczyl wyniki, zrobil usg tarczycy i stwierdzi, ze nic sie nie dzieje, ze wszstko jest swietnym porzadku... ze kto niby taka diagnoze postawil? ze problemy jakie mialam i jeszcze mam moze miec kazdy... poczulam sie jak kretynka.
        • kawka74 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:14
          Bardziej wierzyłabym (chyba) endokrynologowi, ale i tak pokazałabym wyniki trzeciemu (endo albo gin-endo), na wszelki wypadek.
    • princess_yo_yo Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:08
      podwyzszony poziom hormonu (nie wiem ktorego) przysadki z czegos musi wynikac, lykanie hormonow to tylko normalizowanie symptomow jesli jakies byly widoczne. co bylo przyczyna takiej sytuacji? diagnoza na czyms musiala byc oparta, nie tylko na poziomie hormow chyba?
      • e-milia1 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:11
        mialam wynik THS 4,9 (4,5 gorna granica) i paskudnie sie czulam. pierwsze usg tarczycy u domowego pokazalo, ze sa zmiany stad ten wyrok. troche sie dziwilam, ze diagnoza postawiona zostala tak szybko i to mnie zaniepokoilo wiec wybralam sie do endo. dziwne, ale po tych tabletkach czuje sie lepiej choc nie 100% lepiej. wiele dolegliwosci zniknelo.
        • ola33333 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:14
          skoro sie po tabletkach lepiej czujesz, to ci pewnie sluza, bierz je dalej i idz do trzeciego lekarza jak masz nadal watpliwosci..
        • kawka74 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:15
          A miałaś badania FT3? FT4? AntyTG? AntyTPO? Biopsję tarczycy któryś zalecił?
        • memphis90 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:16
          No wiesz, skoro w tarczycy były zmiany, to może wtedy coś się działo, co już minęło. Są różne zapalenia tarczycy, nie wszystkie trwają zawsze, a obraz w usg może się zmieniać. Ja miałam nadczynną tarczycę, a po leczeniu wygląda zupełnie ok.
        • martaad Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:19
          tsh 4,9 to stanowczo za dużo.Normy w Polsce są zawyżone, a tsh u zdrowej kobiety w wieku lat 20-40 powinno wynosić nie więcej niż 2,0.Jeśli czułaś się źle a po lekach widzisz różnicę to pewnie jest coś na rzeczy.Jeśli miałaś objawy niedoczynności,jeśli lekarz po usg stwierdził,że twoja tarczyca zanika to pewnie ma rację.Skonsultuj to koniecznie z następnym endo,wypisz swoje objawy,domagaj sie usg,powtórz Tsh(jesli jest niższe to znaczy,że lek działa i stąd twoje lepsze samopoczucie).Wiem o czym mówię,sama mam zdiagnozowane Hashimoto,aktualnie znów wpadłam w niedoczynność.Moja rada dla ciebie to konsultacja z następnym lekarzem.
          • e-milia1 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:23
            jak dla mnie to 4,9 to tez duzo bo lekarz rodzinny twierdzi, ze idealnie byloby zbic do 1... endo twierdzi, ze moze mam taka "urode". wogole to nawet mnie nie obejrzal do konca, nawet nie interesowalo go kiedy mialam ostatnio okres. mowilam o problemach ze skora-nawet nie spojrzal. usg tarczycy zrobil w 5 minut.... jedno dobre bo zlecil zbadanie wszystkich hormonow i calej reszty... wyniki dopiero po swietach.
            • kawka74 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:40
              Weź wyniki i idź do innego - dobrego - endokrynologa.
        • princess_yo_yo Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:24
          ale to byla kwestia niedoczynnosci tarczycy spowodowana przez nadaktywnosc przysadki czy nie? bo teraz sie zgubilam?
          • e-milia1 sama nie wiem 24.03.13, 20:28
            diagnoza domowego lekarza brzmi hashimoto. endo twierdzi, ze bylam i jestem zdrowa jak rydz. zastanawiam sie czy branie hormonow na tarczyce przez osobe zdrowa nie powoduje nadczynnosci? teoretcznie gdybym byla zdrowa i lykala te tabletki to po pol roku chyba zaczeloby sie cos dziac zlego czy sie myle?
            • madzioreck Re: sama nie wiem 24.03.13, 20:36
              > diagnoza domowego lekarza brzmi hashimoto.

Lekarz domowy niekoniecznie jest specem od tarczycy...

endo twierdzi, ze bylam i jestem zdr
              > owa jak rydz.

Jeśli twierdzi tak przy TSH 4,9 (i do tego wykazuje olewczy stosunek do całości problemu, o le dobrze zrozumiałam), to raczej zmień endokrynologa.
              Normy laboratoria podają różnie, do 4,5 albo do 5 - moja koleżanka, lat 24, usłyszała przy TSH 5, że wszystko jest przecież w zakresie normy, a że przytyła w rok 20kg, choć nigdy wcześniej nie miała kłopotów z wagą? Niech mniej je i więcej się rusza...
              • e-milia1 Re: sama nie wiem 24.03.13, 20:40
                no wlasnie. problem w tym, ze u nas w De od tarczycy jest ponoc lekarz domowy. ginekolog zrobil pierwsze badania i do domowego wyslal bo nie moze mnie na tarczyce leczyc a podejrzewam, ze bardziej by mi pomogl. moj maz jest po wycieciu tarczycy i jedna znajoma tez i lecza sie u domowego. do endo chodza moze raz na rok...
                • solaris31 Re: sama nie wiem 24.03.13, 20:57
                  u mnie opis usg czytało 2 endokrynologów, wyniki oglądało 2 endokrynologów - i żaden nie rozpoznał hashimoto. za to rozpoznał radiolog / bez wyników hormonów, tylko na podstawie obrazu USG/, i trzeci endo.

jak te same wyniki czytała lekarka rodzinna, nie miała wątpliwości co do diagnozy wink czasem rodzinny jest mądrzejszy od specjalisty. jak czytam różne fora, tak naprawdę ciężko jest znaleźć dobrego endokrynologa.
            • princess_yo_yo Re: sama nie wiem 24.03.13, 20:45
              zainteresowala mnie przysadka bo to bardzo rzadki powod niedoczynnosci tarczycy, I najczescie bylby to guz o ile niedoczynnosc nie jest efektem brania somastotyny z powodu innych problemow, hashimoto to chyba powiekszony gruczol I test na antyciala? czy nie?
              • solaris31 Re: sama nie wiem 24.03.13, 20:53
                hashimoto to zanikająca tarczyca. tak bardzo ogólnie, bo choroba ma fazy niedoczynności i nadczynności - to nie jest zwykła niedoczynność tarczycy.

przeciwciała moga być, ale i nie muszą - ja mam przeciwciała w normie, a mam hashimoto - zdaniem bardziej doświadczonych, są takie przypadki, a dodatkowo , mogłam robić badania akurat wtedy, kiedy nie było rzutu choroby.

sprawy przysadki i TSH sa dla mnie jeszcze zbyt skomplikowane, żebym miała coś pisać.
                • e-milia1 a z jakiego powodu moze byc podwyzszony jeszcze po 24.03.13, 21:11
                  ziom ths? czy karmienie piesia mogloby miec na to jakis wplyw?
    • marghe_72 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:12
      Chyba się pogubiłam..
    • solaris31 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:15
      szukaj trzeciego lekarza. i czwartego jak będzie trzeba.

ja miała problem przeciwny - TSh niby w normie / 3, 35/, ale czułam się jak rozdeptany pomidor. dopiero któryś lekarz z kolei rzucil hasło, że możliwe, że to hashimoto. zrobiłam usg - radiolog nie miał wątpliwości. poszłam do endo z opisem od radiologa i obrazkami z usg - wg niego byłam zdrowa. kolejny z cyklu endo zrobił sam usg / nie przyznałam się do tego, że już mam wynik usg od radiologa/, i nie miał wątpliwości. dla wszystkich innych byłam kretynką i hipochondryczką, leniem, któremu nie chce się przejśc na dietę i chorą nerwowo, której wariuje serce na tle nerwowym.

jakie masz pozostałe wyniki? samo TSH nic nie przesądza. ja czuję się fatalnie, mimo, że tsh spadło, ale wolne hormony mam tragicznie złe.
      • e-milia1 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:25
        no walsnie, ja mam tylko m.in. wyniki tsh i wyniki z usg tarczycy. nie mialam robionego ft 3 i ft4, ale dopiero pozniej dowiedzialam sie, ze powinno sie je robic.
      • annajustyna Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:31
        3,35 to zadna norma - jelsi masz tyle lat co w nicku, to powinnas miec ok. 1,0 (maks. ok. 2,0 - jelsi akurat dzieci nie planujesz)...
        • e-milia1 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:41
          na moich wynika jest napisane, ze gorna norma to 4,5. czytalam, ze kazde laboratorium ma inna norme. niektore nawet 5...
        • solaris31 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:44
          > 3,35 to zadna norma

hehe, powiedz to dwóm endo, u których byłam smile a lat mam więcej niż w nicku - nick stary już jest - konkretnie 37 w styczniu skończyłam. trzeci endo się spytał, gdzie byłam do tej pory z takimi paskudnymi wynikami i objawami smile przez grzeczność nie powiedziałam, że od 2 lat łażę po jego kolegach, aż w końcu zdiagnozowałam się sama u wujka google wink

obecnie jestem na dawce 50, tsh spadło do 2, 5 - ale wolne hormony gorsze niż poprzednio sad
    • guderianka Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:28
      zależy o co chodzi
      ginekologa-od lat, którego uwielbiałam , dobrze znałam zmieniłam-i nagle przestałam mieć drożdze, grzyby, torbiele i inne historie wink
    • jematkajakichmalo Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:36
      Ja juz tez sie pogubilam...
      Z jednejstrony juz chcesz atakowac lekarza, ktory podobno postawil zla diagnoze, ale bierzesz leki przez niego przepisane i one pomagaja... Kupy sie to nie trzyma.
      Chyba cos musi byc skoro tabletki pomagaja. Poza tym zrozumialam, ze takze gin cos wykryl skoro Cie z tym wyslal dalej.

Idz do jeszcze jednego lekarza i juz.
      • e-milia1 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:43
        nie, ja chce jednego lub drugiego atakowac. ktorys z nich postawil zla diagnoze. mozliwe, ze z mojego postu wyczytac mozna, ze ten pierwszy niby zawinil. ja przyznam, ze u endo poczulam sie niekomfortowo. ze dziwnie do mnie podszedl, nie sluchal, zbadal bardzo szybko. poczulam sie u niego jak kretynka, ale to moze on ma racje? ja sie w koncu nie znam....
        • solaris31 Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:47
          po pierwsze - poszukaj kogoś, kto Cię wysłucha i będzie potrafił odpowiedzieć na Twoje pytania i wątpliwości.

po drugie - norma normą, a zdrowa kobieta w wieku rozrodczym powinna mieć TSH bliskie 2, a nie powyżej 4.

nie doczytałam - masz wynik USG? ile twoja tarczyca ma ml?
          • e-milia1 widzisz, tego to nie wiedzialam 24.03.13, 21:13
            tylko domowy ostatnio stwierdzil, ze dobrze byloby zbic do 1,,, aktualnie mam cos kolo 2,3
            • solaris31 Re: widzisz, tego to nie wiedzialam 24.03.13, 21:17
              jak się bierze leki - czyli mówiąc krótko - suplementuje tyroksynę - TSh powinno być w okolicach 1. norma 2 to norma dla osób ze zdrowa tarczycą, a nie niewydolną. a Ty na pewno masz ją z jakiegoś powodu niewydolną, skoro miałaś TSH prawie 5, a po lekach spadło o połowę.

a co do poprzedniego pytania - nie umiem Ci odpowiedzieć.
        • princess_yo_yo Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 24.03.13, 20:52
          zastanow sie dobrze nad zestawem objawow I sprawdz z literatura (nie forami internetowymi I stronami internetowymi z cyklu 'zdrowie I medycyna niekonwencjonalna), z odpowiednimi publikacjami, najlepiej anglojezycznymi bo tych jest najwiecej I mozna je lepiej porownac.

ja w ten sposob 'konsultuje' moj problem I akurat literatura zgadza sie dokladnie z podejsciem mojego lekarza, chociaz mozna by sie bylo tego spodziewac bo sam nasmarowal pare rozdzialow w podrecznikach na podobne tematy tongue_out

informacji nigdy za wiele, ale musisz byc selektywna jesli chodzi o zrodla I metodyke. zaufanie do lekarza zdecydowanie pomaga dlatego domagaj sie detalicznych wyjasnien I sprawdzaj podwojnie z dostepnymi zrodlami (ale tylko medycznymi)
          • e-milia1 czy porod,karmienie piersia moga miec na to wplyw? 24.03.13, 21:23
            czy karmienie piersia moze miec wlyw na ten podwyzszony poziom ths?
            • solaris31 Re: czy porod,karmienie piersia moga miec na to w 24.03.13, 21:30
              nie wiem, ale nie wydaje mi się. gospodarka hormonalna to skomplikowana sprawa. oczywiście , ma to związek z ciążą i porodem, ale czy karmienie ma bezpośredni wpływ na TSH - nie wiem.

natomiast wiem, że u mnie pierwszy rzut hashimoto wywołał właśnie poród - drugi poród. nigdy potem - czyli od 6 lat, bo tyle ma młodsza córka - nie czułam się normalnie i dobrze. zdiagnozowałam się dopiero niecałe pół roku temu.

moja kolejna rada - nie opieraj się na samym TSH. zrób pełny panel z wolnymi hormonami i USG z opisem. wtedy dowiesz się, który z lekarzy mial rację. mówiąc szczerze - ja mam swój typ wink
              • e-milia1 Re: czy porod,karmienie piersia moga miec na to w 24.03.13, 21:46
                czekam na wyniki badan bo endo poral krew na roznorakie rzeczy. pol krtki bylo wypisane.
            • princess_yo_yo Re: czy porod,karmienie piersia moga miec na to w 24.03.13, 21:47
              niedoczynnosc tarczycy pojawia sie czesto post partum, ok 9 miesiecy od porodu.
              ale to jest dosc powszechna wiedza, po ustabilizowaniu gospodarki hormonalnej suplemetami hormonalnymi chyba wszystko wraca do normy w wiekszosci przypadkow? tarczyca to nie jest moja mocna strona jesli chodzi o odpowiednio zweryfikowana wiedze, musialabym na ten temat poczytac duzo wiecej, I miec na ten temat bardziej praktycznie pojecie.

akurat moj problem nie ma nic wspolnego z tarczyca poza tym ze musze brac somastotyne zeby utrzymywac odpowiednio wysoki poziom cukru, tylko ze somastotyna obniza tez wydzielanie hormonu wzrostu wiec moze prowadzic do niedoczynnosci tarczycy. stad natychmiast kiedy zaczelam przybierac na wadze na somastotynie I nie mialam energii zmodyfikowalam sobie dawke I nie mam juz problemow zeby sie znowu zabrac za bieganie.
              • e-milia1 Re: czy porod,karmienie piersia moga miec na to w 24.03.13, 22:01
                moj ginekolog jest przewrazliwiony na tym punkcie. po pierwszym porodzie mnie pilnowal i teraz od razu zlecil badania gdy poskarzylam sie na dolegliwosci. powiedzial mi od razu, ze to mu na tarczyce wyglada. ale ja zaczelam sie tak 6-7 miesiecy po porodzie paskudnie czuc. moze nawet wczesniej, ale ignorowalam to i zrzucalam na zmeczenie po porodzie.
                • princess_yo_yo Re: czy porod,karmienie piersia moga miec na to w 24.03.13, 22:13
                  ale leki ktore dostalas pomagaja czy nie? jesli pomagaja I symptomy ustepuja to nie ma sensu przerywac terapi. mozliwe tez ze twoja sytuacja sie ustabilizowala I nie bedziesz potrzebowac suplementow hormonalnych, jesli tak to tym lepiej.
                  • e-milia1 Re: czy porod,karmienie piersia moga miec na to w 24.03.13, 22:21
                    jak pisalam wyzej, czesc problemow zniknela, pare zostalo. ale tak sobie mysle, moze te zawroty glowy, depresja itp. byly wynikiem czegos innego? w pewnym momencie zaczelam brac leki na depresje (ziolowe) bo juz nie moglam wytrzymac. rozmawialam wtedy z lekarzem i kazal podniesc dawke lekow i depresja przeszla... ale to moze byl zbieg okolicznoci? jak twierdzi endo, takie problemy jakie ja mialam/mam moze miec kazdy uncertain
                    • princess_yo_yo Re: czy porod,karmienie piersia moga miec na to w 24.03.13, 22:32
                      to akurat jest prawda, gdyby kazdy symptom dalo sie przypisac do tylko jednej przyczyny/problem diagnostyke mozna by bylo uprawiac przez internet.

poczekaj na wyniki badan, porozmawiaj z lekarzem wtedy.

ja na kazda 'powazna' rozmowe z lekarzem zabieram chlopaka, ja mam tendencje do wylaczania sie kiedy mam nadmiar 'wiadomosci' dotyczacych mnie bezposrednio I nie zawsze jestem na nie przygotowana, on zadaje sensowne pytania i wtedy latwiej jest zobaczyc pelny obraz. potem ja z kolei moge zadac reszte pytan mailem przez pielegniarke jak wszystko przemysle na spokojnie w domu, ale nie jest tak rozowo nie dostaja odpowiedzi zwrotnych z detalami, lista pytan jest potem analizowana 'na zywo' przy nastepnej wizycie wink
    • moje.m Re: gdy lekarz postawi zla diagnoze 25.03.13, 12:49
      e-milia1 napisała:

> co zrobilybyscie w tym przypadku? poszly mu nagadac? podalybyscie go gdzies? cz
      > y zignorowaly? zakladalam ostatnio watek o chorobach towarzyszacych nam do konc
      > a zycia. okazuje sie, ze mojej choroby prawdopodonie nie ma, tzn. jestem calkow
      > icie zdrowa, hormony lykam od miesiycy na darmo. z jdnej strony ciesze sie, z d
      > rugiej nie bo stracilam zaufanie calkowicie do lekarzy. jeden lekarz zdjagnozow
      > al chorobe, drugi twierdzi, ze jestem calkowicie zdrowa a podwyzszony poziom ho
      > rmonu przysadki mózgowej o niczym nie swiadczy, bo jest teoretycznie w normie.
      > hmm. szukac kolejnego specjalisty? czuje sie oszukana uncertain

emilia bo ja mam to samo z endokrynologiem, tez łykam chyba na darmo. Skąd jestes? moze razem zło9zymy pismo, moze ten sam lekarz
      • e-milia1 mieszkam w Niemczech 25.03.13, 14:56
        a czemu lykasz na darmo? kto postawil diagnoze, dlaczego endo twierdzi, ze na darmo lykasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka